Dodaj do ulubionych

Pomysł na kwiaciarnie ?

23.11.10, 15:44
Chciałaby się poradzić Mam w planach założenie firmy... Mianowicie jest to kwiaciarnia z franczyzą . Wiem, że u Nas w mieście nie ma czegoś takiego. Generalnie ogólnie w Polsce jest mało takich firm. Jak myślicie ? Czy to dobry pomysł ?
Obserwuj wątek
    • szut-nik Re: Pomysł na kwiaciarnie ? 24.11.10, 04:47
      Faktycznie, uważam że dobry. Tym bardziej że franczyzy to nigdzie nie widziałem. A jak ona pachnie? I jakie ma kwiaty?
    • jakiwredny Re: Pomysł na kwiaciarnie ? 25.11.10, 08:37
      Podczas rozważań warto przemyśleć taki problemat:
      Wielkość rynku w Chełmie jest duża, ale i konkurencja niczego sobie.
      Oprócz firm z tradycjami (np. Pani Żarnowska) istnieją kwiaciarze rolnicy (KRUS) głównie działający w pobliżu cmentarzy.
      Trudno ugadnąć jaki jest popyt na usługi typu Poczta Kwiatowa, ale sam nie znam nikogo "załatwianego" w ten sposób.

Refleksja osobista na temat rynku:
      Mniej więcej dwa tygodnie temu brałem udział w ceremonii pogrzebowej przy Mościckiego. Z kaplicy orszak ruszył aleją w kierunku kościoła P.W. Chrystusa Króla (?). W pewnym momencie można było ogarnąć wzrokiem wielkość nekropolii...

Ciąg dalszy refleksji (wredny):
      Gdyby na każdym z grobów leżało/stało kwiatków tylko za 15 złotych, gdyby świeczek za 10 - to...... leży tam kupa kasy!
      Wiem - obserwacja miała miejsce niespełna dwa tygodnie po branżowych żniwach!

W związku z tym dziwne jest dla mnie to że żaden z pobliskich kwiaciarzy nie sprawia wrażenia "już dorobionego", a właśnie "tną" koszty bawiąc się w KRUSY i gdzieżby w jakieś franczyzy które są poprostu drogie (i w prowadzeniu i dla klientów).
      • jakiwredny Re: Pomysł na kwiaciarnie ? 01.12.10, 18:28
        napisałem:

>Z kaplicy orszak ruszył aleją w kierunku kościoła P.W. Chrystusa Króla
        > (?).

Powinienem chyba:
        pw. Miłosierdzia Bożego ul. Artura Grottgera 1a

Się pomymyliłem (ale i tak nikt nie zauważył)

Pozdrawiam
    • jakiwredny Tap Żenadl 07.12.10, 18:22
      malutka1414 napisała:

> Chciałaby się poradzić

“Siewszyno mejk mi prałd“

>Mam w planach założenie firmy... Mianowicie jest to ...... Wiem, że u
      > Nas w mieście nie ma czegoś takiego.

“One day ty możesz być on a cover of a magazine”

>Generalnie ogólnie w Polsce jest mało takich firm

“Dlaszego chcesz bycz tap madl?”

> Jak myślicie ?
      > Czy to dobry pomysł ?

"dżefczyno, don't worry about it, teraz jestem wku...ona, ale jak jutro nie zobacze takiego zdjeczia to i'm gonna fight for you!”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka