Dodaj do ulubionych

Zamość i Roztocze - turystyczne perełki

IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 11.08.03, 14:41
Zamość jest jednym z niewielu polskich miast , które posiadają swój klimat.
Trywialne jest wspominać poraz kolejny o przepieknej , renasensowej
starówce i ratuszu ale bezczelnie to uczynie.
Moim skromnym zdaniem już za kilka lat Zamość wraz z roztoczem stanie sie
potegą turystyczną . Brakuje jedynie promocji , reklamy , poza tym wiele już
mamy.
Zamość?- nie będę poraz kolejny pisał o rozlicznych atrakcjach związanych z
tym miastem bo wszyscy uczestnicy forum doskonale je znają. Słyszelismy
również o zbliżającej sie dużymi krokami restauracji starówki. Moi drodzy co
tu duzo mówić , przed nami świetlane lata:-)).

Może chwilkę o Roztoczu, jest to jedno z najbardziej uroczych miejsc w
Polsce, jednocześnie nie odwiedzane jeszcze masowo przez turystów.A z tym
faktem wiąże sie szansa regionu. Ludziska mają to do siebie, ze lubią
odkrywac nowe nieznane lądy - przyjdzie jeszcze czas Krasnobrodu i
Zwierzyńca - o uwierzcie mi.
Obecnie przebywam poza Zamościem , ale przyczólki mam tam doskonale
przygotowane i gdy wypełni sie czas z pewnością sie tam pojawie:-).
Czytaliście napewno , że zawody , zajęcie związane z turystyką jest ogromną
szansą na przyszłość. Ludzi , którzy specjalizuja sie w tej dziedzinie
ciągle będzie za mało. Można mi wierzyć, wiem co mówie.
To może tyle na początek , jesli ten temat Forumowiczów zainteresował -
proszę o wypowiedzi- z przyjemnością również krytyczne.
Nara

Obserwuj wątek
    • Gość: adamo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 11.08.03, 21:23
      Odnośnie renowacji Starego Miasta zaniepokoiła mnie wiadomość,że będzie ona
      prowadzona bez wykwaterowywania jej mieszkańców.Renowacja będzie miała sens
      tylko wtedy kiedy zmieni się środowisko Starego Miasta inaczej pieniądze
      zostaną wyrzucone w błoto.Mieszkania komunalne dla ludzi z marginesu na
      Starówce to wielkie niporozumienie.Zapewne wielu z tych,którzy doceniają
      wyjątkowość miejsca zamieszkałoby tam,gdyby nie towarzystwo(oczywiście nie
      wszyskich mieszkańców można zaliczyć do marginesu).
      • czuk1 Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 14.08.03, 06:22
        Gość portalu: adamo napisał(a):

> Odnośnie renowacji Starego Miasta zaniepokoiła mnie wiadomość,że będzie ona
        > prowadzona bez wykwaterowywania jej mieszkańców.Renowacja będzie miała sens
        > tylko wtedy kiedy zmieni się środowisko Starego Miasta inaczej pieniądze
        > zostaną wyrzucone w błoto.Mieszkania komunalne dla ludzi z marginesu na
        > Starówce to wielkie niporozumienie.Zapewne wielu z tych,którzy doceniają
        > wyjątkowość miejsca zamieszkałoby tam,gdyby nie towarzystwo(oczywiście nie
        > wszyskich mieszkańców można zaliczyć do marginesu).
        Nieraz warto wracać do rozwiązań poprzednich. Plan rewaloryzacji STAREGO MIASTA
        z lat 70/80 przewidywał pozostawienie na jego obszarze ok.1.5 tys.mieszkańców.
        a było ok. 5 tys. Po remoncie i podwyższeniu standardu mieszkań /pamiętna
        afera - "standardy mieszkań sekretarzy partii"/ zasiedlane były przez
        sprawadzanych do Zamościa konserwatorów zabytków, architektów,naukowców do
        tworzonej filii AR. Gdyby ten proces został skutecznie doprowadzony do końca
        nie było by problemu o ktorym piszesz. Teraz jest trudniej...ale tym bardziej
        /niż w Polsce "równych żołądków"/ konieczne uporządkownie tematu. W Paryżu wokół
        Luwru nie spotkamy ludzi żebrzących, brudnych, alkoholików i itp. U nas takie
        obrazki staja się nnegatywną wizytówką perły Renesansu. Może włączać straż
        miejską - na zasaadzie uszczelki.
        pzdr mariusz
        • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 14.08.03, 08:42
          Ciekawy jestem ile wynosi czynsz za mieszkanie komunalne na starówce?
          Proponowałbym wprowadzić opłatę za mieszkanie w wysokości rynkowej, wtedy z
          pewnością kamieniczki zamieszkiwane będą przez ludzi niekoniecznie z marginesu.
          A może byłaby możliwa sprzedaż pewnej ilości mieszkań ?

Jestem świadomy , że opinie , które zamieściłem w pierwszym liście tego wątku
          są nad wyraz optymistyczne ale chciałem w ten sposób pobudzić do dyskusji o
          szansach turystycznych Zamościa i Roztocza. W tej kwestii jednak nie spotkałem
          się z odzewem.
          • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 14.08.03, 13:54
            szanse sa na pewno duze, ale co mnie zastanawia to to jak ci turysci by tam
            mieli dojechac? ok, droga od lublina jest dosyc dobra, a od krasnegostawu
            calkiem dobra,i przy tym widoki piekne na skierbieszowski park krajobrazowy,
            ale co powiesz o linii kolejowej Lublin-Zamosc? moze z niej zrobic kolejna
            atrakcje unikalna na skale swiatowa?
            albo moze busem z lublina? tylko ze wczesniej w lublinie trzeba sie przeturlac
            z pkp na pks.
            a komunikacja po roztoczu? autonaprawa? czy ekspres Zamosc-Belzec dwa razy
            dziennie? z przesiadka w Zawadzie oczywiscie!

tak poza tym to bardzo bym chciala zeby sie tam cos ruszylo, moze by bylo po
            co wracac...
            pozdrawiam szczesliwcow ktorzy mieszkaja w zamosciu i maja tam co robic
            gamma
            • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 14.08.03, 15:25
              > szanse sa na pewno duze, ale co mnie zastanawia to to jak ci turysci by tam
              > mieli dojechac?
              nie narzekaj podrozowanie w tym kraju to horror. sporobuj dojechac w piatek z
              warszawy nad morze, albo na mazury.
              mi sie wlasnie dlatego podoba na zamojszczyznie, bo nie ma tam warszawki.
              nie ma pedzacych sluzbowych aut na grille do chaotycznie pobudowanych daczy.
              zobaczcie na kurpie, pomorze, mazury!
              dacza na daczy, bezsensownie pobudowane kiczowate domki letniskowe.
              tego chcecie? silą zamoscia i okolic jest prowincjonalnosc i w miare naturalny
              charakter. niestety rozwoj turystyki naszych realiach prowadzi bo zabudowy
              letniskowej i zniszczenia tego po co sie tam przyjezdza :((

• Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 14.08.03, 15:54
                no i wlasnie w tym jest problem ze sporo osob pisze ze te rejony maja
                niesamowity potencjal, z czym sie zgadzam. i chca zeby byly turystycznym
                tygrysem europy, ale jak sie tak stanie to juz nie bedzie to samo. no ale jak
                sie tak nie stanie to co sie tam bedzie dzialo? regres totalny?
                a sprawa komunikacji uwierala mnie tez jako zwyklego mieszkanca przez dobrych
                pare lat. 250 km do Wawy na studia pociagiem 5 godzin? albo busami z
                przesiadkami, tez srednia przyjemnosc. no ale czlowiek mlody byl...Dalo rade.
                a w nagrode widoki piekne i sarny na polu miedzy Tarzymiechami a Krzakiem. to
                moze niech tak zostanie? jak myslicie?
                pozdrawiam
                gamma

tytus.de.zoo napisał:

> > szanse sa na pewno duze, ale co mnie zastanawia to to jak ci turysci by ta
                > m
                > > mieli dojechac?
                > nie narzekaj podrozowanie w tym kraju to horror. sporobuj dojechac w piatek
                z
                > warszawy nad morze, albo na mazury.
                > mi sie wlasnie dlatego podoba na zamojszczyznie, bo nie ma tam warszawki.
                > nie ma pedzacych sluzbowych aut na grille do chaotycznie pobudowanych daczy.
                > zobaczcie na kurpie, pomorze, mazury!
                > dacza na daczy, bezsensownie pobudowane kiczowate domki letniskowe.
                > tego chcecie? silą zamoscia i okolic jest prowincjonalnosc i w miare
                naturalny
                > charakter. niestety rozwoj turystyki naszych realiach prowadzi bo zabudowy
                > letniskowej i zniszczenia tego po co sie tam przyjezdza :((
                >
                • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 14.08.03, 18:30
                  > no i wlasnie w tym jest problem ze sporo osob pisze ze te rejony maja
                  > niesamowity potencjal, z czym sie zgadzam. i chca zeby byly turystycznym
                  > tygrysem europy, ale jak sie tak stanie to juz nie bedzie to samo.

Dokladnie. Moze lepiej, zeby poczekac z tym rozwojem turystyki. To glupie, ale
                  przy takim prawie jakie mamy lepiej nie ruszac. zacznie sie dziki rozwoj, bez
                  skladu i ladu - patrz ladniejsze okolice warszawy (znaczy sie dawniej
                  ladniejsze, bo teraz tam lipa straszna).
                  Oczywiscie, ze trzeba rozwijac turystyke, ale na zeusa, jak to ma byc w obecny
                  sposob, to poczekajmy.

• Gość: mariusz Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.zamosc.mm.pl 14.08.03, 21:32
                    tytus.de.zoo napisał:

> > no i wlasnie w tym jest problem ze sporo osob pisze ze te rejony maja
                    > > niesamowity potencjal, z czym sie zgadzam. i chca zeby byly turystycznym
                    > > tygrysem europy, ale jak sie tak stanie to juz nie bedzie to samo.
                    >
                    > Dokladnie. Moze lepiej, zeby poczekac z tym rozwojem turystyki. To glupie,
                    ale
                    > przy takim prawie jakie mamy lepiej nie ruszac. zacznie sie dziki rozwoj, bez
                    > skladu i ladu - patrz ladniejsze okolice warszawy (znaczy sie dawniej
                    > ladniejsze, bo teraz tam lipa straszna).
                    > Oczywiscie, ze trzeba rozwijac turystyke, ale na zeusa, jak to ma byc w
                    obecny
                    > sposob, to poczekajmy.
                    >
                    > Teoretycznie takich problemow nie powinno byc. Co kilka lat weryfikowane
                    są /a wiec myślę - dostosowywane do najnowszych wymogów ekologii/ gminne i
                    regionalne plany zagospodarowania przestrzennego, okreslajace dokladnie
                    co, gdzie i jak trzeba budować. Wg tych wytycznych powinny być projektowane
                    pojedyńcze domy i zespoły mieszkaniowe /wioski, osiedla domów letniskowych/.
                    A więc nie powinien powtórzyć się /krajowy/ chaos w architekturze i
                    urbanistyce Roztocza. Choć prawde mowiąc, ten chaos już u nas jest. Patrz os.
                    Podzamek w Krasnobrodzie,patrz domki w Kaczórkach i w dolinie Wieprza /ciąg
                    wiosek Bondyrz-Guciów/ - te błędy architektów i gospodarzy gmin trudno będzie
                    teraz poprawić.
                    Zauważyłeś, że piszę "powinno i powinien" - bo nie mam pewnosci, czy planiści
                    czują tego bluesa. A potem jak będzie wyglądać realizacja tych planów.
                  • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 21.08.03, 10:21
                    Nie zgadzam się z Tytusem, w kwestii powstawania dacz. Mnie cieszy , ze
                    postępuje rozwój Roztocza. Wiadomo, że nie zachowamy zupełnej dziczy na
                    Roztoczu a infrastruktura dla turystów musi być i to na poziomie europejskim.
                    W kwestii kiczowatych chat, rónież nie jestem zachwycony.
                    Jednakżę w porównaniu z domami, klockami z okresu PRL-u te dzisiejsze robią
                    na mnie wrażenie a wiele zaskakuje swoją oryginalnością

pozdrawiam
                    • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 21.08.03, 11:44
                      > Jednakżę w porównaniu z domami, klockami z okresu PRL-u te dzisiejsze robią
                      > na mnie wrażenie a wiele zaskakuje swoją oryginalnością

Ja jednak wolalbym, zeby mnie te dacze zaskakiwaly harmonia z otoczeniem, z
                      tradycja budowlana i dobrym smakiem.
                      Jezeli architektoniczny "gargamelizm" uwazasz za oryginalnosc to trudno, coz
                      poczac.
                      Sam powiedz czy dobrze wyglada osiedle, gdzie sasiaduja ze soba: domek
                      drewniany z dachem z zielonej blachodachowki, domek murowany pietrowy z
                      daszkiem z czerwonej blachodachowki, stara drewniania chalupa przeniesiona ze
                      wsi z dorobionym pieterkiem, budka kampingowa z dorobionym gankiem, domek
                      murowany z betonowymi balustradkami w stylu tandetne bizancjum ca' 1050 ...
                      A wiesz jakie obostrzenia budowalne sa na zachodzie? polacy uznali by to za
                      łamanie praw czlowieka :)))
                      • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 21.08.03, 14:33
                        Trudno się z Tobą nie zgodzić , dowolność w temacie architektury panuje u nas
                        olbrzymia. Nawet w Zamościu lub okolicach znam miejsca gdzie sąsiadują ze sobą
                        domki choćby przez Ciebie wymienione.I zgadzam się to nie zawsze wygląda
                        pięknie:-)

Nie porównuje do Zachodu, mierze się z poprzednią epoką i tu widzę ogromny
                        postęp mimo wkradającego się niekiedy kiczu!.
                        Jest taka miejscowość Skokówka k. Zamościa , gdybyś mógł wiedzieć jak bardzo
                        zmieniła się na plus w ciągu ostatnich powiedzmy dwunastu lat, o jeszcze jak!
                    • czuk1 Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 21.08.03, 18:28
                      Gość portalu: terrot napisał(a):

> Nie zgadzam się z Tytusem, w kwestii powstawania dacz. Mnie cieszy , ze
                      > postępuje rozwój Roztocza. Wiadomo, że nie zachowamy zupełnej dziczy na
                      > Roztoczu a infrastruktura dla turystów musi być i to na poziomie europejskim.
                      > W kwestii kiczowatych chat, rónież nie jestem zachwycony.
                      > Jednakżę w porównaniu z domami, klockami z okresu PRL-u te dzisiejsze robią
                      > na mnie wrażenie a wiele zaskakuje swoją oryginalnością
                      >
                      > pozdrawiam
                      Nawiązując do naszych wypowiedzi. Nasze obawy, że powstanie chaos, galimatias,
                      kicz w archtekturze na Roztoczu ... i to, że zabudowanie Roztocza zmnieni
                      niekorzystnie atrakcyjność turystyczna i wartość przyrodnicza Roztocza - nie
                      podzielił (w lużnej rozmowie ze mną) jeden z zamojskich architektów.
                      Według niego proces zabudowy i urbanizacji Roztocza jest bardzo powolny.
                      Kontrowersje architektów (a u niektórych niepokój) budzi natomiast wielka
                      dowolność stylów i kolorystyka budynków/niezwykle ostra i
                      nieciekawa,wręcz "bezguście"/. Na Zachodzie podobne budujący domy stosują sie
                      do zaleceń projektantów... i budują domy o podobnej, sharmonizowanej
                      architekturze i spokojnych kolorach. To u nas jest spowodowane zachłyscnieciem
                      się swoją własnościa, bedzie ta maniera mijać. Ato co wybudowne zniknie za
                      kilka lat /skryje sie/ w zieleni, ktorej jeszcze brak.
                      Myślę ze to jest ciekawe spotrzeżenie, które łagodzi nasz noiepokój że nowe
                      budownictwo psuje wygląd Roztocz.
                      pzdr Mariusz
                      • Gość: mariusz Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.zamosc.mm.pl 21.08.03, 21:38
                        czuk1 napisał:

> Gość portalu: terrot napisał(a):
                        >
                        > > Nie zgadzam się z Tytusem, w kwestii powstawania dacz. Mnie cieszy , ze
                        > > postępuje rozwój Roztocza. Wiadomo, że nie zachowamy zupełnej dziczy na
                        > > Roztoczu a infrastruktura dla turystów musi być i to na poziomie europejsk
                        > im.
                        > > W kwestii kiczowatych chat, rónież nie jestem zachwycony.
                        > > Jednakżę w porównaniu z domami, klockami z okresu PRL-u te dzisiejsze ro
                        > bią
                        > > na mnie wrażenie a wiele zaskakuje swoją oryginalnością
                        > >
                        > > pozdrawiam
                        > Nawiązując do naszych wypowiedzi. Nasze obawy, że powstanie chaos,
                        galimatias,
                        > kicz w archtekturze na Roztoczu ... i to, że zabudowanie Roztocza zmnieni
                        > niekorzystnie atrakcyjność turystyczna i wartość przyrodnicza Roztocza - nie
                        > podzielił (w lużnej rozmowie ze mną) jeden z zamojskich architektów.
                        > Według niego proces zabudowy i urbanizacji Roztocza jest bardzo powolny.
                        > Kontrowersje architektów (a u niektórych niepokój) budzi natomiast wielka
                        > dowolność stylów i kolorystyka budynków/niezwykle ostra i
                        > nieciekawa,wręcz "bezguście"/. Na Zachodzie podobne budujący domy stosują sie
                        > do zaleceń projektantów... i budują domy o podobnej, sharmonizowanej
                        > architekturze i spokojnych kolorach. To u nas jest spowodowane
                        zachłyscnieciem
                        > się swoją własnościa, bedzie ta maniera mijać. Ato co wybudowne zniknie za
                        > kilka lat /skryje sie/ w zieleni, ktorej jeszcze brak.
                        > Myślę ze to jest ciekawe spotrzeżenie, które łagodzi nasz noiepokój że nowe
                        > budownictwo psuje wygląd Roztocz.
                        > pzdr Mariusz
                        cd. bo musiałem przerwać , a tera mnie / po długim wywodzie - wylogowano/
                        Stąd pisze już krotko.
                        Mój kolega sądzi, że doskonalony będzie proces oddziaływania organów
                        projektujących, wydajacych pozwolenia na budowę i nadzorujacych budownictwo -
                        na jakość estetyczną projektów budowlanych i kolorystykę domów. Poza tym
                        obserwuje sie rosnacy wplyw mody zachodniej w naszym budownictwie i
                        kształtowaniu przestrzeni. Zmieniają się na pozytywne gusty inwestorów.
                        Zmniejsza sie liczba budowanych domów z wieżami, dworków, ogródków z krasnalami
                        itd, subtelniejsze są również kolory obiektów.
                        To jakiś optymizm. Mnie jednak to nie pociesza, bo od 1990 roku można było
                        rygorystycznie kierować zagospodarowaniem przestrzennym i kształtowaniem
                        przestrzeni, można było konsekwentnie wprowadzać dobre wzorce z Zachodu.
                        pzdr mariusz
              • Gość: adamo Re: Zamość i Roztocze perełki IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 22:28
                Tytusie,widzę ,że bardzo dbasz o prowincjonalizm Zamościa.Domyślam się,że
                mieszkasz w Warszawie,a może nawet wyjechałeś z Zamościa do Warszawy (zapewne w
                poszukiwaniu prowincjonalizmu).Wartość Zamościa nie polega na prowincjonaliżmie
                ale na tym co się nazywa klimatem albo duszą miasta.Turyści ani hotele nie
                odbierają miastu klimatu,ale są jego elementem(oczywiście nie mówię tu o takim
                hotelu jak Renesans).Chyba nie powiesz,że turyści odbierają klimat Krakowowi
                czy Paryżowi a nie są to miasta prowincjonalne.

• tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze perełki 16.08.03, 15:01
                  > ... domyślam się,że mieszkasz w Warszawie,a może nawet wyjechałeś z Zamościa
                  do Warszawy (zapewne w poszukiwaniu prowincjonalizmu).
                  mieszkam w warszawie, ale nie pochodze z zamoscia. rzadko bywalem w zamosciu,
                  ale ostatnio przyjezdzam znacznie czesciej.

> Wartość Zamościa nie polega na prowincjonaliżmie ale na tym co się nazywa
                  klimatem albo duszą miasta.
                  masz racje, zamosc ma dusze i ma charakter. piszac o prownicjonalnosci chcialem
                  podkreslic, ze to moze byc jego zaleta, nie wada i tylko to.
                  Bylo to po trosze kontrą wobec obecnego tu, na tym forum, utyskiwania, ze
                  zamosc to dziura, prowincja itp.

>Turyści ani hotele nie odbierają miastu klimatu, ale są jego elementem
                  I oczywiscie zgadzam sie z Toba. Krakow poniekad tez jest troche prowincjonalny
                  (badz za taki chce uchodzic), spokojny, leniwy i wcale nie sa to wady :)
                  Rzecz w tym, ze wielu rodzimych inwestorow oraz niestety duza czesc konsumentow
                  uslug turystycznych mija sie z wizja rozwoju, ktora panuje w krajach zachodnich
                  i ktora mi sie podoba. A chodzi mi to, ze jak pojawiaja sie w danym miejscu
                  turysci, zaraz tez pojawia sie inwestor, ktory to chce na tym zarabiac.
                  Powstaja wtedy "piekne" i egzotyczne hotele, pasujace do otoczenia jak do swini
                  krawat. Miejsca bez klimatu, bez poszanowania tradycji budowlanej regionu, bez
                  odniesienia do otoczenia. Przykladow jest wiele, z duzych inwestycji np: hotel
                  golebiewski w mikolajkach - ani to ladne, ani to mazurskie, ale na pewno
                  wielkie i wypasione. a wypas to jest cos co polacy (chyba po szarych latach
                  komuny) lubia. im wiecej kolorow, im wieksze, im bardziej cudaczne (wiezyczki,
                  balkoniki, betonowe balustradki, cudowny bizantyjski przepych), im bardziej
                  bogate tym lepiej. kolejny przyklad: hotel dom chlopa w warszawie. to przyklad,
                  ze nawet w sumie niezla architekture powojenna mozna zepsuc dobudowa nowego
                  skrzydla (bo poterzeba pokoi).
                  O mniejszych inwestycjach czesto zal pisać. tych najwiecej w pasie nadmorskim
                  (znajdzie sie tu i grecki hotelik i arabski palac, i zamek z disneylandu :)
                  i na mazurach.
                  I o taki rozwoj mi chodzi. Bywalem w wielu historycznych miastach zachodu,
                  gdzie laczy sie unikalne uklady urbanistyczne lub krajobrazowe (z tym u nas
                  najgorzej, bo o ile mamy konserwatorow zabytkow, to konserwatorow krajobrazu
                  nie) z potrzeba obslugi ruchu turystycznego. U nas wciaz niewiele pozytywnych
                  przykladow.
                  Tez chcialbym, zeby zamosc rozwijal sie, odnawial i pieknial. Jednakze nie
                  chcialbym, zeby wokol starego miasta powstawaly hotele w guscie las vegas :)
                  nie chailbym tez zeby wokol roztoczanskiego parku krajobrazowego powstawaly
                  kombinaty dzialek letniskowych - za kilkanascie lat nie bedzie po co tam
                  przyjezdzac i wtedy dopiero bedzie dramat.
                  • Gość: adamo Re: Zamość i Roztocze perełki IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 22:13
                    Rozmawiamy o turystyce no więc nie mówmy o prowincjonalności Zamościa a tym
                    bardziej Krakowa,bo jeżeli ich Stare Miasta zostały wpisane na listę światowego
                    dziedzictwa kultury to raczej dlatego,że są to przykłady prawdziwie
                    europejskiej architektury.Jeżeli chodzi o współczesne budownictwo polskie to
                    uważam,że jest ono znacznie lepsze niż to z czasów PRL-owskich.Szczególnie
                    koszmarne są domy wiejskie czasów gierkowskich.Myślę,że w Zamościu nie ma póki
                    co potrzeby budowania nowoczesnych hoteli można zaadoptować do tego celu
                    zabytkowe kamieniczki.Jest też potrzeba przebudowania PRL-owskich strupów jak
                    np.hotel Renesans.
    • Gość: adamo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 22:36
      Zgadzam się,że zabudowa Zamościa i Roztocza nie zawsze jest gustowna ale myślę
      że nie to jest największym problemem, tym bardziej,że co do gustów nigdy nie
      będzie pełnej zgodności.Dyskusja o urodzie czy brzydocie architektury nie
      opierając się na konkretnych przykładach chyba zupełnie się mija z celem.Nie
      wdając się w dyskusję o gustach chciałbym zwrócić uwagę na zwykłe
      niechlujstwo.Często zdarza się, że obok bogatego domu, przy głównej ulicy
      miasta,stoją jakieś rudery czy chlewiki nie spełniające zresztą żadnej funkcji
      użytkowej.Myślę, że przepisy pozwalają na ingerencję w takiej sytuacji władz
      miasta i nakaz rozbiórki takich ,,obiektów''czy uporządkowanie
      posesji.Niestety chyba za bardzo przejęliśmy się nietykalnością własności.
      • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 22.08.03, 12:47
        A propos pisania o turystycznym rozwoju regionu itp.
        Pomijajac to, czy kolonie domkow letniskowych sa ladne, czy szpeca, czy nie,
        wg. mnie nie maja wiekszego wplywu na rozwoj turystyczny. Okolice warszawy sa
        pelne kompleksow domkow letniskowych i nie przyczynily sie do zwiekszenia
        ilosci miejsc pracy w tych gminach. Mozna natomiast powiedziec, ze przyczynily
        sie do tego, ze poza wlascicielami domkow letniskowych nie przyjezdzaja inni
        turysci, bo nie bardzo jest po co tam przyjezdzac. a) bo jest juz brzydko, b)
        bo nie ma znaczacej infrastruktury - w zwiazku z powstaniem dzialek, nie
        powstaly hoteliki, stadniny itp. Okoliczne sklepy tez nie maja znaczaco
        zwiekszonych dochodow, bo wiekszosc ludzi potrzebne jedzenie i alkohole
        przywozi z supermarketow z warszawy - bo taniej.
        Zachecam do przeczytania ciekawego artykulu z najnowszej polityki. jest w niej
        obszerny tekst o polskim potencjale turystycznym i jego wykorzystaniu w
        warunkach kurczenia sie tegoz rynku. zapraszam - moze jest na ich stronie.
        pozdro
        • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 25.08.03, 09:41
          Którys kolega ma racje trudno wypowiadac sie na temat zabudowy roztoczańskich
          stron bez oparcia się na konkretnych przykładach. Może kilka słów na temat
          Krasnobrodu, który wg mnie w ciągu ostatnich lat bardzo rozinął się
          urbanistycznie i turystycznie. Z pewnością wiele domów nie należy do
          najbardziej wyszukanych okazów sztuki budowlanej ale są równiez takie , które
          zaskakuja swoja urodą . Ogólnie ten rozwój Krasnobrodu wg mnie wpłynał bardzo
          pozytywnie na rozwój turystyki w regionie. Powstało wiele kwater
          agroturystycznych i turystycznych, nowe knajpy i restauracyjki. Gdzieś już
          pisałem , że bardzo lubię Krasnobród i mam nadzieję , ze w przyszłości stanie
          sie on jednym z centrów turystycznych Roztocza.:-)
          pozdrawiam
          • czuk1 Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 25.08.03, 17:26

> Którys kolega ma racje trudno wypowiadac sie na temat zabudowy roztoczańskich
            > stron bez oparcia się na konkretnych przykładach. Może kilka słów na temat
            > Krasnobrodu, który wg mnie w ciągu ostatnich lat bardzo rozinął się
            > urbanistycznie i turystycznie. Z pewnością wiele domów nie należy do
            > najbardziej wyszukanych okazów sztuki budowlanej ale są równiez takie , które
            > zaskakuja swoja urodą . Ogólnie ten rozwój Krasnobrodu wg mnie wpłynał bardzo
            > pozytywnie na rozwój turystyki w regionie. Powstało wiele kwater
            > agroturystycznych i turystycznych, nowe knajpy i restauracyjki. Gdzieś już
            > pisałem , że bardzo lubię Krasnobród i mam nadzieję , ze w przyszłości stanie
            > sie on jednym z centrów turystycznych Roztocza.:-)
            > pozdrawiam
            Ma szanse. pzdr mariusz
            • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 26.08.03, 09:52
              Krótko się wypowiedziałeś na ten temat ale dodałeś otuchy. Ja jeszcze dodam
              kilka słów an temat mojego Krasnobrodu, który uwielbiam. Jak tam jestem jakbym
              oddychał innym powietrzem, czystym, zdrowym i rześkim.
              to tyle
              pozdrowienia
              • Gość: stach Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.zamosc.mm.pl 26.08.03, 23:05

> Krótko się wypowiedziałeś na ten temat ale dodałeś otuchy. Ja jeszcze dodam
                > kilka słów an temat mojego Krasnobrodu, który uwielbiam. Jak tam jestem
                jakbym
                > oddychał innym powietrzem, czystym, zdrowym i rześkim.
                > to tyle
                > pozdrowienia
                Potwierdzam, 31 maja 1989 r. rząd spał w Krasnobrodzie na Pszczelińcu /w
                Zamościu było dwudniowe posiedzenie KERM/, wcześniej byla kolacja i ognisko.
                Wtedy to...dla mnie szokiem- była nie obecność członków rządu, w tym nie
                żyjącego już od roku ówczesnego wicepremiera i ok.10 ministrów- lecz była tym
                przymusowa /cudowna, niewyjasniona,do tej pory nie powtórzona/INHALACJA
                ŻYWICZNYM POWIETRZEM. Nie uwierzycie. W powietrzu /chyba z kwitnących sosen,
                czy jakieś "spadzi żywicznej"?, Nie wiem?/był zapach żywicy. Każdy oddech to
                była inhalacja.
                W Krasnobrodzie naprawde jest mikroklimat - doświadczyłem to na własnym
                organiżmie.
                pzdr
                • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 27.08.03, 09:08
                  Jesli juz zatrzymaliśmy sie na Krasnobrodzie to pozwole sobie na jeszcze kilka
                  słów o tym miasteczku.
                  Od lat dziecinnych wielką moją radością był wypad do Krasnobrodu nad zalew czy
                  tez tylko na spacer w pobliże stawów. Dzisiaj pomimo , że widziałem to i owo,
                  to miasteczko zajmuje miejsce szczególne w mojej prywatnej
                  kategorii "turystycznych uroczysk"

Stachu o ciekawych rzeczach tu piszesz. Nie wiedziałem , ze gościł w naszych
                  roztoczańskich stronach rząd i to w sile ponad 10 osób.
                  • czuk1 Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 30.08.03, 07:06

> Jesli juz zatrzymaliśmy sie na Krasnobrodzie to pozwole sobie na jeszcze
                    kilka
                    > słów o tym miasteczku.
                    > Od lat dziecinnych wielką moją radością był wypad do Krasnobrodu nad zalew
                    czy
                    > tez tylko na spacer w pobliże stawów. Dzisiaj pomimo , że widziałem to i owo,
                    > to miasteczko zajmuje miejsce szczególne w mojej prywatnej
                    > kategorii "turystycznych uroczysk"
                    >
                    > Stachu o ciekawych rzeczach tu piszesz. Nie wiedziałem , ze gościł w naszych
                    > roztoczańskich stronach rząd i to w sile ponad 10 osób.
                    To byli członkowie rządu na czele z wicepremierem odpowiedzialnym za
                    gospodarkę - działający w Komitecie Ekonomicznym Rady Ministrów. Obrady trwały
                    2 dni w Zamościu - dotyczyły też Zamościa i jego problemów. Wiadomo, że czasy
                    były niepewne, stąd i efekty tych obrad dla Zamościa znikome. Faktem jest
                    jednak. że ówczesne władze - nieżyjacy już Wojewoda Zamojski Bolesław Didyk -
                    potrafily zainteresować rząd naszymi lokalnymi problemami, nie rozwiazanymi
                    zresztą do dziś.
                    pzdr mariusz
                    • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 02.09.03, 10:02
                      Mariusz jak zwykle opowiadasz interesująco. Zaciekawiła mnie jedna rzecz .
                      Jakimi problemami, które nie zostały rozwiązane do dnia dzisiejszego,zdołała
                      zainteresować uwczesna władza grodu nad Łabuńką rząd jeszcze PRLowski ?. Jeśli
                      mozesz sie w tej kwestii wypowiedzieć szerzej , będę Ci niezmiernie wdzięczny.
                      pozdrawiam
                      • Gość: Mariusz Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.zamosc.mm.pl 02.09.03, 20:11

> Mariusz jak zwykle opowiadasz interesująco. Zaciekawiła mnie jedna rzecz .
                        > Jakimi problemami, które nie zostały rozwiązane do dnia dzisiejszego,zdołała
                        > zainteresować Ówczesna władza grodu nad Łabuńką rząd jeszcze PRLowski ?.
                        Jeśli
                        > mozesz sie w tej kwestii wypowiedzieć szerzej , będę Ci niezmiernie wdzięczny.
                        > pozdrawiam
                        O ile sobie przypomnam -to co pisała potem prasa- władze wojewódzkie poruszały
                        sprawy bieżące - poprawy zaopatrzenia województwa w materiały i
                        towary /wówczas wszystko było centralnie dzielone/, konieczności kontynuacji
                        renowacji Starego Miasta w Zamosciu /w 1980 r. nie dokończono kilku obiektow a
                        program renowacji zaawansowano w 45 %/, zwiekszenia środków na budowę osiedla
                        PR-5 /obecne os.Zamoyskiego/, potrzeby zagospodarowania gospodarczego LHS /jak
                        wcześniej planowano , w bazy składowo-sprzętowe i produkcyjne/. Jak wspomniałem
                        KERM koncentrował się na problemach gospodarczych kraju i "ściany wschodniej",
                        stąd w kraju nękanym przez strajki, w kraju '"pustych " - trudno było oczekiwać
                        na korzyści lokalne z tego posiedzenia KERM. Szczerze mówiąc uzyskaliśmy jako
                        Zamość ogromnie dużo w latach 1979-1981 z uchwał Rady Ministrów dotyczacych
                        obchodów 400-lecia Zamościa i organizacji Centralnych Dożynek. pzdr Mariusz
                        PS. Ale mnie wykorzystujesz. Wszystko to wyczytałem z gazet.

• tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 10:47
                > Ja jeszcze dodam kilka słów an temat mojego Krasnobrodu, który uwielbiam. Jak
                > tam jestem jakbym oddychał innym powietrzem, czystym, zdrowym i rześkim.

Czesc Terrot,
                Musze przyznac, ze podziwiam Cie za determinacje z jaka ciagle piszesz o swoim
                krasnobrodzie. Jak rozumiem mieszkasz daleko od tego miejsca, ale myslami
                jestes wlasnie tam. W krasnobrodzie bylem bardzo krotko, ale okolice
                rzeczywiscie sa piekne i na pewno poznam je lepiej :)
                Moze ty wiesz, albo inni forumowicze gdzie w regionie sa siedliska susla
                perelkowego. Wiem, ze jest ostoja kolo miejscowosci tyszowce.
                Czy znacie inne miesca?
                • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 10:55
                  kiedys susly przebywaly za wsia Mokre kolo Zamoscia. Znajomi ostatnimi czasy
                  probowali je tam wytropic i niestety im sie nie udalo. Nie wiem czy to znaczy
                  ze sie wyniosly, czy mieli za malo cierpliwosci.
                  pzdr
                  g

> Moze ty wiesz, albo inni forumowicze gdzie w regionie sa siedliska susla
                  > perelkowego. Wiem, ze jest ostoja kolo miejscowosci tyszowce.
                  > Czy znacie inne miesca?
                  • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 11:00
                    > kiedys susly przebywaly za wsia Mokre kolo Zamoscia.
                    Dzieki,
                    A Tobie udalo sie kiedys je zobaczyc? Moze na jakich terenach w tej wsi mokre
                    zyly susly. czy to sa tereny rolnicze - pola, laki czy jakies nieuzytki

• Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 11:04
                      a mi owszem udalo sie, ale to bylo okolo 10 lat temu. Jesli chodzi o to
                      miejsce to byl to kawalek laki raczej nieuzywany, gdzie te susly sobie
                      pokopaly tunele i pousypywaly kopczyki. wiec to nie wygladalo pozniej jak
                      zwykla laka, od razu bylo widac ze jakies stwory cos tam kombinowaly. Poza tym
                      kolo wsi mokre, ale z drugiej strony jest lotnisko areoklubu zamojskiego, i
                      tam tez podobno susly byly widywane. Ja osobiscie widzialam je tylko na tej
                      lace za wsia
                      pzdr
                      g

> > kiedys susly przebywaly za wsia Mokre kolo Zamoscia.
                      > Dzieki,
                      > A Tobie udalo sie kiedys je zobaczyc? Moze na jakich terenach w tej wsi
                      mokre
                      > zyly susly. czy to sa tereny rolnicze - pola, laki czy jakies nieuzytki
                      >
                      • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.09.03, 11:21
                        Przez pewien czas zastanawiałem się co to jest ta L A K A , ale ze to
                        miejsce żerowania susłów jest to wpadłem , że to miejsce gdzie chłopi
                        oraganizują sTRAWĘ dla swojeJ trzody. Nie macie naszej trzcionki i czasmi
                        przezabawnie to wygląda...

Tytusie rzeczywiście Krasnobród jest miateczkiem, w którym bywałem setki razy
                        i darzę je szczególna sympatią . Oczywiście są też inne piękne miejsca..., ale
                        trzeba mieć coś swojego ulubionego, pierwszego

Gość portalu: gamma napisał(a):

> a mi owszem udalo sie, ale to bylo okolo 10 lat temu. Jesli chodzi o to
                        > miejsce to byl to kawalek laki raczej nieuzywany, gdzie te susly sobie
                        > pokopaly tunele i pousypywaly kopczyki. wiec to nie wygladalo pozniej jak
                        > zwykla laka, od razu bylo widac ze jakies stwory cos tam kombinowaly. Poza
                        tym
                        > kolo wsi mokre, ale z drugiej strony jest lotnisko areoklubu zamojskiego, i
                        > tam tez podobno susly byly widywane. Ja osobiscie widzialam je tylko na tej
                        > lace za wsia
                        > pzdr
                        > g
                        >
                        > > > kiedys susly przebywaly za wsia Mokre kolo Zamoscia.
                        > > Dzieki,
                        > > A Tobie udalo sie kiedys je zobaczyc? Moze na jakich terenach w tej wsi
                        > mokre
                        > > zyly susly. czy to sa tereny rolnicze - pola, laki czy jakies nieuzytki
                        > >
                • Gość: ten od susłów Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.pkobp.pl 03.09.03, 11:10
                  tytus.de.zoo napisał:

> Gość portalu: terrot napisał(a):
                  > > Ja jeszcze dodam kilka słów an temat mojego Krasnobrodu, który uwielbiam.
                  > Jak
                  > > tam jestem jakbym oddychał innym powietrzem, czystym, zdrowym i rześkim.
                  >
                  > Czesc Terrot,
                  > Musze przyznac, ze podziwiam Cie za determinacje z jaka ciagle piszesz o
                  swoim
                  > krasnobrodzie. Jak rozumiem mieszkasz daleko od tego miejsca, ale myslami
                  > jestes wlasnie tam. W krasnobrodzie bylem bardzo krotko, ale okolice
                  > rzeczywiscie sa piekne i na pewno poznam je lepiej :)
                  > Moze ty wiesz, albo inni forumowicze gdzie w regionie sa siedliska susla
                  > perelkowego. Wiem, ze jest ostoja kolo miejscowosci tyszowce.
                  > Czy znacie inne miesca?
                  M.in. We wsi Mokre /koło zamojskiego lotniska/ a właściwie za wsią, za
                  pierwszym laskiem na prawo, na pastwiskach. pzdr
                  • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 11:15
                    > M.in. We wsi Mokre /koło zamojskiego lotniska/ a właściwie za wsią, za
                    > pierwszym laskiem na prawo, na pastwiskach. pzdr
                    Czyli zyja na terenach uzytkowanych przez rolnikow. czy slyszeliscie, ze zyja
                    na polach, gdzie rosna zboza?
                    • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 11:16
                      ja nie slyszalam, a zyja?

> > M.in. We wsi Mokre /koło zamojskiego lotniska/ a właściwie za wsią, za
                      > > pierwszym laskiem na prawo, na pastwiskach. pzdr
                      > Czyli zyja na terenach uzytkowanych przez rolnikow. czy slyszeliscie, ze
                      zyja
                      > na polach, gdzie rosna zboza?
                      • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 11:31
                        > ja nie slyszalam, a zyja?
                        nie wiem. nigdy nie widzialem susla perelkowego, ale chce sie czegos wiecej o
                        nich dowiedzic. niestety w interencie nie ma zbyt wielu informacji o tych
                        zwierzetach. z tego co czytalem susly zyja glownie na lubelszczyznie i
                        zamojszczyznie. oczywiscie rozglos i ludzie szkodza zwierzakom, ale moze to
                        ciekawe haslo promocyjne dla regionu - kraina susla perelkowego :)
                        rozsadna i rozwazna turystyka ekologiczna moze miec ciekawy efekt i nie
                        zaszkodzi populacji suslow.
                        przy najblizszej okazji wybieram sie tam, moze uda mi sie je zobaczyc. pewnie
                        wybiore sie do wsi mokre, dzieki za info.
                        • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 11:36
                          zycze owocnych poszukiwan, ale musisz sie uzbrioc w cierpliwosc i lornetke, i
                          zaczaic sie ka jakims krzakiem zeby ich nie ploszyc
                          tabilca informacyjna o rezerwacie jest tak jak pisal czytelnik wyzej, za wsia
                          po prawej stronie, ale z tego co pamietam ta laka :)) jest kawalek dalej po
                          lewej stronie drogi. najlepiej spytac chyba jakiegos tubylca czy te susly sie
                          nie wyniosly
                          g

> > ja nie slyszalam, a zyja?
                          > nie wiem. nigdy nie widzialem susla perelkowego, ale chce sie czegos wiecej
                          o
                          > nich dowiedzic. niestety w interencie nie ma zbyt wielu informacji o tych
                          > zwierzetach. z tego co czytalem susly zyja glownie na lubelszczyznie i
                          > zamojszczyznie. oczywiscie rozglos i ludzie szkodza zwierzakom, ale moze to
                          > ciekawe haslo promocyjne dla regionu - kraina susla perelkowego :)
                          > rozsadna i rozwazna turystyka ekologiczna moze miec ciekawy efekt i nie
                          > zaszkodzi populacji suslow.
                          > przy najblizszej okazji wybieram sie tam, moze uda mi sie je zobaczyc.
                          pewnie
                          > wybiore sie do wsi mokre, dzieki za info.
                          • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 11:47
                            dzieki. lornetke mam od dawna, cierpliwosc moze nabede w jakims pobliskim
                            sklepiku wraz z piwem ;-)
                            > tabilca informacyjna o rezerwacie
                            to znaczy, ze jest to teren rezerwatu. nie mam teraz ze soba mapy, ale na
                            dobrych mapach sa naniesione rezerwaty. myslalem, ze to miejsce to nie jest
                            rezerwat
                            > najlepiej spytac chyba jakiegos tubylca czy te susly sie nie wyniosly
                            pytanie czy sie wyniosly czy wyginely? jesli to byl rezerwat to wyniosly sie
                            poza jego granice?
                            • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.09.03, 11:53
                              Cierpliwość trochę kosztuje , ale udanych zakupów

Mam przed soba mapę Roztoczę Srodkowe i Wschodnie Puszcza Solska 2003r. i
                              usiłuje znaleść tez rezerwat susła...

tytus.de.zoo napisał:

> dzieki. lornetke mam od dawna, cierpliwosc moze nabede w jakims pobliskim
                              > sklepiku wraz z piwem ;-)
                              > > tabilca informacyjna o rezerwacie
                              > to znaczy, ze jest to teren rezerwatu. nie mam teraz ze soba mapy, ale na
                              > dobrych mapach sa naniesione rezerwaty. myslalem, ze to miejsce to nie jest
                              > rezerwat
                              > > najlepiej spytac chyba jakiegos tubylca czy te susly sie nie wyniosly
                              > pytanie czy sie wyniosly czy wyginely? jesli to byl rezerwat to wyniosly sie
                              > poza jego granice?
                              • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 12:13
                                > Mam przed soba mapę Roztoczę Srodkowe i Wschodnie Puszcza Solska 2003r. i
                                > usiłuje znaleść tez rezerwat susła...

zobacz to za wsia mokre to jest rezerwat hubale
                                www.zamosc.pl/gmina/hubale.html
                                • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.09.03, 12:28
                                  Mam ten rezerwat, jak na dłoni, zastanawiałem się jedynie czy nie chodzi o
                                  rezerwat Wieprzec leżący nieopodal?.
                                  Znam okolice , czyli przjeżdzasz przez Mokre i tuż za wsią masz po prawej
                                  stronie ów rezerwacik . I powiadacie , ze tam susły maja swoje żerowiska,
                                  ciekawe ?
                                  • tytus.de.zoo Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 12:51
                                    Znalazlem jeszcze ciekawa strone z opisami siedlisk suslow, choc tam pare
                                    nieciekawych slow: Niewirków (w 2000 r. teren kolonii został zaorany, populacja
                                    lokalna prawdopodobnie wyniszczona)

www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Fhtm3/redbook1.htm
                                  • Gość: Czytelnik Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.pkobp.pl 03.09.03, 12:58

> Mam ten rezerwat, jak na dłoni, zastanawiałem się jedynie czy nie chodzi o
                                    > rezerwat Wieprzec leżący nieopodal?.
                                    > Znam okolice , czyli przjeżdzasz przez Mokre i tuż za wsią masz po prawej
                                    > stronie ów rezerwacik . I powiadacie , ze tam susły maja swoje żerowiska,
                                    > ciekawe ?
                                    To ja stary mam te nasze perełki internetowe "objaśniać"? I to tak brutalnie?
                                    A tak - susełki perłowane są teraz w liczbie ok 30-50 za Mokrem /ale po lewej
                                    stronie drogi od Zamoscia/ - to już prawie Hubale. Wyginęły /bo byloich setki ,
                                    chyba z powodu ograniczonej przestrzeni bytowania/. Teraz wogóle trudno bedzie
                                    je spotkać, bo szykują się do snu. Najwieksza kolonia suselków jest w
                                    rezerwacie k/Popowki /chyba k.Miączyna/, też w Chocholowie/Dołhobyczowa. To u
                                    nas Ale obecnie furorę robią susełki żyjace w dużej kolonii na lotnisku w
                                    Swidniku. pzdr -tajny informator naszych perełek.
                                    • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.09.03, 13:25
                                      Poczytałem sobie artykuł podany przez Tytusa o susłach. Jeszcze w latach
                                      sześcdziesiatych populacja susłów liczyła ok. 70.000 osobników, by spaść w
                                      roku 2000 do kilku zaledwie tysiecy. Jak się okazuję, główna przyczyną
                                      wymierania gatunku jest zalesianie terenów, zaprzestawanie wypasu bydła na
                                      łąkach , zmaina sposobu uprawy ziem przez rolników , a także klęski w
                                      rodzaju : wylewy rzek.
                                      Należy zauważyć także , ze w okolicach Tyszowiec stado susłów liczy ok 2000
                                      sztuk, a to ciekawe czy prawda to ?, czy też w ciągu tych trzech lat populacja
                                      się znaczaco zmniejszyła?
                                      Opisałem krótko , gdyby były osoby , które sie z artykułem nie zapoznały.

Tobie Tytusie życzę owocnych poszukiwań Susła perłowanego , a Czytelnik widzę
                                      zadowolony , ze forum ruszyło z kopyta...
                                      a tymczasem zabieram się do pracy,pozdrawiam
                                      • stach40 Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 03.09.03, 13:33

> Poczytałem sobie artykuł podany przez Tytusa o susłach. Jeszcze w latach
                                        > sześcdziesiatych populacja susłów liczyła ok. 70.000 osobników, by spaść w
                                        > roku 2000 do kilku zaledwie tysiecy. Jak się okazuję, główna przyczyną
                                        > wymierania gatunku jest zalesianie terenów, zaprzestawanie wypasu bydła na
                                        > łąkach , zmaina sposobu uprawy ziem przez rolników , a także klęski w
                                        > rodzaju : wylewy rzek.
                                        > Należy zauważyć także , ze w okolicach Tyszowiec stado susłów liczy ok 2000
                                        > sztuk, a to ciekawe czy prawda to ?, czy też w ciągu tych trzech lat
                                        populacja
                                        > się znaczaco zmniejszyła?
                                        > Opisałem krótko , gdyby były osoby , które sie z artykułem nie zapoznały.
                                        >
                                        > Tobie Tytusie życzę owocnych poszukiwań Susła perłowanego , a Czytelnik widzę
                                        > zadowolony , ze forum ruszyło z kopyta...
                                        > a tymczasem zabieram się do pracy,pozdrawiam
                                        Cieszą się Czytelnicy, dziękuje za tolerancję, robię juz to co Ty.
                                    • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 14:23
                                      jest dokladnie tak jak mowu Czytelnik, susly za wsia Mokre, czyli prawie we
                                      wsi Hubale, po lewej stronie od drogi, na lace. Rezerwat sie chyba nazywa
                                      Hubale-ostoja susla perelkowanego. ale tablica jest wczesniej po prawej
                                      stronie, przynajmniej kiedys byla
                                      Cos sie dzisiaj zaroilo od perelek wszelkiej masci na tym forum. najpierw
                                      jakies perelki turystyczne pozniej susly perelkowane!
                                      g

> To ja stary mam te nasze perełki internetowe "objaśniać"? I to tak
                                      brutalnie?
                                      > A tak - susełki perłowane są teraz w liczbie ok 30-50 za Mokrem /ale po
                                      lewej
                                      > stronie drogi od Zamoscia/ - to już prawie Hubale. Wyginęły /bo byloich
                                      setki ,
                                      >
                                      > chyba z powodu ograniczonej przestrzeni bytowania/. Teraz wogóle trudno
                                      bedzie
                                      > je spotkać, bo szykują się do snu. Najwieksza kolonia suselków jest w
                                      > rezerwacie k/Popowki /chyba k.Miączyna/, też w Chocholowie/Dołhobyczowa. To
                                      u
                                      > nas Ale obecnie furorę robią susełki żyjace w dużej kolonii na lotnisku w
                                      > Swidniku. pzdr -tajny informator naszych perełek.
                                      • Gość: Czytelnik Re komuś tu czcionki ubliżają. IP: *.zamosc.mm.pl 03.09.03, 19:27

> jest dokladnie tak jak mowu Czytelnik, susly za wsia Mokre, czyli prawie we
                                        > wsi Hubale, po lewej stronie od drogi, na lace. Rezerwat sie chyba nazywa
                                        > Hubale-ostoja susla perelkowanego. ale tablica jest wczesniej po prawej
                                        > stronie, przynajmniej kiedys byla
                                        > Cos sie dzisiaj zaroilo od perelek wszelkiej masci na tym forum. najpierw
                                        > jakies perelki turystyczne pozniej susly perelkowane!
                                        > g
                                        >
                                        > > To ja stary mam te nasze perełki internetowe "objaśniać"? I to tak
                                        > brutalnie?
                                        > > A tak - susełki perłowane są teraz w liczbie ok 30-50 za Mokrem /ale po
                                        > lewej
                                        > > stronie drogi od Zamoscia/ - to już prawie Hubale. Wyginęły /bo byloich
                                        > setki ,
                                        > >
                                        > > chyba z powodu ograniczonej przestrzeni bytowania/. Teraz wogóle trudno
                                        > bedzie
                                        > > je spotkać, bo szykują się do snu. Najwieksza kolonia suselków jest w
                                        > > rezerwacie k/Popowki /chyba k.Miączyna/, też w Chocholowie/Dołhobyczowa. T
                                        > o
                                        > u
                                        > > nas Ale obecnie furorę robią susełki żyjace w dużej kolonii na lotnisku w
                                        > > Swidniku. pzdr -tajny informator naszych perełek.
                                      • Gość: Czytelnik Re komuś tu czcionki ubliżają. IP: *.zamosc.mm.pl 03.09.03, 19:49

> jest dokladnie tak jak mowu Czytelnik, susly za wsia Mokre, czyli prawie we
                                        > wsi Hubale, po lewej stronie od drogi, na lace. Rezerwat sie chyba nazywa
                                        > Hubale-ostoja susla perelkowanego. ale tablica jest wczesniej po prawej
                                        > stronie, przynajmniej kiedys byla
                                        > Cos sie dzisiaj zaroilo od perelek wszelkiej masci na tym forum. najpierw
                                        > jakies perelki turystyczne pozniej susly perelkowane!
                                        > g
                                        >
                                        > > To ja stary mam te nasze perełki internetowe "objaśniać"? I to tak
                                        > brutalnie?
                                        > > A tak - susełki perłowane są teraz w liczbie ok 30-50 za Mokrem /ale po
                                        > lewej
                                        > > stronie drogi od Zamoscia/ - to już prawie Hubale. Wyginęły /bo byloich
                                        > setki ,
                                        > >
                                        > > chyba z powodu ograniczonej przestrzeni bytowania/. Teraz wogóle trudno
                                        > bedzie
                                        > > je spotkać, bo szykują się do snu. Najwieksza kolonia suselków jest w
                                        > > rezerwacie k/Popowki /chyba k.Miączyna/, też w Chocholowie/Dołhobyczowa. T
                                        > o
                                        > u
                                        > > nas Ale obecnie furorę robią susełki żyjace w dużej kolonii na lotnisku w
                                        > > Swidniku. pzdr -tajny informator naszych perełek.

Czy przyjacielski Terrot zauważył? Czcionki się mylą przy "łące", ale dalej
                                        już nie, bo czytam jednoznaczny (wpis czcionką inteligentną-matematyczną)
                                        dosłowny apel o azyl z tego forum "wszelkiej maści" nieciekawych czytelników,
                                        sta..,mariuszy , czyli "susłów perelkowanych" -czytaj PeReelkowanych, tym
                                        okresem życia ufarbowanych. Nie bedę się napewno mieszał w tej wszelakiej maści.
                                        pozdrawiam Cię Terrocie i kilku innych przyjaciół Zamojszczyzny.
                                        Pozostaję wdzięczny Czytelnik

• Gość: gamma Re: Re komuś tu czcionki ubliżają. IP: proxy / 10.33.104.* 04.09.03, 09:04
                                          hmm, chyba troche zostalam zle zrozumiana, w tych "wszelkich masciach"
                                          chodzilo mi o to ze w kilku miejscach, tzn w kilku watkach pojawialo sie
                                          okreslenie zwiazane z perlami. najpierw perelki turystyczne, pozniej wskoczyly
                                          susly perelkowane, wywolane przez Tytusa. A nazwa "perelkowane" (brakuje
                                          kreseczki poprzecznej przy literze l) jest jak najbardziej prawidlowa, mozna
                                          sprawdzic w linku ktory podal Tytus. No a ze polska czcionka nie dysponuje to
                                          przepraszam, rzeczywiscie chwilami moze ciezko mnie w rezultacie zrozumiec :)
                                          pzdr
                                          g

> Czy przyjacielski Terrot zauważył? Czcionki się mylą przy "łące", ale dalej
                                          > już nie, bo czytam jednoznaczny (wpis czcionką inteligentną-matematyczną)
                                          > dosłowny apel o azyl z tego forum "wszelkiej maści" nieciekawych
                                          czytelników,
                                          > sta..,mariuszy , czyli "susłów perelkowanych" -czytaj PeReelkowanych, tym
                                          > okresem życia ufarbowanych. Nie bedę się napewno mieszał w tej wszelakiej
                                          maści
                                          > .
                                          > pozdrawiam Cię Terrocie i kilku innych przyjaciół Zamojszczyzny.
                                          > Pozostaję wdzięczny Czytelnik
                                          >
                                          >
                                          >
                                          • Gość: terrot Re: Re komuś tu czcionki ubliżają. IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.09.03, 09:32
                                            Nie smiem nawet przypuszczać , że Czytelnik napisał te słowa na poważnie...,
                                            od perełek nam się wczoraj zaroiło i kręciło wokół:-)
                                            • Gość: Czytelnicy Re: Re komuś tu czcionki ubliżają. IP: *.pkobp.pl 04.09.03, 17:23

> Nie smiem nawet przypuszczać , że Czytelnik napisał te słowa na poważnie...,
                                              > od perełek nam się wczoraj zaroiło i kręciło wokół:-)

Jeśli tak. To przepraszamy.
                                          • Gość: Czytelnik Re: Re komuś tu czcionki ubliżają. IP: *.pkobp.pl 04.09.03, 17:25

> hmm, chyba troche zostalam zle zrozumiana, w tych "wszelkich masciach"
                                            > chodzilo mi o to ze w kilku miejscach, tzn w kilku watkach pojawialo sie
                                            > okreslenie zwiazane z perlami. najpierw perelki turystyczne, pozniej
                                            wskoczyly
                                            > susly perelkowane, wywolane przez Tytusa. A nazwa "perelkowane" (brakuje
                                            > kreseczki poprzecznej przy literze l) jest jak najbardziej prawidlowa, mozna
                                            > sprawdzic w linku ktory podal Tytus. No a ze polska czcionka nie dysponuje to
                                            > przepraszam, rzeczywiscie chwilami moze ciezko mnie w rezultacie zrozumiec :)
                                            > pzdr
                                            > g
                                            >
                                            >
                                            > > Czy przyjacielski Terrot zauważył? Czcionki się mylą przy "łące", ale dal
                                            > ej
                                            > > już nie, bo czytam jednoznaczny (wpis czcionką inteligentną-matematyczną)
                                            >
                                            > > dosłowny apel o azyl z tego forum "wszelkiej maści" nieciekawych
                                            > czytelników,
                                            > > sta..,mariuszy , czyli "susłów perelkowanych" -czytaj PeReelkowanych, tym
                                            >
                                            > > okresem życia ufarbowanych. Nie bedę się napewno mieszał w tej wszelakiej
                                            > maści
                                            > > .
                                            > > pozdrawiam Cię Terrocie i kilku innych przyjaciół Zamojszczyzny.
                                            > > Pozostaję wdzięczny Czytelnik
                                            > >
                                            > >
                                            > > Przepraszam Cię za fochy.
                                  • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 14:28
                                    tak tak to wlasnie tam! rezerwat Hubale-ostoja susla perelkowanego.
                                    tablica jest po prawej ale laka z tego co pamietam kawalek dalej po lewej
                                    (powtarzam sie troche, ups)
                                    g

> Mam ten rezerwat, jak na dłoni, zastanawiałem się jedynie czy nie chodzi o
                                    > rezerwat Wieprzec leżący nieopodal?.
                                    > Znam okolice , czyli przjeżdzasz przez Mokre i tuż za wsią masz po prawej
                                    > stronie ów rezerwacik . I powiadacie , ze tam susły maja swoje żerowiska,
                                    > ciekawe ?
                                    • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.09.03, 14:50
                                      rezerwat Gamma rzeczywiście jest po prawej stronie ale Stach twierdzi , że
                                      susły siedzą właśnie po stronie przeciwnej , czyli skołowany juz jestem
                                      zupełnie...
                                      • Gość: gamma Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: proxy / 10.33.104.* 03.09.03, 14:55
                                        ja tez caly czas z uporem maniaka twierdze ze siedza po drugiej stronie, czyli
                                        LEWEJ, na lace :) za laskiem. A tablice nie wiadomo czemu postawili po prawej,
                                        chyba dla zmylenia przeciwnika.

> rezerwat Gamma rzeczywiście jest po prawej stronie ale Stach twierdzi , że
                                        > susły siedzą właśnie po stronie przeciwnej , czyli skołowany juz jestem
                                        > zupełnie...
                                        • Gość: terrot Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 03.09.03, 15:28
                                          tylko biednego Tytusa szkoda, bo On tam za tymi susłami w kółko będzie
                                          biegał. Ale mam nadzieję , że juz niebawem po wycieczce ,Tytus nam wszytsko
                                          wyjaśni i napisze gdzie te perełkowane stworki aktualnie przebywają i jak
                                          liczna to gromada.
    • januszx Re: Zamość i Roztocze - turystyczne perełki 31.08.04, 15:53
      Spieralismy się rok temu o susły , gdzie maja swoje siedlisko w Hubalach...tak
      sobie powspominałem
      cześć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka