20.04.14, 11:35
szanowne/szanowni
trafilam na foruma niespela tydzien temu i taplam sie jak prosie w borowinie, szczesliwa bezgranicznie
nb wlazlam bez przywitania, bez prezentacji i z mety zaczelam sie madrzyc - w ramach pokuty ide pokiwac sie w katku, czekajac na odpuszczenie
a teraz do ad rema - co to jest IMO ? co to jest IMHO ? moze by dla nowo przybylych jakis podreczny slowniczek zrobic ?
na dobry poczatek CKNUK = czlowiek, ktory nie umie kochac (rozszyfrowalam samodzielnie i jestem z tego tak dumna, jak pewna pani, ktora na pytanie swego chlopa "gdzie moje skarpetki" wrzeszczy "nie wiem i jestem z tego dumna !!!")
do milego :-)))
Obserwuj wątek
    • maj18-98 Re: skrotowce 20.04.14, 11:44
      In My Humble Opinion, cos jak : moim skromnym zdaniem,
    • klawiatura_zablokowana Re: skrotowce 20.04.14, 11:58
      >jak pewna pani, ktora na pytanie swego chlop
      > a "gdzie moje skarpetki" wrzeszczy "nie wiem i jestem z tego dumna !!!"

Mój nawet nie pyta, bo a) wie sam, b) wie, że ja nie wiem :D
    • ananke666 Re: skrotowce 20.04.14, 13:48
      IMO = In My Opinion = moim zdaniem. W ogóle jak zobaczysz rzeczy typu ROTFL, OMG czy coś w tym stylu, najlepiej wrzuć to w google, w większości przypadków są to rzeczy powszechnie znane :)
      • guineapigs Re: skrotowce 22.04.14, 22:05
        Ogólnie teraz następuje powrót do pisma obrazkowego: juz emocji się nie opisuje, ale się je oddaje buźkami. Dłuzsze wstępy czy zakończenia zastępuje sie ogólnymi skrótami: IMHO, ROTFL. Jak czegoś nie rozumiesz, to piszesz: WTF.
        No, Tołstoje to nam z tego nie wyrosną.
        Ciekawe, jaki procent gimbazy powie, że U2 to nazwa zespołu a jaki, że nazwa samolotu (aktualnie Kukuruźnik)?
        • miliwati Re: skrotowce 23.04.14, 11:29
          > Ciekawe, jaki procent gimbazy powie, że U2
          to nazwa zespołu a jaki, że nazwa sa
          > molotu (aktualnie Kukuruźnik)?

Ciekawe, jaki procent niegimbazy wie, że samoloty o takiej nazwie były przynajmniej dwa, z czego Kukuruźnik nosił ją tylko parę lat, a zespół wziął nazwę od zupełnie innej konstrukcji?

A o Tołstojów to się nie bój. Ważna jest umiejętność opowiedzenia historii, a nie charakter pisma.
          • zla.m Re: skrotowce 23.04.14, 19:58
            Ja. Nie miałam w ogóle pojęcia, że U2 to symbol (oznaczenie) kukuruźnika. Teraz wiem, ale nie czuję, żeby mnie ta wiedza jakoś specjalnie ubogacała i zbliżała do Tołstoja. Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego akurat kukuruźnik jest taki ważny?
            • guineapigs Re: skrotowce 23.04.14, 23:58
              dlaczego kukuruźnik jest ważny tak ogólnie, to wydaje mi się, że po prostu by wiedzieć że był i do czego posłużył (czy tam u dwa, nie jestem historykiem lotnictwa). A co do Tołstogo - otóz napisał cała epopeje o wojnie. Jakby ktos chciał dzis napisać taka epopeję o 2 WŚ to musiałby wiedzieć o u dwa. No cóz, inne czasy, inne obyczaje i inna wiedza o militariach.
              A propos, to o Tołstoju to napisałam nie w kontekście samolotu, a warsztatu. Zamiast 'do domu' będzie strzałka i kształt chałupki, a zamiast wstępu do Anny Kareniny - kilka zapłakanych buziek, np. cztery łyse (dzieci), jedna w kapeluszu (mama), jedna w chustce (służąca). A przy nich jedna z dużymi, uśmiechniętymi ustami i w koku (kochanka pana domu).
              • ananke666 Re: skrotowce 24.04.14, 10:58
                Ło matko, znowu jojczenie na fatalną młodzież i czarne perspektywy kultury w związku z nią? Co prawda to mantyczenie ma bardzo długą i szacowną historię, od starożytności bodaj ród wiodącą, ale mnie się przy tym zbiera wyłącznie na ziewanie. Pacz pani, co pokolenie lamenty, jak to kształcenie upada i kultura płaszczeje, a jakoś nauka leci kurcgalopkiem do przodu i nawet literackie Noble przyznają. Ba, filologie w szwach na pierwszym roku pękają, polska też, tak, tak. Niesamowite.

Nawiasem mówiąc, mnie U2 w ogóle nie kojarzył się z lotnictwem, a z niemieckim okrętem podwodnym z lat trzydziestych. Jestem przez to o wiele głupsza? Drugim nawiasem mówiąc, jak się chce powieść historyczną tworzyć, to się nie bazuje na skojarzeniach, tylko maszeruje do biblioteki i grzebie się w necie, bo o wszystkich potrzebnych jednostkach i typach broni to wiedzą poza historykami głównie pasjonaci. I żadne strzałki i chałupki nie mają tu nic do rzeczy. Za to należy się cieszyć, że obok tej tutaj jakże strasznej wizji łysych dzieci mamy też pierwszy raz w dziejach świata tak łatwy i szybki dostęp do wielkiej i wciąż rosnącej skarbnicy wiedzy, jaką jest internet.
          • guineapigs Re: skrotowce 23.04.14, 23:42
            Absolutnie gratuluję wiedzy z dziedziny awiacji ale i ironię wyczuwam. Zupełnie niepotrzebną zresztą: dla mojego pokolenia (wiem, jak to brzmi, nie wypominaj, zlituj się) U2 czy Led Zeppelin to były oczywiste nawiązania, i nie było to podyktowane li i jedynie miłoscia do zespołow, ale oczywistą wiedzą -na poziomie popnaukowym. Nie chcę tu robic nieładnych porównań, ale jakby dzis ktoś nazwał zespół 'T-34' to chyba tylko uwaga pradziadka 'a, taki to do nas strzelał' dałaby jakis impuls do zajrzenia w gógle. pamietam jak na korytarzu w podstawówce dyskutowalismy, co to było to u dwa. Gógli nie było, jakaś chyba Polska Zbrojna była i Tygrysy w kioskach - a jakos dociekliśmy. Dzis info, ze to był jakis samolot, jest na kliknięcie (plus kilka kliknięć więcej, by sprawdzić te wszystkie twoje informacje) - ale i tego większość pewno nie robi, bo po co? Może jakby była buźka w kształcie czołgu, to by sprawdzili.
            A ja to jestem jak ten pies, któremu rzucasz kość i on ja szarpie całą noc - i teraz będe przeczesywać neta w poszukiwaniu informacji zamiast spać albo czytać ESD. Po to, by wiedzieć więcej o konstrukcjjach UDwa. I kukuruźnikach. No nic, jest nadzieja, że przyda mi się to do krzyzówki, którą ukradnę jakiemuś współpodróżnikowi.
        • vi_san Re: skrotowce 24.04.14, 10:48
          Nie jestem gimbazą, kończyłam edukację jeszcze w systemie ośmioklasowym. Potem ukończyłam studia. Z niezłym wynikiem. I, zabij, nie wiedziałam, ze U2 to był Kukuruźnik! Dla mnie zawsze U2 to Bono i spółka!
          A Tołstoja [i w ogóle większości literatury rosyjskiej] nie lubię!
          Acz zasadniczo masz rację - skracanie wypowiedzi do absolutnego minimum, "przycinanie" słów, wszechobecne pismo obrazkowe...
          • dakota77 Re: skrotowce 24.04.14, 13:38
            Trudno ci sie dziwic, w koncu Kukuruznik jest jednak bardziej znany jako Po-2 a nie U-2...
            Lotniczo, to jednak U-2 ludziom kojarzy sie z Lockheedem o takim oznaczeniu.
    • tt-tka Re: skrotowce 20.04.14, 19:42
      besten dank, niezawodne :-)
      myslalam, ze to, jak cknuk, osobnicza cecha MM lub jakiejs postaci, ale teraz wszystko jasne
    • zla.m Re: skrotowce 22.04.14, 21:40
      tt-tka napisała:

> szanowne/szanowni
      > trafilam na foruma niespela tydzien temu i taplam sie jak prosie w borowinie, s
      > zczesliwa bezgranicznie

OMG, a my takie nieuczesane :) IMHO zasługujesz nie tylko na odpuszczenie, ale na piękną girlandę jelit Inki na serwisie Nowakowskiego. LOL
      • tt-tka Re: skrotowce 23.04.14, 02:04
        ja tez nieuczesana, pokutujaca w tym katku i zglodniala - dzieki, jelitko zarzucam na ramie, a serwis zaraz zjem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka