Dodaj do ulubionych

Podobna do Jane Birkin

10.01.16, 22:49
Kochani, zawsze mnie cos korciło, by taki wątek założyć.... Jak nie chcecie - z różnych powodów - to nie piszcie, ale.... Któraś z bohaterek (koleżanek Cesi) jest porównywana do Jane Birkin. Danka chyba.
I tu zonk: czy to TA SAMA JANE BIRKIN co spiewa w duecie z Serge Guisnboroug La decandece i Je t' aime????
Ja bardzo oldfaszonable jestem i mnie takie kawałki kręcą bardzo, piekne, erotyczne, kobiece, jakoś Rihanna czy Cyrus Miley nie rajcuja mnie, a te starocia - o, jak bardzo.
I zawsze, bo je t'aime znam 'od zawsze' - intrygowało mnie: czy Borejkowie, porównując Dankę (?) do Jane Birkin, wiedzą aby dobrze co czynią?
No, chyba, że to jakas inna Birkin...
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 00:35
      Imho ta sama.
      Tyle ze kiedy MM (bo nie Borejki ! to nie ta bajka) porownywala Danke do Jane Birkin, zapewne miala na mysli bladawa, gnaca sie jak nadlamana lelija i dosc pretensjonalna, w jej odbiorze przynajmniej, aktorke z jakiegos filmu sprzed 1974 roku. Watpie, czy kiedykolwiek slyszala ja spiewajaca wzglednie skojarzyla nazwisko. Wyraznie mowa o wizualnej stronie omawianej postaci :-)
      • zuzudanslemetro Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 13:29
        tt-tka napisała:

> Imho ta sama.
        > Tyle ze kiedy MM (bo nie Borejki ! to nie ta bajka) porownywala Danke do Jane B
        > irkin, zapewne miala na mysli bladawa, gnaca sie jak nadlamana lelija i dosc pr
        > etensjonalna, w jej odbiorze przynajmniej, aktorke z jakiegos filmu sprzed 1974
        > roku. Watpie, czy kiedykolwiek slyszala ja spiewajaca wzglednie skojarzyla naz
        > wisko. Wyraznie mowa o wizualnej stronie omawianej postaci :-)

A moim zdaniem bardzo dobrze znała MM twórczość Jane Birkin. Była moda na nią i na jej byłego już męża oraz na najsłynniejszą ich piosenkę. Danka opisana jest jako pretensjonalna panienka, ale jednak z sympatią i nikt jej nie odbiera urody (poza zazdrosną Anielą, hi hi hi). A jak tak patrzę na zdjęcia mojej ciotki, matki z tamtego okresu dziejowego to wiele dziewczyn "robiło się" na Birkin, więc...
        • tt-tka Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 14:32
          zuzudanslemetro napisała:
          >
          > A moim zdaniem bardzo dobrze znała MM twórczość Jane Birkin. Była moda na nią i
          > na jej byłego już męża oraz na najsłynniejszą ich piosenkę.

Moda byla, ale czy MM jej ulegala ? Moze zreszta pozniej jej sie zmienilo...

Danka opisana jest jako pretensjonalna panienka, ale jednak z sympatią i nikt jej nie odbiera urody (poza zazdrosną Anielą, hi hi hi).

I Zaczkiem, ktory o jej wygladzie wyraza sie dosc krytycznie :-) Wtedy zreszta swiat byl w jezywersum opisywany w ogole z sympatia.

A jak tak patrzę na zdjęcia mojej ciotki, matki z tamtego okresu dziejowego to wiele dziewczyn "robiło się" na Birkin, więc...

Wiec wlasnie - "robilo sie" w sensie wygladu. Zreszta ja sie nie upieram, mogla MM znac jej piosenki, ale SK (czy moze Klamczucha?) nawiazuje do typu urody/stylu Jane Birkin, nie do jej spiewu.
    • dakota77 Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 14:20
      A czemu maja nie wiedzieć? Przeciez to była bardzo popularna piosenkarka i aktorka. Wiele dziewczyn chciało wygladac jak ona. Poza tym- Jane Birkin była seksowna. Miley Cyrus jest wulgarna. Dwa rozne swiaty, nie porównywałabym ich.
      • meg_mag Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 15:15
        A tata Cyrus pewnie rece zalamuje po cichu, bo on TAKIE kawalki zagrywal! No i wygladal tez niezle.
    • marutax Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 14:30
      Od strony zewnętrznej Jane Birkin pasuje na Dankę, zwłaszcza, jeśli popatrzymy na zdjęcia:
      https://thevintagespectator.files.wordpress.com/2013/02/10-jane-birkin.jpg

https://thevintagespectator.files.wordpress.com/2013/02/jane-birkin-minidress.jpg

https://thefashionicons.files.wordpress.com/2011/04/jane.jpg

https://pu.i.wp.pl/k,NzA1NzEyOTIsNDc2MzkxMjc=,f,cesia_i_danusia.jpg__.jpg

Szczupłość, fryzura, "trzeci migdał" - zgadza się.

Co do reszty - Dankę widzimy przede wszystkim oczami młodziutkiej Cesi, która podziwia koleżankę, ale jednocześnie nie potrafi ocenić własnej i cudzej atrakcyjności. Dziś uważałaby pewnie, że ideałem kobiety jest Anja Rubik (i wpadła w bulimię...). Dlatego te cechy, które różnią Birkin od koleżanki Filipiak - takie jak kobiecość, charakter czy sex-appeal - nie są brane pod uwagę.
    • srebrny_lisek Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 19:02
      Jak najbardziej ta. Jedyne co mnie dziwi, to anieline (odautorskie?) "niestety!" na widok plakatu Jane Birkin w pokoju Pawełka. Nie wiem czy to przejaw anielinej zazdrości, czy przeciek uczuć autorki do jej dzieła, która antypatyczną, pretensjonalną Danuśkę upodobniła do Jane.
      Nie rozumiem co też można mieć do Jane Birkin za bardzo. ;)
      • marutax Re: Podobna do Jane Birkin 11.01.16, 21:02
        Pewnie zdjęcie Birkin zasygnalizowało Anieli, że Pawełek lubi dziewczyny o typie urody dalekim od niej samej, co potwierdziło w chwilę potem zjawienie się Danki. Ewentualnie Aniela miała nadzieję ujrzeć swój list do Pawełka w srebrnej ramce ;-)
    • mmoni Re: Podobna do Jane Birkin 13.01.16, 22:28
      Muszę tutaj wkleić ten słynny skecz. inspiracją do niego była awantura, jaka wybuchła, gdy ówczesna Rozgłośnia Harcerska puściła "Je t'aime". TEM to Telewizyjny Ekran Młodych.

• tt-tka Re: Podobna do Jane Birkin 14.01.16, 01:01
        mmoni napisała:

> Muszę tutaj wkleić ten słynny skecz. inspiracją do niego była awantura, jaka wy
        > buchła, gdy ówczesna Rozgłośnia Harcerska puściła "Je t'aime". TEM to Telewizyj
        > ny Ekran Młodych.

DZIEKI CI :-)))
        Jakim cudem ja tego nie znalam wczesniej ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka