lezbobimbo 01.11.14, 21:51 Dowiedziałam się już, że wnuczka jest całkiem nową osobą z całkiem nowej rodziny, nazywa się Dorota Rumianek - Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lezbobimbo Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 01.11.14, 22:03 Nie czytałam (oprócz przepysznego spojlera w kuluarach) ale już się wypowiem, że na razie dużo tam brzmi jak zerżnięte wprost z LMM :v Ale przynajmniej Józin już nie jest agresywnym talibem i mizoginem, a Ida już nie jest psychopatycznym chamidłem (uff). Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 06:23 Gdzie te kuluary ze spojlerem? Odpowiedz Link
meg_mag Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 10:40 po prostu, jak to w firmach wysylkowych, niektorzy dostaja wysylke wczesniej, taka logistyka Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 19:22 Guli wyjaśnienia - po prostu poza forum tym oto, naszym wspólnym domem nieprawdaż, na prajwatnym ęternecie przeczytałam wyborne streszczenie ze wszystkimi spojlerami od wybornej czytelniczki, która już dostała była swój świeżutki egzemplarz wysyłkowo i była tak uprzejma, aby streścić wnuczki w bryczkach. Magia przedsprzedaży, panie ja kogo. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 11:43 Dorota Rumianek? To skąd informacja, którą pamiętam, ze autorka nie zdradzi imienia gł. bohaterki, bo wszystko byłoby wiadomo? Czy coś mi się pomyliło, czy faktycznie tak było? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 11:51 Tez mi sie majaczy, ze padlo takie stwierdzenie, ale cytatu nie mam. Moze MM chciala podkrecic atmosfere, stworzyc wrazenie, ze to wnuczka kogos kogo znamy? A tu niespodzianka- moim zdaniem mila- i wnuczka i babcie sa nowymi postaciami. I miejsce mamy nowe, akcja toczy sie na wsi, a na Jezyce zagladamy tylko w kilku scenach. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 12:15 Może "wszystko byłoby wiadomo" oznacza, że "byłoby wiadomo, że to ktoś nowy". Podoba mi się wprowadzenie zupełnie nowej bohaterki, niespokrewnionej ani spowinowaconej w żaden sposób z Krewnymi i Znajomymi Królika :) Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 11:49 Nie u Florkopulpow, ale w ich sasiedzwie, w okolicach Promna, tak dla porzadku rzeczy. Bimbo, nie internetu brak, a zasiegu komorkowego! Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 16:30 Ooo, a to ciekawe:) Tylko skąd ta Dorota Rumianek- skoro MM bankowo pisała u siebie w KG, że wnuczka jest nam postacią dobrze znaną ?:) No i jak to Boreje się przeprowadzą z Roosevelta- sprzedadzą mieszkanie czy jak? I co z mieszkaniem Dmuchawca oraz sutereną Idy? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 18:05 Przeciez nie wszyscy nie wyprowadzaja, a jedynie seniorzy :) Odpowiedz Link
mrkjad Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 18:39 Nie wierzę! Wybaczcie mało konstruktywny komentarz ale jestem w szoku. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 18:41 Może i nasze tutaj kłapanie przyczyniło się do zmian na lepsze? Odpowiedz Link
ginny22 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 19:05 Uwierzę w zmiany na lepsze, kiedy je na własne osobiste oczy ujrzę. Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 22:57 Potwierdzam! Stare Boreje zostają na wsi, z czego Pulpa się bardzo cieszy. Ciekawe co na to Florek, he, he. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:26 dakota77 napisała: > Nie u Florkopulpow, ale w ich sasiedzwie, w okolicach Promna, tak dla porzadku > rzeczy. > Bimbo, nie internetu brak, a zasiegu komorkowego! Kajam się i padam pod kopyta konia ze wstydu! Pardą za nieścisłość. Oczywiście, to zasięgu komórek na rumiankowej wsi nie ma, a telefon stacjonarny to też rarytas. Jak oni jednocześnie mają swobodny internet z Fejsem to ja nie rozumiem???? Każdy wsianin tam trzyma w sieczkarni własny modem z kieratem podłączonym do osiołków rozruchowych? Szwungszajba w Atomicach? Btw. czemu w ogóle te przedpotopowe bryczki jak u LMM? Na wsiach wielkopolskich ludzie, w tym i młodzież wiejska a rumiana, do transportu używajO zwykłych rowerów, własnych nóg oraz samochodów, jak jadą po coś większego. Samochód na wsi dzisiaj tańszy jest, praktyczniejszy i latwiejszy w utrzymaniu niż KUŃ nawet pociągowy, żywe zwierzę, z bezustannym zaprzęganiem, rozprzęganiem, ochwacaniem i zdobywaniem koniczyny tudzież siana.. Samochód każde gospodarstwo ma, przynajmniej jeden, już nie mówiąc o rowerach - a kunie na wsiach wielkopolskich są dość nieliczne i pracują głównie tam gdzie trudno dojechać maszynami, czyli ciągną pnie przy wyrębie lasów, albo ciągną wozy drabiniaste, o ile ktoś jeszcze czegoś takiego używa.. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:42 Nie wiem jak to jest z internetem, ale jest. Stadcjonarnego u Doroty nie ma, bo wychodzi drogo. Za to jest u sasiada i mozna awaryjnie skorzystac. MM nie sugeruje przeciez, ze ludzie na wsi nie maja samochodow, sasiad np. ma Mercedesa Vito. Dorota do szkoly jezdzi motorynka, ktora zostawia w miescie, a potem autobusem. No ale mysle, ze bryczka na zasadzie, mamy juz tego konia, to mozna go wykorzystac. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:46 Ale po co korzystać awaryjnie z telefonu u sąsiada, skoro ma się komórkę??? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:54 Zeby komorka zadziala, trzeba pojechac gdzie stam na gorke i probowac lapac zasieg. Wiec jak rozumie, w sytuacji kryzysowej istotnie szybciej byloby isc do sasiada za plotem. Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 22:59 Zresztą, Dorota i jej babcie nie mają komórki (szok, wiem). Skoro nie mają zasięgu w domu, to stwierdziły, że im niepotrzebne. Telefonować idą do sąsiada. Minimalizm, panie tego. Odpowiedz Link
raszefka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 09:57 Mmmmotorynko? Ostatnią, jaką widziałam, jeździł wicedyrektor mojej podstawówki (świeć Panie), w czasach kiedy do niej chodziłam :) Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 13:41 raszefka napisała: > Mmmmotorynko? > Ostatnią, jaką widziałam, jeździł wicedyrektor mojej podstawówki (świeć Panie), > w czasach kiedy do niej chodziłam :) Parę dni temu widziałam, przysięgam. Ale ja na wsi mieszkam ;-). Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 14:06 Hm, u nas pare osob przyjezdza do pracy motorynkami. Sporo ich widuje na miescie. Taka Vespa na przyklad jest raczej modna. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 14:15 ale Vespa to skuter :) "motorynka" dla większości z nas wychowanych w latach, powiedzmy, 80tych, to taki wynalazek z Rometu: c.wrzuta.pl/wi14625/319949ad001dd14350e9821c/motorynka_romet_pony o, taka na jakiej jeżdżą chłopaki we "Wszystko co kocham" :) Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 14:23 No racja, racja. Przypomnialam sobie, ze nawet Dorota mowi, ze to Romet. Tak jak kon i bryczka, odziedziczony po dziadku :) Odpowiedz Link
ready4freddy OT motorynkowy 04.11.14, 20:06 dla zainteresowanych ciekawy link: motocykle.onet.pl/motorynka-marzenie-wszystkich-dzieci-prl-u/w9yhw (ciekawy i dobrze napisany, co na polskim portalu auto/moto jest raczej rzadkim zjawiskiem niestety). swoją drogą "po ojcu" miałoby większy sens chronologicznie rzecz biorąc, ale niech będzie i po dziadku :) Odpowiedz Link
asiunia311 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 11:00 Może to tzw. komarek? W zamierzchłych czasach, gdy dziecięciem ledwie byłam, to było dosyć popularne jeździdełko jednośladowe. Jakby było toto dobrze utrzymane, to niemalże eksponat muzealny;) Coś jak maluch mojego znajomego - rocznik 1976 ( bodajże ), a odpicowany i wyglansowany jak szczur na otwarcie kanału. Poza tym - dzień dobry nieśmiało wszystkim. Ponownie. Jestem jeszcze przed lekturą tego wiekopomnego dzieła i już się obawiam, że Wasze odczucia okażą się moimi. A miałam wytrwać w czystości umysłu, by nieskażona podłymi knowaniami forumowiczów, chłonąć cudowną wizję roztaczaną przez nadobną Autorkę. Ale ponieważ charakter mam ch...wiejny ( ale własny ), tom zajrzała w te piekielne czeluście. No i skaziliście mą niewinną duszę. No i jak żyć, panie premierze?;) Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:05 lezbobimbo napisała: > Btw. czemu w ogóle te przedpotopowe bryczki jak u LMM? > Na wsiach wielkopolskich ludzie, w tym i młodzież wiejska a rumiana, do transpo > rtu używajO zwykłych rowerów, własnych nóg oraz samochodów, jak jadą po coś wię > kszego. > Samochód na wsi dzisiaj tańszy jest, praktyczniejszy i latwiejszy w utrzymaniu > niż KUŃ nawet pociągowy, żywe zwierzę, z bezustannym zaprzęganiem, rozprzęganie > m, ochwacaniem i zdobywaniem koniczyny tudzież siana.. > Samochód każde gospodarstwo ma, przynajmniej jeden, już nie mówiąc o rowerach - > a kunie na wsiach wielkopolskich są dość nieliczne i pracują głównie tam gdzie > trudno dojechać maszynami, czyli ciągną pnie przy wyrębie lasów, albo ciągną w > ozy drabiniaste, o ile ktoś jeszcze czegoś takiego używa.. Wyjaśnione to jest w tekście. Koń jest już stary i został w gospodarstwie niejako po dziadku Doroty. Teraz się już go raczej nie używa, zaprzęga się go po to, aby, jak to było napisane "rozprostował trochę kolana". Dorota jeździ tą bryczką do sklepu tylko, 4 kilometry. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:12 Yyy, mamy powiedzenie "rozprostować nogi" i to jest zrozumiałe niezależnie od nóg, natomiast o położeniu kolan u konia większość narodu nie ma pojęcia bladego i są ciężko zaskoczeni na wieść, że w nogach przednich ich w ogóle nie ma. Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:24 OK, niech wątpliwości rozproszy cytat, bo obie go niedokładnie przytaczamy ;) "Babcia i jej starsza siostra zabrały się po mszy skodą leśniczego (były zaproszone na duży sąsiedzki obiad), powierzając Dorocie konia z powózką i zalecając powrót rozważny i nieśpieszny; Kobyłka miała się relaksowo przewietrzyć, bo od bezruchu sztywniały jej kolana". (s. 6) Odpowiedz Link
seidhee Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 12:59 Hmm... że w tylnych nie ma, to bym uwierzyła :) ale w przednich ma stawy jako żywo wyglądające na kolana <drapie się po głowie> Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 14:01 W tylnych ma łokcie... ;-) Odpowiedz Link
draconessa Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 15:33 Oj, dzieci, dzieci. No czego u czlowieka odpowiednikiem sa przednia, a czego tylne nogi konia? I czy kon jest stopochodny, czy palcochodny? MM ma takie pojecie o koniach, jak ja o platformach wiertniczych - wiem, ze sa. Odpowiedz Link
raszefka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 10:41 To znaczy, że to kolano z przodu to nadgarstek jest, tak? Ogarniam jako tako anatomię kończyn psa czy kota, zatem łokieć będący piętą mnie nie zaskakuje, ale nad przodem się nie zastanawiałam Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 23:08 Za umieszczenie łokcia w tylnej nodze konia Morekac zostaje skazana na narysowanie konika i dźganie rzeczonego paluszkiem we właściwe miejsce, wyśpiewując cienkim głosikiem "tralala, tralala, tu jest obręcz barkowa" :p Draconessa napisała świętą prawdę. Szkielet konia bez problemu można wyguglać, więc nie będę się wymądrzać. Za to nie bardzo rozumiem tego prostowania, bo a) kolano jest pod samym końskim brzuchem i nie jest to najwrażliwsze miejsce nogi, b) bezruch koniowi szkodzi ogromnie, ale... całkiem spora grupa tych zwierząt nie lubi się kłaść i śpi na stojąco, co umożliwia im właśnie budowa stawów, c) najprościej jest zwyczajnie zwierzaka wypuścić na wybieg i nawet nie musi być jakiś bardzo duży, zwłaszcza przy wiekowym zwierzęciu. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 23:22 Od razu przypomniało mi się też zdanko, które popełnił Alfred Szklarski przy opisie Masajów w Tomkach: "Dzięki skrępowaniu mięśnie te nabierają większej sprawności, podobnie jak koń wyścigowy biegnie lepiej, gdy ma na nogach opaski ściągające mu mocno pęciny"... Yhy. Po pierwsze, żadnemu koniowi nie nakłada się opasek na pęciny. Pęcina to króciutki kawałek nad kopytem. Opaski nakłada się na nadpęcie. Po drugie, nie ściąga się ich mocno. Po trzecie, nawet gdyby się ściągało, koń nie pobiegłby od tego lepiej. Po czwarte, zakłada się je w prozaicznym celu - żeby ochronić nogi przed przypadkowym kopnięciem/uderzeniem. Po piąte, w tym miejscu koń w zasadzie nie ma mięśni, gołe ścięgna i kości, życzę powodzenia w ściskaniu tego, czego nie ma, w miejscu, które jest gdzie indziej. Przypomniało mi się dlatego, że podejrzewam, że rozruszanie tych sztywniejących kolan ma mniej więcej tyle sensu. Odpowiedz Link
draconessa Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 23:34 Dokladnie. Jeszcze rozumiem, gdyby napisala ogolnie o rozruszaniu stawow, ale czemu sie autorka na kolana u owej kobylki uparla, tego nie pojmuje:) Odpowiedz Link
draconessa Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 23:29 Dla ilustracji - chyba najbardziej lopatologiczna linka, jaka udalo mi sie znalezc:) www.kiepy.pl/img/21589 Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 23:44 To jak się temu koniu tylna noga zgina, to co to za staw? Ludziom w tę stronę to się łokcie zginajo. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 00:31 Temu koniu się tylna noga zgina nawet w kilku miejscach. To łokciopodobne to jest staw skokowy, madame, takiż, jak i na Twych szlachetnych kończynach tyln... eee, dolnych, gdy na palcach staniesz swoich i pięta Ci Twoja sterczeć będzie. Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 11:15 Dziękuję za wyjaśnienia anatomiczno-weterynaryjne. Konie mają w takim razie spore stopy... Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 13:42 Mają, ale chodzą na palcu. W tym miejscu możesz wystawić bezkarnie palec środkowy i nie będzie to obelżywe. Na tym palcu! Odpowiedz Link
seidhee Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 13:04 Dołączam do ciężko zaskoczonych ;) wygooglałam stosowny obrazek i już wiem, gdzie nadgarstek, gdzie staw kolanowy a gdzie pęcinowy :) Odpowiedz Link
soova Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 19:04 Kto jest podpisany jako redaktor? Pani Emilia nadal? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 19:12 Tak, Emilia Kieres. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 19:48 To znaczy Mila i Ignacy się wyprowadzą? Wille wybudują? A kto zostanie na Roosevelta? Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 19:49 No i co z Janicką ? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:12 Z Janicka nic. Ona chciala, on nie. Odpowiedz Link
lululemon12 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 21:34 Nieładne były te fragmenty o Janickiej. I jakoś mi do niej nie pasuje klejenie się do Józefa. Ale może to tylko spaczone spojrzenie rodziny? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:12 Mila i Ignacy wyprowadzaja sie, nie wiadomo na jak dlugo, ale moze na dluzej, do Pulpy. Na Roosevelta zostaje cala reszta, nie ma mowy o wyprowadzce Gaby i Grzesia. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 20:47 Aha. Czyli tam beda siedzieć na kupie, albo się ich w przybudówce umieści:)) Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:07 Już mają elegancki pokoik. Z łóżkami na pilota. I całą swoją biblioteką. I z kubkiem z krasnalkiem. Zainstalowani są już, można powiedzieć, na stałe. Nic, tylko umierać w spokoju. Odpowiedz Link
lezbobimbo SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dziwy 02.11.14, 20:47 Najlepsze jest to, że bohaterkami naszego niekończącego się harlekina dla dziewczyn wreszcie stały się znowu dziewczyny (Dorota młoda i Idusia dojrzała), hurrra! A do tego Idusia znormalniała i nie cierpi już na żenujące zgąbczenie mózgu. Nie ma już narracji przerażającego emeryta-taliba, co nienawidzi kobiet i narzeka na ten chory, nowoczesny świat. Wreszcie wróciły lachony, z którymi rzeczywiście mogą identyfikować się czytelniczki (albo przynajmniej mogą śledzić losy bohaterek z zainteresowaniem). Czyżby Jeżycjada porzuciwszy wreszcie Neobachoriadę i okropne wnuczęta borejcze, wracała powoli do czasów sprzed Imienin? Azaliż? Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 02.11.14, 20:48 a Łusia grammar nazi jest? a co z MCDusią i Ignasiem? Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 02.11.14, 20:56 Nie, Lusi na szczescie nie ma! Wyslano ja z mlodszym bratem do Pyzy na wakacje :) Mcdusia zlamala serce Ignasiowi i wyjechala do Paryza. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 02.11.14, 21:31 Idusia nadal w suterenie no i skąd stare Boreje nagle na wsi? Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 02.11.14, 21:56 Dali sie (Ignacy z trudem) namowic na wakacje na wsi, bo na Jezyzycach wielka budowa w sasiedztwie, halas, a do tego co chwile wylaczaja prad i wode, a tu upal. A jak sie okazuje, ze w pokoju seniorow peka sciana, zaczyna wygladac na to, ze na wsi zostana na dluzej, moze i na zawsze. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 02.11.14, 22:15 a dzielna Gaba zaciska zęby i trwa na Jeżycach? A co z Pyziaczkiem się dzieje?:) Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 02.11.14, 22:43 Pyziaka nie ma w ogole. Nie jest ani razu wspomniany, a co lepsze- Gaba ani razu nie jeczy jaka jest nieszczesliwa! Odpowiedz Link
spirytus_movens Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 08:49 Oh, oh, oh - a czy być może, że Laura jeszcze nie zaciążyła? Nie wiemy wprawdzie, w którym momencie historii rozpoczyna się nowa książka, ale jeśli to lato następujące po McDusi, to - zgodnie z dotychczasowym baby boomem - kocica powinna już szykować torbę do szpitala. Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 09:23 O Laurze wiemy jedynie, ze jest z Adamem na wakacjach w Lozannie. No ale o ciazy na penwo bysmy uslyszeli przeciez. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 09:29 Hehe, czyli tradycyjnie niepotrzebni porozsyłani w różne miejsca. Czytając te informacje mam mocne poczucie, że MM jednak wzięła do serca te nasze wraże uwagi. Odpowiedz Link
kajaanna Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 12:30 W Lozannie. A więc jednak poruszają się śladami Mickiewicza. Nawet się nie zdziwię, gdy po cholerę pojadą do Stambułu. Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 12:33 Przeciez nie przyjdzie im do glowy, ze na wakacje mozna pojechac w miejsca nie zwiazane z wieszczami :) Odpowiedz Link
dziabka1 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 12:53 kajaanna napisała: > W Lozannie. Ciekawe, czy MM wzięła pod uwagę "zachwyty" nad Adddammmowaniem i usunęła parę. A może pojechali tam, bo chcą mieć spokój, bo w domku_na_plantacji wszystko słychać wokół? Albo pan Gruszka wciąż próbuje organizować? Więc może efekt będzie, jak po plaży Copacabana? Tupię już z niecierpliwości, bo księgarnia zwleka.. Odpowiedz Link
vi_san Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 15:05 W pierwszej chwili, czytając szybko przeczytałam "Albo pan Gruszka wciąż próbuje onanizować?"... I doszłam do wniosku, że Lozanna może im się wydać za bliska. :D Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 15:22 Nie ma Laury i Naszpana. Nie ma Lusi i jej poprawiania wszystkich dookola. Nie zamecza nas Bernard :) Gaba ani jedna mysla nie jeczy za Pyziakiem :) Przyjemna odmiana, moim zdaniem. Troche za duzo jak dla mnie braci Rojek, malo to wnosi do akcji, i jets z nimi zwiazana rodzinna historyjka przy ktorej zgrzytam zebami, ech. Odpowiedz Link
spirytus_movens Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 16:13 No jak to? W Stambule znajduje się przecież muzeum Mickiewicza (sic) Odpowiedz Link
turzyca Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 06.11.14, 08:24 spirytus_movens napisał(a): > No jak to? W Stambule znajduje się przecież muzeum Mickiewicza Alez to "po cholere" nie bez powodu bylo kursywa. Bo to byla, panie tego, aluzja do zywotu wieszcza. :) Odpowiedz Link
la.spinka Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 23:11 spirytus_movens napisał(a): > Oh, oh, oh - a czy być może, że Laura jeszcze nie zaciążyła? Nie wiemy wprawdzi > e, w którym momencie historii rozpoczyna się nowa książka, ale jeśli to lato na > stępujące po McDusi, to - zgodnie z dotychczasowym baby boomem - kocica powinna > już szykować torbę do szpitala. Otóż był i mój wielki strach, Laura zamiast rozwijać się jako urodzona solistka wypełnia sobie ramiona. Na szczęście są w tej Lozannie (napisane jest, że śladami Mickiewicza). Najwyraźniej jak normalni ludzie używają życia, czort z tym Mickiewiczem. Odpowiedz Link
la.spinka Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 23:13 Aha - akcja rozpoczyna się w lipcu, zaś kończy w sierpniu 2013r. Bezdzietny Tygrys trzyma się mocno. Odpowiedz Link
milstar Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 22:30 Czyli tym razem zwalono dwójkę dzieci, w tym kilkulatka, do kobiety z niemowlakiem? Czysty sadyzm Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 22:45 Wiesz, co klan Borejkow mysli o dzieciach- ze nie sprawiaja zadnego klopotu, wrecz usprawniaja rodzinne mechanizmy :P Ida nawet pisze do Gaby, ze Roza ledwo radzi sobie z wlasnymi dziecmi, bo sa takie ruchliwe, ale jak widac nie przeszkadza jej to w dolozeniu siostrzenicy kolejnych dzieci do zajmowania sie. Odpowiedz Link
butterfly-factory Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 23:00 Ale jaki niemowlak? Jeśli Róża urodziła w 2010 roku, to jej dziecię ma już 3 lata, Mila ma 9, Ziutek 6 - ekipa w miarę kumata i do ogarnięcia + 15-letnia Łucja. Odpowiedz Link
milstar Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 03.11.14, 23:21 Aj, sorry. Nie wiem czemu myślałam, że akcja dzieje się w Wakacje po MD. Niemniej: ja bym na miasto z taką ekipą nie wyszła Odpowiedz Link
morekac Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 06:47 To taki rodzaj antykoncepcji mentalnej dla Róży, żeby jednak nie zrobiła sobie więcej dzieci. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 17:15 Troje opiekunów do dwójki młodszaków? Chyba przesadzasz ;) Sama mam na stanie dzieci 9 i 4 lata i to starsza ogarnia młodego na dworze/polu/placu ;P A jak jeszcze dobiorę dzieci koleżanek, to już w ogóle fajnie :) Odpowiedz Link
milstar Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 18:30 A to Cię zaskoczę: moja 9-letnia bratanica sam potrzebowała dwójki opiekunów przy przesiadce na dworcu - i to według mojej mamy, przedszkolanki z latami doświadczenia i gromadą własnych dzieci. dodatkowo: Róża, jak napisano powyżej, ledwo sobie radzi z własną dwójką, Łusia się raczej z małymi nie dogaduje i nieskora jest do pilnowania (no, chyba, że się baardzo zmieniła). Szkoda mi Róży. Odpowiedz Link
morekac Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 00:00 No, mnie też. Chociaż być może zdaniem Idy nikt nie jest wystarczająco dobrze zorganizowany w radzeniu sobie z zajmowaniem się dziećmi tak jak dr Ida Pałys i stąd ten komentarz. Ale jakoś autorka musiała pozbyć się zacnego Kazimierza Ulewacza,gdyż Idusia nie byłaby w stanie siedzieć tyle czasu na wsi. Dziwne zresztą, że Ida nie dowiaduje się o młodsze latorosle. BTW: Zawsze lubiła komuś podrzucić dzieci. ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link
truscaveczka Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 15:02 Nie jesteś w stanie mnie zaskoczyć, bywały na forumach i mamy, co 12-latkom zęby myły, ludzie mają różnie. Ale poza ekstremalnymi przypadkami to taka konfiguracja jest raczej atrakcyjna, Łucja jest w stanie w domu pomóc, Kaziutek się pobawi z Karolkiem - dla mnie bomba. Tak, mój czteroletni syn regularnie odbywa zabawowe spotkania z ośmiolatkiem, a na placu zabaw - z dziesięciolatkiem. I się razem bawią, serio. Odpowiedz Link
mama_kotula Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 15:12 Cytat Ale poza ekstremalnymi przypadkami to taka konfigur > acja jest raczej atrakcyjna, Łucja jest w stanie w domu pomóc, Kaziutek się pob > awi z Karolkiem - dla mnie bomba. Ano - nie mówiąc o tym, że Łucja może zostać w domu z dziećmi, np. wieczorem. Cytat Tak, mój czteroletni syn regularnie odbywa zabawowe spotkania z ośmiolatkiem, a na placu zabaw - z dziesięciolatkiem. I się razem bawią, serio. No więc. Moja trzylatka chodzi na warsztaty homeschoolowe ze starszym rodzeństwem, tam zawsze jest towarzystwo mieszane wiekowo. Bawi się z każdym, niezależnie od wieku. Zresztą towarzystwo mieszane jest zawsze lepsze. Jakbym musiała do każdego własnego dziecka mieć dwójkę opiekunów podczas przesiadki na dworcu, to well, potrzebowałabym stado 6 osób. Nadal nie pojmuję - PO CO? Jestem w stanie zrozumieć jednego opiekuna, ale dwóch? Plecak sobie dziecko niesie samo, ogarnąć się jest w stanie - ma 9 lat, a nie trzy. Moje dzieci jeżdżą do Warszawy na warsztaty same. Z Łomianek. Autobusem podmiejskim - przesiadka - metrem - przesiadka - i tramwajem. Mają 10 i 11 lat. Odpowiedz Link
morekac Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 16:37 Swoje znasz i wiesz, czego możesz się spodziewać. Ale czy wzięłabyś sobie na głowę 6-letniego kuzynka, którego nie znasz praktycznie? Odpowiedz Link
dakota77 Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 17:52 A czemu zakladamy, ze sie praktycznie nie znaja? Odpowiedz Link
milstar Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 18:48 Jakbym musiała do każdego własnego dziecka mieć dwójkę opiekunów podczas przesiadki na dworcu, to well, potrzebowałabym stado 6 osób. Nadal nie pojmuję - PO CO? Po to, żeby się nie zgubiło - co i tak o mało jej się nie udało. To dziecko, choć samodzielne i rozsądne, jest mega ruchliwe. A plecaka nie miało. I jak podkreślam: była z nim osoba doświadczona w opiece nad dziećmi (fakt, dzieci w sumie było dwoje, tylko drugie starsze i spokojniejsze). Mała po paru godzinach podróży po prostu MUSIAŁA poskakać i pobiegać. Jak mówiłam: dzieci są różne i w tym przypadku mówienie "ja-bym-nie musiała" jest totalnie nie na miejscu - na to konkretne dziecko nie ma mocnych i oczy przy niej trzeba mieć naokoło głowy, a najlepiej ją trzymać na sznurku (nie, do tego się nie posuwamy). Odpowiedz Link
mama_kotula Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 14:28 truscaveczka napisała: > Troje opiekunów do dwójki młodszaków? Chyba przesadzasz ;) W przypadku opisanym do ogarnięcia jest imho jedynie 3-latek, reszta ogarnia się sama. Chyba, że mamy do czynienia z mamejkami, które w wieku 6 lat muszą być w pełni obsłużone, a mamusia im myje zęby i robi kanapki (znam takich 10-latków). Odpowiedz Link
morekac Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 05.11.14, 15:13 Powiedziałabym, że po tym, jak się 6-latek z 3-latkiem ogarną, może być jeszcze więcej roboty niż gdyby ich pilnować. ;-) Przecież to mieszanka wybuchowa... BTW: mam grzeczne córki, ale w towarzystwie równie grzecznej kuzyneczki czasami zaczynały rozrabiać straszliwie - miały po 9,8 i 6 lat. ;-) Odpowiedz Link
raszefka Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 10:03 Wcześniej ktoś wpisał, że synka ma. Nie była ci Pyza w drugiej ciąży w McDusi? Odpowiedz Link
la.spinka Re: SPOJLER bohaterki płci żeńskiej! Dziw nad dzi 04.11.14, 23:14 Ma syna, Karola. Odpowiedz Link
lezbobimbo SPOJLER przemoc i zaręczyny 02.11.14, 21:07 Chociaż cieszę się z opisu sielanek, wakacji letnich i liryki nadniemczo-rozlewiskowej i dziewczyńskich narracji, dręczy mnie jedna rzecz a to Musieryczna Przemoc. Niestety, pojawia się znowu prymitywny brutal i gbur (tym razem nie Józin) który fizycznie napada główną bohaterkę :/ Czemu MM przeniosła niezrozumiałą przemoc z Jeżyc na wieś? Pod Kaponierą bijO, w kamienicy szarpią jak szczurem, to i na wsi bijO? :/ Druga rzecz hipermusieryczna to kolejna złota nić bez słów i kolejne turbo-zaręczyny po pierwszej rozmowie amantów (dobrze, że przynajmniej nowych). Ja wiem, że hepiend, harlekin itd, ale czy naprawdę wszyscy licealiści muszą się zaręczać w stogu siana na pierwszej randce? Chyba, że MM chodzi po prostu o erotykę i seks, który to seks u MM może występowac wyłącznie po ślubie i to tylko w celu mania dziecków.. Odpowiedz Link
morekac Re: SPOJLER przemoc i zaręczyny 02.11.14, 22:17 Może te zaręczyny to taka aluzja? Że niby w tym sianie doszło do ekscesów, które do czegoś zobowiązują? Odpowiedz Link
james-jazz Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 22:13 A co paniena ma wspólnego z orzechami? Czy może to Orzechy gdzieś się pałętają? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 22:44 Panna wlazi na orzech celem uzbierania orzechow na babcina nalewke. Ida mowi, ze z niej prawdziwa wnuczka do orzechow. I tyle :) Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 23:23 Ee tam, a ja myślałam, że to będzie dziewczę kochające wysoką kulturę i biegające do Opery:)) Odpowiedz Link
rika1991 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 23:24 Jaka ona jest, owa Dorota? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 23:29 Moim zdaniem fajna :) 17-latka, chodzi do ekologicznego liceum spolecznego i marzy o medycynie. Pogodna, mila, pelna radosci zycia, konkretna. Zdaniem Igniasia przyziemna, bo nie lubi poezji ;) No i jest jej duzo, akcja faktycznie kreci sie wokol niej, nie tak jak w McD, gdzie niby tytulowa bohaterka w ogole sie nie liczyla, ledwo moglismy ja poznac. Odpowiedz Link
rika1991 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 23:32 Brzmi to wszystko jak sen... Pędzę zamówić "Wnuczkę", zanim się obudzę! Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 02.11.14, 23:34 Tylko zebys sie nie zawiodla :) Mnie sie podobalo, no i bardzo sie ciesze, ze Ida zachowuje sie normalnie. A to wazne, bo wlasciwie jest druga glowna bohaterka :) Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 03.11.14, 06:19 Czyli Ida w roli teściowej? Hm, nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Poczekam z myśleniem na przeczytanie. JAk takie to świetne, to o czym tu będzie się pisać? ;> Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 03.11.14, 09:32 To ze mnie sie podobalo, ze oznacza ze innym bedzie, poza tym forum na pewno znajdzie drugie czy trzecie dno, ktore bedzie mozna skrytykowac ;-) Dyskusje na pewno beda. A Ida nie wystepuje w roli tesciowej. W sumie to raczej w roli przyjaciolki. Odpowiedz Link
james-jazz Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 03.11.14, 07:12 Chcesz powiedzieć, że Ida wchodzi w interakcje z młodą dziewczyną i nie skrzeczy, że tłusta i pusta langusta? Czy nie wchodzi? Czy może jednak skrzeczy, ale oberwawszy parę razy orzechem w myślące czółko, uświadamia sobie niewłaściwość swojego zachowania? (Przyznam, że najbardziej ucieszyłaby mnie opcja 3:) Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 03.11.14, 08:44 Brzmicie tak zachęcająco (nie jak do zupy pomidorowej), że chyba w piątek, kiedy to będę w okolicach księgarni, wydam swoje ciężko zarobione pieniądze na Wnuczkę. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 03.11.14, 09:22 Ida dziewczyna z miejsca sie zachwyca i chce ja wyswatac z Ignasiem :) Co do manii odzywiania Idy- na poczatku na wsi prawie nic nie je, bo tluste, potem stwierdza, ze sa wakacje, a ona ma dobre wyniki badan jak o cholesterol chodzi- i zaczyna jest normalnie :)) Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 03.11.14, 08:53 Młodsza kopia Idy? Odpowiedz Link
klawiatura_zablokowana Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 22:34 Matko Bosaka, i nie jest polonistką? Ani nie marzy o zostaniu nauczycielką?! :D No, kochana, przekonałaś mnie teraz solidnie do przeczytania! Odpowiedz Link
malwa51 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 00:08 Pytania, ktore mnie drecza: - jest cos o starej Jezycjadzie napomkniete chociaz? (Cesia? Elka...?) - czy Ania i Nora dalej sa tepymi grubaskami i komunikuja sie stekaniem? Czy robily sie z nich damy o 5*-wej urodzie? :P - jak ilustracje? :) Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 07:23 Nie przypominam sobie wzmianki o nikim ze starej jezycjady. Ania i Nora sa na obozie jezykowym gdzies za granica, chyba w Hispzanii, i jest wspomniane, ze swietnie sobie radza. Ilustracje Ok, nie ma jakiejs ohydy, o ile pamietam, ale tez jakos juz sie nie emocjonuje ilustracjami MM ;-) Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 07:25 Czyli właściwie wszyscy "starzy" poznikani? Dostałam info, że książki (zamówiłam jeszcze Tokarczuk) wydano kurierowi. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 07:36 Po prostu akcja dzieje sie w krotkim czasie i w waskim gronie. Pisalam juz, ze prawie nie zagladamy na Jezyce, wszystko dzieje sie na wsi i Doroty i w sasiedztwie u Pulpy, gdzie zbiera sie klan Borejkow. Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:17 Z Jeżycjady wspomniany jest Przeszczep. Ma mianowicie firmę transportową i Robroj załatwia u niego dla Grzesia przewóz biblioteki borejczej, z Jeżyc do Pulpy. Sam Czarek się jednak nie pojawia, Bella nie jest nawet wspomniana. Odpowiedz Link
anomalia_pogodowa81 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 11:47 Czekajcie, czekajcie, czyli, że ... JEST DOBRZE? O matulu, czuję dreszcz na plecach... Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 13:04 Co do tego, czy dobrze zdania sa podzielone ;-) Na pewno o niebo lepiej niz w McD. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 14:51 Właśnie wyszedł ode mnie kurier. Przejrzałam ilustracje. Zachwytu nie ma. Widzę typka, który wygląda jak odchudzony Baltona bez wąsów, s. 93 - dla mających już książkę. Już widzę i wiersz, sonet Bronisławy Ostrowskiej. Zobaczymy... Kolejna z serii będzie nazywać się "Feblik". Zaczynam czytać.... Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 16:09 Grrrrrrrrrrrrrrr... s. 38. Nic się nie zmieniło! (sorki, no nie mogłam) Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 16:38 kopiec_esmeralda napisał(a): > Grrrrrrrrrrrrrrr... s. 38. Nic się nie zmieniło! (sorki, no nie mogłam) Szczury? Czy dzielna grzywka? Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 16:49 Nie, nie. Nie chcę zdradzać. Cel życia kobiet Borejczych, może tak ogólnie. No nic, idę dalej czytać. Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:50 Eeee, mnie tam s. 38 rozśmieszyła. Jednak takie to było przejaskrawione, specjalnie, moim zdaniem. Kiedy zakładamy wątek do dyskusji??? :) Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 17:24 obiecałam sobie nie wchodzić, dopóki nie przeczytam - ale nie mogę się powstrzymac i zerkam ;-) Książkę nabęde prawdopodobnie po długim weekendzie, bo w weekend będę musiała zabawiać gości - a o kurierze zawczasu nie pomyślalam...Czy też jak zamowię teraz, to wyjdzie już jutro i dostanę w czwartek? ;-) szybko to to idzie? do paczkomatu można? Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 17:30 Zamówiłam w sobotę, wyszło dehaelem w poniedziałek, we wtorek czytam. Odpowiedz Link
anutek115 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 19:21 buka_z_muminkow napisał(a): Czy też jak zamowię tera > z, to wyjdzie już jutro i dostanę w czwartek? ;-) szybko to to idzie? do paczko > matu można? Można. I prawdopodobnie dostaniesz w czwartek :). Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 17:53 zakupiłam - była dziś w Matrasie, stacjonarnie. Bedę czytac wieczorem, bo teraz mamy gościa, zdołałam jedynie obejrzeć obrazki. Ogólne wrażenie pozytywne, chociaż jest kilka obrazków, które mi się nie podobają. Ida i Gaba (? - o ile to Gaba, tak mi się wydaje, pewnie z treści się dowiem ;-) ) chyba zaczęły używac ton mejkapu, bo ani jednego piega ;) Odpowiedz Link
jhbsk Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 18:56 Właśnie rozpakowałam, zaraz zaczynam czytać. Odpowiedz Link
butterfly-factory Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 20:23 Też już czytam. Ej mówcie co chcecie, ale ilustracje są całkiem ładne. Domek pod orzechem śliczny. Dziadkowie w łóżkach też mi się podobali. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 20:26 Domek rzeczywiscie bardzo ladnie narysowany. Odpowiedz Link
agni_me Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 21:18 "Wniosek: oburzenia wybiegać się nie da, lepiej po prostu w kogoś rzucić słoikiem z musztardą. Tak jest zdrowiej. - Niekoniecznie. Zwłaszcza gdy się trafi. Cha, cha. - Cha, cha. Zobaczymy, co powiesz, jak będziesz po czterdziestce..." Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 21:58 Skończyłam. NA razie nie będę zbyt dużo pisać, by Wam nie zdradzać, bo jeszcze do niewielu dotarła książka. Jest nierówna. Jest kilka drobnych fajnych scenek, czy dialogów. Niestety, jeden z wielkich wątków całkiem skopany, a jego negatywny bohater karykaturalny. I oczywiście z małpim czółkiem. W innym wątku są złote nici, a jakże, choć już nie nazywane w ten sposób. Mamy wyjaśnione, kto jest zięciem Rojka. Gospodarstwo Flobrych rozrosło się. Będzie o czym kłapać. Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 04.11.14, 23:37 Będzie o czym klapac. Chociaż bez wątpienia jest to lepsze od poprzedniej. Da się czytać bez użycia trunków. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 06:06 Zastanawiam się, czy dużo lepsze. Mniej jest momentów budzących ewidentny protest i chęć strzelenia musztardą, ale żeby aż dobre? No nic, poczekam, aż przeczytacie, na razie nie chcę ani przytaczać cytatów, ani pisać konkretów. Jożin jest innym Jozinem niż z Mcgniotki, to pewne, tamten został usunięty chirurgicznie może przez Mareczka sennego, który "robi operacje na mózgu", czy określenie w tej podobie, Miągwa bardziej przypomina tego histeryka z wcześniejszych tomów. Chyba ta książka ma być "na śmiesznie, a nie realistycznie. Jest nieco autopastiszowato, a trochę jak z przedwojennej komedii romantycznej. Pytanie, na ile to zamierzone. Oczywiście nie brakło wstawek o mrocznych, czy też niepewnych czasach. Poznań przedstawiony jak piekło, wieś - ucieczka z niego raju. Choć też poza protagonistami zaludniona jednokomórkowcami z małpimi łukami brwiowymi i niskimi czółkami. Alkoholik jest pokazany jako postać komiczna, leży pod płotem, haha, jakie to zabawne. Strasznie to wszystko przejaskrawione i szyte grubymi nićmi. Nie złotymi. No nic, Czytajcie, a później popiszemy, co kto myśli. W nowym wątku. Odpowiedz Link
jhbsk Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 10:27 Na razie wkurzyłam się 2 razy. Raz przy wzmiance o córkach Gaby, drugi raz przy tekście na temat podatku VAT. Ręce opadły mi tu do samej ziemi. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 11:05 Ach tak. Przy zlodziejskim podatku VAT rece mi opadly. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 11:59 I jeszcze mnie przy złodziejskiej kieszeni wiadomo kogo (w rozmowie o cenie gazu). Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 15:40 Dziewczynki dawajcie kto jest zięciem Rojka, bo umieram z ciekawości- a książki jeszcze nie mam. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 15:41 Nikt zaskakujacy, Przeszczep. Tym razem mamy to jasno potwierdzone, kiedys sprawdzalysmy, ze dotad nie padlo to wprost. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 17:22 No to ciekawe, czy Robrojek lubi się z tesciami Majchrzakami;))))) Odpowiedz Link
james-jazz Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 20:34 Ja już po. Cóż, faktycznie lepsze od McDusi. I to tyle. Kilka wpadek jak stąd do Hameryki. Bohaterowie, może poza babciami i ewentualnie Dorotą, albo papierowi, albo karykaturalni. W większości przypadków zachodzi znane a smutne zjawisko- z opisu nie wychodzi w głowie żywy człowiek, no nijak. Główny wąt zakochawczy- jakby na doczepkę (niechętną) do opisów przyrody, skądinąd przyjemnych. Generalnie, niestety, wielkie ziewanie i głośne chrapanie. Aczkolwiek jest i kilka lepszych momentów (Ida narzekająca na rodzinę, sasasa, Grześ się odezwał do Gaby jak człowiek i nie gotował przy tym, ani nie zmywał Do irytacji (tych które pamiętam, bo niestety trzy czwarte dzieła uleciało mi z głowy zaraz po lekturze) mogę dołożyć wkurzającą i zupełnie nieprzystającą do bohaterki manierę wtykania w korespondencji po piętnaście wykrzykników w jednym zdaniu. Poza tym stara bieda- zuo, szerszenie, wykłady o tym, że mamy się trzymać w tym nawale paskudztwa, szczęśliwe doholowywanie do mężowskich ramion i, ach, dlaczegóż nie lubisz poezji (ale tu mały plusik, bo panna nielubiąca zdecydowanie nie jest potępiana:) Jedyna scena, która wywołała we mnie niejaki oddźwięk emocjonalny, to końcowa rozprawa z Bogatką, smutna dosyć w odbiorze i nawet jakby niejednoznaczna. Odpowiedz Link
lululemon12 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 21:30 Przeczytałam- zdecydowanie lepsza od kilku poprzednich. Borejkowie zachowują się całkiem normalnie, jest nawet główna bohaterka! Choć prawdę mówiąc, nie chwyciła mnie za serce. Strona 38- to chyba nieodzowne ;) Ale w sumie wzmianek o wspaniałości Gaby stosunkowo niedużo, sporo za to jej uczłowieczania- choćby fajny fragment rozmyślań Ignasia o tym, jak mama się cieszy, kiedy pozwala jej wygrać w szachy. Historia miłosna niestety taka bardziej disneyowska. Dla irytacji i wpadek powstanie pewnie osobny wątek, ale muszę wrzucić dwie, bo się udławię: w pierwszym rozdziale dziewczę, dysponujące, jak się później okaże, sporą wiedzą medyczną, nieprzytomnej osobie zaczyna wlewać coś do gardła. A snując rozważania, że być może poszkodowana doznała urazu kręgosłupa, nie wolno jej więc ruszać- troskliwie umieszcza jej głowę na swoich kolanach. Odpowiedz Link
ewaty Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 05.11.14, 21:38 Mam. Czytam. Spożywam wino czerwone. Jestem na 54 str. Gdyby to nie była "Jeżycjada", odłożyłabym już tę książkę- zwykle daję autorowi 50 str. na przekonanie mnie, że dalej warto. Aha, proponuję założenie nowego wątku do rozpoczęcia dyskusji o przeczytanej wnuczce, bo na razie rozmawiamy w czterech, czy pięciu... Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 10:20 mam pytanie, już nie wiem gdzie umieścić. Wnuczki jeszcze nie czytałam (jutro będę w księgarni i się zastanowię czy nabyć czy też nie), ale chciałam się upewnić czy dobrze rozumiem. A więc vat to złodziejstwo, kasę za gaz kradnie w swe kieszenie (nie)wiadomo kto, ale jak wnuczka z przyległą rodziną ciągną od sąsiada internet na lewo to jest wszystko fajnie? Odpowiedz Link
la.spinka Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 11:58 No to ja polecę cytatem (s. 29): "Telefonem stacjonarnym cieszył się mieszkaniec drugiego domu, niejaki Chrobot (linię przeciągnięto tu jeszcze za Niemca), ale w niedzielę był rutynowo pijany. Jednakże w razie pilnej potrzeby można było tam wejść i zadzwonić - przynajmniej tak twierdziła ta stanowcza, urocza Dorotka. Wszystko tam jest pootwierane, dodała, aparat wisi w sieni pomiędzy taczką a gumiakami, a sąsiad jest bardzo uczynny. Dzięki temu udało jej się podłączyć do internetu. (Mama z Oslo na to nalegała, chciała mieć szybki kontakt z córką)." Nie ma zatem sugestii, że ten net one ciągną złodziejsko od biednego, zapijaczonego Chrobota. Moim zdaniem elegancko uiszczają mu wszelkie opłaty, jak prawdziwe uczciwe Wielkopolanki. Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:10 Tylko że ciągnięcie internetu od sąsiada opłacając mu kasę niestety ale nie jest legalne :( Legalne jest li i jedynie założenie własnego internetu u siebie i zawarcie umowy z odpowiednim operatorem wraz z uiszczaniem opłat temu właśnie operatorowi. W sytuacji takiej jak w książce, prawnie rzecz biorąc, Chrobot prowadzi nielegalną działalność gospodarczą od której nie odprowadza podatku (złodziejskiego). Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:16 Przecież jest darmowy bezprzewodowy Aero2, ma zasięg w Wielkopolsce. Wiele znanych mi osób korzysta. Nie wiem, dlaczego oni nie mają, pewnie MM o nim nie wie. www.aero2.pl/resources/image/Aero2_22.05.2013.jpg Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:40 Mogłyby mieć internet z powietrza, a telefon normalny stacjonarny. I wtedy ten telefon pada (bo zalało po burzy, bo piorun w coś tam walnął), operator naprawia przez kilka dni (rzadko się zdarza, ale bywa), więc Ida nie może dzwonić (bo zasięgu nie ma, mógł jej zresztą komórkę szlag trafić), tylko pisze mejle. I tyle. Odpowiedz Link
rosynanta Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 14:54 Ale żeby był internet z powietrza, to chyba musi być zasięg komórkowy, prawda? A go nie ma. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 14:58 Niekoniecznie. Odpowiedz Link
rosynanta Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 18:23 Anyway, i tak mają po kablu. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 12.11.14, 17:58 niekoniecznie, może być np. jakieś Wi-Fi w okolicy, ale... Aero2 "dysponuje częstotliwościami radiowymi z zakresu 900 MHz oraz 2,6 GHz. W paśmie 900MHz oferuje mobilny szerokopasmowy dostęp do Internetu w technologii HSPA+. Spółka buduje i utrzymuje bezprzewodową sieć telekomunikacyjną wykorzystując technologie HSPA+ oraz LTE." - mało prawdopodobne, by mieli przekaźnik tam, gdzie nie mają go inni operatorzy GSM. na rumiankowe włościa przypada pewnie jedna z tych białych plam na mapce :) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:25 nawet gdyby to było legalne (a nie jest!), to w czym niby tańsza opłata dla sąsiada od opłaty dla operatora? Naprawdę, już by autorka nie przesadzała z tym ubóstwem i drogim internetem, zwłaszcza że za gaz nie muszą płacić Sami Wiecie Komu (a drewno to pewnie za darmo jest?) Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:30 Dorotka ma podobno kawał lasu, to pewnie te babcie zbierają chrust na zimę. A internet, jak pisałam, można by mieć za darmo, tylko jednorazowa niewielka opłata za router. Chyba, ze hadko płacić za niego Sami Wiecie Komu ( były dotacje unijne, by właśnie w ten sposób zinternecić polską wieś). Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:35 Pewnie sąsiadowi płacą połowę krwiożerczej stawki. Ja co prawda nie wiem jak dokładnie jest z internetem na wsi, z tego co się orientuję to chyba tylko neostrada jest dostępna. W mieście natomiast mam internet z UPC (i tylko internet mam u nich, więc nie jest to jakaś promocja łączona z telewizją i telefonem) i za 60Mb/s płacę niecałe 60 zł. Jako, że neostrada jest dostępna również w miastach to przypuszczam, że ceny ma podobne, aby być konkurencyjnym i raczej nie ma rozdzielenia na oferty miejskie i wiejskie. Nie chce mi się wertować ich cenników, ale przypuszczam, że są tam prędkości wolniejsze od tej, którą ja mam, co do sporadycznego korzystania z internetu wystarczy aż nadto, więc myślę, że dałoby się znaleźć ofertę w wys. 25-30zł. Naprawdę jest to tak ogromna kwota, która usprawiedliwia nielegalne podczepianie się do sąsiada? Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:43 Nie, nie, na wsiach popularny jest bezpłatny Aero - dużo ludzi korzysta. www.aero2.pl/Bezplatny-Internet/Zamow-karte/Jak-uzyskac-karte Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 12:48 O aero wiem, sporo moich znajomych, którzy wynajmują mieszkania to ma, bo wtedy nie ma problemu przy zmianie lokum. Ale zakładam, że może Wnuczka wraz z rodziną nie umiałyby kopić odpowiedniego routera i go skonfigurować i jednak wolałby, żeby przyszedł miły Pan z firmy rozprowadzającej internet i zrobił co trzeba. Choć z drugiej strony jakoś wnuczka połączyła się z Chrobotem nie wiem czy kablem czy Wifi? Ale jakoś tam informatycznie ogarnięta jest, więc faktycznie Aero mogłoby być najprostsze i najtańsze. Odpowiedz Link
iwoniaw Kablem :-D 06.11.14, 13:01 otóż kablem przez płot ten internet ciągnie, żadne tam wi-fi czy inne takie... Odpowiedz Link
la.spinka Re: Kablem :-D 06.11.14, 14:06 Poproszę o cytat. Serio jest o tym kablu? Na stronie 29 nic nie ma o kablu... Odpowiedz Link
iwoniaw Hau! 06.11.14, 19:47 Faktycznie nie ma nic o kablu, nie wiem, co mnie tak zamotało. Chyba ten telefon "podpięty jeszcze za Niemca", ale nie tłumaczy mnie to. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 13:53 Aha, moja przyjaciółka też. Z kablowym jest gorzej, są trudności z założeniem, u niej chyba zakładali światłowodowy, ale piorun go załatwił i znowu wylądowała na radiowym... Swoją drogą to Promno to faktycznie taka dziura? Przyjaciółka net mieć musi z racji pracy, a mieszka w metropolii, która liczy sobie mniej niż 500 dusz. Poza tym przez komórki też bezproblemowo można korzystać z sieci, a promocji na pakiety jak mrówków. Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 14:29 Poza tym przez komórki też bezproblemowo można korzystać z sieci, a promocji na pakiety jak mrówków Ale tam zasięgu nie ma - tzn. trzeba gdzieś tam ganiać na górkę. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 14:47 Faktycznie nie ma? był ktoś? Ostatnie problemy z brakiem zasięgu na wsi pamiętam sprzed 15 lat mniej więcej, nie mam pojęcia, jak teraz jest. Znajomi dzwonią z różnych miejsc, z połowicznej dziczy też i mają... Odpowiedz Link
rosynanta Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 15:02 ananke666 napisała: > Faktycznie nie ma? był ktoś? Ostatnie problemy z brakiem zasięgu na wsi pamięta > m sprzed 15 lat mniej więcej, nie mam pojęcia, jak teraz jest. Znajomi dzwonią > z różnych miejsc, z połowicznej dziczy też i mają... 8 lat temu, wieś pod Szczecinem - padaka, zasięg był jak się poszło tak z pół kilometra w pole. Tydzień temu, miasto wojewódzkie, drugie co do wielkości w Polsce, knajpa tuż przy rynku - zasięgu komórkowego brak. We "Wnuczce" zasięgu brakuje w konkretnym miejscu, jest to wyjaśnione - "dom stał na dnie malowniczej głębokiej dolinki z jeziorem, otoczonej zalesionymi bujnie wzgórzami". Naprawdę jestem w stanie uwierzyć, że wysokie wzgórza jakoś ekranują, skoro potrafią ekranować metrowe ściany kamienic :) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 18:33 O tak, ściany potrafią. Łazienka w kamienicy, gdzie mieszka moja siostra, w mieście wojewódzkim. Zawsze się z niej nabijam, że ma kibel w kazamatach. W takim miejscu jak ta dolinka chyba faktycznie może nie być zasięgu. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 18:35 ...aczkolwiek mimo braku zasięgu telefon i tak bym miała... żeby dzwonić kiedy chcę z miejsca, gdzie ten zasięg jest. Nie żebym coś reklamowała, ale są sieci, w których utrzymanie numeru to minimalny koszt raz na długi czas. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 19:55 Aha. Opis, choć bardzo prosty, jest taki, że ja natychmiast chcę tam pojechać na lato. Odpowiedz Link
vi_san Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 15:18 A ja mam na działce na kaszubskiej wsi spokojnej! Brak zasięgu mam, znaczy. I w komórce i netu nie mam. :D Z tym, że ci, co w okolicy mieszkają stale, to mają telefony stacjonarne i jakiś "stacjonarny" internet. Odpowiedz Link
rosynanta Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 16:00 No i stacjonarny telefon i internet we "Wnuczce" są jak najbardziej. Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 16:04 U sąsiada jest... Odpowiedz Link
rosynanta Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 18:41 morekac napisała: > U sąsiada jest... Ale chyba mowa o zinternetowieniu WSI polskiej, prawda? A ta składa się w książce z więcej niż jednego gospodarstwa, podpiętego do internetu u sąsiada :-) U Pulpy (poza wspomnianą dolinką) jest już i internet, i telefon, i zasięg komórkowy. Większe wady ma ta książka niż jeden akapit o internecie, naprawdę... :-) Odpowiedz Link
asiunia311 Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 15:46 Dokładnie. Mieszkam na wsi, internet mam od jakichś 15 lat ( może ciut mniej, ale jednak koło tego ), zasięg był zawsze. Mieszkam w górach; fakt, że to góry kapuściane ( Beskid Mały ), niemniej internet hula aż miło, zasięg jest, gdy zdarza się awaria, to w maksymalnie parę godzin jest usuwana. Toteż te fantasmagorie o intenetach wsiowych wypisywanych przez Szanowną Autorkę odbieram raczej jako brak riserczu z prawdziwego zdarzenia, a nie jako wykładnik. Niemniej, nie jestem vox populi wszystkich wsi w RP, więc pewnie takowe sytuacje się zdarzają. Ale raczej jest to wyjątek, aniżeli reguła. Chyba do Autorki nie dotarło już, że na wieś XXI wiek już dotarł. I to dosyć dawno. Odpowiedz Link
morekac Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 16:12 Dzieci jeżdżą czasem w okolice Tarnowa do kuzynek - i tam zasięg jest bardzo specyficzny. Z komórką trzeba latać na piętro albo na pole w konkretne miejsce. 30 km od sporego miasta, okolica dosyć mocno zagęszczona - widać bywa i tak. Po prostu dom jest między górkami. A z kolei u mnie na działce też nie działają wszystkie sieci - żadne zadupie, komunikacja warszawska tam jeździ. Z kolei 2 lata temu TP SA usuwała awarię nam internetu przez kilka dni. Odpowiedz Link
zua.laura Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 11.11.14, 16:53 Też jeżdżę z dziećmi w okolice Tarnowa - zawsze było to zależne od sieci, tj. siostra ze szwagrem mieli w innej i zasięg z reguły łapali, ja z mamą w innej i musiałyśmy tak samo jak Wy biegać w pole, pod las;) Do problemów z komórką wystarczy mieć dom między górami, to jednak nie jest kwestia XXI wieku, tylko czysto technicznych niedoskonałości. W tym roku, o dziwo, zmiana - mam tam już zasięg na górnym balkonie, jaka wygoda;) Odpowiedz Link
jop Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 12.11.14, 15:43 No, niekoniecznie. Mieszkam pod Krakowem, parę minut od granic miasta. Internetu z kabla nie ma - nie ma możliwości technicznych. Zasięgu komórkowego nie mam w północnej części domu, tzn. telefon czasem zadzwoni, czasem nie, ale rozmawiać się nie da, bo słychać tylko ostanie sylaby słów :-D. Trzeba się przemieścić w kierunku południowym, a najlepiej wyjść na balkon. Okolica nie jest słabo zaludniona (to typowa podmiejska lokalizacja, gdzie budują się ludzie z miasta) i nie jest jakoś specyficzne ukształtowana, owszem, raczej dołek, ale sąsiednie pagórki to może parę metrów różnicy wzniesień. Odpowiedz Link
yasmeen Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 14:35 Ja mieszkam na wsi ;) Fakt, jeszcze parę lat temu mieliśmy kłopot z internetem, bo jesteśmy niekorzystnie usytuowani, tak w niecce i nas pagórki zasłaniają. Teraz jest skolko ugodno - bezprzewodowy, neostrada, światłowód - tylko brać, dostawców jak mrówków. Ale w ogóle to że jak? Ten internet po kablu idzie? Telefonicznym takim zwykłym??? Odpowiedz Link
jhbsk Re: Saga Rumiankowo-Wiejska czyli SPOJLERY WNUCZK 06.11.14, 18:46 Po raz kolejny się zezłościłam. Skąd u autorki taka antymiejska fobia? Wstrętne mieszczuchy śmieją się przy pożarze. Poznań jest hałaśliwy, pozbawiony wody w mieszkaniu, upalny i zapylony. Wyjazd na wieś, do córki z całą zawartością pokoju jakoś do mnie nie przemawia. Czytając o wąsach i brodach dostawałam mdłości a wizja wąsów upapranych lodami powoduje u mnie odruch wymiotny. I jeszcze jakieś dziwne podejście do jedzenia. Ilości pochłaniane przez bohaterów starczyłyby na pułk wojska. Odpowiedz Link