Dodaj do ulubionych

wynajem rowerów

20.05.07, 13:19
Witam

Planuję wkrótce krótką wycieczkę do Hajnówki i Białowieży. Wymysliłem sobie
żeby przyjechać z Siedlec około 9.46 do Hajnówki, nastepnie wynająć rowery,
obejrzeć samą Hajnówkę a potem wybrać się na przejażdzkę do Białowieży.
O ile z wynajmem rowerów w Bialowieży wydaje się nie być problemów
(przynajmniej w internecie znalazłem sporo ofert), to w Hajnówce jest chyba
spora nisza rynkowa w tym zakresie:) jedyne miejsce gdzie znalazłem rowery do
wynajcia to hotel Orzechowski, ale chyba niestety tylko dla gości. W związku
z tym mam pytanie czy znacie jakieś miejsca w Hajnówce gdzie można wynająć
rower? Jak wygląda droga Hajnówka - Białowieża, jak duży jest ruch
samochodowy? Ostatnie pytanie, planujemy powrót do Siedlec pociągiem o 15.50,
czy mając tak mało czasu warto wogóle porywać się na wycieczkę rowerową do
Białowieży, może lepiej pojechac z Hajnówki busem?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 21.05.07, 16:12

Pozwole sobie podbić wątek krótką informacją może komuś się przyda, w Orzechowskim wypozyczaja rowery nie tylko gościom hotelowym, wynajęcie na cały dzien kosztuje 35pln na godzine bodajże 7pln. Jak to ujeła miła Pani, która odebrała telefon rowerów jest sporo, więc nie trzeba wcześniej rezerwować.
      Oczywiście będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pozostałe pytania.

pozdrawiam
    • hajnowiak Re: wynajem rowerów 21.05.07, 17:33
      zalezy czego oczekujecie od tej wycieczki, tak na szybko mozna zajechac
      rowerkiem do bialowiezy w mniej niz godzine, ale chyba ciekawiej byloby troszke
      wolniej po drodze mozna zajrzec do zwierzynca, na szlak zebra zubra (choc nie
      wiem w jakim sa stanie), szlak debow krolewskich, skanseny w budach i bialowiezy
      (jadac od strony bud)
      • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 21.05.07, 19:35
        Właściwie tego co chcemy po drodze zobaczyć jeszcze nie ustaliliśmy, wstępnie myślałem własnie o szlaku zielonym (znaleznionym na hajnowka.pl).
        A szosa to bardziej w drodze powrotnej, zeby w miarę szybko wrócić na dworzec PKP, własnie jak wygląda natężenie ruchu samochodowego na tej drodze?
    • stasss Re: wynajem rowerów 21.05.07, 20:07
      uwazam ze troche malo czasu
      to juz moze lepiej zostac na jedna noc ?
      a zamiast szosy hajnowka bialowieza lepiej wybrac lesne sciezki, tylko jakas
      mapa skromna by sie przydala pod reka co by miec jakis zapas informacji
      topograficznych w kieszeni
      • striks Re: wynajem rowerów 21.05.07, 23:02
        Szlak zielony jest bardzo fajny szczególnie wiosną. Polecam szczególnie tym,
        którzy lubią pokonywać drobne przeszkody na trasie. Trochę tylko mało czasu
        macie. Pozdrawiam.
        • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 22.05.07, 09:07
          Sam niewiem co teraz zrobić, mówicie że czasu za mało ale urlopu tylko tydzien a planów dużo, choć już biorę pod uwagę zostanie na jedną nockę, czy można inaczej niż pociągniem dojechac z Hajnówki do Siedlec(PKS, busy?)
          Wiem że smęcę pytając ciagle "ile - dokąd":) ale mimo to zapytam, ile czasu, mniej więcej, zajmie przejechanie zielonym szlakiem, wycieczkowym tempem. Odnosnie mapy to mam nadzieję że uda mi się kupic ten przewodniki: www.hajnowka.pl/turystyka/szlaki.htm, piszą że do kupienia w PTTK w Hajnówce.
          • hajnowiak Re: wynajem rowerów 22.05.07, 10:41
            dojechac inaczej niz pociagiem mozna ale to raczej zbyt latwe nie bedzie =
            >jakies skomplikowane polaczenia do siemiatycz i dalej bezposrednio siedlce lub
            przez sokolow, moze cos prze bielsk...
            osobiscie nie polecam zielonego szlaku - teraz pewnie sciezeczka jest dosc mocno
            zarosnieta a i atrakcji tam nie zawiele choc i jechac szybko sie nie da
            jesli chcecie nie jechac glowna droge polecalbym trybe - rownolegla zwirowka
            troche na poludnie mozna jechac calkiem szybko a i spokojniej tam poza tym po
            drodze ciekawe uroczysko krynoczka i rezerwat debowy grad a dalej aswaltem przez
            budy itd po drodze szlak debow krolewskich i wyjezdzacie w bialowiezy od strony
            skansenu - przepraszam ze bez szczegolow ale nie mam mapki pod reka ; )
            • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 22.05.07, 11:09
              W takim razie musze dziś nabyć mapę, i jeszcze poproszę ew. o informację.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
    • grigorij84 Re: wynajem rowerów 22.05.07, 11:05
      PKS-em jadac mozna zwiedzic tez drohoczynek
      ------
      drohiczyn.pl
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45738
      • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 22.05.07, 13:35
        Chyba sobie jednak odpuszczę kombinowaną trasę, jeżeli okaże się że nie będzie szansy zdążyć na pociąg 15.50 to zostaniemy na noc:)
    • hajnowiak Re: wynajem rowerów 22.05.07, 11:46
      polecam mape PTOP-u o ile jeszcze sa odstepne
      • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 22.05.07, 13:20
        Pewnie raczej nie dokupienia, w internecie przewijają sie mapy Puszczy Białowieskiej wydawnictw Expressmap lub Cartomedia
      • hajnowiak Re: wynajem rowerów 22.05.07, 13:24
        jeszcze niedawno byla dostepna w ksiegarni i dawnym orbisie w hajnowce
        • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 22.05.07, 13:27
          Obejrzę to co bedzie do wziecia w Wawie, jak będzie trasa o której pisałeś to pewnie kupię, a swoją drogą zajrzę do księgarni w Hajnówce.
          • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 23.05.07, 08:18
            Zakupiłem mapkę, wybrałem ta wybrana przez wyd. Cartomedia(9pln), wydała mi się bardziej czytelna, choc ta wydana przez Expressmap(19pln) ma ten plus że jest prawie niezniszczalna bo laminowana.
            Hajnowiak -> rozumiem że pisząc o ścieżce obok głównej drogi Hajnówka-Białowieża, miałeś na myśli drogę na północ od głównej, bo na południe tak jak napisąłeś parę postów wczesniej, nie udało mi sie nic wykombinować biorąc pod uwagę punkty warto zobaczenia które podałeś:))
            • hajnowiak Re: wynajem rowerów 23.05.07, 10:46
              tych nowyc mapek raczej nie znam : /
              tak chodzilo mi o droge na polnoc od glownej
              chodzilo mi zeby wyjezdzajac z hajnowki skrecic w ty punkcie
              mapa.szukacz.pl/?&nc=52,73259&ec=23,59848&n=52,73259&e=23,59847&z=3&t=WYBRANY%20PUNKT
              w lewo chociaz mozna i jechac troche glowna droga a potem do trec do tryby
              (chyba hajnowskiej)tzn tej
              mapa.szukacz.pl/?&nc=52,74242&ec=23,62842&n=52,74242&e=23,62841&z=3&t=WYBRANY%20PUNKT
              o ile na tej mapie dobrez zaznaczyli ; )
              wydaje mi sie ze wart tez szybciutko zboczyc z trasy tu:
              mapa.szukacz.pl/?&nc=52,74643&ec=23,71626&n=52,74642&e=23,71625&z=3&t=WYBRANY%20PUNKT
              i tam
              mapa.szukacz.pl/?&nc=52,72906&ec=23,78899&n=52,72906&e=23,78898&z=3&t=WYBRANY%20PUNKT
              (stara bialowieza - szlak debow krolewskich)
              a tak wogle to powodzenia zycze
              -----
              slyszalem ze duzo komarow w puszczy - chociaz w dzien na sloneczku raczej nie sa
              szkodliwe ; )
              • dr.feelgood Re: wynajem rowerów 24.05.07, 09:44
                Dokładnie oto mi chodziło, dziękuję bardzo za szczegóły:) mam je na mapie z
                Cartomedii.
                Nastąpiła zmiana planów, do Białowiezy jedzie z nami mama mojej dziewczyny,
                więc będziemy jechac do Białowiezy busem i obejrzymy tylko to co w zasięgu
                spacerowym. Ale para nie idzie w gwizdek, traktujemy tą wycieczke jako
                rekonesans a wkrótce wybieramy się do Hajnówki/Białowieży na dwa dni, i
                obejrzymy okolicę przy użyciu dwóch kółek:))

Jeszcze raz dzięki za pomoc
                • masha79 Re: wynajem rowerów 24.05.07, 20:51
                  A ja bym się zabrała ale mój rower stoi bez powietrza
                  • hajnowiak Re: wynajem rowerów 24.05.07, 21:45
                    to gratuluje ; P
                    • romualdus1 Re: wynajem rowerów 25.05.07, 18:32
                      ładnie, Hajnowiak, zachęciłeś do nas turystów!
    • kuna00 Re: wynajem rowerów 26.05.07, 02:31
      wynajem rowerów w B-wieży jest powszechny; dużo turystów jeździ i zwiedza
      • romualdus1 Re: wynajem rowerów 26.05.07, 10:05
        pora by to bardziej i unas W Hjanówce promowac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka