agusia552 31.07.07, 15:10 Tak się ostatnio zastanawiałam nad imieniem Nora (córka Patrycji) czy nie wydaje się ono wam takie trochę w stylu Kristal czy Arleta . Czyli takie imiona z których MM się zawsze naigrywała? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dakota77 Re: Nora 31.07.07, 15:16 Dla mnie takie jest, zwlaszcza w zestawieniu z nazwiskiem Gorska, w niczym nie lepsze od zestawienia Kopiec Arleta:-). Zreszta dla mnie wiele imion lubianych przez autorke postaci Jezycjady jest pretensjonalnych. Odpowiedz Link
zieleniack Re: Nora 31.07.07, 15:26 Dla mnie jest to jedno ze starych imion (Nora pochodzi od Eleonory), a MM lubi nadawac takie postaciom. A że brzmi dziwnie... szczerze mowiac, jest to jedno z najbardziejj antypatycznych (jesli nie po prostu najbardziej antypatyczne) imie w Jeżycjadzie. Brzmi ponuro. Ale nawet nie o to chodzi... Czytałam wczoraj artykuł o tym, że jacyś rodzice chcieli nazwać dziecko "Dąb" i uzyskali na to zgode, poniewaz Dab jest symbolem dumy, szlachetnosci, siły itp. Wybuchla jednak afera, ze imie to moze byc obrazlliwe dla dziecka, ponieważ kojarzy sie z przedmiotem itp. Mnie to jakos bardzo nie razi, wszak kazde imie cos oznacza, a sa imiona takie, jak Jagoda, ktore takze pochodza od roslin. Ale jest pewne ale. Przypomnialo mi sie to w zwiazku z Nora nie bez powodu. Nora to niby imie, ale przeciez takze zwyczajny rzeczownik i to mający znaczenie mało pozytywne (np. zapadła nora;PPP). A juz szczegolnie w zestawieniu z dziewczynka.... jesli Nora bedzie dzieckim mało lubianym,to w wieku gimnazjalnym przede wszystkim bedzie miala przerabane... Odpowiedz Link
uccello Re: Nora 31.07.07, 15:41 Pretensje Borejków, są z innej półki po prostu, nie inspirują się popem, a sonetami Petrarki, czy Ibsenem. Poza tym, nadają imiona tzw. zstępne - Ignacy Grzegorz, Józef, Mila. W sumie -klasyka, jesli chodzi o rodziny inteligenckie. A że Górska Nora, brzmi śmiesznie, to swoją drogą. Nie sądzę,żeby Autorka o takim wyczuciu językowym zrobiła to bezwiednie. Odpowiedz Link
zieleniack Re: Nora 31.07.07, 15:49 Mila, Grzegorz i Józef to nie sa imiona zstepne O_o' te dwa pierwsze przede wszystkim... Odpowiedz Link
dakota77 Re: Nora 31.07.07, 15:57 Dla mnie pretensje sa pretensjami i efektu smiesznosci nie niweluje fakt, ze Laura jest od Filona, a nie Leoncia, jak Izaura;-), skoro zestawiona jest z nazwiskiem Pyziak:-))) Odpowiedz Link
zieleniack Re: Nora 31.07.07, 16:03 a mi to nigdy nie przeszkadzało ani nie wydawało sie dziwne O_o' Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Nora 13.08.07, 22:35 > > Górska Nora > > Fakt, ROTFL! :))) Aaaaaa! :DDDD Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Nora 17.09.07, 22:26 ucello, z tym wyczuciem jezykowym.. znaczy chcesz mi powiedziec, ze "chamskie krakanie" to tez byl zamierzony efekt i zasadniczo jako milosnik Viana dajmy na to powinienem sie tym surrealem zachwycic, podczas gdy mnie zbrzydzilo nie-do-opisania? :) Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Nora 31.07.07, 15:49 > Czytałam wczoraj artykuł o tym, że jacyś rodzice chcieli nazwać dziecko "Dąb" i > > uzyskali na to zgode, poniewaz Dab jest symbolem dumy, szlachetnosci, siły itp. > > Wybuchla jednak afera, ze imie to moze byc obrazlliwe dla dziecka, ponieważ > kojarzy sie z przedmiotem itp. No wystarczy, że ktoś powie do niego "Coś tak zdębiał?" Odpowiedz Link
zieleniack Re: Nora 31.07.07, 15:55 To nie jest az tak obrazliwe, jak obrazliwe moze byc uzycie slowa/imienia "Nora". Co prawda nie otaczaja mnie ludzie, ktorzy mogliby sie tak zachowac, ale jezdzilam kiedys na kolonie i juz dzieciaki w wieku 10-13 lat sa w stanie zarzucic tu jakims wyjatkowo chamskim "podseksem" :( a co do zbębiałego Dęba, to malinowa Malina jest przykladem identycznym, niemniej jednak MAlina to imie popularne, a Dąb juz nie;) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Nora 18.09.07, 09:06 >Czytałam wczoraj artykuł o tym, że jacyś rodzice chcieli nazwać >dziecko "Dąb" Ale chcieli mu tak dać na drugie imię, nie na pierwsze >i > > uzyskali na to zgode, poniewaz Dab jest symbolem dumy, szlachetnosci, siły itp. Zgodę uzyskali, ale wcale nie było łatwo. Dopiero w sądzie w Warszawie rozpatrzono ich sprawę pozytywnie. >Wybuchla jednak afera, ze imie to moze byc obrazlliwe dla dziecka, >ponieważ > kojarzy sie z przedmiotem itp. Mnie to jakos bardzo nie razi, > wszak kazde imie > cos oznacza, a sa imiona takie, jak Jagoda, ktore takze pochodza od roslin. Zgadza się. Zresztą słowo "dąb" symbolizuje coś silnego, mocnego, nikogo nie obraża. A tak w ogóle rodzice chłopca mieli naprawdę oryginalny pomysł z tym imieniem Odpowiedz Link
zieleniack Re: Nora 18.09.07, 14:42 Nie pamietam, czy na pierwsze, czy drugie, byc moze nie mialam w artykule tej inf-moze czytalas jakiś dłuzszy, ten 'moj' to byla w sumie jakas taka wzmianka w prasie. Im dluzej sie zastanawiam, tym bardziej mi sie to imie podoba:) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Nora 19.09.07, 11:22 zieleniack napisała: > Im dluzej sie zastanawiam, tym > bardziej mi sie to imie podoba:) Mi też, jest bardzo oryginalne i typowo polskie:) Odpowiedz Link
klymenystra Re: Nora 31.07.07, 16:04 mam wrazenie, ze Nora moze byc od Eleonory- imie bardzo ladne w koncu. podejrzewam, ze sama Nora kaze na siebie mowic Ela. a Ela Gorska brzmi dobrze. Odpowiedz Link
zieleniack Re: Nora 31.07.07, 16:05 chyba, ze zostala ochrzczona nie Eleonora, a Nora to tak, jak Sandra pochodzi od Aleksandry, ale mozna nadac dziecku imie "Sandra" i wtedy nie jest już "Olą" Odpowiedz Link
verdana Re: Nora 31.07.07, 16:40 Prawdę mowiac, to jest ten element, ktorego nie rozumiem w książkach MM. Naigrywanie sie z pretensjonalnych imion i nazwisk, a potem dawanie równie pretensjonalnych i niedopasowanych głównym bohaterom. Róża Pyziak? Laura Pyziak? W inteligenckiej, snobistycznej rodzinie? Patrycja w czasach, gdy to imię było traktowane niemal jak dzisiejsza Nikola? Aurelia? Czym lepsza Aurelia od Arlety? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Nora 31.07.07, 16:58 Ja tez tego nie rozumiem, dla mnie to dokladnie takie samo zjawisko. I pelna racja co do Patrycji, wtedy to imie bylo bardzo pretensjonalne i "nieinteligenckie". Odpowiedz Link
uccello Patrycja 31.07.07, 18:38 Taż , wiesz, co?! Patrycja posiada źródłosłów łacinski,no jak mogłaś!:) Odpowiedz Link
mmoni Re: Patrycja 31.07.07, 19:40 Właśnie, a Gabrysia o mało co nie została AFAIR Wergilią. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Patrycja 17.09.07, 22:29 za to zostala valkiria! a nie, przepraszam.. to jakas alternatywna Jezycjada :) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Nora 17.09.07, 22:32 nie przesadzacie z ta pretensjonalna Patrycja? Pulpa jest ode mnie starsza o 4 lata bodajze, i jak pamietam z dziecinstwa, nie bylo to imie wielce wydumane - rzadkie, ale normalne. Odpowiedz Link
lorelai30 Re: Nora 01.08.07, 23:56 De gustibus non disputandum - powiedziałby w tej chwili ktoś z Borejków. Mnie się Nora podoba (o Eleonorze nie wspominając). Zresztą nosząc sama oryginalne imię i bynajmniej nie cierpiąc z tego powodu prześladowania na żadnym etapie edukacji, bez wahania uszczęśliwiłam w ten sposób własną córkę - nie chciałam, żeby była piątą w przedszkolu Julią czy Olą. Kwestia gustu, a o gustach... itd. Róża i Laura Pyziak nie zrobiły na mnie wrażenia. Ale: Melania Gizela Schoppe, no, to już jest mocne uderzenie... ;) Odpowiedz Link
uccello Re: Nora 02.08.07, 10:58 Nie nazwałabym tego przypadkiem! Programowo ma. Anię. Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Nora 02.08.07, 14:17 I w połączeniu z tą Anią Nora jest jeszcze mniej zrozumiała. Żeby to jeszcze Natalia dała dziecku takie ibsenowskie imię, to bym się nie dziwiła. Ale Pulpecja i Baltona? Ania za to jak najbardziej. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Nora 02.08.07, 14:29 Ktos kiedys tu juz pisal, ze te 2 imiona córek Pulpy & Baltony to byly przez pania MM nadane na czesc gwiazd jazz-popu, czyli Norah Jones i Anny Marii Jopek :D Odpowiedz Link
baba45 Re: Nora 02.08.07, 14:42 Właśnie w zestawieniu z Anią Nora jest stuprocentowo oczywista. Toć Borejkówny oczytane są. L.M. Montgomery tyż znają, a te dwa imiona właśnie stamtą. Odpowiedz Link
pola_lawendowe Re: Nora 02.08.07, 20:07 (notatka na marginesie, witam Panie, z tej strony podczytująca forum debiutantka):) no, jakże?:) była, oczywiście. nie mam pod ręką Ani, ale, czy Nora nie występowała jako starsza ( niezamężna - wtedy) siostra którejś z koleżanek Ani?:) to była piękna historia. Ania, zaproszona na wesele, doprowadziła do pojednania Nory z jej równie, jak ona ( Nora, nie Ania):) zawziętym narzeczonym:) tom Ania na Uniwersytecie?:) Nora była moją ulubioną drugoplanową bohaterką:) impulsywna, zacięta w uporze brunetka. w tej samej historii występowała Ciotka Wywąchiwacz, do której należało ostatnie słowo, wieńczące historię Nory:) "szybko się żenisz, długo żałujesz':) życzę Paniom i Panom, rzecz jasna, miłego wieczoru:) Odpowiedz Link
klymenystra Re: Nora 02.08.07, 20:30 aaa. bylo, Ania postawila lampke w oknie i on przyplynal. nie pamietalam, ze sie nazywala Nora. Odpowiedz Link
uccello pola_lawendowe 02.08.07, 23:47 Aż zapachniało od Twojego nicka. Witaj na forum! Niech Ci z nami miło i ciekawie będzie! Odpowiedz Link
szprota Re: Nora 03.08.07, 01:57 Stuprocentowo Ania z Szumiących Topoli. Bardzo lubiłam tę Norę. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Nora 03.08.07, 04:06 Ale.. dlaczego trzecioplanowa, epizodyczna Nora a nie wierna Ani od najmlodszych lat, wymieniana chyba we wszystkich tomach... Diana? Skoro juz z Montgomery? Albo czemu nie Ania i Emilka, zeby uklon w strone glównych bohaterek z LMM byl taki rzeczywiscie 100%? :) Swoja droga Diana piekne imie i do tego jaki rodowód rzymsko-grecki! Emilia z kolei w ogóle heavy dla malutkiego dziecka i akurat takie musierowiczowskie imie, i patriotycznie (Plater) a do tego mozna zdrabniac na "Milus serce moje", wiec korzysci 100! :) Odpowiedz Link
bunny.tsukino A ja obstawiam Eleonorę 03.08.07, 08:41 z Rozważnej i Romantycznej. Nutria i Pulpa chyba były na filmie z 7 razy. :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: A ja obstawiam Eleonorę 03.08.07, 09:17 bunny.tsukino napisała: > z Rozważnej i Romantycznej. Nutria i Pulpa chyba były na filmie z 7 razy. :) Aaa to bardzo mozliwe. Tylko skad ta Ania do kompletu? Czemu nie Kasia (Winslet) hihihi Odpowiedz Link
bunny.tsukino Re: A ja obstawiam Eleonorę 05.08.07, 10:59 To ja już chyba wiem, czemu tak a nie inaczej. Bohaterce granej przez Kasię Winslet było MariANNA. Marysia a nawet Marianna byłaby dla Borejków za 'wsiowa' ( w tym momencie przepraszam wszystkie Marię, mnie to imię się bardzo podoba), więc zostało skrócone do Anny, a Eleonora do Nory. Odpowiedz Link
zieleniack Re: A ja obstawiam Eleonorę 23.08.07, 12:13 Skonczylam dzis czytac "RiR" i pomyslalam o tym samym: eleoNORA i mariANNA :) I byłam ciekawa, czy któraś z Was na to wpadła:) patrze, ze rzeczywiscie:) A tak swoja droga, to nie Pulpa i Nutria były na RiR 7 razy, a Nutria i Gaba Odpowiedz Link
isushi Re: A ja obstawiam Eleonorę 23.08.07, 22:29 Tak czy inaczej jak na Pulpę to dość dziwne imiona i widzę, że nie tylko ja tak sądzę. Nie wspominając, że czaru żadnego po matce nie odziedziczyły. Coś złe geny Florka musiały się wkraść. Odpowiedz Link
zieleniack Re: A ja obstawiam Eleonorę 24.08.07, 22:40 co do nory, to o tym czarze jeszcze nic nie wiadomo, jest za mała, aby to sądzic. Natomiast Ani mi szkoda i mam nadzieje, ze to jakis okres przejsciowy i ze ta dziewczynka nagle blysnie Odpowiedz Link
agusia552 Re: Nora 13.08.07, 21:26 ale Emilia chyba jest prywatna córka MM a ona nie nadaje imion z rodziny Odpowiedz Link
mkw98 Myślałam, że o Weasleyach rozmawiacie :-) 18.09.07, 19:53 Klikając w nazwę wątku byłam przekonana, że rozmawiacie o rodzinie Weasleyów z Harry'ego Pottera. :-) Dopiero niedawno zaczęłam zapoznawać się z cyklem o Harrym i bardzo borejkowsko mi się ta miła rodzina kojarzy. Dużo dzieci, mało pieniędzy, no i wszyscy rudzi. :-) Odpowiedz Link
ginestra Re: Myślałam, że o Weasleyach rozmawiacie :-) 18.09.07, 23:23 To prawda mkw98! :) Bardzo trafne skojarzenie, zresztą podobnie porównała obydwie rodziny założycielka wątku "MM a Harry Potter" :) Polecam wątek - wciąż na tej stronie, nie odpłynął jeszcze. Ja też uwielbiam Harrego Pottera :) Odpowiedz Link
mkw98 Re: Myślałam, że o Weasleyach rozmawiacie :-) 20.09.07, 14:39 Dziękuję, z przyjemnością poczytałam. Bardzo podobają mi się Twoje wypowiedzi w tamtym wątku, zwłaszcza nawiązanie do Alice Miller i zwrócenie uwagi na to, jak ważny jest pierwszy rok życia dziecka i otoczenie niemowlaka opieką i miłością, budujące "rdzeń" na całe życie, którego zaznał Harry a nie zaznał Wiadomo-Kto. Ostatnio sporo czytam na ten temat i Twój punkt widzenia jest mi bardzo bliski. :-) Odpowiedz Link
ginestra Re: Myślałam, że o Weasleyach rozmawiacie :-) 21.09.07, 16:17 Dzięki :)) A to o ważności pierwszych chwil i miesięcy na tym świecie, jak dla mnie jest bezsprzeczne i wiele widzę na to dowodów w życiu. Uwielbiam Harrego i wybieram się jutro (wreszcie) na film Zakon Feniksa :) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
ptasia Re: Nora 21.09.07, 16:19 imho Nora z Ibsena. taka była moja 1sza myśl, gdy o tym przeczytałam. Odpowiedz Link