kristian_wolf 10.03.07, 08:44 www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/obiekty_synagogi_spis.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cdsmarcin Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 10.03.07, 11:30 A gdzie synagoga bielska? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 11.03.07, 16:44 tak wygladała Synagoga w Bielsku w XVII wieku Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Synagogi w Polsce historia, kulturowe dzieje 11.03.07, 17:43 W XVII wieku to chyba fotek nie robili jest to stan z początku XX wieku. w bielku było więcej synagog w pewnym momencie przynajmniej trzy Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 20:26 A jak to jest z podziałem na: synagogi, bożnice i domy modlitw? Bo rozmawiałem kiedyś z Kosieradzkim i twierdził on, że trudno o jednoznaczne zakwalifikowanie obiektów, które były w Bielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 20:42 Synagoga i bożnica to właściwie to samo pierwsze słowo pochodzi z greki drugie to polska nazwa. Można też nazwać synagogę domem modlitwy. W Polsce terminologia była i jest dość niejednoznaczna i nieprecyzyjna, choć spotkałem się z okrśleniem dom modlitwy dla mniej znaczących obiektów Na pewno nie można używać określenia świątynia bo ta jedyna była w Jerozolimie.Tak więc praktycznie wszystkie trzy terminy oznaczają ten sam obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 21:41 Aha. Dzięki. To w końcu polski ustawodawca właśnie taką interpretację przyjął prawdopodobnie przy rozstrzyganiu sporów o zwroty majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Synagogi, bożnice, domy modlitw 11.03.07, 22:14 ale tam też chodzi o inne składiki majątku jak cmentarze jesziwy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Wstyd mi za cmentarze w Bielsku oraz w Orli 11.03.07, 22:53 img487.imageshack.us/img487/5408/tablicacmentarzzydowskihs3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Wstyd mi za cmentarze w Bielsku oraz w Orli 11.03.07, 22:57 www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/obiekty_cmentarze_spis.html-- img490.imageshack.us/img490/1329/macewdq9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś