31.01.05, 10:06
I zapraszam do dzielenia się wszelkimi informacjami oraz doświadczeniami
związanymi z zakupem i eksploatacją mieszkań w SM DdM.

Obserwuj wątek
    • blankak1 Re: Witam:) 02.02.05, 10:25
      Ja również witam wszystkich mieszkańców SM a w szczególności przyszłych
      ul.Szwai. Mam nadzieje że oprócz alimari i mnie więcej osób to zajrzy.
      Pozdrawiam
      • olka_krakow Re: Witam:) 02.02.05, 22:31
        Witam, obawiam sie ze malo osob tu dotrze, poniewaz, niestety, nie da sie
        znalezc tego forum w wyszukiwarce, po wpisaniu hasla "Spoldzielnia dom dla
        mlodych" oraz roznych kombinacji, typu SM DdM lub SM dom dla Mlodych. Moze
        trzeba to zmienic? Pozdrawiam
        • alimari Re: Witam:) 03.02.05, 09:28
          olka_krakow napisała:

> Witam, obawiam sie ze malo osob tu dotrze, poniewaz, niestety, nie da sie
          > znalezc tego forum w wyszukiwarce, po wpisaniu hasla "Spoldzielnia dom dla
          > mlodych" oraz roznych kombinacji, typu SM DdM lub SM dom dla Mlodych. Moze
          > trzeba to zmienic? Pozdrawiam

Oj:(( to mój debiut - muszę zgłębić tajniki i jeśli tylko istnieje taka
          możliwość to zaraz poprawię:)))
        • annafl Re: Witam:) 03.02.05, 09:32
          Ja rowniez witam przyszlych sasiadow :-)
          • ks222 Re: Witam:) 03.02.05, 14:17
            Witam serdecznie wszystkich sasiadów i proponuję aby każdy z nas zgłosił w
            Spółdzielni chęć spotkania na zebraniu z innymi mieszkańcami bloku, czyli tzw.
            zebranie członków Spóldzielni z bloku przy ul. Szwai.

Balkony będą w stanie surowym, ale większy problem może być w niskiej
            izolacyjności akustycznej budynku.
            Prezes mówi,że ciągi wodne są izolowane taśmą izloacji akustycznej i że pustak
            jest o dobrych parametrach izolacji akustycznej. Myślę jednak że powinniśmy
            bardziej naciskać na ten problem już dziś, bo gdy po zasiedleniu okaże się, że
            słuchać głośny telewizor u sąsiada lub że inny sąsiad bierze prysznic to koszty
            zlikwidowania tego problemu będą znacznie większe. Powinniśmy np. żadać pomiaru
            izloacyjności akustycznej bydynku i podniesienia tej izolacyjności w przypadku
            niskiej izolacyjności.

Inny problem to np. problem ogrzewania klatek. Prezes mówi, że jest tzw.
            Pogodynka czyli w zależności od temperatury na zewnątrz budynku i tak na klatce
            temperatura będzie powyżej 21 stopni gdy na zewnątrz bedzie zimmno. W gruncie
            rzeczy chodzi o regulowanie grzania na kltce w zależności od temperatury na
            klatce a nie na zewnątrz bydunku. Termostatów na klatce nie będzie, gdyż
            Spóldzielnia twierdzi, że zostaną ukradzione.

I jeszcze jeden problem który dotyczy sposobu obmiaru powierzchni mieszkalnej.
            Każdy z nas powinien przypilnować, by zapisane to było w umowie kupna.
            Mianowicie chodzi o to że są co najmniej dwie normy pierwsza z 70 roku a druga
            z 97 roku i nie ma obowiązku lecz jest dowolność w wyborze z korzystania z
            nich. Norma z 1997 roku daje mniejszą powierzchnię mieszkalną.

Schiff Krzysztof
            • anetamr Witam:) 07.02.05, 08:49
              Co to znaczy, ze "balkony będą w stanie surowym"??? Przecież miały być
              wykończone z płytkami i z tytułu wykończenia właśnie mieliśmy dopłacać po 100
              zł za m2 balkonu???

Pozdrawiam sąsiadów.
              a.
    • kaz026 Re: Witam:) 06.02.05, 01:30
      Witam sasiadow a szczegolnie pana ktory widac ze sie zna na budownictwie bo ja
      w ogole Pomysl z ogrzewaniem brzmi niezle Troche mnie martwi ta akustyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka