Dodaj do ulubionych

fundusze na start-up

24.07.13, 09:14
Hej :)
Już od jakiegoś czasu noszę się z pomysłem, żeby coś stworzyć, dokładnie portal turystyczny. Do końca nie mogę zdradzić na czym to będzie polegało, bo jeszcze nikt w pl tego nie zrobił :). I mam do Was takie pytanie, gdzie znaleźć inwestora? Nie wiem czy jest to na tyle innowacyjne, żeby dostać dotację z unii. Ostatnio o uszy obiło mi się, finansowanie przez program typu milestone hero, myślę, że można byłoby w coś takiego wejść. Słyszeliście o takich programach, polecilibyście?
Obserwuj wątek
    • florian82 Re: fundusze na start-up 24.07.13, 12:26
      O dzięki. Poszukam coś w google na temat aniołów biznesu
      • pluskitty Re: fundusze na start-up 27.07.13, 21:41
        Też kiedyś myślałam o portalu turystycznym. Zanim jednak cokolwiek zrobisz, zadaj sobie pytanie: czy ty lub ktoś z Twoich znajomych kiedyś z jakiegoś takiego portalu korzystał? Nie chcę podcinać skrzydeł, ale wiem, że rynek jest dość nasycony. Powodzenia
    • jmleszek Re: fundusze na start-up 25.07.13, 12:48
      Dzisiaj jest bardzo dużo instytucji, do których można się zgłosić w wyjątkowym pomysłem. Poszukaj w goole funduszy typu - Seedfund. Private equity oraz venture capital są dla młodych, ale już istniuejących spólek z potencjalem. W poczatkowej fazie trzeba się jednak liczyć, że pieniądze wykłada się samemu. Jeśli choć trochę ustabilizujesz przychody, wtedy można się zgłosić do innych kapitałodawców. Jeśli chodzi o sam pomysł - portal internetowy to nie jest na chwilę obecną lukratywny biznes. Rynek reklamy internetowej się załamał. Jeśli Twoje przychody opierałby się o jakąś wyjątkową aplikację (wpływy z abonamentu) wtedy jest sens. Jeśli liczysz na reklamy... to się przeliczysz.
      • florian82 Re: fundusze na start-up 25.07.13, 16:47
        Dzięki za odpowiedź. Nie liczę na reklamy, raczej na typ użytkownika, który będzie chciał płacić za bycie PRO na portalu, a za to będzie otrzymywał różnego rodzaju bonusy. Myślę, że pomysł jest na tyle fajny, że nawet reklamodawcy by się znaleźli.
    • Gość: Kosmik Re: fundusze na start-up IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.13, 10:46
      Widze, ze mamy podobne plany. Ja tez szukam kogos kto zainwestowalby w moj pomysl. Ale ja mysle nad rzeczami mobilnymi. Sprawdzilem ten milestone hero i mysle, ze sie skusze. Zarejestruje sie w najblizszym czasie.
    • harda_25 Re: fundusze na start-up 30.07.13, 14:19
      Polecam Ci sprawdzić portal MilestoneHero.
      W dużym skrócie, za jego pomocą możesz zaprezentować swój pomysł inwestorom.
      Znajomemu udało się tam zdobyć finansowanie dla swojego projektu, więc jest to warte sprawdzenia :)
      www.milestonehero.com/
    • dc-centrum Re: fundusze na start-up 30.07.13, 15:16
      Na początek warto zastanowić się nad trzema możliwościami: FFF, a więc Friends, Family or Fools.

Większość początkowo rozpoczynających firm właśnie w tych trzech źródłach upatruje swojego startowego kapitału.

Jeśli nie zawsze możesz spróbować postarać się o jakiś kredyt, lub też uderzyć do funduszy seed capital lub prywatnych inwestorów.

Finansowanie zewnętrzne
    • dhafira Re: fundusze na start-up 30.07.13, 21:00
      A może weź kosztory, biznesplan i przejdź się do Idea Banku? Mają teraz fajne propozycje, idealne pod start-upy. O, tu sobie poczytaj www.ideabank.pl/
    • gatto80 Re: fundusze na start-up 31.07.13, 10:56
      Słyszałem o milestonehero, z tego co wiem jest to platforma, która łączy ludzi takich jak studenci, przedsiębiorcy z inwestorami i dzięki temu przenosi najnowocześniejsze rozwiązania naukowe do przemysłu. Finansowana jest ze środków Unii Europejskiej czyli jest to coś poważnego. Ta platforma łączy sektory nauki i biznesu, przez komunikację po współpracę, co prowadzi do sukcesu w kwestii finansowej. Jeśli chcesz znaleźć kogoś, kto wesprze Twój projekt, to myślę, że to dobre miejsce.
      • bonomat.pl Re: fundusze na start-up 31.07.13, 16:32
        A może poszukaj coś takiego
        mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/5778/polski_start-up_pozyskal_kapital_od_aniola_biznesu
        • Gość: klientfunduszu Re: fundusze na start-up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 10:34
          Jeśli chciałbyś pozyskać zewnętrzne źródła finansowania to sprawdź fundusze pożyczkowe, które mają ofertę specjalnie dla firm startujących, same pozyskały dotacje i z nich udzielają pożyczek przedsiębiorcom na korzystnych warunkach.
        • jmleszek Re: fundusze na start-up 06.08.13, 13:34
          Może jeszcze raz wtrącę się do rozmowy. Wiem, że istnieją portale (nie wiem, czy na tę chwilę jest coś takiego w Polsce), na których zamieszczasz pomysł i użytkownicy portalu zbierają środki na jego realizację. - każdy użytkowniki rzuca niewielką kwotę ale masa uzbiera całkiem niezły kapitał.
    • Gość: e-cityvision.pl Re: fundusze na start-up IP: *.insite.pl 27.08.13, 09:52
      Na początek zawsze warto spróbować z dotacją. Być może Ci ją przyznają. ;) Jeśli mówisz, że tego w Polsce nie ma...to musi być to w jakiś sposób innowacyjne, prawda? ;>

Jeśli jednak dotacji nie da się pozyskać to zawsze możesz spróbować skorzystać z Venture Capital lub Aniołów Biznesu. Zwłaszcza w tym drugim przypadku musisz być bardo dobrze przygotowany merytorycznie i mieć wyliczone wszystkie założone przychody i koszty, ponieważ o to Anioły z pewnością zapytają. Jak również zainteresują się tym czy zbadałeś rynek i czy faktycznie dany produkt/usługa mają szansę na powodzenie. ;)
      • pluskitty Re: fundusze na start-up 27.08.13, 19:43
        Dotacje unijne mają swoje wady, tj. w projekcie to urzędnik z góry ustala na co możesz wydać pieniądze, a na co nie. Jeśli zabraknie Ci np. na marketing, nikt nie pomoże. Anioł Biznesu jest bardziej elastyczny, jednak chce coś w zamian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka