Dodaj do ulubionych

Do mam ktore mialy cc

06.06.17, 21:44
Niestety cc czeka mnie po raz drugi. Za pierwszym razem syn trzykrotnie owiniety pepowina i duży jak na mój wzrost i skrzywiony kręgosłup no i skończyło się cc. Teraz też planują bo boją się pęknięcia macicy podczas porodu. W związku z tym mam pytanie czy któraś z Was rodziła sn po cc? I pytanie drugie czy podawali Wam po cc leki przeciwzakrzepowe? W moim szpitalu jak ktoś ma planowane cc to nie podają. A ja się cholernie boję, że pójdzie mi jakiś skrzep i umrę. Po pierwszej cc zrobiły mi się skrzepy ale w macicy. Generalnie strasznie boję się tej cc. Już niestety wiem jak to wygląda i wiem jak bardzo źle się czułam po i jak długo dochodzilam do siebie.
Obserwuj wątek
    • masha_4 Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 08:58
      U mnie jeszcze tli się nadzieja na sn po cc, ale rozmiary mojej dziewczyny prawdopodobnie na to znowu nie pozwolą:( Pierwsze dwa porody sn, trzeci cc ze względu na wagę młodego ponad 4,5kg i ten ostatni to był dramat, czułam się, jakby mnie coś rozjechało... Nie dostawałam leków przeciwzakrzepowych, choć myślę ,że powinnam. Też mam schizę z tą zakrzepicą, szczególnie,że wylazły mi w ciąży mega żylaki na jednej nodze (po poprzedniej ciąży miałam usuwane i też wtedy nie dostawałam leków przeciwzakrzepowych). Sąsiadka mnie pocieszyła ostatnio, bo pierwsze cc przeszła tragicznie, samopoczucie dłuuugo fatalne, a dwa tygodnie temu miała drugie cc i rewelacja, na drugi dzień śmigała, także może nie zawsze jest dramat...
    • hanti Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 11:57
      Ja chciałam cc, wiec odmówiła próby sn po cc, ale na pocieszenie pierwsza cesarkę była najgorsza. Po kolejnych smigałam jak po sn. Po ostatniej następnego dnia poszłam po schodach do sklepiku szpitalnego ;-)
      • mileczkowa Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 12:34
        Ja rodziłam sn 2,5 roku po cc. Tu w Gdańsku pierwsze cc nie jest żadnym wskazaniem do kolejnego, więc nikt mnie o nic nie pytał. Było oczywiste, że będę rodzić sn. Przed II porodem lekarz twierdził, że w czasie porodu będą monitorować jak się "zachowuje" blizna po cc, ale jak doszło do porodu to nikt się tym nie przejmował. Rodziłam 14h i nikt nie sie tym nie zainteresował, mimo że mówiłam, że 2,5 roku wcześniej miałam cc.
        • mileczkowa Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 12:37
          Ale jeszcze dodam - wiem, że w innych miastach pierwsza cc jest automatycznie wskazaniem do kolejnej cc z uwagi na ryzyko pęknięcia macicy. Moje koleżanki (Giżycko, 5 lat różnicy m-dzy dziećmi), Zielona Góra (4 lata różnicy) miały planowaną cesarkę; nikt ich nawet nie zapytał czy chciałyby spróbować sn.
          • hanah1981 Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 15:11
            Hanti a dostawalas po cc leki przeciwzakrzepowe? Trochę mnie pocieszylas że bolało Cię mniej po kolejnych cc choć nie wiem jak to u mnie będzie. U mnie szansa na sn jest tylko taka, że dziecko będzie małe i poród zacznie się w domu przed terminem cc i w dodatku jak lekarz dyzurujacy da mi przyzwolenie
            • hanti Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 21:25
              Nie, przy żadnym cięciu nie dostawałam leków przeciwzakrzepowych.
              • madzia608 Re: Do mam ktore mialy cc 07.06.17, 21:46
                Ja miałąm cesarkę, ze względu na to, że wywoływany poród w ogóle nie postępował.
                Zdaniem mojego gina, z moją szyjką powinnam sobie darować poród sn i umawiać się z nim na ciachnięcie w 39 tyg.
                Ja nie chcę cc na zimno. MOże nie do końca upieram się z rodzeniem natoralnie do końca, skoro wszystko wskazuje, że znowu się pomęcze 12 godz i nic nie będzie, ale chociaż te pare godzin skurczy dobrze by było zaliczyć.
                Póki co jestem na grupie na fejsie Naturalnie po cesarce i nabieram nadziei, że może jakoś to będzie.
                Ale z drugiej strony jak bym się zpogodziła z cc, bo nie ćwiczę, nie smaruję krocza, nie chodzę na żadną szkołę rodzenia.
                Jedynie 2 razy w tyg na gimnastykę dla ciężarnych.
                Ale chyba się powoli wezmę za to krocze, żeby póxniej nie było, że jednak sn, a ja nieprzygotowana ;)
                • e_le_n_a Re: Do mam ktore mialy cc 08.06.17, 09:38
                  Moja siostra miała cc 6 mc temu i dostawała leki przeciwzakrzepowe po porodzie w szpitalu i potem w domu tez miała tydzień czy dwa robic sobie zastrzyki. Cesarkę zniosła ciężko,może faktycznie ta pierwsza jest najtrudniejsza.
    • wisnia-w-czekoladzie Re: Do mam ktore mialy cc 10.06.17, 17:59
      Nie martw się, każdy poród, tak jak ciąża - inny. A może akurat wszystko będzie dobrze :-)
      Nie dostawałam leków przeciwzakrzepowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka