czarka77 16.10.16, 21:38 Do celów naukowych poszukuję kryminałów pisanych gwarą / z elementami gwary. Znalazłam "Okularnika" Bondy (gwara podlaska) i "Erynie" Krajewskiego (język Lwowa). Czy coś podpowiecie, dobrzy ludzie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taka_prawda500 Re: gwara w kryminałach 16.10.16, 22:02 W Pionku Kuźmińskich występuje śląska gwara. Odpowiedz Link
andaba Re: gwara w kryminałach 21.10.16, 12:16 W Ślebodzie też. Góralska. Ale nie jest pisana gwarą. Odpowiedz Link
jottka Re: gwara w kryminałach 24.10.16, 13:33 ja się na tym kompletnie nie znam, ale językoznawczo gwara to precyzyjne pojęcie i nie wiem, czy "ten język, którym mówią na Śląsku" to gwara, dialekt czy jeszcze coś innego... a poza tym andaba uczyniła słuszną uwagę, żaden z tych kryminałów nie został napisany gwarą, tylko ewentualnie elementy takowej zawiera. natomiast w śląskich księgarniach widziałam przekłady różnych dzieł na śląski (z Homerem włącznie, więc może coś by się tam znalazło? Odpowiedz Link
ziut19 Re: gwara w kryminałach 20.03.17, 13:42 www.silesiaprogress.com/pl/p/Komisorz-Hanusik-M.-Melon/655 Odpowiedz Link
marczewek Re: gwara w kryminałach 31.10.16, 10:56 Kryminały Ćwirleja - tam coś z poznańskiego Rębacza - może były jakieś góralskie w serii Zakopiańskiej. Odpowiedz Link
ziut19 Re: gwara w kryminałach 20.03.17, 13:42 Komisorz Hanusik. Nawet cały po śląsku. www.silesiaprogress.com/pl/p/Komisorz-Hanusik-M.-Melon/655 Odpowiedz Link