Dodaj do ulubionych

propozycja dla myślących

21.10.04, 13:21
Po długiej pracy mam już wszystko do tego żeby wystartować: Profesjonalny
biznes plan, dobrze przygotowane technologie o światowym zasięgu - wraz z
atestami dopuszczającymi, następne projekty, zainteresowanie dużego biznesu
zagranicznego, nawet profesjonalnego przedstawiciela w najbogatszym kraju ...
Interes ma wartość wielu mln $. Jest to polska myśl techniczna, którą można
sprzedawać nie okolicznym bezrobotnym, lecz tym, którzy mają naprawdę duże
pieniądze. Jest to działalność, w której to my możemy być partnerem dla
naprawdę dużych potentatów. To oni będą przyjeżdżać i kupować od nas to czego
nie mają, a co im jest potrzebne. W tej dziedzinie jesteśmy lepsi od nich,
albo co najmniej równi.
W czym problem ? W tej chwili potężny kapitał może sfinansować przedsięwzięcie
żądając 51 % udziałów i przejęcia kontroli nad projektem. W zasadzie wszystko
mi jedno czyja firma... Mam jednak pewne - chociaż coraz mniejsze wątpliwości.
Czy nie zrobić jeszcze czegoś żeby firma była polska i żeby korzyści nie
wypłynęły za granicę ale żeby zostały w kraju. Żeby duży biznes płacił za to
nam wszystkim a nie tylko zarabiał dzieląc się korzyściami między sobą.
Prawdopodobnie znów powtórzy się sytuacja kiedy polska myśl techniczna będzie
sprowadzana z zachodu jako gotowy wyrób zagraniczny, za który trzeba będzie
płacić i być Polakiem mądrym po szkodzie.
Z drugiej strony czy to warto być naiwniakiem we własnym kraju....
Jest tylko jedno wyjście. Jeżeli znajdzie się myślący inwestor z wkładem ok
150 tys pln. będziemy w stanie tak zorganizować finansowanie aby udziały
większościowe były po naszej stronie. Wtedy może powstać polska firma, która
ma już pewne minimum a resztę pieniędzy otrzyma nie na rozpoczęcie
działalności ale na dofinansowanie i uzupełnienie tego co brakuje. Udziały
większościowe zachowane. Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto zechce
pomyśleć... Może tak; może nie. Chcę w końcu ruszyć ale też nie chcę czegoś
przegapić. Wiem, że na tym forum można spotkać ludzi, którzy mają taki
niewielki kapitał i często lokują w jakieś bzdurne - przepraszam za
wyrażenie, ale taka jest prawda - interesy. Może chcą, może nie wiedzą?
Nikogo nie krytykuję, nikogo nie namawiam na siłę. Jeżeli ktoś ma ochotę
pomyśleć i zrobić coś ciekawego i ważnego w życiu - proszę o kontakt.
Na gazeta.pl, lub o2.pl Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych interesów.
Obserwuj wątek
    • Gość: jeeeeejjjkkkuuu Re: propozycja dla myślących IP: *.ssnet.pl 21.10.04, 21:24
      Kokiet?
      Wariat?
      bo przecież nie szarlatan,nie oszust...
    • pecio123 Re: propozycja dla myślących 13.11.04, 14:40
      Witam,
      mam tego typu kapital, prosze o kontakt
    • janq43 Re: propozycja dla myślących 14.11.04, 09:38
      Spróbuj poprosic o wsparcie jakiegos polskiego anioła biznesu.
      Polban.pl
      Mnie sie nie udało,moze Tobie?
      • Gość: rokita Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 22:45
        Kiedyś też złożyłem wniosek do polbanu. Ale nabrałem przekonania, że jest to
        organizacja założona przez osoby, które chcą się pobawić... Przypomina mi to
        działalność harytatywną niejakiej Jolanty K. gdzie chodzi o to żeby sobie
        trochę pobalować w ekskluzywnym towarzystwie.
        Kiedy spojrzysz na stronę polban - masz wypisane słuszne zasady i gloryfikację
        ludzi, którzy inwestują w przedsięwzięcia początkowe i ponoszą ryzyko.
        Jak jest z realizacją ? co pewien czas organizuje się konferencję w Warszawie
        np w hotelu Mariott i każe gościom płacić spore kwoty za wsztęp. Wśród
        zaproszonych pot inwestorów są same skostniałe pryki reorezentujące venture
        capital. Są to firmy i ludzie, którzy nigdy w życiu nie podjęli najmniejszego
        ryzyka, a interesuje ich tylko dochodowa i sprawdzona - istniejąca wiele lat
        działaloność.
        Chłopaki dobrze się bawią i jest ok.
        Pomysł jest naprawdę kalsyczny.
        Ze strategicznego punktu widzenia przypomina mi to zaproszenie dla bezrobotnych
        do odbycia szkolenia, które odbędzie się na wall street.
        Nic dodać nic ująć.
        Życzę dobrej zabawy.
      • Gość: rokita Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 22:47
        Jeszcze jedno.
        Ciekaw jestem czy jest ktoś , kto otrzymał pomoc od polban ?
        Albo czy ktoś spotkał rzeczywiście wyż wym tzw anioła biznesu w Polsce ?
        • Gość: anna Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 22:37
          No i jak spotkałeś kogoś myślącego ? Wg. mnie w Polsce nie trzeba myśleć;
          trzeba mieć natomiast znajomości, układy i koneksje.
          Ale kto wie ? Dziś już nikt nic nie wie.
        • success Re: propozycja dla myślących 20.11.04, 14:19
          Ja zlozylem tam wniosek w lecie i czego zreszta sie spodziewalem do tej pory
          nie otrzymalem zadnego chocby najmniejszego odzewu, a co do anilow biznesu,
          skontaktowalem sie niedawno z pewnym czlowiekiem, ktory opisywany byl jako
          wlasnie aniol biznesu, niestety w odpowiedzi na moja propozycje uslyszalem, ze
          wszystkie pieniadze ma teraz zainwestowane w inne przedsiewziecia.
    • Gość: motyl Re: propozycja dla myślących IP: *.ipt.aol.com 27.11.04, 01:40
      Fajnie że są tacy ludzie co w ten sposób myślą - oby takich ludzi jak najwięcej
      to w Polsce musi się kiedyś poprawić. Uważam że jeśli da się coś zrobić w POLSCE
      i może iść dobry produkt w świat z naszego kraju - to było by wspaniale.
      • warium Re: propozycja dla myślących 27.11.04, 09:52
        Dzięki za wsparcie. Jest w Polsce wielu ludzi, którzy mają naprawdę bardzo
        dobre idee, niektóre gotowe do wdrożenia. Jednak przedsiębiorcy wykazują nikłe
        zainteresowanie tego typu działaniem, mimo że wiele z tych technologii wymaga
        naprawdę niewielkich nakładów....
        Mamy więc to co mamy.
        Pozdrawiam...
    • Gość: motyl Re: propozycja dla myślących IP: *.ipt.aol.com 27.11.04, 10:24
      Sprubój poszukać fundacji która zainwestuje w twój pomysł ( może to być forma
      pożyczki) albo założyć własną fundację wspierającą polską myśl techniczną .
      Jeśli chcesz to napisz co to za produkty że w Polsce ciężko znaleść kogoś kto
      by w ten interes zainwestował - może uważają że ten pomysł jest chybiony
    • Gość: doradca Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 13:24
      Jeśli jest tak jak mówisz, nowe jeszcze nie znane technologie o światowym
      zasięgu to możesz otrzymać dotację z Funduszy Strukturalnych na utworzenie
      firmy.
    • Gość: tomi Re: propozycja dla myślących IP: *.ipt.aol.com 27.11.04, 22:40
      dlaczego inwestor a nie kredyt (mniejsze ryzyko) - jeśli pomysł jest naprawdę
      dużo wart to lepiej zarabiać indywidualnie niż się dzielić zyskami z udanej
      inwenstycji . Opisy twoje tak naprawdę nic nie mówią , jeżeli podasz lub
      opiszesz co planujesz dokładniej, może prędzej znajdziesz chętnych, chociaż
      nazwę zachodniej firmy zainteresowanej twoją ofertą ludzie mający pieniądze u
      nas w kraju nie lubią ich wyżucać (dla nich za duże ryzyko lub za mały zysk).
      Życzę powodzenia w tworzeniu firmy - kto szuka ten znajdzie.
    • rogaina_au tak wyglada wspolczesny przewal 27.11.04, 22:53
      wzbudzuc ciekawosc i spowodowac wrazenie ze bez ciebie sobie fajnie poradze i
      twoje pieniadze mi guzil robia ale jak chcesz to prosze..
      jest rowniez nutka patriotyczna, jejku bo niemiec wszystko zabierze a my
      polacy. On am w dupie polske i polakow a jego rpodukt na zachodzie wytrzymalby
      jeden dzien, az nei sprawdza technologii z czego zerznieta, jezeli w ogole
      takowa u niego istnieje. wyrazny kretacz, wyglada mi na bylego sprzedawce
      samochodow, ten sam styl.
      • Gość: warium Re: tak wyglada wspolczesny przewal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 10:21
        Może podasz jakiś konkretny argument potwierdzający Twoje rozumowanie ?
        Nie będę się wdawał w jarmarczne dyskusje...
    • Gość: motyl Re: propozycja dla myślących IP: *.ipt.aol.com 28.11.04, 14:34
      zajrzyj na groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&group=pl.biznes&selm=coarsb%
      24irs%241%40atlantis.news.tpi.pl
      -przypadkowo tam byłem i przypomniałem sobie ,że sukasz podobnych ludzi ,
      -może słyszałeś o panu L.Łągiewce i jego wynalazkach - gość pokazuje co chce
      zrobić i ma problemy wiadomo dlaczego -i tu się dziwię że bogaci w polsce nie
      wspierają takich ludzi - powodzenia
      • warium Re: propozycja dla myślących 29.11.04, 10:10
        Dzięki za uwagi.
        Oczywiście zakładanie fundacji wiąże się z działalnością nie związaną z tematem.
        Jedyna skuteczna metoda na pozyskanie środków to posiadanie kontaktów...
        bez nazwisk. Wtedy trzeba zająć się polityką.
        Znam też wielu wynalazców, z wieloma mam kontakt i z wieloma nie nawiązywałem
        kontaktów, bo trzeba mieć propozycje dla nich. Zakładanie klubu dyskusyjnego,
        gdzie można sobie pogadać o kłopotach nie ma sensu.
        Aniołów biznesu w Polsce nie ma są tylko venture capital, które inwestują w
        dobrze prosperujące firmy, bez najmniejszego ryzyka.
        Zresztą jak się dowiedziałem od ludzi z zagranicy, którzy znają to środowisko;
        tzw anioły wcale nie są aniołami, też stawiają twarde warunki, nie zawsze do
        przyjęcia. Trzeba niestety szukać inwestorów zagranicznych. Nie ma innego
        wyjścia. Trzeba wykonać solidną pracę i przygotować dobrze ofertę a inwestor
        się znajdzie.
        Cóż możemy poradzić na to, że w Polsce nikt się nie interesuje innowacjami -
        nic.
        Trzeba brać życie jakie jest.
        Pozdrawiam
        • Gość: gość Re: propozycja dla myślących IP: *.ci.nsw / 217.153.83.* 29.12.04, 07:22
          napisz czy udało ci się już coś zdziałać?
          • Gość: warium Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:59
            Dzięki za zainteresowanie.
            Ostatecznych decyzji jeszcze nie ma. Rozmawiam z kilkoma osobami i oczywiście
            jest tu cały przekrój społeczny. Różne punkty widzenia, różne uwarunkowania.
            Nie ma w Polsce tradycji ani przykładów na taką działalność, a wiele osób by
            chciało widzieć już przed sobą innych, którzy poszli podobną drogą i osiągnęli
            sukces. Ja mam plan, kontakty i badrzdzo dużo elementów gotowych, ale nie
            jestem PKO żeby ludzie ustawiali się w kolejce po akcje. Myślę jednak, że to
            zafunkcjonuje - tylko jeszcze nie wiem kiedy; może już niebawem a może trochę
            później. Potrzebna jest konsekwencja, albo jak napisałem wcześniej obcy kapitał.
            Sprawa jest naprawdę poważna i nie fikcyjna, dlatego z kimś się dogadam.
            Może zresztą w każdej chwili pojawić się rzutki inwestor, który zadziała szybko.
            Pozdrawiam.
        • Gość: hubert Re: propozycja dla myślących IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 09:58
          warium napisał:

> Dzięki za uwagi.
          > Oczywiście zakładanie fundacji wiąże się z działalnością nie związaną z
          tematem
          > .
          > Jedyna skuteczna metoda na pozyskanie środków to posiadanie kontaktów...
          > bez nazwisk. Wtedy trzeba zająć się polityką.
          > Znam też wielu wynalazców, z wieloma mam kontakt i z wieloma nie nawiązywałem
          > kontaktów, bo trzeba mieć propozycje dla nich. Zakładanie klubu dyskusyjnego,
          > gdzie można sobie pogadać o kłopotach nie ma sensu

nie wiem dlaczego wychodzisz z takiego założenia że ma to być li tylko klub
          dysuksyjny?
          dobrze zarządzane fundacje tak ja każde przedsiębiorstwo odnosi sukcesy. a
          koszty jej prowadzenia nie są wielkie (czynsz, media,
          pracownicy+wolontariusze). z tego co wiem nie ma w Polsce fundacji zajmującej
          się profesjonalnie promocją polskiej myśli innowacyjnej. ponadto na działaność
          i projekty można pozyskiwać nie małe fundusze zewnętrzne (unijne i krajowe).
          pomyśl
          pozd
          hubert
          • Gość: warium Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:20
            Prawdopodobnie masz rację...
            Myślę jednak, że w przypadku zakładania fundacji potrzebne są umiejętnoiści
            organizacyjne. Tu trzeba działać sprawnie, trzeba pozyskać ludzi, dotrzeć z
            ofertą itp itd.
            Jest to inny zawód.
            Myślę że takie fundacje powinni zakładać ludzie, którzy mają przygotowanie w
            dziedzinie zarządzania... Oni też powinni je prowadzić. Takich ludzi jest
            mnóstwo w Polsce, tylko nikomu nie przychodzi do głowy zmierzyć się z takim
            problemem. Może jest to kwestia braku wyobraźni a może kwestia systemu
            kształcenia, który promuje podejmowanie działań wtórnych - tzn. naśladownictwo,
            pośrednictwo, przedstawicielstwo itp.
            Twórcy powinni pracować w zawodzie. Wymaga to dużej dyscypliny i absorbuje całą
            energię.
            Jeżeli jednak ktoś byłby chętny na założenie i poprowadzenie takiej fundacji -
            mógłbym przekazać bardzo dużo konkretów.
            Można by naprawdę szybko się rozwinąć.
            Mam jednak wrażenie, że nie ma w Polsce ludzi, którzy chcą tworzyć
            rzeczywistość i mieć na nią wpływ.
            Jest raczej czekanie na zmianę koniunktury i szukanie możliwości przyklejenia
            się do kogoś kto już odniósł sukces.
            Szkoda.
            Może jednak znajdą się chętni.
            Jakieś nieduże zmiany w świadomości powoli następują.

• Gość: hubert Re: propozycja dla myślących IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 12:41
              mam doświadczenie w pracy w fundacjach i sądzę, że nie jest ogólnie żle z
              ludźmi wykształconymi i majacymi olej w głowie, tzn. są chętni do zaangażowania
              się w takie przedsięzwięcia.
              niestety ich potencjał często pozostaje rozproszony...moglibyśmy wspólnie
              pomyśleć nad taką organizacją ale musielibyśmy mieszkać w tym samym mieście, a
              chyba w tym przypadku to jest niemozliwe (ja - kresy wschodnie)
              pozdr
              hubert
              • Gość: warium Re: propozycja dla myślących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:45
                Ja mieszkam na kresach centralnych.
                A mówiąc poważnie region nie ma aż tak dużego znaczenia...
                Majątek intelektualny lub tzw pomysły czy technologie można komuś udostępniać...
                W tym zakresie mam wiele różnych rozwiązań, które mogą być podstawą do
                powstania wielu firm produkcyjnych. Rozwiązania dotyczą modnego i na czasie
                problemu ekologii.
                Kilka ciekawych i bardzo rynkowych rozwiązań może być wdrożonych przy pomocy
                niewielkich nakładów. To jest trampolina od której można się odbić.
                Ja naprawdę nie mogę się zajmować wszystkim naraz.
                Może to być szansa dla tych, którzy chcą coś rozpocząć i mieć przyszłość.
                Niektórzy mają jakieś nieduże sumy albo lokale a nie mają pomysłów.
                Do tego fundusze strukturalne, które przecież są skierowane w stronę tych,
                którzy chcą podjąć działalność innowacyjną. Na wschodzie jest duży potencjał
                a i firm jest znacznie mniej - tak mi się przynajmniej wydaje. Tu chodzi o to
                żeby informacja dotarła do tych, którzy jej szukają.
                Jak chcesz - możemy pogadać ale prywatnie.
                Mam konto w gazecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka