odziej 05.11.08, 10:42 po ostatnim łikendzie jestem jak najbardziej za! ale ponoć sprawa nie taka prosta: miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,5883951,Nie_mozna_rekwirowac_auta_pijanego_kierowcy.html to co jeszcze robi ten ustawodawca...??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lechowski51 Re: zabierać auta pijanym kierowcom!!! 05.11.08, 11:08 Jestem za!Bandytom nalezy odbierac narzedzia zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: zabierać auta pijanym kierowcom!!! 05.11.08, 11:20 Jakbys umial czytac to przeczytalbys ze Sad Najwyzszy "twierdził, iż pojazd nie jest przedmiotem służącym popełnieniu przestępstwa, jak np. broń palna czy środek wybuchowy." No ale skoro ty jestes madrzejszy niz siedmioosoby SN to sorry resory. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Jestem przeciw 05.11.08, 11:23 To nie samochod powoduje wypadki a kierowca. Rownie dobrze nalezaloby: - zlodziejom odcinac rece - gwalcicielom odcinac penisy - klamcom i oszczercom ucinac jezyki, zabierac kompy i pozbawiac dozywotnio netu etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jestem przeciw 05.11.08, 12:08 Bron tez sama nie strzela poco wiec zakazy jej posiadania? Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Jestem przeciw 05.11.08, 12:22 Czy uwazasz ze samochod = bron? To tak samo nalezy zakazac posiadania: - nozy, widelcow - dlugopisow, olowkow - ubran, sznurkow, paskow - szklanek, butelek itd itp No i kazdego mezczyzne wykastrowac. BTW przeciez samymi rekoma mozna zabic czlowieka na nieskonczenie wiele sposobow - jak temu przeciwdzialac? Ale najgorsze jest co jeszcze co innego - ludzka glupota. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Jestem przeciw 05.11.08, 14:01 a ja za... nie porównuję auta do broni, ale w nieodpowiednich rękach niestety możne być ono bardzo groźne - i wydaje mi się, iż powinny zostać stworzone odpowiednie zapisy, umożliwiające przepadek auta na chociażby rzecz skarbu państwa bądź na pokrycie kosztów leczenia ofiar wypadków drogowych. powiedzmy sobie szczerze, ze jak ktoś wsiada do auta po pijaku to z pełną świadomością popełnia przestępstwo i nie widzę absolutnie żadnego usprawiedliwienia dla takiego postępowania... jak widać zarówno wysokie mandaty, którymi się straszy nas kierowców jak i zabieranie lejców na dużo się nie zdają - co i rusz słyszy się, że złapano kogoś któryś tam raz na prowadzeniu auta bez uprawnień, bądź co gorsza bo wcześniej mu je odebrano... martwe prawo to nie prawo.... a co do ludzkiej głupoty - to się zgadzam, to ona zabija... tylko czemu musi nas to spotykać m.in. na drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Jestem przeciw 05.11.08, 14:56 a jak ktoś będzie jechał autem po pijaku bez wiedzy właściciela? Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: Jestem przeciw 05.11.08, 21:29 markochmeleski.1 napisał: > a jak ktoś będzie jechał autem po pijaku bez wiedzy właściciela? hmmm....a bez wiedzy pożyczy auto, czy też - bez wiedzy właściciela po pożyczeniu wprawi się w stan po spożyciu? no cóż... właściciel za każdym razem zobowiązany jest sprawdzić czy dany osobnik po pierwsze ma prawko a po drugie czy jest trzeźwy. jak użyczasz komuś wiedząc że jest trafiony to popełniasz w takiej samej mierze jak ten drugi za przestępstwo i powinieneś odpowiadać - to chyba oczywiste... co do faktu, że się nie wiedziało, że ktoś się potem urżnie powinien decydować sąd...z resztą nie ma co wymieniać wszystkich możliwych przypadków - decyzje podejmuje się w oparciu o określone przesłanki i pobudki sprawcy jak i współsprawców itp, itd... etc ;) generalnie ja mam zdanie, że trzeba karać surowo - przepadek mienia w postaci samochodu w tego rodzaju sprawach powinien być co do zasady normą... może jak jeden z drugim nie będzie miał czym jeździć to nie narobi więcej biedy... a zabieranie prawka jak widać nic nie daje Odpowiedz Link Zgłoś