Dodaj do ulubionych

SAMOCHÓD W FIRMIE

22.04.04, 14:17
Witam serdecznie ,
prowadzę działalność gospodarcza .. kupiłam samochód osobowy na siebie (
osobę fizyczna ) w jaki sposób i czy moge wprowadzic i rozliczac ten smochów
w firmie.. Prosze o pomoc.. aga
Obserwuj wątek
    • radoslaw.gumulka Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 23.04.04, 10:52
      Zasady rozliczania kosztów związanych z samochodem osobowym w firmie nie
      uległy jednak istotnym zmianom. Wprowadzona definicja ma charakter
      porządkujący i uszczegółowiający dotychczas obowiązujące w tym zakresie
      przepisy, a przede wszystkim ma na celu uniemożliwienie zaliczania w koszty bez
      ograniczeń wydatków związanych z używaniem przerobionych samochodów
      osobowych. samochodem osobowym
      jest każdy samochód, który nie posiada homologacji producenta lub importera
      wymaganej dla samochodów innych niż osobowe oraz którego dopuszczalna
      ładowność nie przekracza 500 kilogramów. Wydatki związane z używaniem samochodu
      ciężarowego są zaliczane do
      kosztów uzyskania przychodów, w pełnej wysokości. Natomiast wydatki
      związane z używaniem samochodów osobowych podlegają ograniczeniom. Samochód ten
      wpisuje sie do ewidencji środków trwałych i wartości niematerilanych i prawnych
      wg jego wartości początkowej. Od tak ustalonej wartości początkowej samochodu
      osobowego (tj. środka
      trwałego) podatnik będzie dokonywał odpisów amortyzacyjnych, począwszy od
      pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym ten środek trwały
      wprowadził do ewidencji, do końca tego miesiąca, w którym nastąpi zrównanie
      sumy odpisów amortyzacyjnych z ich wartością początkową.

Co do zasady roczna stawka amortyzacyjna określona w Wykazie stanowiącym
      załącznik do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych - dla
      samochodów osobowych wynosi 20%. Warto jednak zwrócić uwagę, iż dla używanych
      środków transportu (w tym
      samochodów osobowych), po raz pierwszy wprowadzonych do ewidencji
      środków trwałych, podatnicy mogą indywidualnie ustalić stawkę amortyzacyjną, z
      tym że w tym przypadku okres amortyzacji nie może być krótszy niż 30 miesięcy.
      W rozumieniu ustawy środki transportu uważa się za używane - jeżeli podatnik
      udowodni, że przed ich nabyciem były wykorzystywane co najmniej przez okres 6
      miesięcy (art. 22j ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 1 ustawy).
      Podatnik ma prawo zaliczać do kosztów uzyskania przychodów te wydatki na
      bieżącą eksploatację wprowadzonego do ewidencji środków trwałych samochodu
      osobowego stanowiącego jego współwłasność, które pozostają w związku
      przyczynowo-skutkowym z przychodami uzyskiwanymi z działalności
      gospodarczej.

• marek00012 Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 25.04.04, 10:24
      Witam serdecznie ,
      > prowadzę działalność gospodarcza (jestem na książce)i kupiłem samochód
      ciężarowy na początku grudniu (z kratką i homologacją), na siebie ,osobę
      fizyczna .Czy moge bez wprowadzania do środków trwałych koszty jego
      eksploatacji i przeglądów zaliczyć do kosztów . Sądze że obecnie jest to
      możliwe. Jak będzie po zmianie ustawy o VAT od maja? Zmiana w VAT powoduje brak
      możliwości odliczania VAT od paliwa, a w podatku dochodowym brak definicji
      samochodu ciężarowego i trzeba będzie rozliczac ten smochód jak osobowy pisząc
      kilometry tras służbowych i mnożąc przez cenę jednego kilometra? Proszę o
      wyjaśnienie jak mam zrobić bo muszę złożyć PIT 36 - roczny, i jak dalej robić,
      do maja i po maju. Gorąco Pozdrawiam. Marek.
      • radoslaw.gumulka Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 26.04.04, 12:37
        Generalnie na forum odpowiadamy na pytania dot. zeznań podatkowych za 2003 rok.
        Zapraszamy serdecznie po 1 maja 2004r.
    • marek00012 Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 26.04.04, 23:47
      Moje pytanie o rozliczenie kosztów samochodu ciężarowego nie będocego środkiem
      trwałym dotyczy zamknięcia KPiR (grudzień) oraz złożenia PIT 36. Serdecznie
      Pozdrawiam. Marek.
      • radoslaw.gumulka Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 28.04.04, 10:10
        marek00012 napisał:

> Moje pytanie o rozliczenie kosztów samochodu ciężarowego nie będocego
        środkiem
        >
        > trwałym dotyczy zamknięcia KPiR (grudzień) oraz złożenia PIT 36. Serdecznie
        > Pozdrawiam. Marek.
        Rozliczenie następuje w formie ewidencji przebiegu pojazdu. kwoty z ewidencji
        wpisywane są w kol. 14 KPIR, jako koszt użytkowania samochodu nie będącego
        własnością firmy.
        • marek00012 Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 04.05.04, 22:32
          Marek00012 jeszcze raz wraca (zgodnie z sugestją Pana) do tematu rozliczenia
          kosztów eksploatacji samochodu ciężaroweg (do 30 IV 2004 samochód ciężarowy)
          nie wprowadzonego do środków trwałych. Ja czytając "Ustawę o podatku dochodowym
          od osób fizycznych" znalazłem Art. 23.1. Nie uważa się za koszty uzyskania
          przychodów:46) poniesionych wydatków zaliczonych do kosztów uzyskania
          przychodów, z zastrzeżeniem pkt. 36, z tytułu używania nie wprowadzonego do
          ewidencji środków trwałych samochodu osobowego, w tym także stanowiącego
          własność osoby prowadzącej działalność gospodarczą. Czytając ten przepis
          podatkowy można sądzić, że ustawodawca rozmyślnie ograniczył nie zaliczenie do
          kosztów poniesionych wydatków nie wpisanego do środków trwałych samochodu
          osobowego, a nie wspomniał o samochodzie ciężarowym. Ważne jest jak szanowny
          Pan o tym sądzi, ale znacznie ważniejsze jest jaka jest interpretacja Urzędów
          skarbowych. Ja boję się pisać do US aby nie przyszli kontrolować. Zeszły rok
          rozliczyłem pisząc z XII listę przejechanych kilometrów (tak Pan pisał)
          , ale mam tego dosyć. Wolał bym zacząć pisać od maja jako napewno obowiązkowe.
          Mam jeszcze jeden problem: jakie brać faktury na koszty mojego samochodu,
          nabywca - moje imię i nazwisko, oraz NIP mój - firmy? Serdecznie pozdrawiam.
          Marek00012.
          • kadar.7 Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 05.05.04, 08:21
            Dlaczego nie wprowadzi Pan samochodu do ewidencji środków trwałych, Będzie Pan
            amortyzował, a koszty eksploatacji zaliczy do kosztów uzyskania przychodów?
            Tak jest łatwiej i przyjemniej.
            • marek00012 Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 07.05.04, 00:15
              kadar.7 napisała:

> Dlaczego nie wprowadzi Pan samochodu do ewidencji środków trwałych, Będzie
              Pan
              > amortyzował, a koszty eksploatacji zaliczy do kosztów uzyskania przychodów?
              > Tak jest łatwiej i przyjemniej. Ponieważ samochód jest po leasingu (mała
              wartość wykupu) i przy sprzedaży - likwidacji działalności za 18 miesięcy -
              samochód nie będzie zamortyzowany, a Vat (odzyskany) będzie musiał być zwrócony
              w pełnej wysokości, przy dużo niższej wartości samochodu, a jednocześnie dla
              PIT dużo wyższej wartości samochodu. Chytrość MF jest niesamowita i należy
              działać zgodnie z prawem ale i własną korzyścią. Serdecznie dziękuję, myślałem
              że żadnej odpowiedzi nie będzie. Odczuwam brak możliwości kontaktu ze
              specjalistami prawa podatkowego, dyskusji i innego spojżenia. Gorąco
              Pozdrawiam.Marek. PS Prawo podatkowe jest bardzo trudne, spotykałem nawet w
              dużej firmie złe księgowania usług eksportowych i wiele innych. Marek.
              • marek00012 Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 07.05.04, 00:18
                marek00012 napisał:

> kadar.7 napisała:
                >
                > > Dlaczego nie wprowadzi Pan samochodu do ewidencji środków trwałych, Będzie
                >
                > Pan
                > > amortyzował, a koszty eksploatacji zaliczy do kosztów uzyskania przychodów
                > ?
                > > Tak jest łatwiej i przyjemniej. Ponieważ samochód jest po leasingu (mała
                > wartość wykupu) i przy sprzedaży - likwidacji działalności za 18 miesięcy -
                > samochód nie będzie zamortyzowany, a Vat (odzyskany) będzie musiał być
                zwrócony
                >
                > w pełnej wysokości, przy dużo niższej wartości samochodu, a jednocześnie dla
                > PIT dużo wyższej wartości samochodu. Chytrość MF jest niesamowita i należy
                > działać zgodnie z prawem ale i własną korzyścią. Serdecznie dziękuję,
                myślałem
                > że żadnej odpowiedzi nie będzie. Odczuwam brak możliwości kontaktu ze
                > specjalistami prawa podatkowego, dyskusji i innego spojrzenia. Gorąco
                > Pozdrawiam.Marek. PS Prawo podatkowe jest bardzo trudne, spotykałem nawet w
                > dużej firmie złe księgowania usług eksportowych i wiele innych. Marek.
    • marekrakow Re: SAMOCHÓD W FIRMIE 06.08.04, 11:58
      Chcę wprowadzić mój używany od 5 lat samochód do ewidencji środków trwałych.
      1. Czy mogę to uczynić tylko na początku roku podatkowego?
      2. Czy jako właściciel firmy mogę wpisywać wszysykie poniesione koszty czy
      tylko wg ewidencji przebiegu pojazdu?
      3. Czy jak sprzedam samochód to stanę się automatycznie VATowcem
      Dzięki, PZDR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka