12.08.11, 19:04
Dotyczace Jezycjady hasla w Wikipedii sa niebotycznymi koszmarkami, choc za zawziecie redagowane. Bledy i domniemania.

"Ida sierpniowa" (szukalam Paulinki):
Ignacy Borejko to wlasciciel biblioteki.
Basia jest przyjaciolka pana Karola.
Paulinka ma wysokie mniemanie o sobie.

I - czy byli tam wymienieni "Christoper i Elżbieta Karińscy - kuzynostwo Joanny"??? Nie przypominam sobie.

Zaraz poczytam wiecej hasel. To moze byc mila rozrywka.
Obserwuj wątek
    • yasemin Re: Wikipedia 13.08.11, 12:59
      Mnie też parę rzeczy zgrzyta, gdy czytam te streszczenia Jeżycjady na wiki, ale że nie posiadam serii pod ręką ani nie pamiętam wielu szczegółów, więc wolę się nie czepiać, bo może to jednak oni dobrze napisali. Nie podoba mi się sposób, w jaki ujmują niektóre sprawy. Pomijają rzeczy istotne, a na pierwszym „planie’ umieszczają nieistotne szczególiki, zaś charakterystyki bohaterów i interpretacja zdarzeń mija się niejednokrotnie z naszymi formowymi interpretacjami i wnioskami. Wątpię, czy autor strony poczytał sobie najpierw wypowiedzi wykształconych, dorosłych kobiet tutaj siedzących! (żeby nie było, oczywiście, że tylko nasze forum ma monopol na rację, ale tu siedzi mnóstwo ludzi znających się jednak na literaturze i życiu.)

Mnie się nie podoba, że

w streszczeniu „Opium” nie piszą, iż:
      „chłodna i wymagająca Ewą Jedwabińską, traktująca uczniów nie jak żywe, myślące istoty, ale jak pozbawione uczuć obiekty badań psychologicznych” i „jej [Genowefy]matka, z którą dziecko nie może znaleźć porozumienia” to ta sama osoba? Ktoś, kto nie zna „Jeżycjady, może w ogóle nie pokojarzyć tych faktów.

Laura „przechodzi okres dojrzewania i zaczyna buntować się przeciwko kochającej ją rodzinie”- myśmy tu ustalili, że ta rodzinka to nie za bardzo ją kocha… „bardzo zagubiona w świecie dorosłych”- słowo „zagubiona”, chyba nie pasuje do Laury, zwłaszcza że czasem nawet organizuje dorosłym ludziom życie…W „Żabie”- „bez celu w życiu i większych ambicji”.

Ignacy Borejko- „Stanowi wzór dla wszystkich członków rodziny (i nie tylko!)” buhahaha

A co powiecie na to: „Gabriela jest pełna humoru, energiczna i silna psychicznie” to o Gabrieli Borejko na pewno???

A to- o prof. Dmuchawcu? „był człowiekiem spokojnym, liberalnym, sprawiedliwy w ocenie uczniów, dowcipny, sympatyczny” Wiem, że wiele osób tu na forum się nie zgodzi, choć np. ja uważam go za spokojnego, sprawiedliwego, sympatycznego itd., ale czy liberalny???

„po odrzuceniu oświadczyn przez seniora rodu”- czyżby jakaś desperatka się staremu Borejko oświadczyła?

„Laura nie zgadza się na ślub, gdyż młodsza siostra Wolfiego zawiadamia ich o tym, że Laura nie zdała egzaminów” – moim zdaniem przyczyny, dla których Laura zrezygnowała z Wolfiego były dużo głębsze i bardziej złożone!

I mała refleksja na koniec:
      „[Aniela] Z powodu próżności często rezygnuje z noszenia dużych okularów, co prowadzi do zabawnych omyłek, napędzających akcję (w tym zakochanie się w niej przez Pawełka).”
      - a może na odwrót- w Pawełku przez nią?
      • ktoszapanemstoi Re: Wikipedia 23.08.11, 17:10
        > Laura „przechodzi okres dojrzewania i zaczyna buntować się przeciwko koch
        > ającej ją rodzinie”- myśmy tu ustalili, że ta rodzinka to nie za bardzo j
        > ą kocha…

Bez przesady. To, że coś na tym forum zostało "ustalone" nie znaczy, że to jest obowiązującą wszędzie interpretacją. W założeniu rodzina jest kochająca bardzo (a i w praktyce przecież ją kochają, chociaż tak jakoś dziurawo), taki był zamysł autorki i taki obraz próbują przedstawić w książkach. Notki encyklopedyczne o wszelkiej literaturze, zwłaszcza popularnej, powinny być w miarę obiektywne, bez wrzucania tam fanowskich interpretacji, bo tu coś wygląda na oczywiste i ustalone, ale tak naprawdę ile osób, tyle poglądów, i nie dałoby się nad tym wszystkim zapanować.

I mówię to jako osoba, której bliżej jest do poglądów prezentowanych przez większość tego forum, żeby nie było ;)
    • the_dzidka Re: Wikipedia 15.08.11, 09:19
      Też kiedyś tam trafiłam, i też pamiętam tego Christopera i Elżbietę - bzdura, nikogo takiego nie ma w całej Jeżycjadzie.
    • paszczakowna1 Re: Wikipedia 21.08.11, 11:21
      Cóż, te hasła nie będą lepsze, skoro osoby, które mogłyby je poprawić (czy raczej napisać od nowa), tego nie czynią.

A kto w końcu ma je pisać, jak nie właśnie wy? Przykro mi, nie ma kogoś takiego. Najbardziej kompetentne potencjalne autorki siedzą właśnie tutaj.
      • marslo55 Re: Wikipedia 22.08.11, 11:33
        paszczakowna1 napisała:
        "Cóż, te hasła nie będą lepsze, skoro osoby, które mogłyby je poprawić (czy raczej napisać od nowa), tego nie czynią."
        To prawda. Sama bardzo lubię edytować Wikipedię, ale raczej nie mam ochoty streszczać w niej dzieł literatury pięknej. Co do Christophera i Elżbiety - to po prostu czyjś żart, na zasadzie "zobaczmy, kiedy się połapią, że mają błąd". Kiedyś przez długi czas na Wikipedii wisiał życiorys jakiegoś wymyślonego komunistycznego działacza..

• the_dzidka Re: Wikipedia 22.08.11, 11:47
          Christopera, nie Christophera :) Ciekawe, w ilu wypracowaniach sie pojawił.
          Pewnie, że mogłabym poedytować to i owo... ale wybaczcie, mam sto razy bardziej ciekawsze zajęcia :)
          • nessie-jp Re: Wikipedia 22.08.11, 16:21
            > Pewnie, że mogłabym poedytować to i owo... ale wybaczcie, mam sto razy bardziej
            > ciekawsze zajęcia :)

No więc niestety, to jest zmora polskiej Wikipedii :) Ona jest niestety zbyt kiepska jako całość (z wyjątkiem kilku dziedzin), żeby wielu osobom chciało się na poważnie poświęcać jej czas. Często artykuły to po prostu bełkot jakichś dziwnych nawiedzonych osób, fanatyków żywienia według grupy krwi albo leczniczej mocy kryształów, albo właśnie dowcipasy typu "dopiszmy nowe postaci do streszczenia książki, żeby zrobić na złość".

Należałoby wejść w artykuł i po prostu skasować wszystko, co jest brednią, zostawiając tylko krótką notkę o gatunku książki, dacie powstania i przynależności do cyklu, ewentualnie odsyłacz do pozycji "Jeżycjada" albo "Musierowicz".

Ale że nie znam interfejsu Wiki, to nie będę w to łapek wkładać, bo też mam co robić z czasem ;)
            • slotna Re: Wikipedia 22.08.11, 20:10
              Ja czasem poprawiam bledy stylistyczne i gramatyczne. Kiedys cos mnie wyjatkowo zirytowalo, wlazlam wiec w "edytuj", poprawilam, dopisalam komentarz i dostalam info, ze poprawka czeka na akceptacje. Po paru dniach mi sie przypomnialo, sprawdzilam i faktycznie bylo poprawione, wiec od tej pory tak robie, kiedy widze jakis babol, a akurat chce mi sie myslec ;) Trudne to nie jest.

Z Jezycjada gorzej, bo mam na stanie tylko jedna ksiazke, reszta w Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka