Dodaj do ulubionych

Józinek a Adam

13.10.12, 16:32
Tegośmy jeszcze chyba nie obgadywali?
Jak wiemy, ww. panowie mają zbieżne wizje wyglądu panien młodych. Józinek z całym swym maczyzmem i dzikim wstrętem wobec wszystkich atrybutów kobiecości przejawia w dodatku fascynację Adamem. Jak on się nim zachwyca, nawet spodnie w kant prasuje tylko dlatego, żeby na ślubie Adama wyglądać godnie.
I myśl mi taka niecna zaświtała... Ach, gdyby, gdyby Józin się w nim zakochał?
Obserwuj wątek
    • black-apple Re: Józinek a Adam 13.10.12, 18:12
      Tak, tak, już tu ktoś ładnie tłumaczył agresję, gloryfikację tradycyjnie pojmowanej męskości i pogardę do wszystkiego co kobiece ma imię Józinka jako konsekwencje traumy spowodowanej orientację seksualną i sprzecznym z tym wychowaniem w konserwatywnym katolickim domu z dominującą matką. Dla mnie taki Józinek żywiący zero seksualnego pociągu do kobiet, za to rozpamiętujący pełną napięcia i emocji rywalizację z kuzynem, zasłaniający się brakiem zainteresowania dziewczynami swoją platoniczną miłością do Innej Niż Wszystkie Staszki, a finalnie zakochujący się w Adamie - po etapie ślepego zapatrzenia i gloryfikacji, oczywiście - jest absolutnie do przełknięcia i bliski realiom. Niemniej prędzej MM napisze o tym jak Borejkowie wspólnie ćpali nad Plutarchem niż pozwoli Józinkowi na spektakularne coming out. Jeżycjada traktuje homoseksualistów niczym społeczeństwo Korei Płd - nie ma ich, nie istnieją, a wszelka cielesna lub emocjonalna bliskość między osobnikami tej samej płci to jeno przyjaźń i nic więcej.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Józinek a Adam 13.10.12, 18:56
      > Ach, gdyby, gdyby Józin się w nim zakochał?

A z wzajemnością?
      • olkit0 Re: Józinek a Adam 13.10.12, 19:48
        no weeeź, nie wystarczy że Adam jest trochę pedofilem i trochę zoofilem, jeszcze musi być bi?
        • agni_me Re: Józinek a Adam 13.10.12, 21:40
          !
          Skoro jest trochę pedofilem i trochę zoofilem, to niech choć będzie też bi - wreszcie coś normalnego i akceptowalnego.
    • veranillo Re: Józinek a Adam 13.10.12, 21:54
      tak, to by było coś! i tłumaczyłoby dziwne zachowania Józinka w całym tomie i jego stosunek do kobiet...
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Józinek a Adam 13.10.12, 21:57
        I, jak już pisałam gdzie indziej, niezłym motywem byłaby gwałtowna ulga Ignacego Grzegorza po coming-oucie Józinka: "A więc niepotrzebnie mu zazdrościłem powodzenia u kobiet!!!"
      • bupu Re: Józinek a Adam 13.10.12, 22:01
        veranillo napisała:

> tak, to by było coś! i tłumaczyłoby dziwne zachowania Józinka w całym tomie i j
        > ego stosunek do kobiet...

Ufff. Pogląd, jakoby geje odczuwali do kobiet odrazę, jest li i jedynie kretyńskim stereotypem. Naprawdę. Gej, to nie to samo, co mizogin, a Józin jest tym drugim. Galopującym mizoginem, zionącym wręcz fizyczną odrazą do kobiet i wszystkiego co kobiece, lub jako takowe postrzegane.
        • ginny22 Re: Józinek a Adam 13.10.12, 22:23
          Nie mówimy o gejach jako takich, tylko o - ewentualnie - chłopaku, który nie przyjmuje do wiadomości swojej orientacji, a wychowywany jest w rodzinie, gdzie o "tych sprawach" się nie mówi. W takich sytuacjach różne reakcje są możliwe.
          • bupu Re: Józinek a Adam 14.10.12, 13:14
            ginny22 napisała:

> Nie mówimy o gejach jako takich, tylko o - ewentualnie - chłopaku, który nie pr
            > zyjmuje do wiadomości swojej orientacji, a wychowywany jest w rodzinie, gdzie o
            > "tych sprawach" się nie mówi. W takich sytuacjach różne reakcje są możliwe.

No ale raczej nie galopująca mizogninia raczej. Owszem, zamienianie się w maczugę maczyzmu jak najbardziej, celem udowodnienia sobie i światu, że się jest mężczyzną, a nie żadną tam ciotą, jako, że gej stereotypowo postrzegany jest jako osobnik silnie zniewieściały. Ale głęboki, fizyczny wstręt, jakim Józin emanuje do kobiet? Bo to u niego to już nawet nie to, że uważa, że baby to głupie są (a są), ale fizyczny kontakt z nimi budzi odrazę.

I coś jeszcze zauważyłam, otóż Józin jest skłonny postrzegać dziewczyny jako atrakcyjne (Trolla, Janicka) pod warunkiem, że są pasywne i słabe. Trolla pewna siebie i zdrowa, to już nie to, najchętniej Józin wspominał ją dręczoną chorobą, bladą i słabą (urocze wspomnienie, prawdaż). Janicka była w jego oczach atrakcyjna, póki zachowywała się grzecznie, powściągliwie, natomiast gdy się okazało, że nie traktuje Józina jak istoty wyższej, a wręcz bawi ją widok jego w osmalonym garniturze, widzi ją jak potworę z żabimi ustami.

Czyli to nie jest zupełnie tak, że Józin brzydzi się wszystkich kobiet i zawsze.
        • agni_me Re: Józinek a Adam 13.10.12, 22:25
          Często pojawiają się dwa stereotypy postrzegania homoseksualizmu (przynajmniej ja je zauważam):
          1) świetnie dogaduje się z płcią przeciwną (gej-przyjaciel każdej dziewczyny, lesbijka - chłopaczara),
          2) mizoginia i mizandria.
          Pasuje do chłoptasiów J., jak - za przeproszeniem Ziutka - ulał.
    • nabakier Re: Józinek a Adam 14.10.12, 10:36
      To mi się podoba ;-) Aaadaaam jest taaaki kobieeecy - zwiewny, delikatniusi, empatyczny i wogle. Obiekt westchnień wypartego macho-geja jak znalazł.
      • pieranka Re: Józinek a Adam 15.10.12, 19:04
        Aaaadaaamm jako uke? Yaoi, normalnie!
        • bohaterka_romantyczna Re: Józinek a Adam 15.10.12, 20:06
          Okej, to teraz kto napisze o tym fanfika? :D Bo już się podekscytowałam!
    • emae Re: Józinek a Adam 15.10.12, 23:32
      " - Aha, chciałem ci coś powiedzieć, ale teraz już sam nie wiem...
      - Co? Powiedz!
      - No bo, wiesz, bardzo lubię Adama. Hm. Myślę, że... no... on... wiesz. To jest prawdziwa... no, wiesz. Miłość - wydusił z siebie brat, zakłopotany."

str. 266

[wiem, że to Ignaś, nie Józinek, ale pasowało mi tutaj jak nie wiem co] :D
    • ready4freddy Re: Józinek a Adam 20.10.12, 14:08
      trochę OT, ale coś mi się przypomniało i wydobywam oto z otchłani czasów i miejsc moje ponure proroctwo: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,60489761,60513645,Re_Jozinek_cwaniaczek.html

:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka