Dodaj do ulubionych

spacery a temp. powietrza

16.11.05, 12:02
Cały czas chodzimy na spacerki, oczywiście jeśli nie pada deszcz. Do kiedy
można wychodzic na spacery z dzieckiem tzn. jaka temperatura powietrza?
Gdzieś czytałam, że mozna wychodzic z dzieckiem nawet jeśli jest -10 stopni
ale czy teraz już nie jest za zimno?
Obserwuj wątek
    • miodzio_k Re: spacery a temp. powietrza 16.11.05, 12:10
      ja przed chwilka wyczytalam ze z dzieckiem do 6 m-ca zycia wychodzimy na dwor
      jak jest do -5 st. Jak jest zimniej to werandujemy. Chyba ze wieje lub jest
      wilgotno a temp. dodatnia to tez nie wychodzimy. Silniej czuc zimno jak jest
      wietrznie i wilgotno niz jak jest sucho i mrozno.
      no i mam teraz dylemat bo dzis u nas wieje i jest wilgno. isc czy nie isc?
      • smeagoul Re: spacery a temp. powietrza 16.11.05, 12:34
        to prawda można spacerowac do -10. i popieram opinie mojej poprzedniczki- jesli
        jest wilgotno i pada deszcz i wieje - wolałabym nie wychodzic.
        Ania i Maciuś www.smeagoul.bobasy.pl
    • szyman33 Re: spacery a temp. powietrza 16.11.05, 16:16
      A ja wychodze codziennie, chyba ze zabardzo wieje i leje. A tak wogole to podam
      cytat z Rodziców - Claudii (cały artykól w nowym numerze):
      "...Zanim jednak wyrószymy na pierwszy zimowy spacer, juz w 3 tyg zycia dziecka
      rozpocznij werandowanie. ... Pediatrzy zalecaja, aby na pierwszy spacer dziecko
      wybrało sie, gdy skonczy trzy tygodnie. ... Jeśli na dworze wieje bardzo silny
      wiatr, pada śnieg, a temperatura spada poniżej zera, to z noworodkiem nie
      wychodz na spacer. Na spacer z młodszym noworodkiem możesz wybrać sie, gdy na
      dworze jest lekki przymrozek, ale poza tym jest sucho i słonecznie (zacznij od
      połgodzinnej przechadzki, stopniowo zwiekszaj czas). Z 5-miesięcznym dzieckiem
      wychodzi sie już niemal przy każdej pogodzie, chyba ze wieje silny wiatr albo
      temperatura spada poniżej - 15 st.C..."

Tak wiec jezeli nie wiej e i nie pada no i temp jest powyzej -15st.C to warto
      wychodzic z malenstwem zlaszcza ze nasze maluch sa juz przyzyczajone do spacerow
      wiec sa juz zahartowane i umieja nim oddychac nie tylko cieplutkim domowym
      Udanych spacerków.
      • mola16 Re: spacery a temp. powietrza 16.11.05, 21:00
        No właśnie zamierzam spacerować jak będzie ładna pogoda choć z niższą jak do
        tej pory temperaturą. Najbardziej zdziwiło mnie jak byłam ostatnio u pediatry
        na wizycie i tam przyszły mamy z maluszkami w tym samym wieku co moja córcia i
        jak wychodziły z poczekalni na zewnątrz to maluch a nie dość, że zapakowały w
        kilka warstw odzieży i kocy to jeszcze pieluszkę kładły na twarz. Kurcze a ja
        bym się bała, że małą uduszę.
        • kaliaa Re: spacery a temp. powietrza 16.11.05, 21:09
          poniewaz moje dziecko generalnie spi tylko na spacerach to nam nie straszna
          jest zadna pogoda i wychodzimy codziennie - spacerujemy nieraz nawet do 3- 4
          godz. Cxhoc najbarziej to lubie pochodzic z mala tak z godzinke poltorej a
          potem ja przenosze w gondolce do domku otwieram szeroko okno i ona nadal spi a
          ja wtedy mam czas aby cokolwiek zrobic. Uwilebiam te jaze rzadkie chwile dla
          siebie i domu...
          Aczkolwiek zastanawialam sie jak to bedzie jesli zima bedzie bardzo mrozna i
          nie bedzie mozna z mala wyjsc co ja wtedy zrobie?
    • szyman33 Re: dzis chyba nic z tego 17.11.05, 08:37
      u nas wieje i sypie mokrym sniegiem - i nici ze spacerku smile chyba ze sie poprawi...
    • jadis76 Re: spacery a temp. powietrza 17.11.05, 11:05
      ja tak jak kaliaa na razie wychodzę codziennie
      jeszcze nie mialyśmy dnia bez spacerku
      malutka leży w glebokiej gondoli, wiatr jej do środka nie wieje, deszcz na nią
      nie pada..., jak bardzo wieje to ustawiam gondolkę pod wiatr
      idziemy na 2- 3 godziny
      dzisiaj też idziemy bo jak na razie nic nie pada
      • szyman33 Re: a jednak bylysmy na spacerku 17.11.05, 13:05
        to znowu ja, pisze zeby sie pochwalic ze nie oposcilam dzisiejszego spacerku,
        poszlam z Marysia bo przestalo sypac mokrym sniegiem, wiatr tez nie jest nam
        straszny. Pochodzilysmy 1,5 godziny.
        Tak wiec nie bylo dnia bez spacerku!!
        • kaliaa Re: a jednak bylysmy na spacerku 17.11.05, 13:29
          my tez juz po spacerku choc bylo zimno straszniesad, a teraz mala spi w gondolce
          w sypialni a mamusia ma czas dla siebie smile
          • miodzio_k Re: a jednak bylysmy na spacerku 17.11.05, 13:58
            I my byliśy na spacerku. Tak więc i u nas nie było dnia bez spaceru. Co prawda 1
            h ale może jeszcze po południu na chwilkę pójdziemy.
            • guruburu Re: a jednak bylysmy na spacerku 17.11.05, 18:38
              he he - jak bym miała nie wychodzić jak jest wilgotno i pada to bym chyba w
              ogóle nie wychodziła, bo to jest typowo belgijska pogoda...
    • nie_zapominajka1 Re: spacery a temp. powietrza 18.11.05, 10:14
      Spacerek codziennie, opuszczę go jak będzie -10 st C i zawiejasmile

A co do ubierania to ubieram synka w dwie koszulki bawełniane i ciepłą
      kurteczkę i takież spodnie.
      A jak wychodzę z przychodni to zakrywam go pieluszką, ale na dworze od razu
      ściągam, a to dlatego, że jak byłam na USG stawów biodrowych, już wychodząc
      przy drzwiach nakaszlała mi na niego kobieta (miałam synka w gondolce
      samochodowej powieszonej na ramieniu, a ona za mną kaszlała, bez zasłaniania
      buzi prosto na niego). Swoje usłyszała, a ja po czasie dowiedziałam się, że w
      tej przychodni na dole jest diagnostyka (laboratorium, pracownie USG itd.) a na
      piętrze normalna przychodnia dla ludzi chorych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka