Dodaj do ulubionych

watpliwosci laika :/

IP: *.siec2000.pl 09.11.05, 09:28
witam!
chce rozpoczac DG i sprzedawac ksiazki, m.in na platformie allegro.pl.
Narazie nie chce byc Vatowcem. Rozliczal sie bede w formie ryczaltu a moje
pytania sa nastepujace:

1. jesli dolicze koszty przesylki do ceny za ksiazke i umieszcze to pod jedna
pozycja to wszystko bedzie opodatkowane 3% ?

2. chce sprzedawac wysylkowo, ale moze sie tak zdarzyc iz ktos bedzie chcial
odebrac towar osobiscie, czy w tym wypadku jestem zwolniony podmiotowo z
posiadania kasy fiskalnej ? (w oparciu o zapis ze podmioty ktore prowadza
sprzedaz wysylkowa sa zwolnione z kasy fiskalnej). jesli bylbym zwolniony to
wtedy wystawiam zwykle rachunki?

3. jesli mialbym kase fiskalna to czy wydrukowanie paragonu przy wysylce i
wplacie na konto jest prawidlowe ? ktos kiedys powiedzial mi ze kasa fiskalna
tylko przy sprzedazy gotowkowej...

dziekuje z gory za odpowiedzi
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: schalker Re: watpliwosci laika :/ IP: *.siec2000.pl 10.11.05, 20:21
      ponawiam
      nikt sie na tym nie zna?
    • Gość: biznesik Re: watpliwosci laika :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:27
      Tu jest super strona dla prowadzących handel w sieci:

www.ehandel.pit.pl/pages/i/929.php
      Tam znajdziesz właściwie wszystko, więc odpowiadam z grubsza:

> 1. jesli dolicze koszty przesylki do ceny za ksiazke i umieszcze to pod jedna
      > pozycja to wszystko bedzie opodatkowane 3% ?

Skąd Ci się wzieły te 3%? Nie mieszasz aby ryczałtowej stawki podatku dochodowego z VAT?

- kasy fiskalnej nie musisz mieć dopóki nie przekroczysz limitu obrotów (dla roku rozpoczęcia działalności jest to 20 000, a dla kolejnego 40 000)
      - jeżeli przekroczysz limit, to możesz się obejść bez kasy, ale tylko przy wpłatach przelewem bankowym i przesyłkach pocztowych "za pobraniem"; nie wolno Ci natomiast przyjmować wpłat gotówkowych ani - uwaga! - płatności kartą.
      - jeśli już "dorobisz się" kasy, paragon dołączasz do wysyłanego towaru

• Gość: schalker Re: watpliwosci laika :/ IP: *.siec2000.pl 14.11.05, 08:17
        3% wziezlo mi sie stad gdyz chodzi mi o ryczalt ewidencjonowany. VAT pomijam bo
        ta kwestie juz rozwiazalem. wiadomo ze handel opodatkowany jest ryczaltem 3%
        natomiast usluga transportowa 8 % . i teraz pytanie... jesli pod jedna pozycje
        wlicze koszt ksiazki razem z dostawą to jaka bedzie stawka ryczaltu ? 3 % ??
        O to mi chodzilo. dzieki za odpowiedz.
        • Gość: biznesik Re: watpliwosci laika :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 11:23
          Na ryczałcie się niestety nie znam, bo funkcjonuję na kpir. Moge podejrzewać, że powinieneś koszt dostawy wliczyć w cenę książki, bo to przecież nie ty świadczysz usługę transportową. Ale głowy za to nie dam.
          Natomiast jeszcze jedna ważna rzecz: przesyłka "za pobraniem" musi być z wpłatą na konto, nie z przyniesieniem pieniędzy do łapy przez listonosza - inaczej też się łapiesz na kasę fiskalną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka