gosia1510 25.10.06, 19:25 Jakie znacie sposoby, aby pomóc dziecku podczas kolki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martina.15 Re: Kolka 25.10.06, 22:13 infacol albo np esputicon herbatka z koperku, mozesz Ty pic jak karmisz piersia masaz brzuszka zgodnie z kierunkiem zegara "dociskanie" zgietych nozek do brzuszka na razie tyle, poszukam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
olutek_m Re: Kolka 26.10.06, 07:31 Jeszcze do tego co dodała martina (a napisała prawie wszystkie sposoby) Noszenie na tygryska. Aby nóżki i raczki dziecka luźno zwisały. A druga ręka, będziesz mogła masować brzuś Majeczce. Jak by bardzo płakała to włącz suszarkę i delikatnie ogrzewaj jej brzuszek. Dziecko się odpręża i bąki wyskakują. U nas to działało super Odpowiedz Link Zgłoś
mania54 Re: Kolka 26.10.06, 21:12 ja nie znalazłam magicznego środka na kolkę, stosowałam wszystkie w/w. W najcięzśzych napadach kolki byłam zmuszona przez godzinę włączać i wyłączać suszarkę, bo rzeczywiście jej głos uspokajał Młodego Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Kolka 26.10.06, 21:35 najlepiej to znaleźć taki sposób noszenia/trzymania małej, że przy nim uspokaja się, nie płacze i nie pręży, popróbuj, może akurat coś wynajdziesz sama, co odpowiada Majeczce jak ją brzuszek boli ??? poza tym herbatki z kopru, np u nas plantex powodował zaostrzenie (!!!) objawów, pomógł dopiero koperek z herbatki Hippa granulowana Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Kolka 27.10.06, 09:53 nie wiem czy kiedys ogladalas Tracy Hogg, ale ona jednak radzi zeby trzymac dziecko pionowo na ramieniu i poklepywac plecki a nie glaskac. aaa i teraz jest artylkul w Mamo to ja, w skrocie podam: -odciagnij troche mleka (tego poczatkowego, przed kazdym karmieniem)-jak nie bedzie kolek moze to oznaczac uczulenie na laktoze -odstaw w swojej diecie mleko i jego przetwory i wolowine, babelki i smazone -nie uzywaj ziolek non stop- trzeba je odstawic przynajmniej na kilka dni co kilka tygodni na reszte zapraszam do czytania Odpowiedz Link Zgłoś
olutek_m Re: Kolka 27.10.06, 13:12 Dziewczyny, ja myślę, że dziecko tak czy tak bedzie miało kolki. Testowałam na mojej Żabce różne specyfiki, noszenie, od bekanie, sama eliminowałam z diety pokarmy które mógłby powodować kolki. I tak je miała. Większość dzieci ma kolki. Nobla dla tego kto wymyśli coś skutecznego. Rodzice zamiast cieszyć sie pierwszymi miesiącami z Maleństwem to tylko czekają z przerażeniem do pory w których zaczyna sie kolka. JA ryczałam razem z Milą. Strasznie to przezywałam, że ona cierpi, a ja nie moge jej pomóc Trwały u niej "tylko" 2 miesiące i przeszły nagle. Gosiu, musisz porostu uzbroić sie w cierpliwość. Nie dać sobie wmówić, że coś zjadłaś i zaszkodziło dziecku. Bo to bzdura. (oczywiście nie popadając w skrajności. Do tej pory nie jem grochu, kiszonej kapusty i wszelkich warzyw wzdymających. Smażone już jem.) Pozdrawiam!!! Ola Martinko, muszę Ci to napisać. Twoja córa jest porostu piękna!!! Ma zniewalające oczka. Zastanawiałaś sie, żeby zrobić jej profesjonalną sesję zdjęciową?? Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Olutku 27.10.06, 15:15 nie myslalam, na razie ma wujka (ekhu, ekhu, mojego faceta) ktory jej superowe zdjecia robi, tylko musimy miec troche wiecej czasu zeby narobil ich mnostwo a nawet jesli... brak kasy, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
metoda_7 Re: Olutku 28.10.06, 13:40 martina masz faceta?? napisz coś więcej wiesz że ja też jestem samotną matką i miło mi będzie poczytac ze jednak sie czasem udaje napisz na priva jak tak publicznie nie chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Olutku 28.10.06, 16:25 napisze publicznie bo potem pojdzie... we wrzesniu mialam cos w stylu wolnego zwiazku, tylko to trwalo krotko i z Mi(chałem) jestesmy tylko na stopie kolezensko-przyjacielskiej. a w miedzyczasie wrocil z USA moj dobry przyjaciel, tez stary znajomy, tuz przed wyjazdem zerwal ze swoja dziewczyna... i zaczal do mnie uderzac jako ze ja w Jeleniej a on studiuje we Wrocławiu wiec przegadalismy mase godzin na gadu... no i wpada, bywa i... no wlasnie dopiero co zaczelismy byc razem. doslownie kilka dni balam sie troche ze Piotr nie zdaje sobie sprawy co go czeka z mama z dzieckiem... ale sie nie zrazil, Hanuske lubi bardzo no wiec jest OK, a nawet bardziej niz OK, tylko ta odleglosc... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1510 martina.15 28.10.06, 19:53 Gratuluje i oczywiście mocno trzymam kciuki. Niech wasza miłość kwitnie! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1510 Re: matoda 28.10.06, 19:58 Metoda zobaczysz i ty trafisz na odpowiedniego faceta, najwidoczniej potrzeba troszkę czasu! A powiedz jak tam twoja córcia? Jak ci sypia w nocy? Ma koleczki? To zabawne męczyłyśmy się na porodówce tego samego dnia Jak będziesz miała ochotę pogadać to zapraszam na gg 1364756 Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: matoda 29.10.06, 14:45 dzieki dziewczyny a Ewa, Ty sie nie martw ja nie przypuszczalam w ogole ze cos takiego sie stanie...a jednak Odpowiedz Link Zgłoś