Dodaj do ulubionych

kredyt w Millenium-prosze o odp.

03.06.06, 15:10
jestem po spotkaniu w Open Finance, w poniedzialek skladamy dokumenty. W
zwiazku z tym mam pytanie czy w Millenium wymagaja wyciagu z konta bankowego,
jesli wyplata jest przekazywana w kasie a nie na ROR? W Millenium powiedziano
nam ze nie potrzebuje a Open twierdzi ze tak. W sumie nie ma z tym problemu,
tylko ze: ubiegamy sie o kredyt z tytulu umow o prace na czas nieokreslony.
Jednoczesnie prowadzimy mala dzial. gosp. o czym wogole nie wspominamy,
poniewaz nasze dochody z tychze umow w zupelnosci straczaja na nasza zdoln.
kredytowa. Tak jak pisalam nie wspominamy o dzial. gosp. tylko ze na wyciagu
z rachunku beda dwie wplaty na skladki ZUS-owskie, czy to nie bedzie
problemem? Czy przez te wplaty analityk moze wnioskowac ze mamy dzialalnosc?
Wolalabym zeby nie. Nie mam zadnych zaleglosci w urzedach, tylko ze to
nastepny czas oczekiwania na zaswiad z US i ZUS, dlatego to omijam. Prosze o
odp.
Obserwuj wątek
    • arfer Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 16:04
      Wyciąg z konta jest wymagany m.in. do oceny faktycznych wydatków gospodarstwa
      domowego, ew. pożyczkek (w tym zakładowych), których analityk nie widzi w BIKu,
      stałych zobowiązań innego rodzaju (np. ubezpieczenia, alimenty) itd. itp.

• goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 16:12
        Rozumie, wiec nie bedzie chyba wnikal w nasza dzialalnosc o ktorej nic nie wie?
        • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 16:19
          Jesli w historii rachunku znajdzie sie przelew do ZUS-u, to analityk
          zainteresuje sie skad wzial sie taki przelew i do dzialalnosci trzeba bedzie
          sie przyznac.
          • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 16:47
            Sadzisz tak z wlasnego przeczucia? Z drugiej strony moge byc dobrowolnie
            ubezpieczona, nie koniecznie z dzialalnosci. Prawda?
            • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 17:07
              W ZUS-ie? Wybacz, ale to prawie nierealne. A kwestie faktycznie znam z
              doswiadczenia. Kazdy tego typu przelew wymaga wyjasnienia. A wiesz, jesli taki
              przelew wyjdzie, to wystarczy zadzwonic do Urzedu Miasta, sprawdzic w ewidencji
              dzialalnosci gospodarczej i juz analityk wie, ze nie mowisz calej prawdy.
              • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 17:15
                Nie do konca tak jest jak mowisz. Istnieje cos takiego jak dobrowolne
                ubezpieczenie. Zreszta w ciagu trzech miesiecy mam tylko taki jeden przelew do
                ZUS, pozostale miesiace , placilam na poczcie.
                • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 17:17
                  Wiem, ze istnieje, ale mowie tylko, ze jak analityk zobaczy przelew do ZUS-u,
                  to automatycznie ma tylko jedna mysl: dzialalnosc gospodarcza.
                  • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 17:29
                    Z drugiej strony czy musze przyznawac sie ze mam ROR? Skoro wyplate mam do
                    reki , pisze oswiadczenie ze wyplata jest wyplacana w kasie, tak wiec moze nie
                    musze mowic ze mam prowadzony ROR.?
                    • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 17:31
                      A zdajesz sobie sprawe z tego, ze pod wnioskiem skladasz podpis i potwierdzasz,
                      ze wszystkie dane sa zgodne z prawda? Ponadto, gdy nie daj Boze masz tam debet,
                      to jestes w BIK-u.
                      • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 18:18
                        Oczywiscie ze zeznaje z prawda,ale nikt mnie nie pyta czy mam dzialalnosc
                        gospodarcza. W BIK napewno nie jestemsmileA o jakim debecie Ty piszesz?

?
                        • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 18:19
                          W BIK-u zapisane sa wszystkie operacje kredytowe. Tak wiec, jesli na przyklad w
                          koncie masz debet, to jestes w BIK-u. Moze nawet sie zdarzyc, ze Twoj ROR tez
                          jest w BIK-u.
                        • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 18:20
                          Jak zeznajesz z prawda jesli chcesz oswiadczyc ze nie masz ROR-u?
                          • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 18:39
                            No tak macie racje. Mi nie chodzi o nic innego jak tylko o to ze bede musiala
                            czekac na zaswiadczenia z US i z ZUS, chyba ze z ZUS wystarcza im kopie wplat.
                            ROR to moge zamknac, wniosek skladam we wtorek, nie wiem czy to wszystko ma
                            sens czy moze tak zostawic poprostu, tak jak jest.
                            • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 19:33
                              Kopie nie wystarcza, ale dlaczego po prostu nie przyznasz sie do dzialalnosci,
                              napiszesz oswiadczenie, ze nie zalegasz a zaswiadczenia dostarczysz jako
                              warunek do decyzji kredytowej. Jesli skladasz wniosek w Mille, to spokojnie
                              dostaniesz zaswiadczenia przed decyzja.
                              • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 19:43
                                Tak myslisz? Moze faktycznie tak zrobie. Z drugiej strony wymyslelismy z mezem
                                ze w poniedzialek zamkniemy konto, otwierajac jednoczesnie nowe w tym czy innym
                                banku. A dokumenty skladamy we wtorek,wiec na dzien 06.06 czyli wtorek podam
                                ROR ktory faktycznie prowadze na ten dzien, tylko ze bez historii bedziesmile))To
                                znaczy jedna wplata. Kurcze zamotalam sie co mam zrobic.
                                • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 19:54
                                  Zebys nie przekombinowalasmile Nie wiem u jakiego pracodawcy pracujesz. Jesli jest
                                  to mala nieznana firma, to lepiej miec ROR z historia i podeprzec sie dobra
                                  obsluga. Jak bedziesz miala zbyt wiele odstepstw (wyplata do reki, brak
                                  historii rachunku), to mozesz tego kredytu w koncu nie dostac.
                                  • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 20:07
                                    Wkoncu zrobilam sobie kawke i juz nie mysle. Chyba rzeczywiscie przyznam sie do
                                    dzialalnosci choc tak chcialam tego uniknac. Musze sie przespac z ta mysla,
                                    moze cos rozsadnego mi sie przysnismile)Na przyklad to ze leiej tego kredytu nei
                                    bracwink)
                                    • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 20:39
                                      Zamiast kawki powinnas sobie zaparzyc jakies ziolkasmile Dzialaja uspokajajaco.
                                      • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 21:01
                                        Ale ja juz wypilam dzis 4 szklanki ziolek, moze przedawkowalam i teraz mam
                                        czarne mysli?wink))
                                        • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 21:28
                                          czytam waszą dyskusję i myślę że to chyba zalezy od banku

w niejednym banku jeśli prowadzisz działalnośc to wnikają w jej wyniki, żeby
                                          zweryfikować czy jeśli masz straty to nie dokladasz do interesu z wypłaty

po drugie sama czasem doradzam klientom, żeby nie wpisywali działalnościwink
                                          a ziut straszy ucziwością i podpisem że dane są zgodne z prawdą .... hehehhe w
                                          dzisiejszych czasach uczciwość to dla mnie pojęcie nieco archaiczne, ale fajnie
                                          wiedzieć, że ktoś go jeszcze używa

pozdrawiam
                                          • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:14
                                            Wiec myslisz ze nie stwierdza z wyciagu ( na podstawie 2 wplat do ZUS)ze mamy
                                            dzialalnosc?
                                            • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:52
                                              goskay napisała:

> Wiec myslisz ze nie stwierdza z wyciagu ( na podstawie 2 wplat do ZUS)ze mamy
                                              > dzialalnosc?

Stwierdzą, stąd pewnie lepiej nie dawać wyciągu. Ale to już kwestia ucziwości,
                                              szacunku do samej siebie, banku i doradcy.
                                              Pozdrawiam!
                                          • ziut19 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:35
                                            anciaahk napisała:

sama czasem doradzam klientom, żeby nie wpisywali działalnościwink
                                            > a ziut straszy ucziwością i podpisem że dane są zgodne z prawdą .... hehehhe
                                            w
                                            > dzisiejszych czasach uczciwość to dla mnie pojęcie nieco archaiczne

No coz.
                                            Bez komentarza. To kwestia szacunku. Do siebie, do klienta i do banku, ktory w
                                            ostatecznosci placi za Twoja robote.
                                            • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:50
                                              Jeśli to ma być powodem, dla ktorego odmówią klientowi kredytu stosując dziwne
                                              metody, o których wyżej pisałam (dopłaty z wynagrodzenia na pokrycie strat
                                              itd), to doradzam jak najbardziej. Zależy to wszystko jeszcze od klienta. Nie
                                              bardzo wiem co ma to wspólnego z szacunkiem do samej siebie?? Rozumiem do
                                              banku. Coż jaki szacunek banku dla pracowników, taki pracowników do banku wink.
                                              Że nie wspomnę że tylko dzięki pracownikom bank w którym pracuję sprzedaje
                                              kredyty, bo ofertę ma średnią. Coś za cośsmile
                                              Niepotrzebnie się obruszasz, bo to uczciwością bardzo mnie ująłeś/ujęłaś i
                                              chyba nie do końca moje intencje zostały zrozumiane.
                                              • ziut19 Do Anciaahk 04.06.06, 11:51
                                                Mowiac o szacunku mialem na mysli, ze ja tez podpisuje sie pod tym wnioskiem i
                                                biore odpowiedzialnosc za tresci w nim zawarte. Dziekuje za mila ocenesmile
                                                Mam pytanie: jestes doradca czy analitykiem? Bo juz sie troche pogubilem.
                                                Stawiasz sie w jednej i drugiej roli.
                                                • anciaahk Re: Do Anciaahk 04.06.06, 12:18
                                                  Pełnię funkcję doradcy+analityka (u nas nie jest to rozdzielone) a nierzadko
                                                  osoby podejmującej decyzje kredytowe -ale nie w hipotekach.
                                          • kajka777 Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:47
                                            anciaahk napisała:

> >
                                            > po drugie sama czasem doradzam klientom, żeby nie wpisywali działalnościwink
                                            > a ziut straszy ucziwością i podpisem że dane są zgodne z prawdą .... hehehhe

doradcy ds kredytów doradzają, aby ukrywać dzieci, aby ukrywać działalność...
                                            pomijam juz fakt, że to co stwierdził Ziut, jest to składanie fałszywych
                                            oswiadczeń, to jeszcze jest chyba coś takiego jak etyka. No chyba że doradcy sa
                                            po to, aby pomóc oszukać bank.

w
                                            > dzisiejszych czasach uczciwość to dla mnie pojęcie nieco archaiczne, ale
                                            fajnie
                                            >
                                            > wiedzieć, że ktoś go jeszcze używa

ja w takim razie jestem nie z tego świata.

a do autorki wątku: możesz powiedzieć, ze nie chcesz brać dochodów z
                                            działalnosci pod uwagę, więc mniej papierów będziesz musiała dostarczać.
                                            Zaświadczenia z ZUS i US o niezaleganiu są niezbędne z tego powodu, iż
                                            zadłuzenia wobec skarbu państwa mają pierwszeństwo przed jakimikolwie innymi, w
                                            ostateczności nawet US ma prawo ustanowić hipotekę przymusową na nieruchomości.
                                            Dlatego też banki chcą mieć pewność, że nie zalegasz z opłatami. W wielu
                                            bankach możesz napisać oświadczenie, a pisma z urzędu dostarczyć po decyzji,
                                            wtedy nie tracisz czasu na czekanie.
                                            • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:52
                                              kajka777 napisała:

> doradcy ds kredytów doradzają, aby ukrywać dzieci, aby ukrywać działalność...
                                              > pomijam juz fakt, że to co stwierdził Ziut, jest to składanie fałszywych
                                              > oswiadczeń, to jeszcze jest chyba coś takiego jak etyka. No chyba że doradcy
                                              sa
                                              >
                                              > po to, aby pomóc oszukać bank.

Nie bardzo wiem, co to za przestępstwo - fakt który przytoczyłam. Ty to
                                              wyżej "nieco" wyolbrzymiłaś....
                                              • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 22:57
                                                Jeszcze jedno - cóż to za święte oburzenie, doraedzam tak w zasadzie w wypadku
                                                właśnie działalności, która jest dodatkowa i nie ma znacznego wpływu na
                                                zdolność kredytową i ogólnie na sytuację majątkową wnioskodawców. Ziut mnie
                                                ujął uczciwością, za co mu gzrecznie podziękowałam, to zostałam zaatakowana
                                                brakiem szacunku do siebie(??) banku i klienta i posądzona o oszustwa daleko
                                                bardziej powazne.
                                                Wiecej luzu, to tylko praca, nie warto tak się tym przejmować. Trzeba zostawić
                                                nerwy i zdrowie na życie prywatne.
                                                • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 23:23
                                                  Czyli rozumie ze doradzasz tak: nie wspominac nic o dzialalnosci gospodarczej.
                                                  W poniedzialek zamknac konto, jednoczesnie otwierajac nowe. Wtedy we wniosku
                                                  wpisac ze prowadze ROR, histori brak, bo prowadze jeden dzien, tzn wykonam
                                                  jedna operacje wplate kwoty, ktora do tej pory trzymalam w skarpetce. Czy tak
                                                  mogloby byc? napewno nie wisze w BIK ,zero debetow, zadluzen ani nic podobnego.
                                                  Doradzcie mi.
                                                  • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 23:26
                                                    Wg mnie tak jak zaproponowałaś będzie OK.
                                                  • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 03.06.06, 23:49
                                                    ok, mam nadzieje ze nie beda negatywnie patrzyli na fakt iz nie mialam do tej
                                                    pory konta, a dopiero teraz otwieram. Ta historie z jedna wplata im dac? Chyba
                                                    tak prawda?
                                                    Suma sumarow we wniosku kredytowym nie bede klamalasmileJedynie to ze nie
                                                    zaznacze ze mam dzial. gosp. a w razie czego gdyby sie wydalo to powiem, ze
                                                    bralam tylko i wylacznie pod uwage dochodu z umow o prace.
                                                  • basia_mateusz Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 04.06.06, 08:05
                                                    No możesz sobie tak to kombinować, ale nie wiem jakie bank ma możliwości
                                                    sprawdzenia informacji i prowadzeniu działalności. Jeśli się dopatrzy bedziesz
                                                    "spalona" w tym banku.
                                                    Ale próbować zawsze możesz.
                                                    I napisz koniecznie jak zakończy się ta sprawa.
                                                    Pozdrawiam, powodzenia
                                                  • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 04.06.06, 08:39
                                                    Dokładnie, ja bym historii nie dawała, powiesz, że dopiero otworzyłaś konto i
                                                    pokażesz dowód wpłaty, ewentualnie umowę. Poza tym jak tam są zawaleni
                                                    wnioskami, które dla banku są standardowe, to idą jak automat, i nie sądzę żeby
                                                    to weryfikowali np. w urzędzie miasta. A pozostałe dostępne bazy, w których
                                                    banki sprawdzają cokolwiek, nie zawierają takich informacji (na moją wiedzę).
                                                    Poza tym dokładnie tak jak mówisz wytłumaczysz się z tego dla banku, że ze
                                                    względu na to, że chciałaś żeby opierać się na twoim dochodzie i z niego była
                                                    wystarczająca zdolność kredytowa, to nie chciałaś w to mieszać działalności.

Do basia_mateusz - nie zdarzyło mi się jeszcze podjąć negatywnej decyzji
                                                    kredytowej, gdy klient coś namieszał we wniosku - np. nie wykazał kredytu czy
                                                    cokolwiek. Raz że ludzie są tylko ludźmi i bardzo im zależy na kredycie, i ja
                                                    to rozumiem, a dwa, że czasem po prostu nie kojarzą, że mając popularny debet,
                                                    trzeba go wykazać w polach kredyty, itp. Pewnie znów za to posypią się gromy,
                                                    ale co tam ... smile
                                                    Bankowcy mają ludzkie oko, jasne że nie wszystkich bankach, ale tam gdzie
                                                    pracowałam i gdzie obecnie pracuję jesteśmy dla klientów, a nie klienci dla nas.
                                                    Głowa do góry, pozdrawiam.

• goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 04.06.06, 10:51
                                                    Ok, tak zrobie, mam nadzieje ze nie ryzykuje, a millenium naprawde jest
                                                    zarzucone wnioskami. Do UM nie bardzo moga zadzonic bo dzialalnosc mam
                                                    zarejestrowana w innym miescie niz mieszkam, chyba ze moze jest
                                                    jakas "centrala" w ktorej mozna podejrzec wszystkie osoby ktore prowadza
                                                    dzialalnosc na terenie RP...?
                                                  • anciaahk Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 04.06.06, 11:02
                                                    nik tego nie robi i nie ma czegoś takiego
                                                  • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 04.06.06, 11:37
                                                    Kurcze moglam wczesniej o tym myslec, anie teraz kiedy we wtorek mam skladac
                                                    wniosek. A jeszcze mam pytanie czy analityk jest z Millenium, czy z Open?
                                                  • goskay Re: kredyt w Millenium-prosze o odp. 04.06.06, 16:19
                                                    Chyba z Millenium - prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka