Dodaj do ulubionych

Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać

21.09.06, 12:55
Jeśli ktoś już bardzo, bardzo chce poznać wcześniej pewne fakty z "czarnej
polewki" i mu to nie zepsuje lektury, to żeby sobie mógł poczytać. A jeśli
ktoś już przecytał, to niech coś powie :-) Innym wstęp surowo wzbroniony!
To jak? Są jakieś zaskoczenia?
Czy jest tylko o Borejkach?
Obserwuj wątek
    • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 13:29
      Jeśli chodzi o bohaterów, to właściwie kontynuacja Żaby, czyli: Borejkowie,
      Żeromscy, rodzina Schoppe.

No i tak - jest Pyziak:)
      • nikadaw1 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 13:40
        a czy akcja zaczyna sie duzo pozniej po Zabie?
        • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 13:47
          niedużo - dwa miesiące.
          • magda_b Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 13:53
            i książka ma ponad 260 stron:) czeka na mnie teraz w plecaku, jjeny nie wiem
            jak wysiedze do końca dnia w pracy :DDD
            • nikadaw1 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:00
              ech, glupio tak sie dopytywac, ale... czy Frycek zostal pogoniony?
              • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:11
                nie został pogoniony:)
                • myself-m Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:18
                  supervixen napisała:

> nie został pogoniony:)

Nnno, jak to nie, został z hukiem pogoniony ;))
                  Ile było tych polewek w końcu? 3? ;)
                  • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:28
                    Z HUKIEM to ktoś inny:D

Co do Frycka, to jego sytuację rozpatrzyłam całościowo no i ostatecznie
                    przecież nie został pogoniony;) (Chociaż w sumie zależy do czego:P)
                    • kartoflana Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:31
                      Z hukiem to Wolfi, a pocałunek Laury i Wolfiego właśnie?
                      kurde, co ja tu robię? miałam tu nie włazić :/
                    • myself-m Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:32
                      supervixen napisała:

> Z HUKIEM to ktoś inny:D
                      >
                      > Co do Frycka, to jego sytuację rozpatrzyłam całościowo no i ostatecznie
                      > przecież nie został pogoniony;) (Chociaż w sumie zależy do czego:P)

No, jasne, jasne, wiem :) Też mi się chwilę potem HUK skojarzył z kimś innym ;)
                      • szprota huk jest, jak rozumiem, kluczowy? :> 21.09.06, 16:26
                        no, uchylcie chociaż rąbka, czy młodym Żeromskim też się owa polewka skarmiła :D
                  • nikadaw1 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:30
                    o rety.
                    mam szereg pytań. np. czy Pyza przeszła metamorfoze w kierunku który tu
                    gremialnie sugerowalismy?
                    czy Miagwy jest duzo ?
                    czy jest cos o Zakach?
                    czy było odkupienie Pyziaka?
                    czy sa nowi bohaterowie?
                    a ogolnie wrażenia jak? bardziej jak JT czy bardziej Zaba? wesoła,ponura,
                    szalona, romantyczna?
                    czy są jakieś motywy (klucze) literackie?
                    czy sa aluzje polityczne?
                    itd.

prosze zauwazyc, że moje pytania majaduzy stopien ogolnosci :)
                    • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:36
                      Miągwy jest dużo
                      o Żakach nic nie ma
                      Pyziak - hm, powiedzmy, że pada słowo przebaczenie:)
                      Bohaterowie nowi są, ale mało i w zasadzie poboczni
                      Zdecydowanie bardziej jak Żaba
                      Coś literackiego jest, ale nie tak kluczowe jak w Żabie
                      Jest na pewno jedna aluzja do pewnej postaci telewizyjnej:D
                      • myself-m Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 15:19
                        supervixen napisała:

> Bohaterowie nowi są, ale mało i w zasadzie poboczni
                        > Zdecydowanie bardziej jak Żaba

Moim zdaniem to wręcz kontynuacja Żaby, głównie dlatego, że niemal nie ma nowych
                        bohaterów, a nawet jak ktos się pojawia to służy do rozwijania bądź zamykania
                        wątków z poprzednich powieści.
                        Taka część mocno serialowa, wydaje mi się, że chyba już nie do czytania jako
                        oddzielna całość, trza znać powiązania.
                        Ale może zanadto jestem zanurzona w Jeżycjadę, żeby to oceniać.

> Jest na pewno jedna aluzja do pewnej postaci telewizyjnej:D

:))))))
                        • ready4freddy Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 17:22
                          wiecej, wiecej! mnie nie przeszkadza, ze mi opowiecie wszystko, zanim przeczytam
                          :) a wysylka z merlina kosztuje tylez samo co ksiazka, wiec niech sie caluja w
                          nos.. chyba, ze jakims sposobem skombinuja "krfotok" Redlinskiego, zebym mogl
                          zamowic wiecej na raz, o.
                          • sara_florencja Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 19:41
                            Zamów w akapit presie w wydawnictwie, przesyłka za darmo :)
                            • ready4freddy Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 20:19
                              do Wloch tez? :)
                          • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 19:46
                            Więcej, mówisz?

No to więcej to przelotnie pojawia się Trolla, a miągwa zostaje ugodzony
                            strzałą amora;)
                          • szprota no więc 21.09.06, 21:22
                            jest twoja Pulpecja. epizodycznie i wdarta w mowę pozornie zależną miągwy, więc
                            średnio pochlebna.
                            • ready4freddy Re: no więc 21.09.06, 22:29
                              kopsnij streszczenie :) jak przeczytam ze siedem, bede mogl spokojnie brac
                              udzial w dyskusjach, blefujac tu i owdzie :)
                              • szprota tworzę 21.09.06, 22:43
                                ma być takie jak ja, zapewne, czyli piękne i wierne? :>
                                • ready4freddy Re: tworzę 21.09.06, 23:21
                                  yes, yes, yeeeeees :)
                                  • szprota łap pan rtfa! 22.09.06, 00:01
                                    można rozsyłać dalej, tylko proszę zaznaczyć, że kopirajt Szproty :)
                                • ready4freddy Re: tworzę 21.09.06, 23:26
                                  tak a propos pingwina, wyglada na to, ze nasz zaklad (w innym watku) zakonczyl
                                  sie remisem ;) przynajmniej takie wyciagam wnioski z pierwszego streszczenia
                                  (c)supervixen :)
                                  • szprota Re: tworzę 22.09.06, 00:06
                                    właściwie to tyś wygrał, Żaba nie podejmuje decyzji :)
                      • ready4freddy Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 20:52
                        gdyby ci sie bardzo nudzilo, podrzuc jakies streszczenie na maila..:)
                        • supervixen Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 21:04
                          adres gazetowy?:)
                          • ready4freddy Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 21:18
                            tak :)
                          • croyance Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 21:38
                            Blagam, mnie tez. Musze wszystko wiedziec.
                            • szprota może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 21:57

• supervixen Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 22:14
                                jakbym wiedziała,że ma byc konkurs, to bym sie bardziej przyłozyła:P a tak już
                                poszły w świat moje wypociny:D
                                • supervixen Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 22:23
                                  aha, wyslalam do ready4freddy i croyance, jesli ktos jeszcze chce to prosze sie
                                  zglosic;)
                                  • misinka81 Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 23:25
                                    Mi też podeślij błagam!!!!!
                                    • misinka81 Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 22.09.06, 18:55
                                      Otrzymałam :) Dziękuję baaardzo :)
                                  • watermelon_woman Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 22.09.06, 11:31
                                    ja tez bardzo prosze o streszczenie na adres gazetowy.
                                    Wczoraj dzwonilam do ksiegarni polskiej i okazuje sie, ze do Paryza "polewka"
                                    dotrze pod koniec pazdzienika :/
                                    Za duzo czekania, a przyjemnosci z czytania i tak nie ubedzie od streszczenia :)

Bardzo prosze.
                                • ready4freddy Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 22:26
                                  w takim razie jako szczesliwy odbiorca oglaszam wszem i wobec, ze supervixen
                                  jest mistrzynia streszczen - nie wiem, czy bedzie mi sie chcialo jeszcze czytac
                                  calosc :) ale jesli ktos ma ochote podrzucic mi swoje streszczenie, tez sie
                                  uciesze :)))
                                  supervixen - thx a lot! :*)
                                  • croyance Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 23:11
                                    O rany, lece czytac!
                                    • ready4freddy Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 23:21
                                      read & weep - supervixen miazdzy nasze dotychczasowe dokonania w
                                      okolojezycjadowym pisarstwie :)
                                  • croyance Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 23:21
                                    Ja tez oswiadczam, ze streszczenie super.
                                    Wszystko juz wiem, musze ochlonac chwile.
                                    Za duzo informacji naraz, bede trawic przez noc.

Supervixen nalezy sie nagroda :-DDDDD
                                    Freddy, rusz glowa :-)))) Cos musimy wymyslic przyjemnego.
                                    • supervixen Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 21.09.06, 23:47
                                      ready4freddy i croyance, jest mi niezwykle miło, że wam się moje streszczenie
                                      podobało:D
                                      • szprota prześlesz mi też? 22.09.06, 00:13
                                        masz taki aplauz, że chętnie bym też przeczytała :)
                                        • ready4freddy Re: prześlesz mi też? 22.09.06, 00:22
                                          tobie sie tez nalezy aplauz, za "polewke jak kir czarna" ;)
                                          • szprota merci [lansu_lansu] 22.09.06, 00:48

• szprota znakomite! 22.09.06, 12:13
                                        :)
                                        • dakota77 Re: znakomite! 22.09.06, 12:53
                                          Streszczenie super, dziekuję:)
                                    • ready4freddy Re: może zrobimy konkurs streszczeń? ;] [nt] 22.09.06, 00:24
                                      rusze glowa, ale poki co mi sie w niej kreci od natloku informacji :) tez ide
                                      trawic, jak nie przymierzajac boa-dusiciel antylope. niewykluczone, ze przysni
                                      mi sie wypchany Ignacy Grzegorz, pociagniety pokostem..;)
                    • szprota Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 21:25
                      Pyza - nie, nie przeszła. "aczkolwiek" (czemu w cudzysłowie, zrozumiesz po
                      lekturze, bo to smaczek taki) jest mniej potulna.
                      a lektura jest po trosze szalona i mocno romantyczna. w ścisłym tego słowa
                      znaczeniu :)
    • m_agata Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 14:38
      ale skąd już masz CP???

----------

a najlepsze jest to że w pon mam poprawke.... grrrrrr
      • szprota Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 21.09.06, 21:20
        ja - z łódzkiej księgarni "Komiks" (najbardziej denerwującej wszystkich
        komiksiarzy księgarni w mieście)
        • baba67 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 08:37
          Ja tez prosze o streszczenia na maila PLISSSSSSSSSSSSSSSSS:-))))))))
          • nikadaw1 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 08:42
            skoro streszczenia takie swietne to i ja poprosze :) na gazetowego mejla
            • dakota77 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 08:47
              To i ja prosze, zeby byc na biezaco;-)
              • bluejanet Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 19:42
                to ja tez poprosze :D streszczenie :D dzieki z gory
    • morkub Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 09:15
      Czarna polewka już jest dostępna na Allegro ;)
    • nikusz ja tez poprosze.... 22.09.06, 10:42
      o streszczenie na gazetowego maila
      z gory dzieki
      n
    • elaw2 Re: Ja też proszę 22.09.06, 12:53
      Na gazetowy, bom ciekawa bardzo! Z góry dzięki.
    • patano Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 13:54
      Też poproszę o streszczenie, wytrzymać nie mogę, a narazie jestem zamknięta w
      domu. Z góry dzięki:)
      • magda_b Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 13:57
        szczerze powiedziawszy jestem ciekawa tego streszczenia, więc poproszę też.
        Streścic też trzeba umieć:), a oryginał już znam :), więc sobie porównam...
    • nikusz mniam, mniam... 22.09.06, 14:09
      szprota, dzieki! pychotka, chyba zaraz przeczytam po raz drugi
      supervixen, czy Twoje tez bym mogla dostac (na gazete)?
      dzieki
      n
    • kasiulka25 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 22.09.06, 14:21
      Ja tez poproszę o streszczenie!!! bardzo ładnei proszę ... błagam wręcz na
      kolanach..

jestem w uk i nim sobie kupię to osiwieję z ciekawości
      na gazetowy można prosić??

pozdrawiam
      • magda_b a może 22.09.06, 14:24
        Szprota i Supervixen wkleją te streszczenia tu??? Skoto to i tak jest wątek
        spoiler,a będzie mniej roboty niż wysyłac każdemu osobno...
        • patkany proszę o streszczenie :) 22.09.06, 14:29
          Ja też bardzo proszę o streszczenie na mail gazetowy, jestem za granicą i na
          razie nie mogę sobie kupić CP. Z góry dziękuję!
          • nikadaw1 Re: proszę o streszczenie :) 22.09.06, 14:41
            hi hi superstreszczenie Szproty... a moge tez to drugie dla rownowagi?

ale nie da sie ukryc, ze cala ta Polewka kojarzy mi sie jakos...fredrowsko
            • patkany Re: proszę o streszczenie :) 22.09.06, 14:46
              nika, mozesz mi przeslac streszczenie Szproty na gazetowy? Bede bardzo dzwieczna :)
            • supervixen Re: proszę o streszczenie :) 22.09.06, 14:57
              nikadaw1, a Ty nie dostałaś mojego streszczenia? Wysłałam je rano...
              • nikadaw1 Re: proszę o streszczenie :) 22.09.06, 15:29
                no jakoś nie. ale juz sciagnełam i jest dobrze.
        • szprota Re: a może 22.09.06, 14:50
          niech się Dziduś i Refiona wypowiedzą, no i reszta forumowiczów :)
          • patkany Re: a może 22.09.06, 14:53
            Szproto, dobrze, ze tu jestes - prosze Cie bardzo o streszczenie! I z gory
            pieknie dziekuje!
            • szprota poszło! [nt] 22.09.06, 15:08

• magda_b Re: a może 22.09.06, 14:55
            ja myślę,że Adminki nie będą miały nic przeciwko :), a forumowicze przecież się
            domagają, co nie? Kto nie bedzie chciał, i tak tu nei zajrzy...
            • patano Re: a może 22.09.06, 14:56
              Ja jestem za. W końcu to wątek spoilerowy.
              • nikusz Re: a może 22.09.06, 15:08
                jesli adminki sie nie zgodza, to ewentualnie wstawic na jakas ogolnodostepna
                strone, typu rapidshare, i dac linka. jak ktos chce, niech klika i sciaga
                n
                • szprota Re: a może 22.09.06, 15:10
                  nie wiem, czy będę umiała, ja obsługuję telefony komórkowe i bezprzewodowy
                  internet, a nie takie abrakadabry ;]
                  żartuję oczywiście.
                • supervixen Re: a może 22.09.06, 15:46
                  wysłałam Ci streszczenie, ale nie wiem czy dojdzie, bo chyba nie wpisałam
                  tematu, a że był załącznik w dodatku, to może Ci filtr nie przepuścić;) Jak
                  dojdzie, daj znać;)
    • supervixen Link do mojego streszczenia 22.09.06, 15:15
      rapidshare.de/files/34031536/cp.txt.html

Tylko proszę się nie nastawiać na zbyt wiele, tam nawet polskich liter nie ma i
      jest pełno błędów typu dziadek zamiast pradziadek;)
      • supervixen Re: Link do mojego streszczenia 22.09.06, 15:17
        aha, a konkurs swoją drogą możemy zrobić, ale na recenzję na przykład;)
        • szprota good idea 22.09.06, 15:22
          z konkursem na streszczenie to był raczej żart taki.
          • magda_b Re: good idea 22.09.06, 15:26
            zgodzę się Szproto z Twoją sygnaturką :) i dzięki za streszczenie, bardzo fajne
            jest, mało trochę o Człowieku Pięści wprawdzie i jego siostrze która się zwie
            Łucja Pałys hihi
            • szprota Re: good idea 22.09.06, 17:17
              a bo oni akurat są tak dobrze napisani, że nie miałam serca ich opisywać innymi
              słowy niż M.M. :)
            • szprota Re: good idea 22.09.06, 17:24
              mnie się w mojej sygnaturce raczej podoba to, że dla niewtajemniczonych wygląda
              mocno absurdalnie :)
      • szprota a tu do mojego 22.09.06, 15:25
        jak kir czarna polewka!
        trzeba ściągnąć.
      • renata19744 Re: Link do mojego streszczenia 22.09.06, 22:35
        nie moge tam wejsc , a tez bym chciala..prosze...
    • iwoniaw Przeczytałam i zgadzam się, że to kontynuacja Żaby 22.09.06, 22:15
      - aczkolwiek znacznie zmienił się styl. Jestem coraz bardziej przekonana, że MM
      czyta to forum, bo powieść momentami wygląda jak pastisz Jeżycjady, z
      uwzględnieniem wielu uwag, które tu padały. Największym szokiem dla mnie było
      przerysowanie Ignacego B. Toż wygląda jak własny odpowiednik z jakiejś komedii
      charakterystycznej! Pozostaje mieć nadzieję, że w kolejnych częściach Mila już
      nie zostawi męża ani na moment bez dozoru, bo w przeciwnym razie dom dla
      obłąkanych zdaje się być jedynym wyjściem.
      Mam parę uwag do wątku "wpadki", ale na razie się wstrzymuję z przyczyn wiadomych.
      Jest złośliwostka pod adresem jednej "osobowości telewizyjnej", faktycznie ;-).
      • monikate Re: Przeczytałam i zgadzam się, że to kontynuacja 22.09.06, 22:44
        Toż to samo napisałam w przyszpilonym wątku!!! Zgadzam się z tobą w 100%!!
    • paszczakowna1 Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 23.09.06, 00:37
      Powiedzcie mi tylko, czy Pyza wyszła za Frycka (a swoją drogą, to coraz bardziej
      przypomina telenowelę). Bo jeśli nie, to jest jeszcze jakaś nadzieja...
      • iwoniaw Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 23.09.06, 00:44
        Jeszcze nie, ale juz wszystko załatwione i postanowione.
        • tuskaroz Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 24.09.06, 21:08
          Jeśli ktoś móglby mi przesłać streszczenie, to bardzo proszę!
    • emusia Re: Wątek spoiler dla tych, co nie mogą wytrzymać 25.09.06, 00:00
      czy ja mogę dostać na meila streszczenie CzP? Co prawda przeczytałam już
      książkę, ale nie wiem czemu wydaje mi się, że streszczenie Supervixen jest
      prawdziwą perełką :) Jeśli mogę dostać to prosze bardzo na meila:
      marios87@tlen.pl
      • szprota są linki do streszczeń, ściągnijcie sobie:) [nt] 25.09.06, 00:21

• tuskaroz Re: są linki do streszczeń, ściągnijcie sobie:) [ 26.09.06, 21:35
          MAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Już mam
          Czarną Polewkę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hura!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka