carrramba 26.08.07, 15:41 nie wyjechal czasem za granice ? w przypadku ponownych wyborow, bedzie ten fakt mial znaczenie czy tez nie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 26.08.07, 19:11 Tu by sie trzeba spytac jakiegos socjologa ale nie jestem przekonany ze wiekszosc tych co wyjechali to ludzie dobrze czy tez srednio sytuaowani a to raczej elektorat PO. Ale z drugiej strony wyjechalo wielu mlodych - a w tej grupie PO ma spore poparcie. Slowem - nie wiem. Ale poszukam odpowiedzi. Moze cos gdzies znajde. Odpowiedz Link
mat120 Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 20:28 A ja sie zastanawiam jak PO zamierza rządzić. Załóżmy, że zdobędzie 25-30% głosów. I co dalej? Z postkomunistami nie, z LiS-sem, z PIS- em nie. Zamienił stryjek... ? Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 20:35 1. Oni kontaktuja sie z inna rzeczywistoscia. Podoba mi sie dzisiejszy komentarz Lisa (redaktora) w GW. 2. Jak znalazes FCzS? :) I jak Ci sie zmiany podobaja? Odpowiedz Link
mat120 Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 20:49 ad.1/ Jakoś to będzie? ad.2/Kliknąłem na chybił trafił na "ulubione".:) Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 21:06 1. Platforma zachowuje sie zgodnie z maksyma ktora kiedys dotyczyla rolnikow - chlop nic nie robi a mu samo rosnie. Platformie tez roslo im bardziej byli niewyrazisci. Ale w kampanii trzeba byc wyrazistym i skutecznie omijac rafy. Nie jestem pewien ze potrafia. 2. Milo mi ze FCzS jest gdzies w ulubionych. :) Ty nie zakladasz forum? Zachecam. Odpowiedz Link
mat120 Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 21:31 ad.1/Hansgruber napisał: "1. Platforma zachowuje sie zgodnie z maksyma ktora kiedys dotyczyla > rolnikow - chlop nic nie robi a mu samo rosnie." Zapomnieli, ze samo to rosło tylko na Podolu.:)) A poważnie. Gdyby nie wiem co robili to nie uzyskają większości pozwalającej im rządzić samodzielnie. Bardzo wątpliwe też, że pozyskają jakiegoś koalicjanta, który pozwoli im taką większość zdobyć. Chociaż w polityce wszystko jest mozliwe to po wyborach będzie kolejny pat być może z premierem Tuskiem lub Rokitą. Dziwi mnie, że nikt o tym nie mówi. ad2/Hmm..., nie miałbym czasu wpadać na Twoje.:) Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 21:45 1. Jest mozliwe. Gdyby rewelacje Kaczmarka okazaly sie prawda - zwlaszcza w sprawie Blidy. To mogloby pograzyc PiS. A wtedy nie wiadomo o ile uroslaby PO. 2. Po wyborach koalicjant sie znajdzie, spoko. :) 3. Takis zajety? :) Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 23:02 zawsze przy okazji wyborow mialam nieodparte wrazenie, ze musze wybierac miedzy dzuma i cholera. juz nie chodze na wybory, wiec nic ode mnie nie zalezy, a czy kiedykolwiek zalezalo ? Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 27.08.07, 23:42 To Cie skrytykuje - uwazam ze na wybory trzeba chodzic zawsze bo to akt aprobaty dla demokracji. Gdy nie ma na kogo glosowac - lepiej wrzucic glos niewazny. A ja i tak zawsze kogos sobie znajdowalem - nawet wsrod list ktore nie mialy szans. :) Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 09:02 hmm, niby jak mam chodzic na wybory ? leciec do Polski i zaglosowac ? To wlasnie mialam na mysli piszac, ze elektorat Tuska wyjechal. Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 10:03 1. No nie - mowie o sytuacji gdy urne masz pod nosem. :) A w Szkocji glosowac nie mozna? 2. Biedny ten Tusk. :) Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 11:35 Do kiedy bylam w Polsce, zawsze glosowalam. W Szkocji pewnie jest gdzie zaglosowac, tylko ze jechalabym tam 3 dni wolami. Moze to Edynburg, moze Glasgow. Jakby nie patrzec musze sobie odpuscic. Piszesz, ze biedny ten Tusk. Troche tak. Ale nie do konca. Powiem szczerze, ze nie ma na kogo glosowac. Zawsze to samo, zawsze wybieranie mniejszego zla. Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 11:35 Do kiedy bylam w Polsce, zawsze glosowalam. W Szkocji pewnie jest gdzie zaglosowac, tylko ze jechalabym tam 3 dni wolami. Moze to Edynburg, moze Glasgow. Jakby nie patrzec musze sobie odpuscic. Piszesz, ze biedny ten Tusk. Troche tak. Ale nie do konca. Powiem szczerze, ze nie ma na kogo glosowac. Zawsze to samo, zawsze wybieranie mniejszego zla. Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 14:17 Oni znow przegraja te wybory. Wczoraj Kaczor rozdal miliardy zlotych: opoznil ograniczenia w przechodzeniu na wczesniejsze emerytury, podniosl place minimalne a dzis z pompa otwiera zaklad bodaj Sharpa (?) jutro na rzadzie tez pewnie cos wymysla, pojutrze bedzie fetowany na zjezdzie Solidarnosci. A Tusk? Charyzmatyczny przywodca opozycji? Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 18:28 No coz, niestety to czego brak Tuskowi, to przebojowosc. Jest nijaki. Nie budzi zadnych emocji. Wlasnie brak mu charyzmy. Mimo wszystko wole Tuska od Kaczynskiego. Mam nadzieje, ze nie bedzie budzil wesolosci u naszych sasiadow. Nie bede musiala sie wstydzic za Pania, ktora dopatrzyla sie u bohatera bajek dla dzieci, homoseksualnych sklonnosci. Nawet sobie nie wyobrazasz jak uzywanie mialy szkockie media. Czesc Szkotow uwaza, ze jestesmy niezle porabani, bo nad ta bajka pracowal sztab pedagogow i psychologow. I tak to jedna durna baba, moze narazic na smiesznosc caly Narod. Zaraz, zaraz, a czy ktos z jasnie nam panujacych nie mogl po prostu idiotki wywalic ?Hmmmm, nie skomentuje.................................. Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 28.08.07, 19:31 Pod kazdym slowem ktore tu napisalas podpisuje sie obiema rekami. A uchodze za awanturnika i zadymiarza. :) Dodam do tego ze lewica tez blado wyglada. Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 29.08.07, 03:33 Bo caly czas nasza lewica ma fizis lewicy komunistycznej. Tego juz ludzie nie kupia,bo to juz przerabiali, i takiej powtorki z rozrywki nam nie potrzeba. Moze czas na powstanie nowej partii politycznej, cenrtolewicowej ? centroprawicowej ? albo po prostu centrum ? Potrzebny jest prawdziwy przywodca. Moze kobieta ? O wlasnie, moze partia kobiet. Nie feministek, bo jakos mi z nimi nie po drodze. Normalnych, zdrowo myslacych kobiet. Jakby nie liczyc, kobiety to olbrzymi elektorat. Jest nas wiecej. Pozno sie zrobilo a mnie sie politykowac zachcialo :)))))) Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 29.08.07, 10:12 A nawet wczesnie. :) Nie wierze w partie kobiet, to troche taki pomysl jak partia mankutow czy np palaczy cygar. A poza tym w Polsce sie nie uda bo mamy wybitnie konserwatywne spoleczenstwo zwlaszcza jesli chodzi o sytuacje kobiet. Odpowiedz Link
carrramba Re: czy elektorat Platformy................ 29.08.07, 11:38 Czekaj, czekaj Hans, to nie tak. Ja nie napisalam, ze w Partii Kobiet bylyby tylko kobiety. Przeciez mozna to ubrac w odpowiednia nazwe, zeby sie Panowie nie burzyli. No widzisz, bo pewnie myslisz, ze wstyd byloby nalezec do takiej partii, a my ciemne baby wchodzimy do partii gdzie nie mamy nic do powiedzenia...............:)) Odpowiedz Link
hansgrubber Re: czy elektorat Platformy................ 29.08.07, 18:32 Nie nie chodzi o to ze wstyd ale taka inicjatywa - a z wieloma gloszonym i przez kobiety postulatami sie zgadzam - co zreszta wywolywalo ciekawe polemiki - jest i byla naraznoan na latwe ataki. To trzeba robic w ramach "normalnej" a nie podkreslajacej w nazwie plec - partii, zapewne lewicowej. A u nas takiej nie ma. Odpowiedz Link