Dodaj do ulubionych

działalność gospodarcza

IP: *.icpnet.pl 13.01.16, 20:06
Witam, załozyłam działalność gospodarczą 1 grudnia, a 5 stycznia zamknęłam firmę, ale z dniem jej rozpoczęcia. Czyli tak jakby firmy nie było. W grudniu zakupiłam towar za 20.000 zł oraz wynajęłam wyspę handlową i opłaciłam. Niestety do sprzedaży towaru nie doszło dlatego firmę zamknęłam z dniem rozpoczęcia. Zastanawiam się czy fiskus może mieć jakieś wątpliwości i może mi zaszkodzić?
Obserwuj wątek
    • r.emik Re: działalność gospodarcza 14.01.16, 15:53
      Jeśli dokonywałaś jakichkolwiek czynności po rozpoczęciu działalności, to moim zdaniem nie możesz jej zamknąć "z dniem rozpoczęcia". Tym niemniej, jeśli wszystko porejestrowałaś i wyrejestrowałaś to fiskus Ci nic nie zrobi (tym bardziej, że nie osiągnęłaś dochodów, tylko stratę, której nie rozliczysz). Bardziej bym się martwił o ZUS.
    • thea19 Re: działalność gospodarcza 16.01.16, 16:21
      nie mozna zamknac dzialalnosci z data wsteczna, to pierwsze primo. drugie primo takie, ze w necie masz wszystkie informacje na jednej fachowej stronie tu i tu
      • nata1217 Re: działalność gospodarcza 16.01.16, 17:09
        Nie wiem jakim cudem ale babka w urzędzie mi zamknęła wstecz. Ja nie doinformowana. Ludzie się dziwią jak to. W zusie jak byłam się wyrejestrować tez się dziwila. Ale tak się stało zamknęła wstecz i kazała zusu nie płacić bo firmy tak jakby nie było. A ja się martwię, ze będą widzieli faktury ze coś kupiłam i się przyczepia.
        • thea19 Re: działalność gospodarcza 16.01.16, 17:38
          tylko widzisz, w momencie zarejestrowania firmy, automatycznie info idzie do us i zus. za jakis czas dostaniesz rowniez regon z gus. skladki musisz zaplacic nawet jesli tego samego dnia otworzylas i zamknelas firme - cala zdrowotna i % reszty. kupilas towar na dane tejze firmy - nie wycofasz dokumentu zakupu bo sprzedawca go u siebie zaksiegowal. podpisalas umowe na najem miejsca/wyspy (moglas ja rozwiazac z dnia na dzien?) i na to tez dostalas fakture.
          ps nie rozumiem inwestowania sporej sumy i zamykania interesu za miesiac. takie rzeczy to robia w mafii jak piora pieniadze.
          proponuje isc do urzedu wyjasnic sprawe zamkniecia bo otworzenia dzialalnosci odkrecic sie nie da.
        • r.emik Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 12:45
          Do faktur zakupowych nikt Ci się nie przyczepi, bo od nich podatku nie płacisz (ani VATu ani dochodówki), więc tak jak pisałem wcześniej - ze skarbówką luz. Problemem jest tylko ZUS. Albo musisz z nimi pogadać, że tak Ci babka wyrejestrowała firmę, więc jej faktycznie nie prowadziłaś (oni nie mają dostępu do Twoich faktur) i wyciągnąć od nich zaświadczenie o niezaleganiu ze składkami, albo siedzieć cicho i jak coś przyślą, to wtedy się tłumaczyć...
          • nata1217 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 13:27
            Dziękuję bardzo za odpowiedź! Trochę się uspokoiłam ; )
          • thea19 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 13:30
            nie pisz glupot. mozna otworzyc i zamknac dzialalnosc tego samego dnia a skladki i tak trzeba zaplacic - cala zdrowotna i czesciowa spoelczna. poza tym ona miala dzialalnosc w grudniu i styczniu. to jest niemozliwe by zamknac taka dzialalnosc bez sladow. kupila towar na fakture z danymi firmy, wynajela miejsce - nie ma mozliwosci tego odkrecic bo ktos te faktury wystawil i zaksiegowal.
            • r.emik Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 13:37
              W którym miejscu napisałem głupoty? Napisała, że nie wystawiła żadnych faktur, tylko otrzymała, a zatem podatku żadnego nie ma do zapłacenia (odprowadzili go ci, którzy wystawili faktury i zarobili na sprzedaży). Deklaracji w VAT nie musiała składać. Kasy fiskalnej też nie musiała mieć, więc skarbówka nic do niej nie ma, a tego dotyczyło pytanie.
              Napisałem też, że problemem jest ZUS.
              • nata1217 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 13:44
                Tak żadnych faktur ani rachunków nie wystawiałam, a faktury które otrzymałam to w sumie w większości było wystawione w listopadzie (na moje dane ale jeszcze wtedy teoretycznie nie prowadziłam firmy bo od 1 grudnia miałam rozpoczęcie)
              • thea19 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 13:58
                ale brala faktury, dopiero nizej pisze, ze wziela czesc na siebie i to w listopadzie. to juz w ogole nieporozumienie. niektorzy nie powinni wychodzic poza obsluge mopa. kazda rozgarnieta osoba wie tez, ze nie rozpoczyna sie dzialalnosci 1 dnia miesiaca (choc w tym przypadku nie ma to znaczenia).
                • nata1217 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 14:06
                  Dlaczego nie rozpoczyna się działalności 1 dnia miesiąca?
                  • thea19 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 14:39
                    wysil sie i poszukaj takiej informacji w internecie, to nie jest wiedza tajemna ani fizyka kwantowa.
                • r.emik Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 14:27
                  Faktury może sobie brać także osoba, która nie prowadzi działalności. Dlatego nie widzę w tym nic złego, że je brała przed jej rozpoczęciem, a nie prowadząc sprzedaży, po prostu na tym straciła, ale to jej decyzja. Nie ma sensu obrażać dziewczyny. Nie każdy musi się znać na księgowości. Od tego są biura księgowe i po to się je zasadniczo bierze :) Data rozpoczęcia to też indywidualna sprawa.
                  • thea19 Re: działalność gospodarcza 22.01.16, 14:39
                    alez oczywiscie, ze mozna brac faktury nie prowadzac dg, jednakze kupujac towar do odsprzedazy na dg nikt tego nie robi! ona nic nie sprzedala ale jak mozna sprzedac towar, ktorego dana firma nie posiada? co odliczy od podatku?
                    tu nie chodzi o znajomosc ksiegowosci a o elementarne zasady prowadzenia dg. panna natalia ma wiedze totalnie zerowa. umoczyla pieniadze, pani w urzedzie ja robi w jajo albo natalia nic nie zrozumiala i tylko sobie klopotow narobi bo termin oplacenia skladki za grudzien juz minal.
                    gdyby natalia skorzystala z pierwszego lepszego biura ksiegowego, placac miesiecznie ok 150zl + vat, to by takich infantylnych pytan nie zadawala. poza tym sa w internecie setki stron z takimi poradami, sa darmowe programy do prowadzenia rozliczen a natalia zielona jak szczypior na wiosne nie jest w stanie nawet tego ogarnac. co do daty rozpoczecia - 1 dzien nikogo nie zbawi a mozna zaoszczedzic na skladkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka