Dodaj do ulubionych

Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje ....

10.03.07, 08:44
www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/obiekty_synagogi_spis.html
Obserwuj wątek
    • proffet Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 10.03.07, 10:43
      Dzięki
      • cdsmarcin Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 10.03.07, 11:30
        A gdzie synagoga bielska?
        • obserwer11 Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 11.03.07, 16:44
          tak wygladała Synagoga w Bielsku w XVII wieku
          • proffet Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 11.03.07, 17:43
            W XVII wieku to chyba fotek nie robili jest to stan z początku XX wieku. w
            bielku było więcej synagog w pewnym momencie przynajmniej trzy
            • kaukonsky Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 20:26
              A jak to jest z podziałem na: synagogi, bożnice i domy modlitw? Bo rozmawiałem kiedyś z Kosieradzkim i twierdził on, że trudno o jednoznaczne zakwalifikowanie obiektów, które były w Bielsku.
              • proffet Re: Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 20:42
                Synagoga i bożnica to właściwie to samo pierwsze słowo pochodzi z greki drugie
                to polska nazwa. Można też nazwać synagogę domem modlitwy. W Polsce
                terminologia była i jest dość niejednoznaczna i nieprecyzyjna, choć spotkałem
                się z okrśleniem dom modlitwy dla mniej znaczących obiektów Na pewno nie można
                używać określenia świątynia bo ta jedyna była w Jerozolimie.Tak więc
                praktycznie wszystkie trzy terminy oznaczają ten sam obiekt.
                • kaukonsky Re: Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 21:41
                  Aha. Dzięki. To w końcu polski ustawodawca właśnie taką interpretację przyjął prawdopodobnie przy rozstrzyganiu sporów o zwroty majątku.
                  • proffet Re: Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 22:14
                    ale tam też chodzi o inne składiki majątku jak cmentarze jesziwy itp.
                    • obserwer11 Wstyd mi za cmentarze w Bielsku oraz w Orli 11.03.07, 22:53
                      img487.imageshack.us/img487/5408/tablicacmentarzzydowskihs3.jpg
                      • obserwer11 Re: Wstyd mi za cmentarze w Bielsku oraz w Orli 11.03.07, 22:57
                        www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/obiekty_cmentarze_spis.html--
                        img490.imageshack.us/img490/1329/macewdq9.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka