Dodaj do ulubionych

pytanko dot. VAT przy DG?

13.07.11, 10:36
witam, prowadze DG (fryzjer, manikiu, solarium) zatrudniajac 3 pracownikow na pelny etat; miesiecznie na kasie fiskalnej ok. 15 tys zl i jestem troche przerazona, dlaczego place co miesiac ok. 1000-1500 zł za Vat tzn. deklaracje Vat-7, jak nie wiadomo jakich zyskow nie mam, albo prowadze za uczciwie; nadmienie, iz jestem na podatku liniowym (w styczniu to zmienie, chyba na zasady ogolne), odebralam Vat za zakup pawilonu (ok. 90 tys. zl), a i pracuje na umowe o prace na etacie; moze ktos bardziej sie orientuje w tej kwestii i pokusi sie o wytlumaczenie mi tej kwestii, ewentualnie podpowie jaka forme opodatkowania wybrac odpowiedz;przy takiej DG najkorzystniejsza, ale chyba kase fiskalna i Vat musze odprowadzac; poniewaz nie ma mnie w salonie przez wiekszosc dnia, chcialabym jak najbardziej mniej papierkowa/wymagajaca ksiegowosc prowadzic; z góry dziekuje za
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: pytanko dot. VAT przy DG? 13.07.11, 12:16
      Musisz dokładnie obliczyć swój roczny obrót netto (w roku 2010) - jeżeli jest mniejszy niż 100 tys. zł, prawdopodobnie, możesz przejść na zwolnienie VAT.

Podobnie - jeżeli w roku 2011, nie przekroczysz 150 tys. zł.
      • diana2003 Re: pytanko dot. VAT przy DG? 13.07.11, 12:33
        dziekuje za informacje; nie nie przekraczylam tych kwot, jestem w 3 roku DG 12 tys straty, mam nadzieje, ze wyjde z niej do konca roku; ale nie ma tu nic do rzeczy, ze odebralam Vat z tytulu zakupu pawilonu uslugowego?
        • jck.x Re: pytanko dot. VAT przy DG? 13.07.11, 12:48
          Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy:
          "10 - 15 tys." miesięcznie x 12 miesięcy pozwala na łatwe przekroczenie progu 100 tys. rocznie, może nawet 150 tys. ...

Dlatego dokładność jest tu ważna.
          ...
          • diana2003 Re: pytanko dot. VAT przy DG? 13.07.11, 13:00
            tak ok. 13-15 tys jest w raportach miesiecznych na kasie fiskalnej, a co za tym idzie przekraczam kwote 100 tys, tyle ze jest to brutto;
            • jck.x Re: pytanko dot. VAT przy DG? 13.07.11, 16:27
              Do limitu VAT-u się nie uwzględnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka