Dodaj do ulubionych

Kontrola na chorobowym

18.07.17, 23:40

Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą oraz jestem zatrudniony na dwóch umowach zlecenie, dostałem zwolnienie lekarskie od 13 lipca do 29 sierpnia i muszę je dostarczyć do zus. Zanim dostarczę zwolnienie chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy, otóż otrzymuję wynagrodzenie za jedną z wykonywanych prac na umowę zlecenie przelewem na konto, czy zus w razie zamiaru skontrolowania mnie może sprawdzić moje prywatne konto bankowe i zorientować się że otrzymałem wynagrodzenie za okres w którym powinienem być na chorobowym, czy pracodawca który zatrudnia mnie na umowę zlecenie podczas gdy jestem na chorobowym ( jeśli go poinformuje ale nie mam zamiaru informować) odprowadza składki za mnie w innej wysokości niż zwykle i po tym mogą się zorientować że chodzę do pracy i czy na zwolnieniu lekarskim mogę robić zakupy na firmę?. Nie mam namyśli towaru na sprzedaż ani żadnych półproduktów. Prosiłbym o szybką odpowiedz ze względu na termin siedmiu dni w których muszę dostarczyć zwolnienie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • r.emik Re: Kontrola na chorobowym 23.10.17, 12:40
      Trochę późno już na odpowiedź, ale może komuś innemu się przyda. Zasada jest taka: jak jesteś chory to się kurujesz i nie pracujesz, tzn. nie wykonujesz żadnych czynności związanych z działalnością gospodarczą, ale też nie pracujesz na zlecenie, umowę o pracę itd. W przypadku działalności jest to kontrolowane zwłaszcza, gdy zwolnienie jest dłuższe niż miesięczne, ponieważ dopiero po tym terminie obciąża ono ZUS. Jeśli zwolnienie nie zostanie dostarczone zleceniodawcy i nadal się pracuje na umowę zlecenia, to oczywiście składki są nadal odprowadzane, trafiają one do ZUSu, który od razu wie, że ze zwolnienia się nie korzystało. Zasadniczo na zwolnieniu na zakupy firmowe też się nie powinno chodzić. Przez ten czas w zasadzie w księgach powinna być "przerwa".
      ------------
      rolety Warszawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka