Dodaj do ulubionych

Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pytania

10.09.12, 09:40
Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pytania dotyczyły udziału w konkursie osób posiadających już działalność gospodarczą oraz harmonogramu głównych zamierzeń .
W przypadku pierwszego tematu - posiadanie działalności gospodarczej nie jest przeciwwskazaniem do wzięcia udziału w konkursie, warunek jaki musi być spełniony w tym przypadku - zgłaszany pomysł musi być nowy.
Jeśli chodzi o harmonogram głównych zamierzeń - jest to zestawienie planowany kosztów i prognozowanych przychodów dla pierwszych 12 miesięcy funkcjonowania zgłoszonego do konkursu biznesu.
Obserwuj wątek
    • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 10.09.12, 14:53
      Witam,

mam następujące pytania w sprawie biznesplanu:
      - odnośnie kosztów administracyjnych - czy, jeżeli firma będzie prowadzona w domu właściciela może on wliczyć w swoje koszty wydatki na elektryczność czy internet?
      - podatek VAT - czy usługi doradcze (anie budowlane, ani finsnowe) są obciążone ustawowo podatkiem VAT? jakim?
      - plan ilościowy sprzedaży powinien być wykonany na misiąc czy dłuzszy okres?
      - czy w harmonogramie głównych zdarzeń należy wpisać wpisać przychody zgodnie z miesięcznym planem sprzedaży (każdy miesiąc tak samo) czy zakładając, że w miarę czasu firma będzie coraz popularniejsza, a w związku z tym jej przychody będą rosnąć?

Dziękuję i pozdrawiam,
      lore-lka
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 13:16
        Witam,

Koszty związane z mieszkaniem mogą być wliczane do kosztów działalności w proporcji w jakiej dotyczą tej działalności. VAT od usług doradczych w większości wypadków wynosi 23%, proszę o informację czego dotyczy doradztwo będę mogła odpowiedzieć precyzyjniej na to pytanie.
        Plan ilościowy proszę stworzyć na 12 miesięcy. Co do harmonogramu uzależnione jest to od tego czy przewiduje Pani że sprzedaż będzie rosła jeśli tak to i przychody teoretycznie powinny się zwiększać, jest to uzależnione również od Pani polityki cenowej.

Pozdarwiam
        • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 13:38
          dziękuję bardzo za odpowiedzi.
          - w jaki sposób określić tę proporcję? czy mogę przyjąć odgórnie, że np. firma zużywa 50% energii elektrycznej?
          - chodzi o usługi z zakresu doradztwo organizacyjnego,

Przewiduję, że w miarę istnienia firmy i kampanii marketingowej, dochody będą wzrastać.

Kolejne pytanie - skoro przewiduję wzrost dochodów w czasie, to czy w planie sprzedaży podać szacunki z początku działaności, średnie czy jakich się spodziewam pod koniec pierwszego roku?

Oraz, czy w charakterystyce konkurencji należy wymienić z nazwy firmy oferujące podobne usługi czy opisać te podobne usługi wskazując, które są takie same, a które tylko podobne?

Czytałam odpowidzi z zeszłego roku dot. struktury zarządzania, m.in. wskazanie, że musi być elastyczna. W pierwszym okresie działalności planuję prowadzić ją jednoosobowo. W związku z tym mam wątpliwośc jak zwiększyć atrakcyjność mojego wpisu w punkcie dot. zarządzania i organizacji.

Czy w punkcie płace wystarczy wskazać, że jedyną płacą, bedzie moje wynagrodzenie jako właściciela i będzie ono zależeć od dochodów osiagniętych przez firmę, czy kierując się danymi z planu sprzedaży i oceny finansowej powinnam wpisać jakie dokładnie ono będzie?

Czy może mi Pan/i udzilić odpowiedzi, jakie koszty można odliczyć? Amortyzacja, opłaty, paliwo... coś jeszcze?
          • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 14:53
            Proporcję ustala Pani na podstawie tego jaką część mieszkania/domu wykorzystuje Pani w działalności czyli np 50% i wówczas koszty czynszu, energii itp rozlicza Pani zgodnie z ta proporcją.
            Usługi doradztwa organizacyjnego 23%
            Plan sprzedaży powinna Pani podać w rozbiciu na 12 miesięcy.
            W charakterystyce konkurencji proszę opisać firmy będące bezpośrednimi konkurentami.
            Struktura - jeśli wystarczające jest prowadzenie firmy jednoosobowo to proszę tak napisać, może Pani opisać planowaną na przyszłość strukturę.
            Co do płac - pieniądze prze Panią pobierane, w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej, nie będą wynagrodzeniem ani kosztem dla działalności.
            Co do kosztów - może Pani ujmować koszty lokalu, biurowe ( np papier, toner itp), koszty telefonów, internetu oraz wszelkie inne koszty związane z prowadzoną działalnością
            • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 14:56
              Dziękuję.
              W związku z tym w części płace powinnam wpisać, że nie będzie takowych w mojej działalności ze względu na jej charakter?
              • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 14:56
                I oczywiście pozdrawiam:)!
                • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 15:00
                  Również pozdrawiam :)
              • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 14:59
                Tak dokłanie
                • lore-lka pytanie - ogólne oraz do p. 10 i 8.2 23.09.12, 23:43
                  1. Czy do biznesplanu można dołączyć załączniki nt. szczegółowego planu sprzedaży czy analizy finansowej, które nie byłby zaliczone się do max 10-stronowego biznesplanu?
                  2. Czy w p. 8.2 dotyczącym nakładów inwestycyjnych, ceny powinny być podane netto czy brutto? Czy powinny się tam znaleźć również koszty administracyjne (typu czynsz, prąd, obsługa księgowa itp)?
                  3. Czy w p. 10 powinny zostać również ujęte koszty założenia dg? Jeżeli tak, może Pan/i podpowiedzieć jakie one są dla jednoosobowej dg?
                  4. Czy w p. 10 po stronie przychodów może być ujęta nagroda z konkursu? jeżeli tak to brutto czy netto?
                  5.Czy w punkcie 10 mogą być być wpisane nakłady inwestycyjne, które nie są środkami trwałymi?

pozdrawiam:)
                  • ekspert.raiffeisen-bank Re: pytanie - ogólne oraz do p. 10 i 8.2 26.09.12, 13:22
                    Ad.1. Tak można
                    Ad.2 W punkcie 8,2 podajemy nakłady na środki trwałe i WNiP
                    Ad.3 opisane powyżej
                    Ad.4 opisane powyżej
                    Ad.5 W punkcie 10-tym opisujemy koszty a nie nakłady inwestycyjne czyli np koszty wynagrodzeń, czynsze, obsługa księgowa, prawna, materiały biurowe itp.

Pozdrawiam
    • niunio-dwa Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 12.09.12, 20:51
      Witam:)
      czy bplan może być stworzony w jakimś dostępnym programie do pisania biznesplanów?
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 13.09.12, 12:53
        Witam,

Biznes plan musi mieć formę określoną w regulaminie. Czy programy do ich tworzenia to umożliwiają?

Pozdrawiam
        • kaveci Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 14:56
          1.czy lepiej punktowane są biznesplany przewidujące zatrudnienie osób?
          2.czy w źródle finansowania można wpisać nagroda?
          3.czy w pkt.10 musi być uwzględniony podatek dochodowy?
          4.co wpisać w pkt. 7.5 gdy będą świadczone usługi na telefon?
          5.co w pkt. 9.3 i 9.4 gdy nie przewiduje zatrudnienia pracowników?
          6.duże problemy mam z pkt. 9.1 i 9.2 w związku z tym że będzie to jednoosbowa działalność i trudno tu wymyślić jakąś strukturę organizacji. Może jakąś podpowiedź?
    • jaga5000 pytanie o Vat 19.09.12, 14:36
      Czy kwoty podane w punkcie 10 powinny być podane brutto czy netto przy działalności handlowo-usługowej?
      • jaga5000 Re: pytanie o Vat 21.09.12, 12:48
        Jakie kwoty należy podać w punkcie 10 -netto czy brutto (działalność ma miec charakter handlowo-usługowy)?
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: pytanie o Vat 21.09.12, 13:08
        Jeśli jest Pani Vat-owcem to netto.
        • lore-lka Re: pytanie o p.10 22.09.12, 15:26
          czy w punkcie 10 mogą być być wpisane nakłady inwestycyjne, które nie są środkami trwałymi? a czy w p. dotyczącym nakładów inwestycyjnych, ceny powinny być podane netto czy brutto?
          pozdrawiam,
          • ekspert.raiffeisen-bank Re: pytanie o p.10 24.09.12, 13:15
            Kwoty - jeśli firma będzie VAT-owce będą w kworach netto. W punkcie 10 -tym opisujemy koszty a nie nakłady inwestycyjne.

Pozdrawiam
            • lore-lka Re: pytanie o p.10 24.09.12, 13:34
              dziękuję bardzo. Mam jeszcze kilka pytań:

czy informacja o tym czy jest się vatowcem czy nie powinna zostać umieszczona w którymś punkcie, czy będzie to jasne dla jury? czy powinno się również podać na jakich zasadach będzie opłacany podatek dochodowy?

czy do biznesplanu mogą być dołączone załączniki (i nie będą się zaliczać do max 10stron)?

czy w p. 8.2 można wymienić koszty administracyjne typu księgowość w ujęciu miesięcznym czy tylko i wyłącznie nakłady inwestycyjne? czy ceny podane w tym punkcie powinny być netto czy brutto?

w sprawie p. 10 jeszcze kilka pytań:
              1. kosztem będzie już amortyzacja środka trwałego?
              2. czy w przychodach może być ujęta nagroda w konkursie? jeżeli tak, to czy powinna być wpisana w kwocie brutto czy netto?
              3. czy w koszty należy również wliczyć koszty związane z założeniem dg? jeżeli tak, mogłabym prosić o informację, jaki koszt rejestracji 1-osobowej dg?

dziękuję i pozdrawiam,
              • ekspert.raiffeisen-bank Re: pytanie o p.10 26.09.12, 13:19
                Nie musi być informacji odnośnie tego czy firma będzie VAT-owcem czy nie, nie musi byc informacji jak będą opłacane podatki.
                Można dołączać załączniki
                Punkt 8.2 obejmuje jedynie nakłady na środki trwałe i WNiP
                Ad.1.
                Kosztem jest amortyzacja
                Ad.2
                W przychodach nie ujmujemy nagrody
                Ad.3
                Tak, może Pani zaliczyć koszty założenia działalności, w tej chwili płacimy za rejestrację do VAT 170 zł, nie płacimy za samą rejestrację.

Pozdrawiam
    • jaga5000 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 24.09.12, 13:06
      Czy wprowadzenie e-abonamentu dla klientów jest formą towaru czy usługi?
      Dodam, że abonament dotyczyć ma udzielania porad.
      Jak jest opodatkowana ta forma działalności?
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 24.09.12, 13:16
        Jest to usługa, a co do VAT potrzebna jest znacznie precyzyjniejsza informacja.
        • jaga5000 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 24.09.12, 14:07
          Precyzyjniej - chodzi o usługi i porady krawieckie.

I kolejne pytanie z mojej strony:)
          Zgłaszając się do konkursu mam zamiar powołać firmę w formie spółki, w związku z tym mam pytanie: czy mogę to zrobić już w momencie rejestracji firmy (zakładając działalność) i jak ma się sprawa płac dla wspólników i dla mnie w takim przypadku?

• ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 24.09.12, 15:25
            Jak najbardziej może Pani realizować pomysł w ramach spółki, a wspólnicy mogą być zatrudnieni w spółce i koszty ich wynagrodzeń ujmujemy w BP.

Pozdarwiam
    • alda7 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 25.09.12, 15:11
      Mam pytanie dot. jednego z zapisów umowy z finalistą. par 3 pkt c - "W przypadku otrzymania nagrody Finalista zobowiązuje się do:(...) zrealizowania biznes planu w terminie do 30.11.2014 roku." Oczywiście jeśli podejmujemy się nowej działalności zależy nam na wynikach i robimy wszystko, by je osiągnąć. Jednak jeśli mimo wykonania wszystkich działań ujętych w biznesplanie, nasze przychody będą niższe niż od założonych w biznesplanie, czy uznają Państwo, że biznesplan nie został zrealizowany?
      • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 25.09.12, 22:35
        Witam, ponawiam moje pytania:

1. Czy do biznesplanu można dołączyć załączniki nt. szczegółowego planu sprzedaży czy analizy finansowej, które nie byłby zaliczone się do max 10-stronowego biznesplanu?
        2. Czy w p. 8.2 dotyczącym nakładów inwestycyjnych, ceny powinny być podane netto czy brutto? Czy powinny się tam znaleźć również koszty administracyjne (typu czynsz, prąd, obsługa księgowa itp)?
        3. Czy w p. 10 powinny zostać również ujęte koszty założenia dg? Jeżeli tak, może Pan/i podpowiedzieć jakie one są dla jednoosobowej dg?
        4. Czy w p. 10 po stronie przychodów może być ujęta nagroda z konkursu? jeżeli tak to brutto czy netto?
        5.Czy w punkcie 10 mogą być być wpisane nakłady inwestycyjne, które nie są środkami trwałymi?

plus dodatkowe:
        6. czy skoro w p. 10 mają być wymienione tylko koszty i zakładając, ze odpowiedź na moje pyt. 4 brzmi tak (czyli w przychodach można umieścić nagrodę) to czy z nakładów można sfinansować zakup środków trwałych?
        7. czy do nakładów inwestycyjnych zalicza się tylko przedmioty? czy członkostwo w organizacji czy stowarzyszeniu branżowym stanowi nakład inwest. czy koszt? czy urządzenie wielofunkcyjne może być wpisane jako nakład inwestycyjny?
        • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 14:29
          Już odpowiedziałam na te pytania, na pozostałe odpowiedziałam przy okazji innych postów.
          pytanie - ogólne oraz do p. 10 i 8.2
          lore-lka 23.09.12, 23:43 Odpowiedz

Re: pytanie - ogólne oraz do p. 10 i 8.2
          ekspert.raiffeisen-bank 26.09.12, 13:22 Odpowiedz
          Ad.1. Tak można
          Ad.2 W punkcie 8,2 podajemy nakłady na środki trwałe i WNiP
          Ad.3 opisane powyżej
          Ad.4 opisane powyżej
          Ad.5 W punkcie 10-tym opisujemy koszty a nie nakłady inwestycyjne czyli np koszty wynagrodzeń, czynsze, obsługa księgowa, prawna, materiały biurowe itp.
      • alda7 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 12:06
        I jeszcze jedno: Czy pieniądze z nagrody można przeznaczyć wyłącznie na nakłady inwestycyjne, czy mogą być one wykorzystywane także na pokrycie części kosztów związanych z prowadzeniem działalności w pierwszym roku?

alda7 napisał(a):

> Mam pytanie dot. jednego z zapisów umowy z finalistą. par 3 pkt c - "W przypadk
        > u otrzymania nagrody Finalista zobowiązuje się do:(...) zrealizowania biznes pl
        > anu w terminie do 30.11.2014 roku." Oczywiście jeśli podejmujemy się nowej dzia
        > łalności zależy nam na wynikach i robimy wszystko, by je osiągnąć. Jednak jeśli
        > mimo wykonania wszystkich działań ujętych w biznesplanie, nasze przychody będą
        > niższe niż od założonych w biznesplanie, czy uznają Państwo, że biznesplan nie
        > został zrealizowany?
        • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 12:28
          Dołączam się do pytania :) i mam jeszcze jedno pytanie:
          czy materiały marketingowe (ulotki, długopisy z logo itp.) są nakładami inwestycyjnymi czy kosztami? oraz to samo dotyczy stworzenia strony internetowej, wykupu domeny (czy to raczej nakłady) oraz hostingu (raczej koszty?), a także zewnętrznej obsługi pr czy księgowej?

dziękuję i pozdrawiam,
        • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 13:25
          Nagroda może być przeznaczona na pokrycie kosztów bieżącej działalności.
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 13:24
        Tak, uznamy, że został zrealizowany kładziemy nacisk na dołożenie wszelkich starań aby osiągnąć zamierzone wyniki ale rozumiemy, iż np. sytuacja na rynku może ulec zmianie.
        • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 13:34
          witam, czy może Pan/i odpowiedzieć również na poniższe pytania:
          Witam, ponawiam moje pytania:

plus dodatkowe:
          6. czy skoro w p. 10 mają być wymienione tylko koszty i zakładając, ze odpowiedź na moje pyt. 4 brzmi tak (czyli w przychodach można umieścić nagrodę) to czy z nakładów można sfinansować zakup środków trwałych?
          7. czy do nakładów inwestycyjnych zalicza się tylko przedmioty? czy członkostwo w organizacji czy stowarzyszeniu branżowym stanowi nakład inwest. czy koszt? czy urządzenie wielofunkcyjne może być wpisane jako nakład inwestycyjny?
          8. czy materiały marketingowe (ulotki, długopisy z logo itp.) są nakładami inwestycyjnymi czy kosztami? oraz to samo dotyczy stworzenia strony internetowej, wykupu domeny (czy to raczej nakłady) oraz hostingu (raczej koszty?), a także zewnętrznej obsługi pr czy księgowej?

• ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 14:53
            A ja ponawiam odpowiedzi po raz 3
            Ad.1 Tak
            Ad.2 netto i tylko nadkłady na środki trwałe i wartości niematerialne i prawne
            Ad.3. Mogą tylko rejestracja VAT 170 zł
            Ad.4.Nie
            Ad.5 Nakłady inwestycyjne to nakłady na środki trwałe tu opisujemy koszty
            Ad.6 z nagrody można sfinansować środki trwałe
            Ad.7 opisałam czym są nakłady członkostwo nie jest nakładem inwestycyjnym
            Ad,8 to są koszty
        • kaveci Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 14:19
          czy dzisiaj ekspert dyżuruje?
        • alda7 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 14:47
          Dziękuję za odpowiedzi na obydwa pytania. Pozdrawiam.
          • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 14:50
            dziękuję za odpowiedzi. nie zauważyłam ich wyżej;/
    • niunio-dwa Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 26.09.12, 17:15
      Witam
      a czy zlecenie zrobienie strony internetowej można wliczyć do nakładów inwestycyjnych? czy raczej do kosztów?
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 28.09.12, 13:13
        Raczej do kosztów
    • jaga5000 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 28.09.12, 13:15
      Witam,
      proszę o podanie terminu wyników pierwszego etapu oraz daty warsztatów dla osób, które go pomyślnie przejdą,
      Pozdrawiam
      • ekspert.raiffeisen-bank Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 28.09.12, 13:26
        Wybór 50 półfinalistów 1-15.10.2012, warsztaty 25.10-10.11 - dokładny termin nie został jeszcze ustalony.
        • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 15.10.12, 14:06
          Witam, czy półfinaliści zostali już wybrani?
          • jaga5000 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 16.10.12, 14:25
            Dołączam do pytania : czy możemy się dowiedzieć przynajmniej tego, czy półfinaliści zostali wybrani?
            • glogowski81 Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 24.10.12, 16:48
              Hej, dowiedziałem się z wiarygodnego źródła z Wyborczej, że wybrano 47 kandydatów, którzy zostaną wysłani na szkolenia.
              • lore-lka Re: Najczęściej zadawane w ostatnim tygodniu pyta 24.10.12, 19:06
                A nie wiesz czy/kiedy zamierzają ujawnić te osoby lub czy już się z nimi skontaktowali? byłoby chociaż wiadomo, że nie ma już na co czekać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka