Dodaj do ulubionych

MUNDIAL 2018 - w Rosji

05.06.18, 12:10
https://bi.gazeta.pl/im/92/e7/13/z20872850V,Zabiwaka--maskotka-mundialu.jpg.
.
Czas otworzyć wątek dla wpisywania co ważniejszych wydarzeń
związanych z mundialem.
Moje zainteresowanie trwać będzie tak długo, jak długo trwać tam
będzie polski zespół.
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - w Rosji 05.06.18, 12:28

Dziennikarze - w dniu dzisiejszym - skupili się na problemie
      Nawałki w związku z kontuzją zawodnika Glika. Wydawać by się
      mogło, że przewidywana porażka (niewyjście z grupy) spowodowana
      będzie nieobecnością tego zawodnika.

Kilka dzisiejszych tytułów o problemach zespołu:

- "Kamil Glik nie jedzie na mundial w Rosji" - Zbigniew Boniek

- 'Boniek stracił nadzieję, co za pech, Kamil nie pojedzie
      na mundial" - TVN24.pl

- "Pechowa kontuzja Glika tuż przed mundialem. Gazeta.pl

- "Glik w drodze do Francji. Jest pierwsza diagnoza" - Gazeta.pl

- "Jest nagranie z opatrywania Glika po kontuzji" - Gazeta.pl

- "Glik tłumaczy, co się stało. *To mi całe wyszło do góry*

- "Bark jak samochód. Wymienimy element i będzie jechał od nowa"
      Ortopeda Robert Świerczyński w związku z kontuzją Glika.

- "Ogłoszenie kadry na mundial w cieniu kontuzji Glika"- Polityka
      .
      Jeszcze przed mundialem, a już stał się sławny.
      Ale mamy przecież Lewandowskiego ...

• super.222 Re: MUNDIAL 2018 - w Rosji 12.06.18, 17:12
        Kibice reprezentacji odetchnęli z ulgą

- zawodnik Glik pojedzie do Rosji.

Dwa mecze przesiedzi na ławce, wystąpi dopiero w trzecim
        meczu. Pierwszy to przypadek w historii, że na najważniejsze
        zawody powołuje się zawodnika kontuzjowanego.

Ale - co sobie poogląda, to jego ...
        • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - w Rosji 12.06.18, 17:25
          https://i.ytimg.com/vi/qjA_N5EkpxE/mqdefault.jpg
          .
          .
          Nie płacz, przecież jedziesz !
          .
          • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - w Rosji 13.06.18, 12:02
            https://0.s.dziennik.pl/pliki/11030000/11030532-kamil-glik-lukasz-piszczek-i-900-556.jpg
            .
            .
            Ekipa w podróży do Soczi. Czy w marynarce, czy w kamizelce
            panowie prezentują się elegancko. POWODZENIA !
            • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - w Rosji 14.06.18, 17:23
              https://bi.gazeta.pl/im/26/73/16/z23541030IER,Szokujacy-gest-Robbiego-Williamsa-podczas-ceremoni.jpg
              .
              .
              Robbi Williams - gwiazda części artystycznej mundialu.
              Ten palec, to co?... komu?, czemu?
              • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - mecz otwarcia 15.06.18, 08:58
                Rosja - Arabia Saudyjska 5 : 0.

Widziałam tylko 2 bramki do przerwy, a potem poszłam
                na spacer i nie widziałam jak trzy gole wpaaaadałyyy, wpaaaadałyyy.
                Biedni chłopcy w zielonych mundurkach, żeby chociaż jednego gola
                przeciwnicy pozwolili wpakować do bramki, ale niet, niet, niet ...

Do pierwszego meczu ekipy polskiej, nie oglądam żadnego meczu,
                mundialu i Moskwy.
                • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Portugalia - Hiszpania 16.06.18, 09:30
                  Remis 3 : 3

Dlaczego piszą tylko o Ronaldo skoro jest remis?
                  • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Francja-Australia 16.06.18, 15:34

Wynik tego meczu: dla Francji dwa do jednego

Mecz bez polotu, zawodniczy padali na boisku.
                    Gdyby nie *bezpośrednie* strzały do bramki - z jednej i drugiej
                    strony - bez rewelacji . jeżeli Francja typowana jest na zwycięzcę
                    mundialu, to muszą zacząć grać, a nie się popychać. big_grin

Wczorajszy mecz Hiszpania-Portugalia, to było coś wspaniałego.

Kto nie widział meczu Francji i Australii, niech nie żałuje.
                    Można było odpuścić.
                    • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Niemcy - Meksyk 17.06.18, 19:16
                      SENSACJA SENSACJA SENSACJA

Zespół niemiecki przegrał z meksykańskim 0 : 1.

Wierzyć się nie chce, ale ... wchodzili przystojni blondyni,
                      pewni swojej siły, bez uśmiechu i bez tremy.
                      Cały stadion kibicował Meksykanom, którzy w szybkości
                      na boisku - jak dotąd - nie mają sobie równych. BRAWO!
                      • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Polska : Senegal 19.06.18, 19:05
                        Ach!

https://r-scale-20.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/ed519dacc89b2bead3f453b0b05a4a8b/b62042a7-82b0-4589-a6f6-93e2be48e08f.jpg?type=1&srcmode=3&srcx=1/2&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360&quality=80

• super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Polska : Senegal 19.06.18, 19:30
                          Opuszczona bramka czekała ... no to strzeliłbig_grin
                          Bramkarz poleciał ... Takich błędów na mundialu się nie popełnia.

https://s1-ssl.dmcdn.net/qvlvw.jpg

Gra na boisku wyraźnie się ożywiła gdy Nawałka zmienił Milika
                          na Kownackiego, który powinien grać od początku (ale ja się
                          na tym nie znam), a może trener ma inne plany związane z tym
                          młodziutkim zawodnikiem.
                          • czuk1 Re: MUNDIAL 2018 - Polska : Senegal 21.06.18, 08:39
                            Codzienne niespodzianki. 2-3 piękne, pokazowe mecze. Obnażenie się polskiej drużyny. Zaczyna rysować się obraz światowej czołówki na MŚ. Fajna impreza sportowa.
                            • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Polska : Senegal 21.06.18, 13:57

A ja sobie oglądanie meczów reglamentuję.
                              Przedpołudnia mam zajęte, po południu odpoczynek po obiedzie,
                              później obowiązkowy spacerek i dopiero po 20-tej 'wpadam' na
                              boiska i o ile mecz zapowiada się interesująco, oglądam od 2-giej
                              połowy. W każdym meczu druga połowa jest bardziej podniecająca.

Naturalnie - niedzielny mecz zespołu polskiego obejrzę od prezentacji aż
                              do ostatniego gwizdka. Oj! Będzie się działo!
                              • czuk1 Re: MUNDIAL 2018 - Polska : Senegal 23.06.18, 10:07
                                super.222 napisała: .... sobie oglądanie meczów reglamentuję...... po 20-tej 'wpadam' na
                                > boiska i o ile mecz zapowiada się interesująco, oglądam od 2-giej połowy. W każdym meczu druga połowa jest bardziej podniecająca.

Ja podobnie.
                                pzdr

• super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Niemcy-Szwecja 2:1 24.06.18, 11:41
                                  Nawet ja się zdziwiłam ... wydawało mi się, że rzut karny
                                  będzie nieunikniony. Tymczasem sędzia Szymon Marciniak ocenił,
                                  że nie była to sytuacja *podbramkowa*.

W ten sposób sędzia Szymon Marciniak rozjarzył się na mundialu
                                  jak gwiazda, która spada i gaśnie. Wątpię czy będzie nadal sędziował
                                  na tej imprezie, a przecież wróżono, że może sędziować nawet finał..

Nigdy nie zapomnę drwiącego uśmiechu, a z ruchu warg odczytałam
                                  NO!, kiedy pokonany zawodnik interweniował ...
                                  Tłumaczenie, że sędzia mógł nie widzieć co się działo pod bramką,
                                  jest dziecinne, a przecież to nie zabawa w piaskownicy.
                      • super.222 Re: MUNDIAL 2018 - Niemcy - Szwecja 23.06.18, 08:20

Dzisiaj o godzinie 19.50 program I TVP.
                        Sędzią będzie Polak.

Czy Niemcy wyjdą z grupy? Czy wyjadą?
                        • czuk1 Re: MUNDIAL 2018 - Niemcy - Szwecja 23.06.18, 10:05
                          super.222 napisała:
                          > Czy Niemcy wyjdą z grupy? Czy wyjadą?
                          Są w sytuacji podobnej jak Polska. Wygrają 2 kolejne mecze .... i zostają w dalszej grze.
                          PS. W składzie sędziowskim jest też syn Listkiewicza.
                            • czuk1 Re: Oczekiwanie na mecz ... 25.06.18, 08:21
                              Atmosfera po meczu z Kolumbią i wyeliminowaniu Polski z MŚ2018 jest przygnębiająca. Choć przed meczem można było
                              przewidzieć przegraną .... i tak prognozowaliśmy (w rodzinie). Łatwo było to zauważyć po obejrzeniu meczy naszych rywali.

Najczęstsze hejty w internecie - Nawałka musi odejść, przygotowanie drużyny było słabe, zawodnicy olali ten najważniejszy turniej piłkarski.

Niżej cytuję typowy wpis:

Przemek Szymański Wczoraj 23:29 1 0
                              HEJTU ZA DUŻO NI EBĘDZIE Z MEJ STRONY ALBO W OGÓLE...BO HEJT TO NIEZASŁUŻONA NAGONKA NA KOGOŚ NA COŚ. NIE ZOSTAWILIŚCIE SERCA I ZDROWIA NA BOISKU LEPIEJ SIĘ OGLĄDAŁO NAPRAWDĘ BIEGAJĄCY IRAN, MAROKO, TUNEZJĘ, BA NAWET PANAMĘ. ODPADLIŚCIE PO NAJGORSZYCH MECZACH W TYM ETAPIE MŚ O ILE NIE NAJGORSZYCH W CAŁYM MS A TO DLATEGO ŻE NIE WALCZYLIŚCIE JAKO DRUŻYNA I INDYWIDUALNIE BYŁO WAS MOŻE ZE TRZECH NA BOISKU. FATALNE WYSTĘPY, FATALNA POSTAWA, CAŁA KADRA JAK I SZTAB DO WYMIANY. MOŻEMY ŚMIAŁO ODTWORZYĆ DWA WASZE "WYSTĘPY JAK STALIŚCIE PRZEZ 90 % MECZU JAK BARANY NA SCIĘCIE. CZAS ZAKOŃCZYC PRZYGODĘ DLA WIELU LUDZI TAM I ROZPOCZĄĆ NOWE ROZDANIE. OCZYWIŚCIE NAWAŁKA OUT ALE Z CAŁYM SZTABEM I MINIMUM POŁOWĄ OSÓB PILKARZY Z KADRY.
                              • super.222 Re: Oczekiwanie na mecz ... 25.06.18, 09:24

Szczerze wyznam, nawet się nie denerwowałam oglądając ten mecz.
                                Zespół polski - jak zawsze - podaniami na boki i do tyłu nie był w stanie
                                przeciwstawić się świetnie wyszkolonym, zebranym - tak myślę - w wyniku
                                dokładnej i przemyślanej selekcji. To był festiwal siły, koleżeństwa, jedności
                                myśli i działania. Taki powinien być futbol na mundialu, co z przerażeniem
                                zauważyli polscy zawodnicy (specjalnie nie użyłam określenia "nasi").
                                Na boisku nazwiska, które słyszałam po raz pierwszy, a *podstawa reprezentacji*
                                na ławkach rezerwowych. Pojęcia nie mam o czym myślał trener ...

Mamy jeszcze mecz z Japonią, już tylko pietruszkę.
                                • super.222 Re: Co po mundialu piszą inni ... 25.06.18, 10:54
                                  ... oczywiście po mundialu ekipy polskiej

"Zbigniew Boniek starł się na Twitterze z Samuelem Pereirą*/
                                  który zarzucił mu reklamowanie piwa. Zibi postanowił odbyć pokutę i w jej
                                  ramach zadeklarował, że nie odwiedzi studia TVP Info przez rok.
                                  Samuel nie jest głupi. Po prostu nie ma szczęścia w myśleniu."

(autor Kuba Wojewódzki - POLITYKA).

Po pierwsze nie mam konta na Twitterze i mam spokój.
                                  Im więcej nas na portalach społecznościowych, tym więcej bierzemy
                                  *na klatę* - powiem w języku mundialowym;

Ale ... jeżeli Portugalczyk z ojca, ożeniony z Polką, czuje, że tej
                                  reklamy piwa jest w telewizji stanowczo za dużo - to mu chwała.

A ja widziałam wczoraj pana Bońka po meczu na stadionie.
                                  • super.222 Re: Miałam sen ... 28.06.18, 08:26
                                    Za oknem szaro, pada deszcz i podlewa wszystkie wyschnięte roślinki,
                                    żeby na nowo zazieleniły się - jak to latem.

Spod ciepłej kołderki spojrzałam, ponownie się nakryłam i zasnęłam.
                                    I wówczas miałam sen: byłam w pensjonacie na wypoczynku, czy może
                                    na leczeniu, nieważne. Obok mieszkała Japonka, która przyjechała
                                    tylko po to żeby być blisko mężczyzny (męża/ kochanka?) . Chciałam
                                    się z nią zaprzyjaźnić, zapraszałam na spacery, a ona nie - "nie znam
                                    Polski (to działo się w Polsce), i jestem zmęczona".

Na trawniczku przed pensjonatem wystartował samolot, do którego
                                    *gęsiego* wchodzili Japończycy, zachowując dystans kurtuazyjny (jak
                                    to u Japończyków), w pół zgięci w ukłonach, przepuszczali do wejścia
                                    starszych wiekiem. Japonka stała przy mnie i powiedziała; *gdyby
                                    mu się coś stało, to ja bym nie przeżyła*. Znikła w swoim pokoju.
                                    Nie chciała iść ze mną na spacer.

Nie, nie myślałam o dzisiejszym meczu ..,. big_grin big_grin
                                    • super.222 Re: Było losowanie ... 28.06.18, 15:39
                                      ... 1 grudnia 2017 roku w Gazecie Krakowskiej ukazał się tytuł:

Losowanie Grup Mistrzostw Świata 2018.
                                      Polska ma szczęście. Wiemy z kim zagra Polska (Wyniki).

Na fali entuzjazmu:

Mamy dobry zespół, który nie obawia się żadnego przeciwnika - ocenia
                                      były selekcjoner Jerzy Engel, który prowadził kadrę podczas mundialu
                                      w 2002 r. - Inaczej czuje się drużyna, która jest w gronie najlepszych.
                                      Jest to twór dowartościowany - nie tylko sam w sobie, ale przez wszystkich.
                                      Wtedy jest inne podejście do turnieju. Pojedziemy tam jako zespół z czołówki.
                                      Losowanie? Chciałbym uniknąć tylko dwóch przeciwników: Hiszpanii i Anglii.

Ten *zespół z czołówki* walczyć dzisiaj będzie podobno o honor, by tylko
                                      o to mogą. Zespoły, które miały przynieść szczęście zespołowi polskiemu,
                                      skutecznie go wyeliminowały. Pycha, lekceważenie przeciwników w fazie
                                      losowań (Polska ma szczęście), nam tylko może Hiszpania i Anglia zagrozić.

Grupa H
                                      - Japonia ..... 4 punkty
                                      - Senegal .... 4 punkty
                                      - Kolumbia ... 3 punkty
                                      - Polska ... 0 punktów

Oglądając dzisiejszy mecz, który rozpoczyna się za pół godziny, wspominać
                                      będę z sympatią zespoły Senegalu i Kolumbii. Oczywiście - kibicować będę
                                      Japonii. big_grin
                                      • czuk1 Re: Było losowanie ... 28.06.18, 16:32
                                        Ładny mecz. Gra jeszcze wyrównana . Japończycy b. groźni, precyzyjni, zgrani, świetni technicznie i szybcy. Mogą nam dołożyć kilka goli. Naszych stać na strzelenie gola. Potrzebne jest większe angażowanie i zaangażowanie się Lewandowskiego.
                                        Niestety.... nie wygramy. Tak widzę wynik tego meczu.
                                        • czuk1 Re: Było losowanie ... 28.06.18, 18:03
                                          Wygraliśmy jednak. Cieszę się. Mamy nawet 3 punkty. A więc nie jesteśmy grupie tych 3-4 drożyn , które nie zdobyły żadnego punktu.
                                          "Piłka jest okrągła ... a bramki są dwie."
                                          Już możemy wrócić .... nawet jednym samolotem, z Niemcami.
                                          • super.222 Re: Co się stało w grupie H 28.06.18, 18:20

Kolumbia .......6 punktów
                                            Japonia ..........4 punkty
                                            --------------------------------
                                            Senegal .........4 punkty
                                            Polska ............3 punkty

Bo chociaż Japonia i Senegal maja jednakową ilość punktów,
                                            to Senegal ma większa ilość żółtych kartek ... ciekawe big_grin
                                            Zawsze czegoś blondynka się nauczy - o kartkach nie wiedziałam.
                                            Myślałam, że to tylko indywidualna sprawa zawodnika, a tu - patrzcie -
                                            to sprawa całego zespołu.I wyniku w turnieju.

No dobrze - zespół polski wyjeżdża podobno zaraz po zakończonym
                                            meczu. Nam pozostaje niedosyt, ale mamy przed sobą dużo dobrego
                                            futbolu. Teraz to się dopiero zacznie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka