Dodaj do ulubionych

Ebooki - prośba

10.08.13, 11:47
Cześć,
czy ktoś ma może ebooka Pulpecji i Kwiatu Kalafiora? Będę wdzięczna za podesłanie :) Robię małe zestawienie wszystkich fragmentów o mieszkaniu Borejków i nie chce mi się przepisywać żywcem z książki całych akapitów, ebooki na gwałt potrzebne ;)
yoyka@gazeta.pl

Będę zobowiązana! :)
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 15:01
      Przykro mi, za ebooki się płaci - wszystkie (no, może nie wszystkie, ale wiekszość) ebooki MM na chomikuj zostały wykasowane i uwazam, ze MM ma prawo tak postępować.
      Nie powinniśmy na forum łamać praw autorskich.
      • yoyka Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 18:03
        verdana napisała:

> Przykro mi, za ebooki się płaci - wszystkie (no, może nie wszystkie, ale wieksz
        > ość) ebooki MM na chomikuj zostały wykasowane i uwazam, ze MM ma prawo tak post
        > ępować.
        > Nie powinniśmy na forum łamać praw autorskich.

Nie przesadzaj. Mam całą Jeżycjadę w wersji papierowej już skompletowaną, mało tego:kupowaną w księgarni, zysk poszedł prosto do kieszeni pani Musierowicz.
        • kopiec_esmeralda Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 18:12
          ustawa o prawie aut.
        • kopiec_esmeralda Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 18:13
          Nie można, ale możesz sobie zeskanować i mieć na własny użytek.
          • dakota77 Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 18:19
            Spokojnie mozna miec elektroniczne kopie plyt i ksiazek ktore juz sie posiada. Mozna je tez przekazywac rodzinie i znajomym. Problem pojawia sie przy przekazywaniu ich poza ten najblizszy krag ( tu tez chodzi orozpowszechnianie przez internet), czerpaniu z nich korzysci majatkowych.
            • verdana Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 18:45
              No i właśnie przekazywanie na forum jest przekazywaniem poza kręgiem rodziny:)
              • vi_san Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 20:34
                Ale wśród znajomych. Poza tym nie chodzi o czerpanie zysków ze wspomnianego.
                • verdana Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 21:44
                  Forum to nie znajomi.
                  Jesli chcemy krytykować, to wypada zachowywać się lojalnie.
                  • vi_san Re: Ebooki - prośba 10.08.13, 22:38
                    A skąd wiesz? Fakt, że z kimś się poznałam na forum wyklucza możliwość znajomości poza? A nawet jeśli znamy się tylko i wyłącznie z forum to co, to znajomość z forum to nie znajomość? A guzik! To w kwestii zachowania lojalności, bo zdaje się mam to rozumieć, że skoro wyciągamy pani szacownej ałtorce byki jakie robi, to mimo to musimy jej pyłek spod stóp strzepywać i w milczeniu bić pokłony dla jej "charakteru nieulękłego jak dzielna grzywka Gaby" i wrogości wobec paskudnych mediów [niemal jak Ignacy przy zmywarce] i, oczywiście, unikać jakichkolwiek wersji elektronicznych jej utworów - nawet streszczeń na wikipedii zapewne? A ja uważam, że szanować wolę i zdanie autora mogę, o ile tenże wykazuje się minimalnym szacunkiem do mnie jako czytelnika. A ostatnie "dzieła" pani MM wskazują na coś wręcz odwrotnego - czyli na głębokie "manie" w nosie czytelników: risercz leży na obu łopatkach, treść i główna bohaterka to dwie pięty Achillesowe, osoby znane z tomów wcześniejszych to złośliwe karykatury samych siebie, nader często przekaz werbalny rozjeżdża się autorce z tym co widać w jej książce itd. A skoro autora ma w odwłoku minimum pilnowania porządku w swojej książce [za którą oczekuje, że zapłacę około 30,-] to czemu ja mam nie mieć tamże jej woli i chęci, by nie kolportować jej utworów w wersji elektronicznej? Inna kwestia, gdybym za to brała kasę - to już by podpadało pod prawo. Ale skoro KOLEŻANKA z forum mnie poprosiła o coś, co mam w swoich zasobach, a czego "nie wolno" rozpowszechniać tylko dla kaprysu pani pisarki, która ma mnie gdzieś, to czemu nie?
                    • nikadaw1 Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 09:34
                      w rzeczy samej. zacznijmy od tego, że nie da się kupić legalnie e-booka Musierowicz. więc należałoby konsekwentnie banować każdą osobę, która wkleja tu dłuższy fragment jej prozy. a nie robimy tego.
                      • mika_p Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 09:56
                        > więc należałoby konsekwentnie banować każdą osobę, która wkleja tu
                        > dłuższy fragment jej prozy. a nie robimy tego.

A jak sprawdzisz, czy wkleiła, czy przepisała? :P
                        • nikadaw1 Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 12:55
                          a co za różnica tak naprawdę? udostępnia za darmo fragment de facto e-booka, którego jak mniemam nikt nie powinien czytać za darmo - powinien kupić książkę albo przynajmniej wykonać wysiłek udania się do biblioteki. poza tym autorka życzy sobie, żeby czytać papierowe, a my ją szanujemy :)
                          • vi_san Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:26
                            A ona nas szanować nie musi? Poza tym jak niby udowodnić, że osoba, która zamieszcza duży fragment książki "wkleiła" go z ebooka, a nie cierpliwie przepisała z posiadanej i legalnie zakupionej wersji papierowej?
                          • kopiec_esmeralda Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:33
                            Życzyć to sobie może różności, natomiast powinno się przestrzegać prawa, link wkleiłam niżej/wyżej, jeśli komuś chce się studiować. Fragmenty (cytaty) wkleić wolno z podaniem źródła, całości rozprowadzać nie, chyba, że udostępnić w rodzinie lub wśród przyjaciół (tu imho mamy niejasność granic) i nie wolno nikomu rozprowadzać w celach zarobkowych.
                            Może jest prawnik na sali? Ja tym interesowałam się, bo kradziono moje zdjęcia.
                            • dakota77 Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:46
                              Jakis czas temu strona podlaskiej policji fajnie tlumaczyla, o co chodzi z dozwolonym uzytkiem, potem ten tekst zniknal z ich strony, ale fragmenty zachowaly sie w internecie. Tlumaczenie policji, dlaczego sciagneli tamtej tekst sa malo przekonujace;-)

www.onepiece.com.pl/forum/printview.php?t=5380&start=0&sid=8fc3f50b95ebb29a7cfc70913e01e7ad
                            • vi_san Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:48
                              Życzenia to jedno, jak słusznie piszesz...
                              Jeśli przepiszę w poście pół książki z podaniem żródła? A w następnym poście drugie pół, takoż z podaniem źródła? To już jest udostępnianie publiczne, czy jeszcze zamieszczenie cytatów z podaniem źródła? Poza tym wolno udostępnić rodzinie i przyjaciołom/znajomym. Czyli jeśli zeskanuję McD i wyślę do siostry bawiącej [przykładowo] w Australii to już naruszam kaprys pani MM [która protestuje przeciwko elektronicznym wersjom swoich dzieł] ale nie naruszam prawa, bo udostępniam siostrze, czyli rodzinie? A jeśli wyślę komuś, kogo znam tylko z forum, ale gadam z ta osobą często, lubimy się w wirtualu, mamy podobne poglądy itp? Kurczę, coś to mało precyzyjne jest... Oczywistym jest tylko, że nie można z tego czerpać zysków.
                              • dakota77 Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:53
                                W obu przypadkach, i wyslania skanu siostrze, i przekazania komus, z kim gadasz na forum nie naruszasz prawa.
                              • kopiec_esmeralda Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:53
                                Tak, wydaje się to mało precyzyjne, te granice.
                                Pobożnych życzeń autorki (dowolnej) w ogóle nie brałabym pod uwagę, bo za chwilę może zachcieć, by czytały ją tylko czółka sklepione, ale prawo - tak, jest obowiązujące.
                                Dlatego pytam, czy jest ktoś, kto profesjonalnie tym się zajmuje i potrafi wyjaśnić dokładnie, co wolno, a czego nie.
                            • vi_san Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:50
                              Kradzież zdjęć jest bezprawna i tyle. Bo zakłądam, że nie były to zdjęcia przeznaczone do "kolportażu publicznego"? Czyli nie np. z koncertu znanej gwiazdy albo robione do reklamy i zamieszczone na stronie ogólnodostępnej?
                              • kopiec_esmeralda Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 13:58
                                Nie, moje zdjęcia są tematyczne, część była wystawiana w muzeach, na wystawach, część tylko w internecie. Czasem ktoś je brał i wysyłał jako swoje na konkursy (choć mam zastrzeżone), czasem ktoś pyta, czy może użyć - zawsze się zgadzam, byle z podaniem autorstwa. Teraz już wiem, jak je chronić, w początkach internetu taka kradzież była możliwa.
                                • vi_san Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 14:18
                                  Czyli nie uznałabyś za kradzież, gdybym, na przykład, zauroczona którymś z twoich zdjęć ściągnęła je sobie, wstawiła na tapetę pulpitu zaznaczając w rogu, że zdjęcie autorstwa Iksówny Igrekowskiej? Podpisywanie swoim nazwiskiem cudzej pracy - to całkiem inna kwestia, nie tylke praw autorskich, ale wręcz fałszerstwa [zwłaszcza, jeśli w grę wchodzą konkursy].
                                  • kopiec_esmeralda Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 14:42
                                    Byłoby mi miło, nieraz zresztą było z tego powodu. Zawsze mi jest przyjemnie, ze komuś się przydaje moje hobby, czy umila choćby chwilkę :)
                                    Nie lubię tylko i walczę, gdy ktoś je capnie i puszcza w obieg jako swoje, a były takie przypadki.

• nessie-jp Re: Ebooki - prośba 11.08.13, 19:04
                        nikadaw1 napisała:

> w rzeczy samej. zacznijmy od tego, że nie da się kupić legalnie e-booka Musiero
                        > wicz.

Pominąwszy już kwestie prawne (dozwolony użytek) pozostaje jeszcze wymiar etyczny
    • triismegistos Re: Ebooki - prośba 12.08.13, 16:15
      Hmmm, jeśli chodzi o literę prawa, to ściąganie e-booków na własny użytek, bądź nieodpłatne dzielenie się nimi ze znajomymi (konia z rzędem temu, kto stworzy definicję kto jest znajomym a kto nie) jest legalne.
      Jeśli o etykę idzie to można się spierać, ale moim zdaniem ściągnięcie e-booka jeśli się zapłaciło za papierowy egzemplarz jest jak najbardziej w porządku.
    • yoyka Re: Ebooki - prośba 07.11.13, 10:52
      Dzień dobry! :)

Czy ktoś posiada Córkę Robrojka w jakimś znośnym formacie? Mam doc, ale tak rozsypany, że się nie da czytać :(

Jeśli ktoś ma pdf lub czystyego doca to będę wdzięczna bardzo...

yoyka@gazeta.pl

PS. MAM wersję papierową, ale chcę na czytnik wrzucić sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka