Dodaj do ulubionych

Slowo Żyd

13.02.08, 21:51
Jest w polszczyznie nautralne czy jakos nacechowane?
Obserwuj wątek
    • markochmeleski Re: Slowo Żyd 13.02.08, 21:55
      Wiem,że za okupacji sowieckiej 1939-41 nie wolno było mówić żyd tylko jewrej co
      oznacza to samo,lecz dla samych zainteresowanych było słowem odpowiedniejszym
      • hansgrubber Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:00
        Czy stwierdzenie - ty Żydzie ma taka sama zawartosc emocjonalna co
        Ty Portugalczyku?
        • markochmeleski Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:03
          Powinno mieć tak samo,lecz na terenach byłego zaboru rosyjskiego słowo żyd mamy
          zakodowane jako obrazliwe.Niby mówię żyd ale również ty żydzie
      • proffet Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:02
        Chyba nie jest a określenie jewrej jest rosyjskie, i tak samo odpowiednie
        • hansgrubber Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:06
          Ciekawi mnie to bo slowa maja swoje pole sematyczne, ja ewidentnie
          czuje ze jest to slowo silnie i negatywnie nacechowane.
          • markochmeleski Re: Slowo Żyd 13.02.08, 22:17
            Odczuwali to tak mieszkańcy Orli wyznania mojżeszowego i dla tego nawet skarżyli
            się do sowietów jak ktoś na nich mówił żyd.Sam wiem jakie na mnie zrobiło
            wrażenie gdy po raz pierwszy usłyszałem słowo żydzi w radiu.Tłumacze to tym,iż
            wychowałem się w takim miejscu a nie innym.Dla mnie słowo żyd było słowem
            negatywnym,także to był szok jak okazało się w pełni poprawnym określeniem
          • kaukonsky Cyganisz! 13.02.08, 22:18
            ;o)
            • hansgrubber Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:21
              To tez nacechowane okreslenie. :)
              • kaukonsky Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:25
                No! Bo już się bałem, że zechcesz mnie oszwabić ;o)
                • hansgrubber Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:30
                  To jednak cos innego: utworzone od pogardliwej nazwy narodowosci.
                  Podstawowe okreslenie - Niemiec - jest nutralne. Choc historycznie -
                  etymologicznie - "niemiec" to osoba co nie mowi. :)
                  • kaukonsky Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:34
                    A są jeszcze Węgrzy czy Włosi...
                    Wracając do tematu wątku - masz nawet aktualny słownik PWN:
                    żyd
                    1. «wyznawca judaizmu»
                    2. pot. «człowiek skąpy i chciwy»
                    sjp.pwn.pl/lista.php?co=%BFyd
                    • hansgrubber Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:37
                      Tez nienacechowani. A - mam wrazenie - slownik nie jest
                      precyzyjny. :)
                      • kaukonsky Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:46
                        Dobrze, dobrze - podałem Węgrów i Włochów odnosząc się do Niemców :o)
                        Jeszcze w latach 90-tych miałem na studiach fajne zajęcia. Podam Ci tylko cztery nazwiska wykładowców: Krzysztof Kawęcki, Janusz Korwin-Mikke, Stanisław Michalkiewicz, Józef Szaniawski. Możesz sobie wyobrazić jakie były dyskusje na zajęciach ;o)
                        • hansgrubber Re: Cyganisz! 13.02.08, 22:52
                          O laboga! :) Ale ZOO.
                    • szpila555 Re: Cyganisz! 14.02.08, 09:59
                      Myślę że ważne jak sami siebie nazywają. A w Polsce nazywają siebie Żydami (z
                      dużej litery). Ja problemu nie widzę.
                      Można to zobaczyć na Forum Żydów Polskich:
                      jewish.org.pl/fzp.jewish.org.pl/index.php
                      • hansgrubber Re: Cyganisz! 14.02.08, 10:26
                        A jak maja sie nazywac? Starozakonni? :) Innej dobrej nazwy nie ma.
                        Zwracam uwage ze Cyganie - wola slowo: Romowie. Ciekawostka jest to
                        ze pojawilo sie ono w tym znaczeniu w drugiej polowie XXw. Znaczace.
                        • lechowski51 Re: Cyganisz! 14.02.08, 10:32
                          Wspolczesnie spotykam sie z Zydami i Izraelitami.O Zydach pisze sie gdy mowa
                          jest o holokauscie,pogromach,noblistach...itd a Izraelici wystepuja gdy
                          relacjonuje sie mordowanie niewinnych dzieci palestynskich czy masakry w obozach
                          uchodzcow
                          • hansgrubber Re: Cyganisz! 14.02.08, 10:47
                            Izraelici to slowo biblijne, archaiczne - nie wystepujace we
                            wspolczesnej polszczyznie. Nie masz wyczucia.
                            • lechowski51 Re: Cyganisz! 14.02.08, 12:19
                              ..jak ja nie mam to co inni?
                              www.biznesnet.pl/ar/20/369961/izraelici,ostrzelali,bejrut.htm
                              www.historycy.org/index.php?act=Print&client=printer&f=38&t=10781
                              • hansgrubber Re: Cyganisz! 14.02.08, 13:21
                                "Izraelici, lud koczowniczy, od XII w. p.n.e. osiadły w Kanaanie;
                                łączył się okresowo pod wodzą tzw. sędziów w celu obrony przed
                                Kananejczykami; w końcu XI w. p.n.e. zjednoczeni przez Saula"

encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3916052
                                Ale ubawilem sie setnie. :)
                          • pawlozsiul Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 13:33
                            Całe życie się człowiek uczy, a przy Tobie Lechowski to normalnie
                            wiedzy przybywa w postępie geometrycznym.
                            • hansgrubber Re: Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 13:37
                              Ani chybi... :)
                            • lechowski51 Re: Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 13:45
                              Dzieki pawlosławny...polecam tez zwrocenie uwagi na okreslenie zbrodniarzy z II
                              Wojny.Slyszymy i czytamy:faszysci,hitlerowcy...a nie poprostu Niemcy.Za
                              kilkanascie lat polscy maturzysci beda pisac ze 1 wrzesnia napadli na nas Ufoludki
                              • i.madzia Re: Izraelici? To niby obywatele Izraela? 14.02.08, 15:41
                                dla mnie Żyd to Żyd- wyznawca judaizmu. Nie rozumiem, dlaczego ktoś
                                uważa, że jest to obraźliwe. Bycie Żydem jest nawet w niektórych
                                kręgach modne. to nie ma nic wspólnego z narodowością, chociaz
                                zauważyłam, że niektórzy tak sobie to kojarzą- jak Prawosławny, to
                                od razu musi być Ruski, jak katolik to Polak patriota, jak Żyd to
                                koniecznie Izraelita.

• kaukonsky Żyd a żyd 14.02.08, 16:13
                                  Zgadzam się IMadziu w pełni, ale... nie do końca ;o)
                                  Żyd (członek narodu żydowskiego)
                                  żyd (wyznawca judaizmu)
                                  so.pwn.pl/lista.php?co=%AFyd
                                  A odnosząc się merytorycznie do twojego postu podam jeszcze jeden przykład innego lokalnego odbioru sensu wyrażenia, które jest w pełni poprawne słownikowo, ale bardzo kontrowersyjne lokalnie: sjp.pwn.pl/lista.php?co=pop
                                  • i.madzia Re: Żyd a żyd 14.02.08, 16:56
                                    no to...w pełni?... czy nie do końca? :P

Ja też się zgadzam, że w niektórych miejscach i...czasach, mogło to
                                    słowo, mieć inny wydźwięk, ale chyba wyłącznie dla tych, którzy za
                                    bardzo przesiąkli nazistowską i komunistyczną ideologią.
                                    • hansgrubber Re: Żyd a żyd 14.02.08, 17:08
                                      Czym innym jest stwierdzenie faktu: a przynajmniej ja nie mam
                                      watpliwosci ze slowo Żyd (czy żyd - wszystko jedno) jest nacechowane
                                      negatywnie. To znaczenie zapisane w jezyku mowi cos o Polakach. Czym
                                      innym jest stwierdzenie kiedy to slowo nabralo takiego znaczeniowego
                                      odcienia. Tego nie wiem.
                                      • szpila555 Re: Żyd a żyd 14.02.08, 18:01
                                        W nazi to było określenie JUDE, w innej JEWREJ. I myślę że w kontekście "osoba
                                        do ścigania", czy też gorsza.
                                        Mi słowo określenie ŻYD źle się nie kojarzy, tym bardziej jak widzę że jest ono
                                        używane przez samych Żydów do określenia siebie.
                                        • lechowski51 Re: Żyd a żyd 14.02.08, 20:12
                                          Przypomina mi sie historia jak jeden z rodu Rotschild oskarzyl jednego z
                                          dziennikarzy francuskich za nazwanie go Zydem i po wyjsciu z sadu gdzie wygral
                                          sprawe na pytanie innego dziennikarza czy jest Zydem?-odpowiedzial-Oczywiscie ze
                                          jestem Zydem ale byle dziennikarzyna nie bedzie mnie okreslal kim jestem.
                                      • obserwer11 Re: Żyd a żyd 14.02.08, 20:26
                                        aktualnie słucham TOK FM - wywiad z Janem Grossem
                                        • hansgrubber Re: Żyd a żyd 14.02.08, 20:43
                                          Wlaczylem.
                                          • abramsky Re: Żyd a żyd 14.02.08, 21:21
                                            Pan Bóg wybrał i błogosławił najmniejszy z Narodów ówczesnego świata.
                                            Przekazał im do użytku i wypełniania Dekalog. Żaden z nich z nich nie mógł wypełnić dzięsięcioro przykazań !
                                            Po ok. 4000 lat od Adama Pan Bóg posyła na świat Emmanuela, Zbawiciela w Osobie Jezusa Chrystusa, który był obrazem Swojego Ojca, żył na ziemi i nie popełnił żadnego grzechu. Jednak dostojnicy w obawie swojej przyszłości, Królestwa Judei oraz Cesarstwa Rzymskiego dla swojego spokoju, spełniająć w ten sposób wole iplany Najwyższego wydali Go na ukrzyżowanie !
                                            Tysiące chodziły za nim podczas Jego misji, karmił ich i uzdrawiał.
                                            Jednak po śmierci Syna Bożego na Wzgórzu Golgota, odeszło od niego nie wierząc w Ewangelii Miłości.
                                            Pan Bóg chciał, aby Żydzi uwierzyli w Niego, uznali Go za Mesjasza.
                                            Wiele wieków był czas prześladowań i nienawiści do Żydów za to czego dokonali. Pan Bóg oświecił Monarchów w Europie w wiekach średniowiecza aby udzielić im pomocy, znaleźć miejsce zbudować sobie domostwa. Najwięcej pielgrzymów z okupowanego kraju nad Jordanem osiedliło się w Rzeczypospolitej Polskiej. Nie bez znaczenia Pan Bóg wybrał Rzeczyposoplitą im na Ojczyznę. Mieszkańcy Polski byli bardzo pobożni, kochali Boga i symbole Ziemi Świętej. Pan Bóg chciał, aby Polacy i mieszkańcy Rzeczpospolitej przywiedli Jego umiłowany i wybrany Lud do Mesjasza Swego Jedynego Jednorodzonego Syna, jednak ...
                                            • abramsky Re: Żyd a żyd 14.02.08, 21:24
                                              www.nonpossumus.pl/ps/Rdz/12.php
                                            • hansgrubber Re: Żyd a żyd 14.02.08, 21:44
                                              No tak. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka