hansgrubber 13.02.08, 21:51 Jest w polszczyznie nautralne czy jakos nacechowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markochmeleski Re: Slowo Żyd 13.02.08, 21:55 Wiem,że za okupacji sowieckiej 1939-41 nie wolno było mówić żyd tylko jewrej co oznacza to samo,lecz dla samych zainteresowanych było słowem odpowiedniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:00 Czy stwierdzenie - ty Żydzie ma taka sama zawartosc emocjonalna co Ty Portugalczyku? Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:03 Powinno mieć tak samo,lecz na terenach byłego zaboru rosyjskiego słowo żyd mamy zakodowane jako obrazliwe.Niby mówię żyd ale również ty żydzie Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:02 Chyba nie jest a określenie jewrej jest rosyjskie, i tak samo odpowiednie Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:06 Ciekawi mnie to bo slowa maja swoje pole sematyczne, ja ewidentnie czuje ze jest to slowo silnie i negatywnie nacechowane. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:17 Odczuwali to tak mieszkańcy Orli wyznania mojżeszowego i dla tego nawet skarżyli się do sowietów jak ktoś na nich mówił żyd.Sam wiem jakie na mnie zrobiło wrażenie gdy po raz pierwszy usłyszałem słowo żydzi w radiu.Tłumacze to tym,iż wychowałem się w takim miejscu a nie innym.Dla mnie słowo żyd było słowem negatywnym,także to był szok jak okazało się w pełni poprawnym określeniem Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:25 No! Bo już się bałem, że zechcesz mnie oszwabić ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:30 To jednak cos innego: utworzone od pogardliwej nazwy narodowosci. Podstawowe okreslenie - Niemiec - jest nutralne. Choc historycznie - etymologicznie - "niemiec" to osoba co nie mowi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:34 A są jeszcze Węgrzy czy Włosi... Wracając do tematu wątku - masz nawet aktualny słownik PWN: żyd 1. «wyznawca judaizmu» 2. pot. «człowiek skąpy i chciwy» sjp.pwn.pl/lista.php?co=%BFyd Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:37 Tez nienacechowani. A - mam wrazenie - slownik nie jest precyzyjny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:46 Dobrze, dobrze - podałem Węgrów i Włochów odnosząc się do Niemców :o) Jeszcze w latach 90-tych miałem na studiach fajne zajęcia. Podam Ci tylko cztery nazwiska wykładowców: Krzysztof Kawęcki, Janusz Korwin-Mikke, Stanisław Michalkiewicz, Józef Szaniawski. Możesz sobie wyobrazić jakie były dyskusje na zajęciach ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Cyganisz! 14.02.08, 09:59 Myślę że ważne jak sami siebie nazywają. A w Polsce nazywają siebie Żydami (z dużej litery). Ja problemu nie widzę. Można to zobaczyć na Forum Żydów Polskich: jewish.org.pl/fzp.jewish.org.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Cyganisz! 14.02.08, 10:26 A jak maja sie nazywac? Starozakonni? :) Innej dobrej nazwy nie ma. Zwracam uwage ze Cyganie - wola slowo: Romowie. Ciekawostka jest to ze pojawilo sie ono w tym znaczeniu w drugiej polowie XXw. Znaczace. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Cyganisz! 14.02.08, 10:32 Wspolczesnie spotykam sie z Zydami i Izraelitami.O Zydach pisze sie gdy mowa jest o holokauscie,pogromach,noblistach...itd a Izraelici wystepuja gdy relacjonuje sie mordowanie niewinnych dzieci palestynskich czy masakry w obozach uchodzcow Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Cyganisz! 14.02.08, 10:47 Izraelici to slowo biblijne, archaiczne - nie wystepujace we wspolczesnej polszczyznie. Nie masz wyczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Cyganisz! 14.02.08, 12:19 ..jak ja nie mam to co inni? www.biznesnet.pl/ar/20/369961/izraelici,ostrzelali,bejrut.htm www.historycy.org/index.php?act=Print&client=printer&f=38&t=10781 Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Cyganisz! 14.02.08, 13:21 "Izraelici, lud koczowniczy, od XII w. p.n.e. osiadły w Kanaanie; łączył się okresowo pod wodzą tzw. sędziów w celu obrony przed Kananejczykami; w końcu XI w. p.n.e. zjednoczeni przez Saula" encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3916052 Ale ubawilem sie setnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 13:33 Całe życie się człowiek uczy, a przy Tobie Lechowski to normalnie wiedzy przybywa w postępie geometrycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 13:37 Ani chybi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 13:45 Dzieki pawlosławny...polecam tez zwrocenie uwagi na okreslenie zbrodniarzy z II Wojny.Slyszymy i czytamy:faszysci,hitlerowcy...a nie poprostu Niemcy.Za kilkanascie lat polscy maturzysci beda pisac ze 1 wrzesnia napadli na nas Ufoludki Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 15:41 dla mnie Żyd to Żyd- wyznawca judaizmu. Nie rozumiem, dlaczego ktoś uważa, że jest to obraźliwe. Bycie Żydem jest nawet w niektórych kręgach modne. to nie ma nic wspólnego z narodowością, chociaz zauważyłam, że niektórzy tak sobie to kojarzą- jak Prawosławny, to od razu musi być Ruski, jak katolik to Polak patriota, jak Żyd to koniecznie Izraelita. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Żyd a żyd 14.02.08, 16:13 Zgadzam się IMadziu w pełni, ale... nie do końca ;o) Żyd (członek narodu żydowskiego) żyd (wyznawca judaizmu) so.pwn.pl/lista.php?co=%AFyd A odnosząc się merytorycznie do twojego postu podam jeszcze jeden przykład innego lokalnego odbioru sensu wyrażenia, które jest w pełni poprawne słownikowo, ale bardzo kontrowersyjne lokalnie: sjp.pwn.pl/lista.php?co=pop Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Żyd a żyd 14.02.08, 16:56 no to...w pełni?... czy nie do końca? :P Ja też się zgadzam, że w niektórych miejscach i...czasach, mogło to słowo, mieć inny wydźwięk, ale chyba wyłącznie dla tych, którzy za bardzo przesiąkli nazistowską i komunistyczną ideologią. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Żyd a żyd 14.02.08, 17:08 Czym innym jest stwierdzenie faktu: a przynajmniej ja nie mam watpliwosci ze slowo Żyd (czy żyd - wszystko jedno) jest nacechowane negatywnie. To znaczenie zapisane w jezyku mowi cos o Polakach. Czym innym jest stwierdzenie kiedy to slowo nabralo takiego znaczeniowego odcienia. Tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Żyd a żyd 14.02.08, 18:01 W nazi to było określenie JUDE, w innej JEWREJ. I myślę że w kontekście "osoba do ścigania", czy też gorsza. Mi słowo określenie ŻYD źle się nie kojarzy, tym bardziej jak widzę że jest ono używane przez samych Żydów do określenia siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Żyd a żyd 14.02.08, 20:12 Przypomina mi sie historia jak jeden z rodu Rotschild oskarzyl jednego z dziennikarzy francuskich za nazwanie go Zydem i po wyjsciu z sadu gdzie wygral sprawe na pytanie innego dziennikarza czy jest Zydem?-odpowiedzial-Oczywiscie ze jestem Zydem ale byle dziennikarzyna nie bedzie mnie okreslal kim jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Żyd a żyd 14.02.08, 20:26 aktualnie słucham TOK FM - wywiad z Janem Grossem Odpowiedz Link Zgłoś
abramsky Re: Żyd a żyd 14.02.08, 21:21 Pan Bóg wybrał i błogosławił najmniejszy z Narodów ówczesnego świata. Przekazał im do użytku i wypełniania Dekalog. Żaden z nich z nich nie mógł wypełnić dzięsięcioro przykazań ! Po ok. 4000 lat od Adama Pan Bóg posyła na świat Emmanuela, Zbawiciela w Osobie Jezusa Chrystusa, który był obrazem Swojego Ojca, żył na ziemi i nie popełnił żadnego grzechu. Jednak dostojnicy w obawie swojej przyszłości, Królestwa Judei oraz Cesarstwa Rzymskiego dla swojego spokoju, spełniająć w ten sposób wole iplany Najwyższego wydali Go na ukrzyżowanie ! Tysiące chodziły za nim podczas Jego misji, karmił ich i uzdrawiał. Jednak po śmierci Syna Bożego na Wzgórzu Golgota, odeszło od niego nie wierząc w Ewangelii Miłości. Pan Bóg chciał, aby Żydzi uwierzyli w Niego, uznali Go za Mesjasza. Wiele wieków był czas prześladowań i nienawiści do Żydów za to czego dokonali. Pan Bóg oświecił Monarchów w Europie w wiekach średniowiecza aby udzielić im pomocy, znaleźć miejsce zbudować sobie domostwa. Najwięcej pielgrzymów z okupowanego kraju nad Jordanem osiedliło się w Rzeczypospolitej Polskiej. Nie bez znaczenia Pan Bóg wybrał Rzeczyposoplitą im na Ojczyznę. Mieszkańcy Polski byli bardzo pobożni, kochali Boga i symbole Ziemi Świętej. Pan Bóg chciał, aby Polacy i mieszkańcy Rzeczpospolitej przywiedli Jego umiłowany i wybrany Lud do Mesjasza Swego Jedynego Jednorodzonego Syna, jednak ... Odpowiedz Link Zgłoś