catwoman21 26.09.25, 15:54 Czy w Jeżycjadzie występują jacyś okularnicy? Wiem, że okulary nosiła Aniela i Fryderyk. Ktoś jeszcze? Pomijając oczywiście osoby w podeszłym wieku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
briar_rose Re: Okularnicy 26.09.25, 16:05 Ależ nasz szacowny sałaciarz, Grzegorz Stryba! Nawet na ilustracji pojawia się po raz pierwszy właśnie w okularach :) Czy Roma przypadkiem nie nosiła okularów, czy źle kojarzę? Coś mi się majaczy, że miała kiepsko dobrane oprawki. Odpowiedz Link
kocynder Re: Okularnicy 26.09.25, 16:48 Nosiła. Lenonki zresztą, przynajmniej w Pulpecji. Nie dam głowy czy w czasach "Kłamczuchy" nie było wzmianki, że i Tomcio był okularnikiem, ale to mogło być albo nie być (kurde, cycata mi wyszła!), ale i nawet gdyby było, to mogło tez się zmienić. Znam sporo ludzi, którzy jako dzieci musieli nosić szkła, a w dorosłości nie muszą. I nie, że zamieniają je na kontaktowe czy coś. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Okularnicy 26.09.25, 16:13 Mareczek w przeddzien slubu wystepuje w okularach. Nastepnego dnia wzrok mu sie poprawil i to na dobre (albo znallazl zagubione soczewki), bo nigdy wiecej go w szklach nie widzimy. Roma. Nie dosc, ze koscista i wymalowana, to w lennonkach. Grzyborz. Nie pomne, czy w tekscie, czy na rysunku, ale mial bryle. Odpowiedz Link
bupu Re: Okularnicy 26.09.25, 20:47 tt-tka napisała: > Mareczek w przeddzien slubu wystepuje w okularach. Nastepnego dnia wzrok mu sie > poprawil i to na dobre (albo znallazl zagubione soczewki), bo nigdy wiecej go > w szklach nie widzimy. > > Roma. Nie dosc, ze koscista i wymalowana, to w lennonkach. > > Grzyborz. Nie pomne, czy w tekscie, czy na rysunku, ale mial bryle. > I tu i tu. Fryc nosił okulary jako i jego progenitura. Stary Szop chyba też nosił szkła, podobnie jak Hildegarda. Aniella, choć z próżności zdejmowała. Dmuch św. Gałdęty, o ile dobrze pomne. Nie wiem czy stary Fidelis przypadkiem też nie nosil. Barbara, kopcąca feministka. Myszka Olenka i lodowata Alma Pyziak. Co ciekawe postaci o rodowodzie wiejskim, czy małomiasteczkowym, cieszą się wzrokiem sokolim. Babcia Marta, Rumianichy, Gruszka czy Chrobot cyngli nie używają. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Okularnicy 28.09.25, 17:17 Babcia Marta przeciwnie wprost, do oglądania zdjęć każe Aurelii podać sobie okulary, i to nie te, tylko te drugie. Czyli zwyczajem babć miała jedne "do patrzenia" a drugie "do czytania". Ale może zdecydujmy się, czy uwzględniamy tu osoby w podeszłym wieku, czy nie? Bo jeśli nie, to i Babcia Marta, i babcie Dorotki, i Gruszka, i Fidelis ojciec, i Chrobot, i Dmuchawiec odpadają. Odpowiedz Link
bupu Re: Okularnicy 28.09.25, 19:53 minerwamcg napisała: > Ale może zdecydujmy się, czy uwzględniamy tu osoby > w podeszłym wieku, czy nie? Bo jeśli nie, to i Babcia Marta, i babcie Dorotki, > i Gruszka, i Fidelis ojciec, i Chrobot, i Dmuchawiec odpadają. > Jeśli Chrobot ma siłę zasuwać na budowie, to w podeszłym wieku nie jest. Dmuchawiec nosił okulary od pierwszego występu w cyklu, a wtedy w podeszłym wieku nie był na pewno. Co do starego Fidelisa, ten starzec jest gdzieś w wieku Gabrieli, góra Grzegorza. Odpowiedz Link
ako17 Re: Okularnicy 26.09.25, 21:06 catwoman21 napisała: > Czy w Jeżycjadzie występują jacyś okularnicy? Wiem, że okulary nosiła Aniela i > Fryderyk. Ktoś jeszcze? Pomijając oczywiście osoby w podeszłym wieku. forum.gazeta.pl/forum/w,25788,165503659,165503659,Okularnicy_w_Jezycjadzie.html Odpowiedz Link
subskrybcja Re: Okularnicy 28.09.25, 20:53 catwoman21 napisała: > Czy w Jeżycjadzie występują jacyś okularnicy? Wiem, że okulary nosiła Aniela i > Fryderyk. Ktoś jeszcze? Pomijając oczywiście osoby w podeszłym wieku. Zaba, miała nawet okulary na okładce. Wczesniejsze tomy, rozumiem, wtedy młodzież i dzieci rzadko kto nosił okulary. Teraz co druga, trzecia osoba w klasie to okularnik. Nosża je już tez małe dzieci. Ida chyba też nosiła potem "na starośc". Odpowiedz Link