bjkor 04.03.08, 06:46 Od jakiegoś czasu obserwuję SM w Białej i tak naprawdę to zastanawiam się po co ona jest. Nie wiecie ile ona miasto kosztuje ? Jakie są Wasze odczucia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malinmm Re: Straż miejska 04.03.08, 18:18 bjkor napisał: > Od jakiegoś czasu obserwuję SM w Białej i tak naprawdę to zastanawiam się po co > ona jest. No jak to po co ? Dzwonisz, że gość zastawił Ci samochód i przyjeżdżają i piszą mandat :-) Marek "Malin" Maliszewski Odpowiedz Link Zgłoś
m-marecki Re: Straż miejska 04.03.08, 21:48 malinmm napisał: > No jak to po co ? > Dzwonisz, że gość zastawił Ci samochód i przyjeżdżają i piszą mandat :-) > > Marek "Malin" Maliszewski No cóż gdyby wszystko było takie proste, jak piszesz. Ogólnie nie tak dawno trochę walczyłem z pewnym Panem by nie parkował na chodniku bo nie dało się przejść i nie tak chętnie straż się tym zajęła. Nie pracują w niedziele - to bezsens, bo jeden patrol plus dyżurny mogli by wystawić jak już się płaci za cały tydzień (My płacimy). Ja jestem zdania, że formacje typu straż miejska, czy gminna zazwyczaj są aby być, bo niczym konkretnym to się one nie wykażą. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Straż miejska 05.03.08, 06:49 No właśnie to po co oni są ? A mandaty ? Za co za złe zaparkowanie ? a gdzie stanąć ? Choć sam staram się stawać na parkingach ale czasami gdzieś trzeba się na chwilę zatrzymać i jeżeli nie utrudniam to co się stanie ? Np. koło bankomatu w niedzielę o 7 rano i komu to przeszkadza ? A tak własciwie czy to chodzi tylko o maandaty/ Z czego ich się rozlicza ? Odpowiedz Link Zgłoś
m-marecki Re: Straż miejska 05.03.08, 08:07 zapewne są rozliczani z mandatów i wniosków do sądu grodzkiego a jak któryś gdzieś przypadkiem zatrzyma jakiegoś przestępce to już sukces na całego. Poza tym pewnie porządki przed posesjami - zwłaszcza w zimie, odśnieżanie, sople itp. Ogólnie by się pewnie jeszcze trochę tego znalazło, nic wielkiego, ale coś. Co do parkowania to zależy jak do tego podejść. Osobiście nie pochwalam sprzedawania każdego wolnego kawałka ziemi w centrum i budowania kolejnego sklepu a parkowania przy "cmentarzu". Dobrze że chociaż Pan Prezydent nie wpadł na pomysł wprowadzenia opłat za wjazd do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Straż miejska 29.01.09, 09:15 proponuję spacerek przed 7.30 na Piłsudskiego 3 jak się zwożą szanowne 4 litery pań i panów urzędników i sprawdzenie zakazu zatrzymywania się a potem sposób włączania się do ruchu po zatrzymaniu "przy zakazie zatrzymywania", raj dla strażników od razu 2 niezłe mandaty. i wtedy już będą wszyscy mogli istnieć dla samego istnienia - urząd miasta dla urzędników, urzędnicy dla straży miejskiej, straż miejska dla urzędu miasta. :) Odpowiedz Link Zgłoś
m-marecki Re: Straż miejska 29.01.09, 11:53 Masz rację, ja mam zamiar zlecić im inne ciekawe naruszanie przepisów przez włodarzy Białej oraz zaiteresować się co za porzyteczne czynności wykonuje strażnik miejski w holu urzędu miasta, poza zagadywaniem pracownic. niech zatrudną ochroniarza a jego na ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Straż miejska 29.01.09, 17:37 Ciepło się robi, będą może odwiedzac posesje i sprawdzac dokumenty świadczące o wywozie śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Straż miejska 30.01.09, 04:16 kiedyś słyszałem taką plotkę ciekawe kogo nawiedzili i czego chcą. I na jakiej podstawie Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Straż miejska 30.01.09, 06:30 Na przykład pytają co robisz ze śmieciami i chcą zobaczyc rachunek z Komunalnika. -------------- <Co powtórzę wiele razy, to prawdą się stanie.../ by Akurat> Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Straż miejska 31.01.09, 09:35 oj jeżeli tak jest, to chyba mają to nadane z komunalnika. Jakoś nie wierzę żeby tak sami z siebie, może tak ich się zapytać ? Zapytam się naszego radnego forumowicza Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_tee Re: Straż miejska 03.02.09, 09:09 m-marecki napisał: > (...)oraz zaiteresować się co za pożyteczne czynności wykonuje > strażnik miejski w holu urzędu miasta, poza zagadywaniem pracownic. Hahaha też się nad tym zastanawiałam! Może Pan radny nam odpowie? Mam okazję bywać tam, dosyć często. Jeszcze nigdy (odkąd tam siedzi) nie widziałam żeby stał. Czasem zastanawiam się czy on posiada nogi. Strażnik sobie siedzi i patrzy. Oczami. Patrzy i siedzi. A przeważnie rozmawia - nie, nie. Nie z interesantami, a z paniami pracującymi na informacji. 2 razy była mi potrzebna jakaś informacja od tychże pań, i raz musiałam przeszkodzić w "dyskusji" pań z panem strażnikiem - za co go przepraszam. Musiałam nieopatrznie przeszkodzić w jakiejś "ważnej" polemice. Zmierzył mnie wzrokiem, jakbym miała co najmniej jakąś bombę pod pazuchą i stanowiła zagrożenie dla otoczenia, jak jakaś Alkaida albo inny Hamas . Moja rozmowa z Panią trwała jakieś 3 minuty - a pan strażnik, zamiast zająć się jakąś sprzeczką przy "Rejestracjach samochodów" - patrzył na mnie. Zmarszczył brwi i patrzył. Zastanawiałam się, czy przypadkiem nie jestem brudna na twarzy. A może przelatujący ptak, nieopatrznie załatwił swoje potrzeby fizjologiczne na moje ramię. Ale nie. Pan patrzył po prostu - "bo przeszkodziłam". Było to niemiłe. Zatem - po jaki kijek - on tam siedzi - Panie radny? Może w ZUS-ie, "skarbówce", szpitalu - też należy posadzić takiego darmozjada? który zachowuje się jak król - tyłka nie ruszy - bo przecież "cieciem" nie jest, a strażnikiem... na straży własnego, ogrzanego taboretu. A może on tam siedzi dla jakiejś tradycji?? Albo żeby urząd ładnie wyglądał? bo strażnik którego widywałam był w wieku ok. 50 lat.W okularach. Nie sądzę aby poradził sobie z wyprowadzeniem na zewnątrz jakiegoś gnojka, który "pod wpływem" - wpadł narozrabiać.Nie mówiąc o 2 gnojkach. Czemu urząd nie wyśle tego pana do roboty? t.j na jakiś prewencyjny patrol uliczny, a na jego miejsce nie zatrudnią "normalnej" ochrony. Sprawnej w każdym bądź razie! ..Panie radny? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Straż miejska 03.02.09, 09:27 AVE !!! Hmmmm, szczerze powiem, że o obowiązki strażnika w UM nie spytałem, ale obiecuję to zrobić przy najbliższej okazji :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
laurap2 Re: Straż miejska 31.01.09, 13:17 No wlasnie jak to jest z kontrola kwitow z komunalnika . Jaka podstawe prawna maja do kakich kontroli i czy mozna odmowic okazania takich dokumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Straż miejska 01.02.09, 06:19 nie wiem ale ja bym nie pokazał, niech dadzą najpierw podstawę prawną. A jak się zapytają czy papier toaletowy ekologiczny ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Straż miejska 02.02.09, 20:06 AVE !!! Zapytałem Komendanta Straży Miejskiej, p. A. Żukowskiego o ich uprawnienia :-) Otóż: Straż Miejska działa w sprawie śmieci, na podstawie ustawy "O utrzymaniu porządku i czystości" oraz na podstawie Regulaminu o podobnej nazwie (może nawet identycznej). W regulaminie są wymienione osoby upoważnione do kontroli. Są to zazwyczaj pracownicy UM z pisemnym upoważnieniem lub umundurowani strażnicy miejscy. Mogą sprawdzić czy mieszkaniec ma podpisaną umowę z Komunalnikiem lub zażądać dokumentu na wywóz śmieci! W "BiP" na stronie www.bialapodlaska.pl są wszelkie informacje na temat tego co może i jakie są kompetencje Straży Miejskiej w Białej Podlaskiej. Mam nadzieję, że pomogłem :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Straż miejska 03.02.09, 05:44 Ni niestety ale mogą. isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19961320622&type=3&name=D19960622Lj.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
laurap2 Re: Straż miejska 03.02.09, 20:34 Czy ktos moglby sie w koncu zajac watachami bezdomnych psow .Ostatnio ich coraz wiecej na naszym osiedlu.Bezduszni wlasciciele wywoza pod las i pozostawiaja .To tez lezy chyba w gesti strazy miejskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
m-marecki Re: Straż miejska 04.02.09, 12:31 Dokładnie, zadzwoń przedstaw problem, a na konieć dyżurnego, ktry odbierze telefon poproś o imię i nazwisko stopień i zapytaj się co planuje z tym zrobić oraz kiedy możesz zadzonić by dowiedzieć się o efekty podjętych czynności. Koniecznie zadzwoń sprawdzić jak im poszł i nie oglądaj się na innych bo niestety mał kto się interesuje, podobnym sprawami bo przecież inni też mogą zadzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
archwumx Re: Straż miejska 07.02.09, 21:03 Uwaga . Straz Miejska ruszyla do ataku ,chyba ktos przeczytal posty.Dzisiaj na naszej ulicy byla kontrola SM wlascicieli psow czy uiszczany jest podatem i kwitow za wywoz nieczystosci . Odpowiedz Link Zgłoś
m-marecki Re: Straż miejska 09.02.09, 17:07 Ja ogólnie jestem jak najbardziej za, sprawdzaniem wywozu śmieć, szkoda, że tak ciężko u nas z segregacją odpadów, ale to już trochę inna sprawa, a psam to mogli by się zająć zwłaszcza tymi bezpańskimi, które się snują po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
archwumx Re: Straż miejska 09.02.09, 19:21 kontrola chyba byla z psami powiazana ,poniewaz od soboty nia ma psow walesajacych sie Odpowiedz Link Zgłoś
7dudek7 Re: Straż miejska 08.02.09, 09:57 wiesz.. ostatnio mnie sipsali za siedzenie w parku... a umowilem sie z kumplem i siedzialem chwile.. podjezdzaj i od razu dokumenciki.. kurde ini chyba sie nudza... a jak idzie z 10 osob przez park to nikogo nie rusza... zalosne.. Odpowiedz Link Zgłoś
m-marecki Re: Straż miejska 09.02.09, 01:50 Jeżeli siedziałeś bez piwka, nie naruszając w jakiś inny sposób kodeksu wykroczeń to było spytać się o przyczynę legitymowania a w szczególności o podstawę faktyczną - nie mylić z prawną, i złożyć skargę, a jak nie zawiadomienie o przekroczeniu uprawnień jak był problem. Odpowiedz Link Zgłoś