dr_sowa 03.07.02, 10:51 Kupiłem dobry wykrywacz metali. Gdzie zacząć poszukiwania skarbu w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.in Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 03.07.02, 11:33 niemal cały teren kazimierskiego Parku Krajobrazowego jest usłany pozstałosciami po naszych przodkach. nikt nawet tego nie bada bo nie ma kasy ale złotych monet bym sie nie spodziewał... :) scytowie tu nie dotarli :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: *.mst.gov.pl 03.07.02, 12:51 dr_sowa napisał(a): > Kupiłem dobry wykrywacz metali. Gdzie zacząć poszukiwania skarbu w mieście? w Urzędzie Skarbowym ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat1 Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: 195.116.92.* 03.07.02, 15:18 Proponuję okoliczne lasy, partyzanci na pewno coś pozostawili Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 03.07.02, 15:47 wszystkie lasy? kolega chyba jest jeden... może jakaś wskazówka? i tak bedzie wygrzebywał głównie krowie łańcuchy, odpustowe kolczyki i guziki od portek (bynajmniej nie partyzanckich). gdyby nie zaludnienie można by spróbowac w mieście. trzeba by znależć przedwojenny plan i szukac na siatce zabudowy, która nie została przykryta nowymi budynkami. lludzie często chowali różne skarby w piwnicach. vide: żelazny skarb z Kanoniczej w Krakowie, czy też skarb królewski ze Środy Sląskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: *.pl 03.07.02, 16:31 m.in napisał(a): > wszystkie lasy? kolega chyba jest jeden... > może jakaś wskazówka? i tak bedzie wygrzebywał głównie krowie łańcuchy, > odpustowe kolczyki i guziki od portek (bynajmniej nie partyzanckich). > gdyby nie zaludnienie można by spróbowac w mieście. trzeba by znależć > przedwojenny plan i szukac na siatce zabudowy, która nie została przykryta > nowymi budynkami. lludzie często chowali różne skarby w piwnicach. vide: > żelazny skarb z Kanoniczej w Krakowie, czy też skarb królewski ze Środy Sląskie > j To dobre ! ;o))))) Ale i prawdziwe. Chociaż, czytałem nie tak dawno dobry artykuł w czasopiśmie "wykopkowym" napisany przez puławianina, syna człowieka o rozpoznawalnym w Puławach nazwisku, który z dwoma innymi krajanami dokonał wykopków bardzo ciekawego grobu niemieckiego żołnierza, którego nasi zastrzelili we wrześniu 1939. Nie pamiętam dokładnie lokalizacji, ale to było pod Puławami, jakaś Wąwolnica itd. Znam jeszcze ze 'starych czasów' ludzi, którzy byli dużymi entuzjastami spulchniania okolicznych pól i lasów. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 04.07.02, 08:47 m.in napisał(a): > wszystkie lasy? kolega chyba jest jeden... > może jakaś wskazówka? i tak bedzie wygrzebywał głównie krowie łańcuchy, > odpustowe kolczyki i guziki od portek (bynajmniej nie partyzanckich). > gdyby nie zaludnienie można by spróbowac w mieście. trzeba by znależć > przedwojenny plan i szukac na siatce zabudowy, która nie została przykryta > nowymi budynkami. lludzie często chowali różne skarby w piwnicach. vide: > żelazny skarb z Kanoniczej w Krakowie, czy też skarb królewski ze Środy Sląskie > j Oj, widzę, że Ty też masz wykrywacz metali.... Jz znam takie miejsce w Janowcu, gdzie na pewno można coś znalezź, ale wskazówek nie dam, bo sama tam będę kiedyś szukać... Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 04.07.02, 09:57 blisko :) ja osobiście nie mam, ale kolega (archeolog) ma. byłem ze dwa razy na "wykopkach", ale nie spodobało mi się :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat1 Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: 195.116.92.* 04.07.02, 13:32 m.in napisał(a): > blisko :) ja osobiście nie mam, ale kolega (archeolog) ma. byłem ze dwa razy > na "wykopkach", ale nie spodobało mi się :((( bo trzeba byc fanatykim ; znam panią archeolog, która na zamku w Janowcu 'kopie' juz od dwudziestu lat, chyba znaczną większosć swojego życia zawodoweg tam spędziła i jeszcze nie ma dosyć. Bardzo ciekawy pod tym względem jest też Ciechanów, są miejsca, gdzie każdy wykop przynosi jakieś 'skarby'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: *.pl 03.07.02, 16:25 Gość portalu: jazzak napisał(a): > > Kupiłem dobry wykrywacz metali. Gdzie zacząć poszukiwania skarbu w mieście > ? > > w Urzędzie Skarbowym ;o) > :o))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sowa Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 03.07.02, 15:54 Zasadzę się w okolicy Gołębia - gdzieś w polu. Jak będą efekty to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
xpek Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 05.07.02, 09:38 Proponuje zchodnią stronę wisły, tam łatwiej coś znaleźć. 1. Las po prawej stronie za Janowcem. Niemcy wykopali tam system ziemnych fortyfikacji porównywany z twierdzą w Dęblinie. Po przeciwnej stronie wisły na wzgórzu za wiatrakiem w Mięćmierzu też można ale tam nikt nic nie znalazł. 2. Na wzgórzu przy drodze Góra Puławska - Bronowice. 3. Okolice Bąkowca. To na Kozienice. Tam można znleżć mnóstwo Niemieckich fantów, nawet motocykl BMW. :) Na starsze kartofelki zapraszam nad wisłę, obok mostu są pale drewniane po moście austriackim, kiedyś znaleźliśmy tam rewolwer z I wojny, bez bębenka. Złote monety podobno zostały znalezione w trzech miejscach. Włostowice, Włostowice, Parchatka. Tam za cesarstwa rzymskiego był bród, a po przeprawach popas. Łatwo znaleźć. Życze wyobraźni po w ziemi jest kupe świństw. P.S. Mam jeszcze dwa dobre niesprawdzone miejsca, problem jest w tym że już nie wiem czy coś tam może wogóle być. Odpowiedz Link Zgłoś
agat1 Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 05.07.02, 11:36 xpek napisał(a): > Proponuje zchodnią stronę wisły, tam łatwiej coś znaleźć. > > 1. Las po prawej stronie za Janowcem. a którą stronę masz na myśli, jeśli wziąć pod uwagę strony świata ? Prawa strona za janowcem jakoś nic mi nie mówi, a znam okolicę dość dobrze Niemcy wykopali tam system ziemnych > fortyfikacji porównywany z twierdzą w Dęblinie. ??? Po przeciwnej stronie wisły na > wzgórzu za wiatrakiem w Mięćmierzu też można ale tam nikt nic nie znalazł. > > 2. Na wzgórzu przy drodze Góra Puławska - Bronowice. > > 3. Okolice Bąkowca. To na Kozienice. Tam można znleżć mnóstwo Niemieckich > fantów, nawet motocykl BMW. :) > > Na starsze kartofelki zapraszam nad wisłę, obok mostu są pale drewniane po > moście austriackim, kiedyś znaleźliśmy tam rewolwer z I wojny, bez bębenka. > > Złote monety podobno zostały znalezione w trzech miejscach. Włostowice, > Włostowice, Parchatka. Tam za cesarstwa rzymskiego był bród, a po przeprawach > popas. Łatwo znaleźć. > > Życze wyobraźni po w ziemi jest kupe świństw. > > P.S. Mam jeszcze dwa dobre niesprawdzone miejsca, problem jest w tym że już nie > > wiem czy coś tam może wogóle być. Odpowiedz Link Zgłoś
xpek Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 05.07.02, 12:42 Spiesze przeprosić i wyjaśnić sprawę, rzeczywiście tłumaczenie było mętne jak sama wisła. Co do fortyfikacji: Swego czasu zwiedzałęm twierdze Boyen w Giżycku (!!polecam!!). I tam oto na mapie obszarów dzisiejszej polski z pewnym marginesem zaznaczone były wszystkie niemieckie militarne budowle oraz carskie i polskie wraz z opisem. W opisie tym była historia powstania tychże "ziemnych fortyfikacji", cele zasada budowy poruszania się itd. Fortyfikacja została porównana do dęblińskiej twierdzy pod względem liczebności obrońców zasady obrony szańców itd. Dlaczego do dęblińskiej skoro jedna jest ziemna druga ceglana nie wiem, może z uwagi na bliskość. Ziemne fortyfikacje ciągną się w pasie od Janowca do Bąkowca. Zasadnicza część znajduje się na wysokości Janowca. Kiedyś nawet zwiedzałem chyba część tego systemu, pojechaliśmy za Janowiec na południe, gdzie po wschodniej stronie zaczyna się las sosnowy. Wchodząc w głąb lasu mozna było znaleźć ślady po okopach i zadaszonych ziemiankach i głębsze transzeje i były też stanowiska czołgów do strzału. Całości nie widziałem powołuje się jedynie na gazetkę ścienną w muzeum twierdzy Boyen. Są wakacje jakby ktoś był w Giżycku nie może nie zwiedzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sowa Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 05.07.02, 12:53 Witam, złom, złom i jeszcze raz złom same pierdoły znalazłem: pociski etc. Szukam dalej, jak znajdę coś ciekawego dam głos. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat1 Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: 195.116.92.* 05.07.02, 13:59 dr_sowa napisał(a): > Witam, > złom, złom i jeszcze raz złom same pierdoły znalazłem: pociski etc. > > Szukam dalej, jak znajdę coś ciekawego dam głos. > Pozdrawiam Powodzenia, daj znac konicznie, jak wykopiesz garniec złotych monet.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat1 Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... IP: 195.116.92.* 05.07.02, 14:02 bardzo to interesujące, co napisałeś, wskazywałoby na las przy drodze Janowiec- Zwoleń ; nigdy o tym nie słyszałam, choć las znam dobrze (grzyby), może po prostu nie potrafię się dopatrzeć tych wszystkich pozostałości. Przy najbliższej okazji spojrzę na ten las innym okiem. Pozdrawiam AgaT Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sowa Re: Wykopaliska i inne znaleziska.... 06.12.02, 13:19 No i po sezonie. Zima! Odpowiedz Link Zgłoś