Dodaj do ulubionych

Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości

15.11.06, 19:47
Może ktoś z mieszkańców tych okolic wyjasni mi skad się wzieła tak liczna
mniejszość białoruska mówiaca gwara tzw, tutejszą. Zastanawia mnie fakt, że
ponad 85% mieszkańców w czasie spisu powszechnego deklarowało sie jako
białorusini. Natomist w kontaktach bezposrednich nie daja tego odczuć gdyz
wiekszość twierdzi , że sa polakami zwłaszcza młodzież. Podobna sytuacja
dotyczy gminy Dubicze Cerkiewne. Czy polacy prawosławnego pochodzenia to
dawni z dziada pradziada rusini. Dlaczego młodzież wyzbywa sie tego tzw.
hahłackiego jezyka i czesć nie przyznaje sie wrecz ( w miastach do swoich
korzeni)do innego pochodzenia jak rdzenni polacy. Co dziwne w czasie badań
zauważono , że gwara mówiona przez tych mieszkańców zawiera elementy mowy
ukraińskiej. Czyzby wymieszanie narodowości polskiej, białoruskiej,
ukraińskiej i rusińskiej, czy ja sie myle i nie mam na ten temat wiedzy. Jak
wyglada to dzisiaj, bo mnie sie wydaje chyba ze młodzież asymilizuje sie do
polskosci i nawet nie chce słyszeć o dzidzictwie (wielu robi kariery
zawodowe, moze to przeszkadza - nie wiem. O dziwo bedac tranzytem , że tak
powiem na podlasiu nie zauważyłem róznicy w mowie, wszyscy zwracali się po
polsku, czyzbym sie mylił. Kolejna sprawa to co oznacza ta mapka publikowana
na forum, jak ja czytać - oto i link do niej
www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
Przeczytałem co poniektóre posty na forum i zauważyłem tęż i "Tarcia" na tym
tle, zwłaszcza dotyczace kim sa podlaszucy czy może podlasiaki. Może ktoś mi
wyjasni tajemnice gminy Czyże, Orla, Dubicze Cerkiewne i zapewne innych
miejscowości chociazby Bielska Podlaskiego gdzie na forum wyczytałem , że
wiekszość mniszosci narodowej to z pochodzenia ukraińcy - gdzie lezy zatem
prawda. Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • romanpidlaszuk Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 16.11.06, 05:38
      Może ktoś z mieszkańców tych okolic wyjasni mi skad się wzieła tak liczna
      mniejszość białoruska mówiaca gwara tzw, tutejszą. Zastanawia mnie fakt, że
      ponad 85% mieszkańców w czasie spisu powszechnego deklarowało sie jako
      białorusini. Natomist w kontaktach bezposrednich nie daja tego odczuć gdyz
      wiekszość twierdzi , że sa polakami zwłaszcza młodzież. Podobna sytuacja
      dotyczy gminy Dubicze Cerkiewne. Czy polacy prawosławnego pochodzenia to
      dawni z dziada pradziada rusini. Dlaczego młodzież wyzbywa sie tego tzw.
      hahłackiego jezyka i czesć nie przyznaje sie wrecz ( w miastach do swoich
      korzeni)do innego pochodzenia jak rdzenni polacy. Co dziwne w czasie badań
      zauważono , że gwara mówiona przez tych mieszkańców zawiera elementy mowy
      ukraińskiej. Czyzby wymieszanie narodowości polskiej, białoruskiej,
      ukraińskiej i rusińskiej, czy ja sie myle i nie mam na ten temat wiedzy. Jak
      wyglada to dzisiaj, bo mnie sie wydaje chyba ze młodzież asymilizuje sie do
      polskosci i nawet nie chce słyszeć o dzidzictwie (wielu robi kariery
      zawodowe, moze to przeszkadza - nie wiem. O dziwo bedac tranzytem , że tak
      powiem na podlasiu nie zauważyłem róznicy w mowie, wszyscy zwracali się po
      polsku, czyzbym sie mylił. Kolejna sprawa to co oznacza ta mapka publikowana
      na forum, jak ja czytać - oto i link do niej
      Przeczytałem co poniektóre posty na forum i zauważyłem tęż i "Tarcia" na tym
      tle, zwłaszcza dotyczace kim sa podlaszucy czy może podlasiaki. Może ktoś mi
      wyjasni tajemnice gminy Czyże, Orla, Dubicze Cerkiewne i zapewne innych
      miejscowości chociazby Bielska Podlaskiego gdzie na forum wyczytałem , że
      wiekszość mniszosci narodowej to z pochodzenia ukraińcy - gdzie lezy zatem
      prawda. Pozdrawiam serdecznie.

---------------------------

Odpowiedz masz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=52205705

• darek19604 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 19.11.06, 13:42
      Gminy ze znaczną liczbą Białorusinów w strukturze narodowościowej (według
      ostatniego spisu powszechnego; podana jest procentowa liczba obywateli polskich
      narodowości białoruskiej):

Gmina Czyże (81, 81)
      Gmina Dubicze Cerkiewne (81,33)
      Gmina Orla (68,93)
      Gmina Hajnówka (64,91)
      Gmina Narew (49,23)
      Gmina Bielsk Podlaski (46,68)
      Gmina Narewka (47,27)
      Gmina Kleszczele (41,83)
      Gmina Czeremcha (28,71)
      Hajnówka (26,41)
      Gmina Gródek (23,07)
      Bielsk Podlaski (20,66)
      Gmina Nurzec Stacja (16,36)
      Gmina Michałowo (14,17)
      Gmina Milejczyce (13,09)
      Gmina Białowieża (11,54)

Sadzę , że wiele to mówi. Chętnie przeczytam inne opinie , a nie
      romanpidlaszuka, gdyż uważam , że nie jest obiektywny. Jego wypowiedzi sa
      tendencyjne i nafaszerowane nikomu niepotrzebnym nacjonalizmem. II wojna
      swiatowa juz dawno sie skończyła, UPA została całkowicie rozbita i nikomu nie
      potrzeba zadrażnień na tym punkcie. Chyba nikt nie zaprzeczy , że Polska dała
      mniejszościom wiecej niż byłe ZSRR. Zresztą standart życia jest widoczny gołym
      wzrokiem na Ukrainie i Białorusi i nic nie ma do tego kto rzadzi. Ważne jest ,
      żeby nam wszystkim żyło się dostatnio, granice były otwarte a dzieci mogły
      uczyć się i pracować godnie bez przeszkód. Pozdrawiam
      • andrijko Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 20.11.06, 14:52
        Nie wiem jak długo byłeś na Podlasiu czy też jak często tu bywasz, ale na pewno
        spodobałaby ci się często wygłaszana tu formułka: "my tut zawsze zgodnie żyli,
        nigdy my sie nie dzielili". Aaa, i "żeby bylo ladnie". A do tego żaden
        nacjonalizm nie jest nam potrzebny.
        • pp31 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 26.11.06, 10:25
          Trudno nazwać gminy Czyże i Orla ostoją mniejszości. Mieszkańcy tych gmin na
          ogół nie mają na ogół żadnej świadomości narodowej. Pochodzenie etniczne
          wskazuje na to, że są to Ukraińcy. Prowadzona przez kilkadziesiąt propaganda
          wmówiła im, że są Białorusinami ale jest to świadomość bardzo powierzchowna.
          Ci ludzie nie czują żadnych związków z Białorusią, nie znają historii Białorusi
          a język białoruski wydaje im się obcy. Świadomość odrębności wynika przede
          wszystkim z wyznawanej religii. Jednakże cerkiew prawosławna w Polsce jakby nie
          zauważała, że istnieje naród białoruski, tak więc ta powierzchowna białoruskość
          mieszkańców wspomnianych gmin zanika.
          Obecnie mieszkańcy gmin Czyże, Dubicze Cerkiewne, czy Orla to właściwie jedynie
          materiał etnograficzny do polonizacji. Trudno bowiem nazwać narodem zbiorowość
          ludzką która robi wszystko aby ukryć swoje pochodzenie a w kontaktach ze swoimi
          dziećmi lub wnukami unika używania języka ojczystego na rzecz języka polskiego.
          • striks Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 26.11.06, 22:45
            Smutna prawda
    • darek19604 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 28.11.06, 18:15
      Sadze ze macie racje + to polacy tylko regionalnie uksztaltowani inaczej.
    • erqus Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 13.12.06, 13:36
      Niestety prawda jest ze mlodziez nie chce czesto miec nic wspolnego z ta
      kultura ): Ja pochodze z Hajnowki(w powiecie hajnowskim lezy Orla,Czyze i
      Dubicze Cerkiewne),jestem prawoslawny,znam gware,ale jednoczesnie czuje sie
      polakiem!Bedac dluzszy czas poza Polska,mialem ciagly kontakt z ludzxmi z
      bardzo roznych miast.Nie ukrywalem przed nimi swojego pochodzenia,wrecz bylem
      niemmal dumny z tego,a co najwazniejsze ludzie reagowali bardzo
      pozytywnie.Chcieli sie dowiedziec czym sie wyroznia moj region,jak wyglada
      kosciol prawoslawny,jakie sa roznice w jezyku.Tu sie nie ma czego wstydzic.To
      jest czesc bogactwa kulturowego Polski!Przemyslcie to...
      • stasss Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 13.12.06, 13:52
        co ty gadasz ?!
        prawoslawny Polak ?!!!? :-D
      • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 13.12.06, 14:54
        erqus napisał:

> Niestety prawda jest ze mlodziez nie chce czesto miec nic wspolnego z ta
        > kultura ): Ja pochodze z Hajnowki(w powiecie hajnowskim lezy Orla,Czyze i
        > Dubicze Cerkiewne),

Orla jest w powiecie bielskim.

> jestem prawoslawny,znam gware,ale jednoczesnie czuje sie
        > polakiem

No to musisz się przygotować na uświadamiający wykład prof.dr.hab.Romana
        Pidlaszuka,który wyjaśni Ci,że Twoje odczucia są nieważne a ważne są tylko
        odczucia Twoich przodków,którzy Polakami się nie czuli i wobec tego Ty również
        nie powinieneś się czuć Polakiem a jeśli się czujesz to świadczy to tylko o
        Twoim janczarstwie,zaprzaństwie i zdradzie Świętego Narodu Ukraińskiego,co jest
        grzechem śmiertelnym i niewybaczalnym,gdyż bycie dobrym i świadomym Ukraińcem
        jest ważniejsze(przynajmniej dla drugiego Ukraińca)niz bycie dobrym i świadomym
        człowiekiem.
        • stasss Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 13.12.06, 17:32
          :-)
          • erqus Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 01:29
            To kim sie czuje a moja wiara nie mja wiele wspolnego!Co powiecie o polakach,ktorzy przeszli np. na buddyzm.Teraz nie sa juz polakami?Moja rodzina jest dosyc wymieszana,sa prawoslawni jak i katolicy.(do rekin 19)kimty jestes zeby kogos do tego stopnia oceniac?Co ma do rzeczy yo co mysleli przodkowie?Mam przyjaciela niemca,znam go bardzo dlugo.Jego przodkowie mogli byc faszystami,nienawidziec zydow...czy to znaczy ze on taki mysli i czuje powinien tak robic?
            • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 12:40
              erqus napisał:

> To kim sie czuje a moja wiara nie mja wiele wspolnego!Co powiecie o
              polakach,kt
              > orzy przeszli np. na buddyzm.Teraz nie sa juz polakami?Moja rodzina jest
              dosyc
              > wymieszana,sa prawoslawni jak i katolicy.(do rekin 19)kimty jestes zeby kogos
              d
              > o tego stopnia oceniac?Co ma do rzeczy yo co mysleli przodkowie?Mam
              przyjaciela
              > niemca,znam go bardzo dlugo.Jego przodkowie mogli byc faszystami,nienawidziec
              > zydow...czy to znaczy ze on taki mysli i czuje powinien tak robic?

Widać erqus nie orientujesz się w miejscowych(czyli forumowych)realiach.Ja
              jestem ten dobry a Romek Pidlaszuk to ten zły.Ja Ci tylko w bardzo ironicznej
              konwencji przedstawiłem logikę Romka Pidlaszuka-naszego forumowego szołmena(a
              może nawet oszołmena)-z którą absolutnie się nie zgadzam.Trochę mi przykro,że
              tej ironii nie wychwyciłeś ale myślę,że to przede wszystkim wynik Twojego braku
              obycia na tym forum i niewiedzy who is who dlatego nie żywię do Ciebie urazy.
              • erqus Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 16.12.06, 13:35
                I hope so and I'm sorry.Nie znam aniCiebie ani oszolomena,wiec nie moge
                wiedziec co masz naprawde na mysli,moze zamiast ironii przedstaw normalnie
                swoja opinie.
            • stasss Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 13:05
              gdybys sie nie zorientowal to powiem ci ze moja wczesniejsza odpowiedz tez jest
              ironia :-)
        • romanpidlaszuk Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 07:34

człowiekiem.

-------------------------

No to kontynuujmy te twoje brednie:

No to musisz się przygotować na uświadamiający wykład prof.dr.hab.Rekina
          ,który wyjaśni Ci,że Twoje odczucia są nieważne a ważne są tylko
          odczucia Twoich przodków,którzy Ukraincami się nie czuli i wobec tego Ty
          również
          nie powinieneś się czuć Ukraincem a jeśli się czujesz to świadczy to tylko o
          Twoim janczarstwie,zaprzaństwie i zdradzie Świętego Narodu Polskiego,co jest
          grzechem śmiertelnym i niewybaczalnym,gdyż bycie dobrym i świadomym Polakiem
          jest ważniejsze(przynajmniej dla drugiego Polakiem)niz bycie dobrym i świadomym
          człowiekiem.

I dalej wstaw sobie Rosjanina, Niemca, Francuza i kogo tam chcesz jeszcze...
          • romanpidlaszuk Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 07:36
            człowiekiem.

-------------------------

No to kontynuujmy te twoje brednie:

No to musisz się przygotować na uświadamiający wykład prof.dr.hab.Rekina
            ,który wyjaśni Ci,że Twoje odczucia są nieważne a ważne są tylko
            odczucia Twoich przodków,którzy Ukraincami się nie czuli i wobec tego Ty
            również
            nie powinieneś się czuć Ukraincem a jeśli się czujesz to świadczy to tylko o
            Twoim janczarstwie,zaprzaństwie i zdradzie Świętego Narodu Polskiego,co jest
            grzechem śmiertelnym i niewybaczalnym,gdyż bycie dobrym i świadomym Polakiem
            jest ważniejsze(przynajmniej dla drugiego Polaka)niz bycie dobrym i świadomym
            człowiekiem.

I dalej wstaw sobie Rosjanina, Niemca, Francuza i kogo tam chcesz jeszcze...

• stasss Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 13:06
              roman tylko dwa takie same posty, a gdzie trzeci ?
              • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 13:14
                To miał być konkurs.Znajdź przynajmniej sto róznic.

Ale tak naprawdę to Romkowi udało się zrozumieć swój wywód już po dwukrotnym
                wysłaniu,czym udowadnia swoją wyższość nad nami,którzy wprawdzie wysyłamy posta
                raz ale potem przez 5 godzin robimy jego egzegezę.
          • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 14.12.06, 12:42
            romanpidlaszuk napisał:
            > No to kontynuujmy te twoje brednie:
            >
            >
            > No to musisz się przygotować na uświadamiający wykład prof.dr.hab.Rekina
            > ,który wyjaśni Ci,że Twoje odczucia są nieważne a ważne są tylko
            > odczucia Twoich przodków,którzy Ukraincami się nie czuli i wobec tego Ty
            > również
            > nie powinieneś się czuć Ukraincem a jeśli się czujesz to świadczy to tylko o
            > Twoim janczarstwie,zaprzaństwie i zdradzie Świętego Narodu Polskiego,co jest
            > grzechem śmiertelnym i niewybaczalnym,gdyż bycie dobrym i świadomym Polakiem
            > jest ważniejsze(przynajmniej dla drugiego Polakiem)niz bycie dobrym i
            świadomym
            >
            > człowiekiem.
            >
            >
            > I dalej wstaw sobie Rosjanina, Niemca, Francuza i kogo tam chcesz jeszcze...

Romek wyzwól się z tej plemiennej mentalności.To Ci dobrze zrobi.Zaręczam.
            • romanpidlaszuk Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 15.12.06, 05:54
              romanpidlaszuk napisał:
              > No to kontynuujmy te twoje brednie:
              >
              >
              > No to musisz się przygotować na uświadamiający wykład prof.dr.hab.Rekina
              > ,który wyjaśni Ci,że Twoje odczucia są nieważne a ważne są tylko
              > odczucia Twoich przodków,którzy Ukraincami się nie czuli i wobec tego Ty
              > również
              > nie powinieneś się czuć Ukraincem a jeśli się czujesz to świadczy to tylko o
              > Twoim janczarstwie,zaprzaństwie i zdradzie Świętego Narodu Polskiego,co jest
              > grzechem śmiertelnym i niewybaczalnym,gdyż bycie dobrym i świadomym Polakiem
              > jest ważniejsze(przynajmniej dla drugiego Polakiem)niz bycie dobrym i
              świadomym
              >
              > człowiekiem.
              >
              >
              > I dalej wstaw sobie Rosjanina, Niemca, Francuza i kogo tam chcesz jeszcze...

Romek wyzwól się z tej plemiennej mentalności.To Ci dobrze zrobi.Zaręczam.

----------------------

1.Nie plemiennej a narodowej mentalnosci, tzn. PATRIOTYZMU. Mam nadzieje, ze i
              dla ciebie to nie jest rzecz obca.

2.Powiedz to samo Niemcom, Francuzom, Anglikom, Polakom ( ze Lwowa na przyklad)
              itd.
              • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 18.12.06, 13:39
                > 1.Nie plemiennej a narodowej mentalnosci, tzn. PATRIOTYZMU. Mam nadzieje, ze
                i
                > dla ciebie to nie jest rzecz obca.

A czy narzucanie swojej woli(czyli mówienie komuś kim powinien się czuć)w imię
                ojczyzny i narodu jest patriotyzmem czy może jednak prymitywną plemiennością?

> 2.Powiedz to samo Niemcom, Francuzom, Anglikom, Polakom ( ze Lwowa na
                przyklad)
                >
                > itd.

Ja mówię tak każdemu kto nie potrafi uszanować wolności jednostki.
            • erqus Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 16.12.06, 13:30
              Kim sie mam czuc??W bliskiej rodzinie mam tez katolickich polakow,wiec moze
              idac za glosem przodkow powiniem moze sie czuc kosmopolita bez tozsamosci i o
              nieokreslonym pochodzeniu?
              Panie Romanie,o ile dr hab.sa prawdziwe,to jak na czlowieka wyksztalconego
              brakuje Panu zupelnie obiektywizmu,tym samym brednie sa tez po pana stronie!!!
              • romanpidlaszuk Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 16.12.06, 21:44
                Kim sie mam czuc??W bliskiej rodzinie mam tez katolickich polakow,wiec moze
                idac za glosem przodkow powiniem moze sie czuc kosmopolita bez tozsamosci i o
                nieokreslonym pochodzeniu?
                Panie Romanie,o ile dr hab.sa prawdziwe,to jak na czlowieka wyksztalconego
                brakuje Panu zupelnie obiektywizmu,tym samym brednie sa tez po pana stronie!!!

-----------------------------

1.Kolego, kim ty sie chcesz czuc to twoj wybor.
                W Hajnowce i okolicach wiekszosc prawoslawnych ma korzenie tylko ukrainskie, a
                mimo to PAKP urabia ich na tzw. prawoslawnych "Polakow"- ja o tym pisze!

2.Te podane tytuly to jedynie wymysl Rekina.

3.Wszyscy popelniamy bledy, ale to nie znaczy ze mamy przejsc do porzadku
                dziennego nad szachrajstwem wierchuszki PAKP cynicznie przerabiajacej
                prawoslawna ludnosc pochodzenia ukrainskiego z Podlasia:
                na tzw. prawoslawnych "Polakow":
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=47257634
                www.cerkiew.pl/news.php?id=5016
                • pp31 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 17.12.06, 09:29
                  Człowiek to zwierzę stadne i jako takie stara się podporządkować i upodobnić do
                  pozostałych członków zbiorowości. Jeśli w danym stadzie wygodniej jest żyć
                  udając, że jest się takim samym zwierzęciem jak przywódcy stada to człowiek ów
                  robi wszystko żeby się do nich upodobnić. Tak samo mieszkańcy Hajnowszczyzny
                  poświęcają swoje tradycje, język i często religię licząc naiwnie na to, że
                  staną się tą lepszą częścią stada. Jedynie najsilniejsze jednostki próbują
                  zachować swoją godność.
                • mosr Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 17.12.06, 17:31
                  romanpidlaszuk napisał:

> 1.Kolego, kim ty sie chcesz czuc to twoj wybor.
                  > W Hajnowce i okolicach wiekszosc prawoslawnych ma korzenie tylko ukrainskie, a

hehehehe...czuj się, kim chcesz, ale i tak jesteś Ukraińcem
                  to tak jak u baciuszki:
                  - ile za ten chrzest?
                  - co łaska, ale mniej niż 200 nikt nie daje
                • cygan37 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 17.12.06, 22:58
                  Panie Romanie - czy tego chcemy czy nie - biegu historii nie cofniemy.
                  Nawet tej najbliższej, rodzinnej.
                  Matka moja z okolic Narewki mówiła "po prostu" albo po "nAszemu" i ja nawet tak
                  na 80% w młodych latach potrafiłem jak biegałem na zabawy wiejskie pod Ceramikę.
                  Matka z rodziny prawosławnej wyszła za ojca katolika zwanego nie wiedzieć
                  czemu "Mazurem"- od tej pory z radością i dumą mówiła po polsku i z radością i
                  dumą chodziła do kościoła.
                  Dlaczego była jak to się mówi "świętsza od Papieża"? - nie wiem.
                  Jakoś tak się przyjęło (bez polonizacji, ucisku i naginania) że ludzi z tych
                  okolic nobilitowała polska mowa i kościół rzymsko-katolicki.
                  Może spolegliwość i lojalność wobec władzy w Warszawie?
                  Może po prostu chcieli być dobrymi obywatelami?
                  Może(jeśli chodzi o wiarę) pociągał ich bardziej zrozumiały język podczas
                  nabożeństw i kalendarz który "przylegał" do oficjalnego?
                  Ja tego nie odkręcę nawet w swojej rodzinie; nie zmuszę matki by porzuciła
                  Kościół na rzecz Cerkwii.
                  • romanpidlaszuk Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 18.12.06, 04:29
                    Panie Romanie - czy tego chcemy czy nie - biegu historii nie cofniemy.
                    Nawet tej najbliższej, rodzinnej.
                    Matka moja z okolic Narewki mówiła "po prostu" albo po "nAszemu" i ja nawet tak
                    na 80% w młodych latach potrafiłem jak biegałem na zabawy wiejskie pod Ceramikę.
                    Matka z rodziny prawosławnej wyszła za ojca katolika zwanego nie wiedzieć
                    czemu "Mazurem"- od tej pory z radością i dumą mówiła po polsku i z radością i
                    dumą chodziła do kościoła.
                    Dlaczego była jak to się mówi "świętsza od Papieża"? - nie wiem.
                    Jakoś tak się przyjęło (bez polonizacji, ucisku i naginania) że ludzi z tych
                    okolic nobilitowała polska mowa i kościół rzymsko-katolicki.
                    Może spolegliwość i lojalność wobec władzy w Warszawie?
                    Może po prostu chcieli być dobrymi obywatelami?
                    Może(jeśli chodzi o wiarę) pociągał ich bardziej zrozumiały język podczas
                    nabożeństw i kalendarz który "przylegał" do oficjalnego?
                    Ja tego nie odkręcę nawet w swojej rodzinie; nie zmuszę matki by porzuciła
                    Kościół na rzecz Cerkwii.

-----------------------

1.Moim zdaniem to nie jest powszechna postawa. Wiekszosc Ukraincow (i mysle, ze
                    Bialorusinow tez) z Podlasia, zeni sie w swojej kulturze i stara sie ja
                    zachowac.

2.W naszych stronach etnicznych Polakow nazywa sie "Mazurami".

3.Postawa twojej mamy nie oznacza, ze ty nie mozesz wrocic do bialoruskosci.
                    Powodzenia!
                  • pp31 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 24.12.06, 07:36
                    Twoja matka była Białorusinką mającą gdzieś w d.... tradycje przekazywane z
                    pokolenia na pokolenie przez twoich przodków. Dla wygodniejszego życia porzuciła
                    swój język i religię. Moim zdaniem tacy ludzie zasługują na pogardę. Mieszkając
                    na Zachodzie wielokrotnie spotykałem również Polaków usiłujących zatrzeć za
                    sobą wszelkie ślady polskości posuwając się nawet do zmiany nazwiska. Jednakże
                    żaden z nich daleko nie zaszedł. Takie postępowanie świadczy jedynie o słabym
                    charakterze i kompleksie niższości wobec otoczenia. Są to ludzie słabi
                    psychicznie, często fałszywi i niegodni zaufania.
                • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 18.12.06, 13:47

Cóż za cynizm.Oczywiście,że możesz się czuć kim chcesz ale pamiętaj,że
                  Czcigodny Roman ma prawo do oceny takiego wyboru.A to prawo do oceny stoi ponad
                  wszystkim,ponad przyzwoitością,ponad szacunkiem do drugiego człowieka,ponad
                  jego wolnością.Roman korzysta z niego niepowściągliwie.Więc nie należy się
                  dziwić jak zostanie przypięta łatka janczara albo zdrajcy,bo jedynym
                  obowiązkiem człowieka w życiu to wierność narodowi.Naród wszystkim jednostka
                  niczym.Alleluja i do przodu.
                  • romanpidlaszuk Kilka pytan do Rekina: 19.12.06, 06:15

------------------------------------

"Nie rzucim ziemi skad nasz rod, nie damy pogrzesc mowy..."

1.Czy twoim zdaniem autorka tych slow jest nacjonalistka czy patriotka swojego
                    narodu?

2.Czy miala prawo zrocic sie do swego narodu z taki przeslaniem, czy tez jest
                    cynikiem ktory stoi ponad wszystkim,ponad przyzwoitością,ponad szacunkiem do
                    drugiego człowieka,ponad jego wolnością?

2.Czy przedstawiciele narodu podchwytujacy w piesni przeslane owej autorki sa
                    polskimi nacjonalistami czy patriotami?

• rekin19 Re: Kilka pytan do Rekina: 19.12.06, 09:35
                      Czy ty jesteś inteligentny inaczej?Nie chodzi mi o twój patriotyzm-jest mi on
                      całkowicie obojętny i mi nie przeszkadza.Chodzi mi o twój stosunek do
                      ludzi,którzy twego entuzjazmu w sprawie patriotyzmu(i jest mi objętne czy
                      byłbyś patriotą polskim,rosyjskim,niemieckim czy chińskim)nie podzielają.Tu
                      jest sedno sprawy.Zrozum to wreszcie.Nie każdy potrzebuje narodu do
                      samoidentyikacji.Mimo,że potrzebuje go większość ludzi to jednak nie
                      wszyscy.Ale ani jedni ani drudzy nie są przez to gorsi.I choć nie musisz tego
                      rozumieć to musisz to tolerować.Z tym,że twoja tolerancja nie może się
                      ograniczać do tego,że swoich przeciwników nie zabijesz ani nie uwięzisz.Twoja
                      tolerancja musi przede wszystkim wyrażać się w wypowiedziach,w słowach.Jeśli
                      nie potrafisz zdobyć się na taką tolerancję,to lepij zamilcz i nie pouczaj
                      nikogo bo nie masz do tego moralnego prawa.
                      • romanpidlaszuk Re: Kilka pytan do Rekina: 19.12.06, 15:18
                        --------------------------------------------------------------------------------
                        Czy ty jesteś inteligentny inaczej?Nie chodzi mi o twój patriotyzm-jest mi on
                        całkowicie obojętny i mi nie przeszkadza.Chodzi mi o twój stosunek do
                        ludzi,którzy twego entuzjazmu w sprawie patriotyzmu(i jest mi objętne czy
                        byłbyś patriotą polskim,rosyjskim,niemieckim czy chińskim)nie podzielają.Tu
                        jest sedno sprawy.Zrozum to wreszcie.Nie każdy potrzebuje narodu do
                        samoidentyikacji.Mimo,że potrzebuje go większość ludzi to jednak nie
                        wszyscy.Ale ani jedni ani drudzy nie są przez to gorsi.I choć nie musisz tego
                        rozumieć to musisz to tolerować.Z tym,że twoja tolerancja nie może się
                        ograniczać do tego,że swoich przeciwników nie zabijesz ani nie uwięzisz.Twoja
                        tolerancja musi przede wszystkim wyrażać się w wypowiedziach,w słowach.Jeśli
                        nie potrafisz zdobyć się na taką tolerancję,to lepij zamilcz i nie pouczaj
                        nikogo bo nie masz do tego moralnego prawa.

-----------------------------------

No coz, widocznie jestes inteligentny inaczej skoro nie udzieliles KONKRETNYCH
                        odpowiedzi na pytania z poprzedniego wpisu.
                        CDN
                        • rekin19 Re: Kilka pytan do Rekina: 19.12.06, 17:40
                          > No coz, widocznie jestes inteligentny inaczej skoro nie udzieliles
                          KONKRETNYCH
                          > odpowiedzi na pytania z poprzedniego wpisu.
                          > CDN

Nie musiałem udzielać konkretnych odpowiedzi,bo ty odwracasz kot ogonem.Pytałeś
                          się o patriotyzm tymczasem mnie czyjś patriotyzm nie obchodzi.Obchodzi mnie
                          narzucanie tego czy tamtego patriotyzmu innym.Proste?Dlatego nie zdawaj mi
                          pytań o patriotyzm bo on nie jest przedmiotem mojego zainteresowania.
                    • romanpidlaszuk REKIN, PEREDUMAJ TOJE SOBI... 20.12.06, 09:26

------------------------------------

"Nie rzucim ziemi skad nasz rod, nie damy pogrzesc mowy..."

1.Czy twoim zdaniem autorka tych slow jest nacjonalistka czy patriotka swojego
                      narodu?

2.Czy miala prawo zrocic sie do swego narodu z taki przeslaniem, czy tez jest
                      cynikiem ktory stoi ponad wszystkim,ponad przyzwoitością,ponad szacunkiem do
                      drugiego człowieka,ponad jego wolnością?

2.Czy przedstawiciele narodu podchwytujacy w piesni przeslane owej autorki sa
                      polskimi nacjonalistami czy patriotami?

• erqus Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 19.12.06, 16:43

>
                  > W Hajnowce i okolicach wiekszosc prawoslawnych ma korzenie tylko ukrainskie,
                  a
                  > mimo to PAKP urabia ich na tzw. prawoslawnych "Polakow"- ja o tym pisze!

>
                  > 3.Wszyscy popelniamy bledy, ale to nie znaczy ze mamy przejsc do porzadku

> prawoslawna ludnosc pochodzenia ukrainskiego z Podlasia

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                  Po pierwsze prawoslawna ludnosc nie jest w wiekszosci pochodzenia
                  ukrainskiego,jest mniejszosc bialoruska.Po drugie to kim chce byc byc nie ma
                  wplywu na to kim naprawde jestem,nie maja na to wplywu nawet panskie
                  subiektywne poglady.Skoro czuje sie Pan na tyle biegly w genealogii wsiech
                  prawoslawnych w Polsce,to prosze mi wyjasnic KIM ja jestem(moja rodzina sklada
                  sie i z katolikow ,i z prawoslawnych,jej czlonkowie pochodza z roznych rejonow
                  kraju)?????????????????????
                  • hajnowkarules Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 19.12.06, 16:47
                    erqus napisał:

>
                    > >
                    > > 1.Kolego, kim ty sie chcesz czuc to twoj wybor.
                    > > W Hajnowce i okolicach wiekszosc prawoslawnych ma korzenie tylko ukrainsk
                    > ie,
                    > a
                    > > mimo to PAKP urabia ich na tzw. prawoslawnych "Polakow"- ja o tym pisze!
                    >
                    > >
                    > > 3.Wszyscy popelniamy bledy, ale to nie znaczy ze mamy przejsc do porzadku
                    >
                    >
                    > > prawoslawna ludnosc pochodzenia ukrainskiego z Podlasia
                    >

> Po pierwsze prawoslawna ludnosc nie jest w wiekszosci pochodzenia
                    > ukrainskiego,jest mniejszosc bialoruska.Po drugie to kim chce byc byc nie ma
                    > wplywu na to kim naprawde jestem,nie maja na to wplywu nawet panskie
                    > subiektywne poglady.Skoro czuje sie Pan na tyle biegly w genealogii wsiech
                    > prawoslawnych w Polsce,to prosze mi wyjasnic KIM ja jestem(moja rodzina
                    sklada
                    > sie i z katolikow ,i z prawoslawnych,jej czlonkowie pochodza z roznych
                    rejonow
                    > kraju)?????????????????????

dokładnie tak, wszelkie gadki o narodowości i różnicowaniu mają chyba na celu
                    tylko skócić naszych. Nikt mi wmawiać nie będzie,że jestem ukraińcem!
                    • rekin19 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 19.12.06, 17:43
                      > Nikt mi wmawiać nie będzie,że jestem ukraińcem!

Roman jest zdolny do wszystkiego.

• hajnowkarules Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 20.12.06, 17:18
                        rekin19 napisał:

>!
                        >
                        > Roman jest zdolny do wszystkiego.
                        >
                        >
                        no wiesz, roman to ewenement na skalę kraju
                        • erqus Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 20.12.06, 23:50
                          hehe,juz kilku takich bylo.Co oni zdzialali?
                    • pp31 Re: Czy okolice Czyż i Orla to ostoja mniejszości 24.12.06, 07:42
                      A na jakiej podstawie uważasz, że mieszkańcy okolic Czyż i Orli to Białorusini
                      jeżeli język którym się oni posługują jest bardziej zbliżony do ukraińskiego
                      niż białoruskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka