Dodaj do ulubionych

Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112)

28.11.06, 20:09
W związku z "polowaniem" na realistę112, które trwa już od kilku dni,
proponuję powołać KOWS.
Szykuje się kolejna sprawa dla prokuratury. Wyrokami zakończyło się już
kilka : "sprawa Jagiełły", "wlapa37" i jeszcze kilka pośrednio związanych z
forum. Jeszcze przed miesiącem próbowano mnie ujajać. Oczywiście nie dałem
się i wcale nie musiałem kolaborować. Ale za to ktoś z SM strzelił sobie gola.
Moim zdaniem w BiPi zaczyna się polowanie na "prawdępiszących". Dałem temu
wyraz zakładając kilka tygodni przed wyborami wątek pt. "Miasto strachu".
A ta prawda jest taka, że na jednej z kart do głosowania w II turze wyborów
obok nazwisk kandydatów E. Berezowca i P. Bożko znlazł się napis:
"Dwie kliki, jedna chora na dżumę, druga na cholerę". Odzwierciedla to w
jakimś stopniu nastroje bielszczan (a przynajmniej jednego - miał odwagę tak
wypełnić swoją kartę do głosowania).
Biorąc pod uwagę powyższe, uważam swóją propozycję za poważne
przedsięwzięcie, a co ważniejsze zasadne do podjęcia działań, aby bronić
prawdy przed długimi rękoma naszych pseudopolityków.
Tylko czy jeszcze choć raz ktoś się odważy na pisanie tak, jak zrobił to
realista112...?
Obserwuj wątek
    • obserwer11 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 28.11.06, 20:18
      przypomniało mi się takie stare przysłowie chińskie :
      " nie ma potrzeby bronić Lwa .
      wystarczy go wypuścić z klatki "
      --
      • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 28.11.06, 20:22
        obserwer11 napisał:

> przypomniało mi się takie stare przysłowie chińskie :
        > " nie ma potrzeby bronić Lwa .
        > wystarczy go wypuścić z klatki "

===

Brawo!!!
        Wygrałeś 5 zł!!!
        Czy ktoś jeszcze gra?
    • szpila555 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 28.11.06, 21:30
      ===========================================================================
      to_ja8 napisał:
      > W związku z "polowaniem" na realistę112, które trwa już od kilku dni,
      > proponuję powołać KOWS.
      > Tylko czy jeszcze choć raz ktoś się odważy na pisanie tak, jak zrobił to
      > realista112...?
      ===========================================================================

Wiesz co o tym myślę? To nie była odwaga.
      W okresie kampanii wyborczej można pisać takie rzeczy, ale pod własnym
      nazwiskiem, a nie chować się pod anonimowy nick. Nie popieram takiego
      postępowania. Pomijam to, co było w tekście i nie rozstrzygam czy napisał
      prawdę czy koloryzował.

Chcesz bronić ANONIMA. A może się wygłupił pijąc piwko z kolegami pisał swój
      post? Może było inaczej? Jeśli był świadkiem wielu opisywanych zdarzeń
      spożywania alkoholu w UM to dlaczego sam nie powiadomił policji, sekretarza
      miasta, burmistrza? Przecież miał tyle okazji przez WIELE lat. Automat
      telefoniczny TPSA na kartę jest 50 m od siedziby UM. Zreflektował się zresztą
      dość szybko i po 15 minutach napisał do mnie e-maila z prośbą o skasowanie.
      Odebrałem e-maila pocztą dopiero rano i wtedy spełniłem jego prośbę, kasując
      post.

Poza tym, moim zdaniem te osoby, które rozdawały ksero postu ANONIMOWEGO
      realisty112 postępowały niegodnie, bo wykorzystywały bez jego zgody ten tekst
      do swoich celów. To draństwo. Kto sprawdził, czy to co napisał realista112 jest
      w 100% prawdą? Pewnie faktycznie będzie sprawa w sądzie. Jeśli napisał
      nieprawdę, wówczas powinien ponieść konsekwencje, bo kogoś skrzywdził. Jeśli
      napisał prawdę, to włos mu z głowy nie spadnie z tego powodu. Poczekamy
      zobaczymy. Zwróć uwagę, że sam chciał ten post skasować, czyli jednak coś było,
      co powodowało jego wątpliwości.

to_ja8, anonimem nie jesteś, podobnie jak ja oraz paru innych forumowiczów.
      Piszemy pod nickami, ale na tym forum przedstawialiśmy się z imienia i
      nazwiska. Znamy się. To do czegoś zobowiązuje. Również Ci, co piszą już dość
      długo na forum, pod nickami, też w jakiś sposób są znani ze swych
      wcześniejszych tekstów. Wiemy na co kogo stać i orientacyjnie przynajmniej
      ocenić wiarygodność.

Jeśli realista112 przedstawi się z prawdziwego imienia i nazwiska, lub popisze
      pod swoim nickiem dłuższy czas na forum, to dopiero wtedy mogę uznać go za
      wiarygodnego. Klonów tu nie brakuje. Kazdy może zalozyć sobie tu konto bez
      niczyjej wiedzy i pisać co mu ślina na język przyniesie, lecz każdy powinien
      być świadom konsekwencji tego co pisze. Do sensacyjnych postów nowych
      forumowiczów należy podchodzić z dużą dozą ostrożności. Przypomnij sprawę postu
      prawiesławnego, jaki ferment zasiała. Zresztą przed wyborami samorządowymi
      pojawiło się wielu "nowych" forumowiczów. Ich intencje wyczuwało się czytając
      co piszą.
      ==========================================================================
      to_ja8 napisał:

> Biorąc pod uwagę powyższe, uważam swóją propozycję za poważne
      > przedsięwzięcie, a co ważniejsze zasadne do podjęcia działań, aby bronić
      > prawdy przed długimi rękoma naszych pseudopolityków.
      ======================================================================
      Mam własne prywatne zdanie na ten temat, lecz NA RAZIE nie będę go publicznie
      wyrażać. Rób jak uważasz za stosowne. To Twoja propozycja, ogłoszona
      publicznie, a nie moja.

szpila555@gazeta.pl
      Mirosław Jakubiuk
      • ja-dekabrysta Re: szpila555 28.11.06, 21:47
        święte słowa-:święte
      • pawlozsiul nie świruj Szpilo! 28.11.06, 21:48
        Pierwszy chyba raz zgodzę się z Serwiewm... Ale jaja!

> Jeśli realista112 przedstawi się z prawdziwego imienia i nazwiska

NIKT nie ma obowiązku przedstawiać się z imienia i nazwiska. Nie wprowadzaj
        nowych zasad!

> Poza tym, moim zdaniem te osoby, które rozdawały ksero postu ANONIMOWEGO
        > realisty112 postępowały niegodnie, bo wykorzystywały bez jego zgody ten tekst
        > do swoich celów. To draństwo. Kto sprawdził, czy to co napisał realista112
        > jest w 100% prawdą?

To nie jest już problemem moderatora, nie wychodź przed orkiestrę i nie
        zastępuj sądu. Można było to zaskarżyć.

Nie zastanawia Cię coś innego? NIKT nie odpowiedział merytorycznie na post
        realisty. Nie odniósł się do tego, co realista NAPISAŁ. Za to sporo energii
        włożono w ustalanie, kim on jest. To znaczące. I jest to dostateczny argument,
        żeby pod inicjatywą Serwisa (czysto wirtualną, nic z niej przecież realnie nie
        wyjdzie) się podpisać. Ja się podpisuję.
        • szpila555 Re: nie świruj Pawlozsiul!!! 28.11.06, 21:58
          pawlozsiul napisał:
          > NIKT nie ma obowiązku przedstawiać się z imienia i nazwiska. Nie wprowadzaj
          > nowych zasad
          ...
          > To nie jest już problemem moderatora, nie wychodź przed orkiestrę i nie
          > zastępuj sądu. Można było to zaskarżyć.
          ...
          > Nie zastanawia Cię coś innego? NIKT nie odpowiedział merytorycznie na post
          > realisty. Nie odniósł się do tego, co realista NAPISAŁ. Za to sporo energii
          > włożono w ustalanie, kim on jest.

W końcu sprowokowałem Cię do powrotu i dyskusji ;P
          Zauważ, że napisałem "moim zdaniem" - zabraniasz mi wyrażania zdania na forum?
          Zamordyzm w wydaniu pawlozsiul? To nowość.

Mój post i tak był za długi do czytania. Jeszcze dopiszę, nie martw się, nie
          wszystko naraz ;)

• pawlozsiul Po co ta demagogia? 28.11.06, 22:09
            szpila555 napisał:

> Zauważ, że napisałem "moim zdaniem" - zabraniasz mi wyrażania zdania na forum?
            > Zamordyzm w wydaniu pawlozsiul? To nowość.

No po co?
        • ja-dekabrysta Re a moim zdaniem 28.11.06, 21:59
          każdy post atakujący personalnie kogokolwiek, nie podpisany z imienia i
          nazwiska powinien być kasowany natychmiast.
          • szpila555 Re: Re a moim zdaniem 28.11.06, 22:09
            ja-dekabrysta napisał:
            > każdy post atakujący personalnie kogokolwiek, nie podpisany z imienia i
            > nazwiska powinien być kasowany natychmiast.

Posty bez imienia i nazwiska nie są zabronione. Anonimowe posty z atakami
            personalnymi są kasowane, lecz jeśli dotyczą osób publicznych to trochę inaczej
            wygląda.
            Od pomówień są sądy i odpowiedzialnośc za słowo piszącego. A my, forumowicze
            powinniśmy podchodzić do takich postów z lekkim dystansem.
            • mim39 Re: Re a moim zdaniem 07.12.06, 21:01
              tak przechodzicie lekko obok pewnych istotnych treści - ktoś podpisujący się
              jako realista112 napisał paszkwil, ktoś ksero tego anonimu rozdawał w mieście,
              a więc pytam - w jakim celu? Myślę, że cel piszącego i rodajacego był wspólny,
              a w dodatku może są jakieś związki, miedzy osobą, która zadzwoniła na Policję,
              aby przyszli do urzędu miejskiego i osobą teraz piszącą ten paszkwil, jak
              również osobami rozdającymi w mieście ten tekst?
              • szarik_102 Re: Re a moim zdaniem 07.12.06, 21:09
                mim39 napisał:
                > tak przechodzicie lekko obok pewnych istotnych treści - ktoś podpisujący się
                > jako realista112 napisał paszkwil, ktoś ksero tego anonimu rozdawał w
                mieście,
                > a więc pytam - w jakim celu? Myślę, że cel piszącego i rodajacego był
                wspólny,
                > a w dodatku może są jakieś związki, miedzy osobą, która zadzwoniła na Policję,
                > aby przyszli do urzędu miejskiego i osobą teraz piszącą ten paszkwil, jak
                > również osobami rozdającymi w mieście ten tekst?

A kto rozdawał w mieście ten tekst i gdzie?
                • to_ja8 Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 07.12.06, 22:21
                  słyszałem, że namierzono już IP realisty.
                  Nadawał z szanghaju...
                  • szarik_102 Re: Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 07.12.06, 22:23
                    to_ja8 napisał:
                    > słyszałem, że namierzono już IP realisty.
                    > Nadawał z szanghaju...

szpila pewnie zna jego IP, ale przez mego firewala sie nie przebije wrrrrr!
                    • to_ja8 Re: Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 07.12.06, 22:26
                      jak ci czipa wszczepią to będziesz odbierał przekazy z całego globu i
                      zzaświatów'
                      ... i gie pe esem cię namierzy każdy hycel
                      • szarik_102 Re: Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 07.12.06, 22:28
                        to_ja8 napisał:
                        > jak ci czipa wszczepią to będziesz odbierał przekazy z całego globu i
                        > zzaświatów'
                        > ... i gie pe esem cię namierzy każdy hycel

Pilnuj lepiej Cfaniaka, aha nie zapomnij zaszczepić i opłacić podatek od psów
                        wrrrr!
                        • to_ja8 Re: Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 07.12.06, 22:38
                          no właśnie cfaniak ma swego pana, budę, kość itp. itd., a ty jakiś taki
                          osierocony się zdajesz być, co mnie napawa niepewnością, że cię hycel...
                          • mim39 Re: Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 08.12.06, 08:06
                            Mówi się , uderz stół a nożyce się odezwą - coś w tym jest .........
                    • szpila555 Re: Z pewnego źródła, ale niesprawdzonego ... 03.05.18, 22:10
                      Stare czasy gorących dyskusji na forum ... to se ne wrati ... to_ja8 pewnie już tu nie zagląda, pawlozsiul i partizan79 zapewne też, o hansgrubberze nie wspomnę ;)
      • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 28.11.06, 21:55
        Pamiętnego dnia, gdy wg słów realisty w UM odbywała się biba przejeżdżałem
        przez centrum BiPi i moją uwagę zwróciła pałętająca się bez celu po mieście
        spora liczba urzędników miejskich - co też bardzo rzucało się w oczy. Już
        godzinę później wiedziałem - choć nie pamiętam z jakiego źródła - o
        nieprzestrzeganiu przez pracowników UM zasady: "Dżentelmeni przed południem nie
        piją". To są fakty, bo nawet pisała o tym prasa.
        Realiście poluzowały się cugle i pół roku po fakcie napisał, że nie podoba się
        mu to i jeszcze inne zjawiska. Nie oczekuj, aby ktoś podpisał się pod czymś
        takim z imienia i nazwiska, bo to byłby koniec kariery takieg urzędnika.
        Moim zdaniem i dla mnie osobiście nie ważne jest kto to napisał, a nawet
        podtuningował swoją wersję zdarzeń, bo to był subiektywny opis, a nie oficjalna
        wersja podana przez rzecznika prasowego Urzędu Miasta. Dla mnie ciekawsze jest,
        że zaczyna się o takich rzeczach pisać na oficjalnym forum.
        Nie bronię anonimowych donosicieli, kapusiów i agentów (ormowców).
        A idąc twoim śladem od dziś wprowadzam zasadę - wpis bez imienia i nazwiska
        jest nieważny
        Iksik Iksiński - to_ja(osiem)
        • szpila555 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 28.11.06, 22:05
          Koloryzujesz to_ja8. Akurat sławetnego dnia byłem w Biurze Rady Miasta, gdyż
          byłem umówiony z Przewodniczącym Rady Miasta. Żadnej biby słychać nie było,
          widać też, a Pani K. siedziała u siebie w gabinecie, drzwi od jej pokoju do
          sąsiedniego do którego zaszedłem były otwarte, pracownice pisały coś na
          komputerach.
          Wkrótce przyszedł i PRM. Podczas spotkania z nim, do pokoju w którym
          siedzieliśmy zajrzał policjant z radcą prawnym UM szukający Pani K. to wszystko
          co widziałem na opisywany temat. Jaka tu sensacja.
          • pawlozsiul ciekawostka... 28.11.06, 22:11
            A dlaczego piszesz właśnie teraz? Nie mogłeś tak z marszu - w bezpośredniej
            odpowiedzi na post Realisty112?
            • szpila555 Re: ciekawostka... 28.11.06, 22:15
              pawlozsiul napisał:
              > A dlaczego piszesz właśnie teraz? Nie mogłeś tak z marszu - w bezpośredniej
              > odpowiedzi na post Realisty112?

Post realisty skasowałem, uważałem sprawę za zakończoną. I tak kilku
              forumowiczów uważa, że jestem cenzorem tego forum.
              • to_ja8 Re: ciekawostka... 28.11.06, 22:19
                No dobrze, a co w kwestii wolności słowa na forum?
                • to_ja8 Re: ciekawostka... 28.11.06, 22:21

to_ja8 napisał:

> No dobrze, a co w kwestii wolności słowa na forum?

===
                  Może pójdźmy za przykładem opisanym przez realistę i zróbmy kwsetę w UM, a
                  potem przepijmy całą uzbieraną kasę. Wtedy będzie o czym pisać!!!
              • pawlozsiul Re: ciekawostka... 28.11.06, 22:36
                szpila555 napisał:

> I tak kilku
                > forumowiczów uważa, że jestem cenzorem tego forum.

Słusznie uważa - taki fach. Żebyś nigdy nie przeżył tego, co ja na forum Orla.
                Musiałem usunąć post Baam. Trzy dni musiałem zalewać robaka.
                • to_ja8 Re: ciekawostka... 28.11.06, 22:38

pawlozsiul napisał:

> ... Trzy dni musiałem zalewać robaka.

===
                  Duża glizda była!!!
            • szpila555 Re: ciekawostka... 28.11.06, 22:17
              pawlozsiul napisał:
              > A dlaczego piszesz właśnie teraz? Nie mogłeś tak z marszu - w bezpośredniej
              > odpowiedzi na post Realisty112?

Poza tym, czy zauważyłeś, że wypowiadałem się na temat poruszony przez to_ja8 ?
              • pawlozsiul zauważyłem 28.11.06, 22:34
                Zauważyłem też, że leciutko - jakby to ujął Serwis - "zmeandrowałeś" ten temat.
                • szpila555 Re: Pawlozsiul 28.11.06, 22:40
                  Wracasz na forum już na stale?
                  • to_ja8 Re: Pawlozsiul 28.11.06, 22:42
                    ja to normalnie się zakonspiruję i pozwolę sobie na zmianę nicku na:
                    udaje_ze_mnie_nie_ma
                    • szpila555 Re: To_ja8 28.11.06, 22:46
                      za długo będziesz nick wklepywać, wymyśl lepiej krótszy, lecz nie zapomnij
                      powiadomić nas o nim. Proponuję skrócony nick "uzmnm" ;)
                      • to_ja8 Re: To_ja8 28.11.06, 22:57
                        to niby jak podpowiadasz?
                        "uziemniony"?
                        • szpila555 Re: To_ja8 28.11.06, 23:00
                          to_ja8 napisał:
                          > to niby jak podpowiadasz?
                          > "uziemniony"?

Udaje_Ze_Mnie_Nie_Ma ---> U+Z+M+N+M = UZMNM
                          teraz chyba już się połapiesz :D
                          • to_ja8 Re: To_ja8 28.11.06, 23:14
                            U+Z+M+N+M = "UZieMnioNyM"
                  • to_ja8 Re: Pawlozsiul 28.11.06, 23:39
                    szpila555 napisał:

> Wracasz na forum już na stale?

=== no i przestraszyłeś krępującym pytaniem pawlozsiula
          • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 28.11.06, 22:11
            szpila555 napisał:

> Koloryzujesz to_ja8. Akurat sławetnego dnia byłem w Biurze Rady Miasta, gdyż
            > byłem umówiony z Przewodniczącym Rady Miasta.

===

No to PRM miał alibi...

> Wkrótce przyszedł i PRM. Podczas spotkania z nim, do pokoju w którym
            > siedzieliśmy zajrzał policjant z radcą prawnym UM szukający Pani K.

No właśnie i chwilę później przejeżdżałem przez miasto...
            A p. nie spotkał już policjant w UM
            XX - to_ja(osiem)
      • mik43 Re: brudny paszkwil 05.12.06, 11:02
        Wiesz co o tym myślę? To nie była odwaga.
        > W okresie kampanii wyborczej można pisać takie rzeczy, ale pod własnym
        > nazwiskiem, a nie chować się pod anonimowy nick. Nie popieram takiego
        > postępowania.
        Zgadzam się, takie anonimy są obrzydliwe. Ludzie w tak perfidny sposób
        załatwiają swoje interesy i wzajemne animozje. Nie będę tego wątku rozwijał, bo
        zapewne przegiąłbym pisząc kogo lub co mam na myśli. Brzydzę się takimi ludźmi
        jak ten "pseudorealista". W wyborach samorządowych wylano nadzwyczaj dużo
        różnego rodzaju świńsw.
    • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 02.12.06, 07:23
      Po głębszych przemyśleniach odwołuję swoją propozycję powołania KOWS.
      Właśnie dowiedziałem się na czym stanęła sprawa "lżenia Polsce i Polakm przez
      prawiesławnego". I jednak lepiej, żeby gazeta.pl wprowadziła obowiązek -
      każdemu rejestrującemu się na forum - podpisywania się (np. swoim PESELEM), aby
      brać odpowiedzialność za wypowiadane opinie.

-
      * * *
      pawlozsiul: A różne swoje urazy mozesz powyjaśniać w sądach, niekoniecznie na
      forum.
      • szpila555 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 02.12.06, 19:41
        Hm, to zanim napiszesz coś, głębiej przemyślaj ;)
        • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 02.12.06, 20:05
          Chyba nie zrozumiałeś!
          Chodzi o to, że z jednej strony jako opiekun forum powinieneś interweniować,
          ale nie w takich przypadkach jak pisał "realista112".
          Przecież on opisał prawdę, tylko po kwadransie przestraszył się konsekwencji
          służbowych.
          Nie bardzo rozumiem dlaczego opiekun ma pchać ręce do takich spraw. Przecież
          realista nikogo nie obraził tylko opisał subiektywne spostrzeżenia.
          Dlaczego, gdy mi - jako pracownikowi starostwa - nie podoba się klika siedząca
          tam na IV piętrze i pierdząca tylko w stołki, to nie mam prawa napisać, że źle
          się dzieje?
          Inaczej wygląda sprawa "prawiesławnego".
          Może ktoś z przesłuchiwanych uroni rąbka tajemnicy, a nie "jęczą góry jęczą.."
          • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 02.12.06, 20:13
            A wracając do KOWS, to jest pewne ryzyko, że podpinać się będą pod ten szyld
            różni nieobliczalni wichrzyciele i prowokatorzy. Dlatego przed zdecydowaniem co
            lub kogo pod swoje skrzydła powinien Brać KOWS należy przeprowadzać weryfikację
            pod kątem prawnym.
            • szpila555 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 02.12.06, 21:45
              Sam sobie przeczysz to_ja8!!!
              • to_ja8 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 02.12.06, 23:35
                szpila555 napisał:

> Sam sobie przeczysz to_ja8!!!

===

Błądzenie - to rzecz ludzka.
      • pub.blues1 Re: Komietet Obrony Wolności Słowa (i realisty112 05.12.06, 11:09
        Rozwiń to Krzychu, bom ciekaw niezmiernie, nawet na priv
    • to_ja8 Donaldo Plandeko podp...ło mój pomysł!!! 13.12.06, 15:35
      "W kraju
      12.13
      14:09
      PO apeluje o wzniesienie Pomnika Wolnego Słowa

Platforma Obywatelska zaapelowała do prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-
      Waltz, środowisk solidarnościowych i dziennikarskich oraz do opinii publicznej
      o postawienie w stolicy pomnika upamiętniającego 'zwycięstwo wolnego słowa nad
      cenzurą'. Pomnik Wolnego Słowa miałby stanąć przy ulicy Mysiej, gdzie pod nr 2
      mieścił się w PRL - Główny Urząd Kontroli Publikacji i Widowisk, potocznie
      zwany 'cenzurą'."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka