Dodaj do ulubionych

Kim jestem?

15.07.09, 12:06
Tak sobie pomyślałam, że dawno nie było jakichś zagadek, zabaw itp., co według
mnie też jakąś oznaką zmian na forum, bo kiedyś bawiliśmy się samymi
książkami, naszą wiedzą o nich, cytatami itd. i wydaje mi się, że wiele osób
chętnie takie tematy łapało. Może teraz już nie ma takiej potrzeby, ale jeśli
ktoś miałby ochotę, mam taką zabawę, zobaczymy czy "chwyci".
No więc tak, szukamy jakichś szczególików o danej osobie i przedstawiamy je w
1 os.l.poj, tak, by inni mogli odgadnąć, o kogo chodzi. Mogą to być dosłowne
cytaty, może być przytoczone niedosłownie :D, byle złapać kontekst.
Przykład: "Mam zielone pazurki niczym Lisieccy"->Natalia

No więc pierwsza zagadka: Mam młotek pod tyłeczkiem :D
Obserwuj wątek
    • lezbobimbo Re: Kim jestem? 15.07.09, 12:31
      Jozinek! :)

Pomysl na odswiezenie zagadek bardzo dobry :)
      Tera moje zdanie zagadkowe:

"Zajadam powaznie pajde chleba z miodem."
      • rozdzial43 Re: Kim jestem? 15.07.09, 21:23
        lezbobimbo napisała:

> "Zajadam powaznie pajde chleba z miodem."

jasnowłose dziecko na balkonie w Pobiedziskach w obłoku białych petunii i
        oparach kiełbasy czosnkowej?

Moja zagadka:
        "jak ja nienawidzę opisów przyrody. U nas nie wymagali"
        • lutecja4 Re: Kim jestem? 15.07.09, 21:40
          Bodzio :)
          • rozdzial43 Re: Kim jestem? 15.07.09, 21:42
            Proszem o zagadkem.
          • lutecja4 Re: Kim jestem? 15.07.09, 21:45
            mam nieładną twarz o wrażliwych ustach
            • nioszka Re: Kim jestem? 15.07.09, 21:47
              Tomcio Kowalik

Mogę namalować krowę jeśli trzeba.
              • rozdzial43 Re: Kim jestem? 15.07.09, 22:05
                nioszka napisała:

> Mogę namalować krowę jeśli trzeba.

Terpentula!

"przechowuję mandolinę"

• k_linka Re: Kim jestem? 15.07.09, 22:08
                  Mlekodajna staruszka?
                  • rozdzial43 Re: Kim jestem? 15.07.09, 22:11
                    tak! A zagadkem?
                    • nioszka Re: Kim jestem? 16.07.09, 11:29
                      To ja zadam jak k_linka nie chce :)
                      Ciamkam fachowo gumą :)
                      • the_dzidka Re: Kim jestem? 16.07.09, 11:34
                        Aniela Kowalik AKA Franciszka Wyrobek.

Mam pled w bagażniku :)
                        • anutek115 Re: Kim jestem? 16.07.09, 11:44
                          Robrojek

Słyszę kroki śmierci, wychodzacej naprzeciw
                          • ananke666 Re: Kim jestem? 16.07.09, 11:46
                            Dmuchawiec
                            • ananke666 Re: Kim jestem? 16.07.09, 11:51
                              Jeśli zgadłam, to ciężko wchodzę na górę i przyglądam się z ciekawością.
                              • the_dzidka Re: Kim jestem? 16.07.09, 11:57
                                Pani Nowakowska z siatkami.

Rześko stękam i chlupię w jeziorze.
                                • nioszka Re: Kim jestem? 16.07.09, 12:17
                                  Baltona

Z racji swej profesji mam specjalny rabat na pewne rękodzieło.
                                  • anutek115 Re: Kim jestem? 16.07.09, 14:47
                                    Wolfi?

Nie jestem pewna, bo to mi nowa Jezycjadą pachnie, a ja cztery ostatnie tomy
                                    tylko raz czytałam...
                                    • filifionka-listopadowa Re: Kim jestem? 16.07.09, 15:08
                                      Bernard?
                                      Trochę mnie zagięłaś.
                                      • nioszka Re: Kim jestem? 16.07.09, 15:13
                                        a nene, to stara Jeżycjada jest
                                        • lezbobimbo Re: Kim jestem? 16.07.09, 15:19
                                          Czyzby Ajent od PZU, przekupywany rekodzielem Fryne?
                                          Czy chodzi o milicjanta, przekupywanego przez Idusie serduszkiem gipsiannym? :)))
                                          • nioszka Re: Kim jestem? 16.07.09, 15:20
                                            władza czyli milicjant :D
                                            dawaj swoją, Lezbobimbo! :)
                                            • lezbobimbo Re: Kim jestem? 16.07.09, 15:47
                                              Piszcze czyms, szczesliwy jak dziecko :)

(to czyms kluczowe dla odgadniecia)
                                              • rozdzial43 Re: Kim jestem? 16.07.09, 16:55
                                                lezbobimbo napisała:

> Piszcze czyms, szczesliwy jak dziecko :)
                                                >
                                                > (to czyms kluczowe dla odgadniecia)

Józinek trąbką sygnałówką?
                                                A może Ignacy Borejko na fletni Pana?

"milcząc tłamszę sobie oburącz szyję"
                                                • ginestra Re: Kim jestem? 16.07.09, 23:41
                                                  Mnie się wydaje, że to Dziadek Żak czymś piszczał szczęśliwy jak dziecko, ale
                                                  nie wiem zupełnie czym. :)
                                                  A może po prostu on się cieszył jak dziecko? :)

Trudne te zagadki, ale fajne! :-D
                                                  • lezbobimbo Re: Kim jestem? 16.07.09, 23:56
                                                    Niestety, ani dziadek Zak ani Ignacy na fletni pana :)

Podsunac podpowiedz teraz czy czekac do jutra? :)
                                                    Osoba piszczaca czyms, szczesliwa jak dziecko wystepuje w Neojezycjadzie czyli
                                                    od Noelki w przod :)
                                                  • the_dzidka Re: Kim jestem? 17.07.09, 09:05
                                                    Piotrek Żeromski?
                                                  • lezbobimbo Re: Kim jestem? 17.07.09, 12:54
                                                    Niestety tez nie Piotrek Zeromski :)
                                                    Osoba piszczaca czyms jest postronna, dorosla, nie poznajemy jej blizej :)
                                                  • lezbobimbo Re: podpowiedz kolejna 17.07.09, 21:44
                                                    Osoba piszczala oponami. Szczesliwa jak dziecko.
                                                    No nie mowcie mi, ze to az takie trudne :D
                                                  • mamalilki Re: podpowiedz kolejna 18.07.09, 00:25
                                                    Jacunio do walentynkowego samochodu, co wiózł Pulpę do palmiarni?
                                                  • lezbobimbo Re: Odpowiedz ;P 18.07.09, 05:11
                                                    mamalilki napisała:
                                                    > Jacunio do walentynkowego samochodu, co wiózł Pulpę do palmiarni?

Ach nie..
                                                    Odpowiedz: to taksowkarz z NiN. Ten co byl szczesliwy jak dziecko z poscigu jak
                                                    w Bullicie i opony mu piszczaly :)

Kto chce zadawac teraz, niech smialo daje :)
                      • k_linka Re: Kim jestem? 17.07.09, 20:09
                        nioszka napisała:

> To ja zadam jak k_linka nie chce :)
                        > Ciamkam fachowo gumą :)

Chcialam, niestety musialam udac sie do pracy:) ale dziekuje za wyreczenie. Nie
                        jestem dobra w ukladaniu zagadek
                        • nioszka Re: Kim jestem? 18.07.09, 10:25
                          Ja tam też super zdolna nie jestem, ale łatwiej zadawać niż odgadywać :) Bimbo
                          dała ciężką, więc ja dam prostszą :)

Pstrykam długopisem w upojeniu:)
                          • anutek115 Re: Kim jestem? 18.07.09, 10:29
                            Trzecie dzieko sasiada z "Noelki" :-))).

Piję z maturzystkami bruderszaft.
                            • nioszka Re: Kim jestem? 18.07.09, 10:47
                              Nauczycielka Mili i Moniki-Stefania ?

Lubię chodzić boso sierpniową porą.
                              • lezbobimbo Re: Kim jestem? 18.07.09, 16:42
                                nioszka napisała:
                                > Lubię chodzić boso sierpniową porą.

Aniella co spopiella na ulicach Poznania w BBB?
                                Czy raczej ktoras z ksiazek o przygodach wakacyjnych? :)
                                • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 10:56
                                  Nikt nie odpowiada, a zabawa fajna, więc...

Zapłakanym spojrzeniem napotykam obiektyw.
                                  • miau78 Re: Kim jestem? 21.07.09, 10:57
                                    Ignaś, śledzący Laurę i Wolfiego?
                                    • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 11:06
                                      E-e. Próbuj dalej :)
                                      • lezbobimbo Re: Kim jestem? 21.07.09, 11:12
                                        Maly Eugeniusz Jedwabinski, zdjecie gwiazdkowe :)

Dawaj dzidko nastepna zagadke, zeby nie bylo, zem zdominowala temat :)
                                        • nioszka Re: Kim jestem? 21.07.09, 11:16
                                          zagadkę daje ten co odgadnie, LB nie krępuj się :D
                                          a tamto z Aniellą było dobrze :)
                                        • filifionka-listopadowa Re: Kim jestem? 21.07.09, 11:19
                                          Mam taki kok,że zdaje się naciągać mi rysy twarzy:)
                                          • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 11:24
                                            Ewa Jedwabińska?
                                            • filifionka-listopadowa Re: Kim jestem? 21.07.09, 12:53
                                              Brawo! Teraz Twoja zagadka:)
                                              • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 12:55
                                                Powiedziano do mnie "nimium civiles viles".
                                                • lezbobimbo Re: Kim jestem? 21.07.09, 13:33
                                                  the_dzidka napisała:
                                                  > Powiedziano do mnie "nimium civiles viles".

Cholera, alezes mie zagiela ;PP To pewnie z ktorejs nowszej ksiazki, ktorej nie
                                                  mam na stanie (CP lub Sprezyny). Bo ze starszych nie pamietam takiego cytatu..
                                                  albo Neojezycjade czytalam zbyt pobieznie.
                                                  Przetumanilam sobie, wyszlo ze "zbyt grzeczni bywaja ordynarni".
                                                  Skoro lacina to pewnie ktos z Borejkow. Albo Ignac do ktorejs osoby w rodzinie
                                                  (moze Laurze?), albo panny B miedzy soba, albo ktos z iny do Ignaca.
                                                  • anutek115 Re: Kim jestem? 21.07.09, 13:39
                                                    To z "Pulpecji", Pulpa tak mówi do Jacunia?
                                                  • miau78 Re: Kim jestem? 21.07.09, 13:42
                                                    Anutek, byłaś szybsza:) dawaj zagadkę.
                                                • miau78 Re: Kim jestem? 21.07.09, 13:40
                                                  Jacunio! Pulpa tak do niego powiedziała, kiedy zażądał pocałunku!
                                                  • anutek115 Re: Kim jestem? 21.07.09, 13:46
                                                    Ukazuje się na mych ustach cień surowego usmiechu.
                                                  • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 14:12
                                                    Pieróg stawiający piątkę Gabrieli.
                                                    Lubię, kiedy odgaduje się moje życzenia.
                                                  • kaliope3 Re: Kim jestem? 21.07.09, 15:18
                                                    Znów Pulpa do Jacunia?
                                                  • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 15:37
                                                    Pulpa. Poprzednio to był Jacunio (pytanie nie brzmi "kto to
                                                    powiedział i do kogo?" tylko "kim jestem?")
                                                  • kaliope3 Re: Kim jestem? 21.07.09, 15:58
                                                    Pomimo mojej troski posłano mi spojrzenie wyrażające kompletny brak
                                                    dostępu do wewnętrznego świata autora ww spojrzenia.
                                                  • aganoreg Re: Kim jestem? 21.07.09, 16:09
                                                    Gabriela?
                                                  • kaliope3 Re: Kim jestem? 21.07.09, 19:39
                                                    Nie, nie Gaba
                                                  • onion68 Re: Kim jestem? 21.07.09, 19:42
                                                    Ignacy w IS?
                                                  • kaliope3 Re: Kim jestem? 21.07.09, 19:55
                                                    Ignacy, ale nie w IS tylko w Pulpecji,kiedy porównywał coś tam do muzyki (mam
                                                    słabą pamięć ostatnio),w każdym razie było to zaraz po tym jak Pulpa prezent
                                                    walentynkowy dostała od Jacunia. Zgadłaś!
                                                  • onion68 Re: Kim jestem? 21.07.09, 20:01
                                                    Prawie :-)
                                                    No dobra, zaczynam ruszać mózgiem nad zagadką.
                                                  • onion68 Re: Kim jestem? 21.07.09, 20:03
                                                    Twierdzę, że życie jest wspaniałe :-)
                                                  • nioszka Re: Kim jestem? 21.07.09, 20:55
                                                    Józinek

Mam przepięknie skrojone dżinsy.
                                                  • the_dzidka Re: Kim jestem? 21.07.09, 21:28
                                                    Cesia :)
                                                    Wylądowałem twarzą na miękkim brzuchu Bernarda.
                                                  • aganoreg Re: Kim jestem? 21.07.09, 22:21
                                                    Chlopczyk uciekajacy przed Lisieckimi?

Cos mi nie ida zagadki ostatnio...
                                                  • the_dzidka Re: Kim jestem? 22.07.09, 08:42
                                                    Jak to nie idą? Chłopczyk, oczywiście!
                                                  • lezbobimbo Re: Kim jestem? 21.07.09, 22:24
                                                    Kozio?
                                                    Albo moze maly Jozinek bijacy sie z kuzynem, gdy wszedl na to Bernard?
    • aganoreg Re: Kim jestem? 22.07.09, 10:35
      Ha! To zadam tu:

Siedzę ubrana w koszulę nocną, różową w kwiatuszki.
      • wierszyk-pana-leara Tamże 22.07.09, 12:40
        Pani Schoppe

leżę i cicho sklamrzę
        • aganoreg Re: Tamże 22.07.09, 13:07
          Niestety nie!
        • lezbobimbo Re: Tamże 22.07.09, 13:39
          wierszyk-pana-leara napisała:
          > leżę i cicho sklamrzę

To akurat latwe, gdyz to Motyl sklamrzal w centrum malej kaluzy, a potem slowo
          sklamrzenie juz nigdy chyba nie padlo w Jezycjadzie :)
      • lezbobimbo Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:38
        aganoreg napisała:
        > Siedzę ubrana w koszulę nocną, różową w kwiatuszki.

Chorera musze podedukowac. Osoba plci zenskiej, w koszuli nocnej i w
        kwiatuszkach kojarzy mi sie nieodparcie z ktoras z Borejkowien czy Pyza,
        ewentualnie trzonowcem rodziny, Mila.
        Chyba ze sie myle i to jest Bella, tylko czy ona siedziala w koszuli nocnej w
        dzien, zamiast aktywnosci zorganizowanej i ubranej?
        W koszuli nocnej teoretycznie moglaby siedziec w dzien tez mama Zakowa przy
        tworzeniu hipciow z gliny, ale przeciez nie w roziowiutkich kwiatuskach?
        • nioszka Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:40
          a Bebe nie była ubrana w koszulę nocną kiedy miała te swoje nocne spotkania z
          Dambem?
          • cysia.b Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:46
            Mnie się zdaje, że ta w koszuli w kwiatuszki to Gabryjela, chyba w
            NiN
            • aganoreg Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:49
              cysia.b napisała:

> Mnie się zdaje, że ta w koszuli w kwiatuszki to Gabryjela, chyba w
              > NiN

Brawo!
              • cysia.b Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:57
                Skoro zgadłam to zadaję:
                Trzymam śledzia za skronie
                • nioszka Re: Kim jestem? 22.07.09, 14:00
                  pani Sznytek B.

lubię jabłka
                  • lezbobimbo Re: Kim jestem? 22.07.09, 15:14
                    nioszka:
                    > lubię jabłka

Lelujka OwR? Tzn on nie dosc ze lubi, to jeszcze promuje zdrowotnie. Kto w
                    Jezycjadzie nie lubi jablek ani twarogu, ten nie istnieje! (albo uciekl do
                    Australii)
                    • nioszka Re: Kim jestem? 22.07.09, 15:16
                      No on ci on, z żelazem jak naplute :)
                      zadawaj, ale żadnych taksówkarzy! :D
                      • lezbobimbo Re: Kim jestem? 22.07.09, 18:14
                        Zadaje nastepna:

Odzywam sie glosem wielkoluda greckiego.

• aganoreg Re: Kim jestem? 23.07.09, 13:15
                          lezbobimbo napisała:

> Zadaje nastepna:
                          >
                          > Odzywam sie glosem wielkoluda greckiego.

Nie mam pojecia, skad wy to bierzecie?
                          • nioszka Re: Kim jestem? 23.07.09, 21:58
                            Nie my, nie my, ja wymyślam proste, to tylko Lezbobimbo tak kombinuje :)
                          • lezbobimbo Re: Kim jestem? podpowiedz 26.07.09, 13:15
                            Przepraszam, ze tak kombinuje :)
                            Sprobuje ulatwic zagadke.

Oto podpowiedz:
                            ososba jest osoba rzeczywista i nie jest bohaterka Jezycjady, pada o niej tylko
                            jedno zdanie bardzo poboczne.
                            Osoba ta moze w naszej zabawie powiedziec o sobie:
                            "Rycze glosem giganta"
                            • lutecja4 Re: Kim jestem? podpowiedz 26.07.09, 20:22
                              Ty sobie jawnie z nas bimbasz :)
                              • lezbobimbo Re: Kim jestem?odpowiedz 26.07.09, 21:30
                                Ryknela glosem giganta Malgorzata Ostrowska w radiu przy aerobiku Anielli co
                                spopiella w BBB i Bebe rzucila sie sciszac :D

Czy ja za duzo bimbam? Niech tera kto inny zadaje!
                                • nioszka Re: Kim jestem?odpowiedz 26.07.09, 22:27
                                  Podobno wszędzie węszę podteksty.
                              • lezbobimbo Re: Kim jestem? podpowiedz 26.07.09, 21:31
                                OT Lutecjo jakie masz cudny ciag kociambrow malenkich w sygnaturce :))))
            • nioszka Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:50
              z nogą u góry albo wyciągająca szkło z nogi Nutrii? hmm, może być ;D
              • aganoreg Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:57
                Wyciagajaca szklo Nutrii :) a Tygrys podsluchiwal pod drzwiami.

Jakos mi ta koszula do Gaby nie pasuje
          • lezbobimbo Re: Kim jestem? 22.07.09, 13:49
            nioszka napisała:
            > a Bebe nie była ubrana w koszulę nocną kiedy miała te swoje nocne spotkania z
            > Dambem?

O masz! O Bebe nocnej marze zapomnialam calkiem! Ale ona chyba nie miala na
            sobie rozowych kwiatuszkow, bo bym zapamietala. Bebe chyba w desenie sie nie
            ubierala tylko czyste kolory? Oprocz rozowego, ktory nijak mi sie z nia nie
            kojarzy (Alzheimer mi znow cos schowal?)
            • lutecja4 Re: Kim jestem? 26.07.09, 23:41

lezbobimbo napisała:
              Ryknela glosem giganta Malgorzata Ostrowska w radiu przy aerobiku Anielli co
              spopiella w BBB i Bebe rzucila sie sciszac :D

Czy ja za duzo bimbam? Niech tera kto inny zadaje!
              no to ja zadam :)
              silnie odczuwam skutki upału
              • anutek115 Re: Kim jestem? 27.07.09, 08:51
                lutecja4 napisała:

> no to ja zadam :)
                > silnie odczuwam skutki upału

Natalia?
                • lutecja4 Re: Kim jestem? 27.07.09, 20:17
                  Natalia też źle znosiła upał, ale to nie o nią chodzi :))
                  • lutecja4 Re: Kim jestem? 28.07.09, 08:53
                    ale to też z NiN :)
                    • nioszka Re: Kim jestem? 28.07.09, 09:18
                      Dmuchawiec snujący się rankiem po ulicy :)

Jeśli dobrze, to ja swoją zagadkę zadałam już wcześniej niż Lutecja, gdzieś tam
                      pod Lezbobimbo :)
                    • frigideira Re: Kim jestem? 28.07.09, 11:53
                      Miągwa?
                      • lutecja4 Re: Kim jestem? 28.07.09, 20:38
                        nie Dmuchawiec i nie Miągwa
                        wiem,że w NiN wszyscy źle znosili upał, ale tu chodziło o panienkę z recepcji na
                        campingu "Chaber"
                        "Panienka w biurze tak silnie odczuwała skutki upału,że kazała im przyjść w
                        sprawie opłat i formalności dopiero wtedy, gdy będą wyjeżdżać.Zaraz też zamknęła
                        biuro i poszła do domu."
                        • lutecja4 Re: Kim jestem? 28.07.09, 20:40
                          nioszka napisała 26.07.09, 22:27
                          Podobno wszędzie węszę podteksty.
                          • lutecja4 Re: Kim jestem? 01.08.09, 07:58
                            Przeszczep?
                            • aleksandrowa Re: Kim jestem? 23.08.09, 13:32
                              Czarek Majchrzak- ukochany Arabelli.
                              moja zagadka:

"Panie, tego"
                              • rozdzial43 Re: Kim jestem? 23.08.09, 13:35
                                Dziadek Żak.

Moja zagadka:
                                "Milcząc tłamszę sobie oburącz szyję"
                                • jamniczysko Re: Kim jestem? 23.08.09, 18:05
                                  Pani Zajęczyk.

Moje rzęsy podginają się na końcach jak płatki tego egzotycznego
                                  kwiatu.

?
                                  • lutecja4 Re: Kim jestem? 23.08.09, 18:57
                                    czyżby Maciek Ogorzałka?
                                  • ananke666 Re: Kim jestem? 24.08.09, 02:11
                                    Kreska
                                    To były płatki tych drobnych kwiatków.
                                    • ananke666 Re: Kim jestem? 24.08.09, 02:16
                                      ...chyba, że numer z płatkami był dwa razy i to kto inny.
                                      Na wypadek, gdybym zgadła:
                                      Rozpalałam w kotle centralnego ogrzewania.
                                      • jamniczysko Re: Kim jestem? 24.08.09, 09:09
                                        Niespodziana. Cecylia Niespodziana.

Płatków nie było dwa razy, to ja zgrzeszyłam pychą i nie
                                        sprawdziłam.:(
                                        • ananke666 Re: Kim jestem? 24.08.09, 12:07
                                          trafione, zadawaj :)
                                          • jamniczysko Re: Kim jestem? 24.08.09, 12:14
                                            Mój dom oddycha miłością. :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka