andre_234 12.01.08, 20:31 Taki prawdziwy, niekoniecznie toważyski . Jest on gdzieś jeszcze ? Czy już nigdy nie zaznam świeżej wykrochmalonej pościeli ? ;-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avalon111 Re: Magiel 12.01.08, 21:04 Już miałam opisać domowy sposób, ale pomyślałam, że Lisia mi tego nie wybaczy:-), więc zostaje tylko magiel na os. Słoneczne, ul. Wirskiego chyba 35, tzn. kiedyś tam był, czy działa dalej nie wiem... No i (wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od "no") cały szereg różnorakich pralni. Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: Magiel 13.01.08, 22:51 Prąd okropnie drogi a magiel potrzebuje go dużo. Ostatni maglowniczy powiedział ze nie opłaca się. A o pralniach nie pomyślałem. Poniucham w okolicy. Raczej wątpię że pościel tylko do maglowania przyjmą. Ehhh!! Skończyła się kolejna epoka. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 znam 15.01.08, 14:15 ja korzystam z takiego ci sam przyjeżdża i zabiera magluje a potem mi odwozi jak chcesz mogę dać namiary Odpowiedz Link Zgłoś
doktorakagi Re: Magiel 17.01.08, 22:48 I AWP blok nr 19 bodajze 5 czy 6 klatka od Obuwia. Full Oryginal Old School Magiel! Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Magiel 19.01.08, 04:16 Gdzieś w piwnicach kolejowych domów w rejonie ul.Stephensona był kiedyś magiel ręczy. Wielka skrzynia obciążona kamieniami i napędzana korbą. To dopiero magiel! Odpowiedz Link Zgłoś
aaapap Re: Magiel 19.01.08, 08:43 W piwnicy chyba pierwszej klatki budynku przy ul. Bydgoskiej był ten magiel. Chodziłem tam z babcią jako tragarz bielizny i siła niepoparta rozumem do kręcęnia korbą. Magiel był samoobsługowy, opłaty "co łaska za oświetlenie" do drewnianej skrzynki lub na talerzyk, a najgorsze co mogło się zdarzyć to opadnięcie magla. Półmrok,niskie łukowato sklepione pomieszczenie,bielone wapnem ściany,drewniane wałki do bielizny,zapach krochmalonej pościeli. Bywałem tam jakieś 35 lat temu. Jeśli nic się tam nie zmieniło to gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś