Gość: goja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 22:04 co lepiej sie opłaca?? bycie freelancerem czy posiadanie własnej działalności gospodarczej?? pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: intelinside Re: freelancer czy firma?? co lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 00:47 Zależy od przychodów, rodzaju działalności. Myślę, że działalność. Po pierwsze zmusza do opłacania wszystkich składek, płacisz 19% podatku, ale wiele rzeczy możesz kupować na firmę i odliczać jako koszty. To powoduje, że realnie zapłacisz mniej podatku, niż gdybyś była wolnym strzelcem. Poza tym - dla innych firm, odbiorców i kontrahentów jeśli jesteś właścicielem firmy, nawet jednoosobowej, ale jednak - jesteś jakoś 'większa" i bardziej wiarygodna. Argument trochę irracjonalny, ale mnie już kilkakrotnie spotkało to w praktyce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: freelancer czy firma?? co lepsze IP: *.stansat.pl 04.01.06, 12:12 Właśnie też się zastanawiam nad otworzeniem dział. Plusy: 19% podatek liniowy, opłacasz ubezp. społ. a więc leci staż do emeryturki, jesteś vatowcem, co jest ważne dla klientów (z kolei też możesz odliczać VAT), pompujesz koszty (bierzesz wszystko na firmę, zwłaszcza sprzęt, samochód, szkolenia itd.). Jeśli jesteś zarejestrowana jako bezrobotna, to możesz otrzymać dotację - ok. 12 tys. na ropoczęcie działalności plus chyba przez 2 latka płacić niższy ZUS (ok. 250 zł). Co jest dla mnie ważne, to fakt, iż nadchodzi kupa forsy z EFS-u na szkolenia dla przedsiębiorców i pracowników (wkład własny tylko ok. 20%), więc za małą kaskę można zacząć się uczyć różnych zawodów. Ja mam raczej inny problem - brak dobrego pomysłu na przychody - wstępnie myślę o kojarzeniu kontrahentów zagranicznych z polskimi firmami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.b. Re: freelancer czy firma?? co lepsze IP: *.lodz.mm.pl 28.01.06, 22:34 Podaj jakieś namiary na siebie J.S. albo napisz do mnie madri22zib@op.pl Chyba będziemy mieli o czym pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
polandstore Re: freelancer czy firma?? co lepsze 29.01.06, 13:17 Witam, dużo w tym temacie można napisać. Podpisanie umowy i liczenie na prowizje od transakcji zawieranych miedzy importerami a eksporterami ma krotkie nogi, nie znaczy to ze jest nie wykonalne. Ale nie licz na to chyba ze masz zaufanych klientow i wiesz ze bedziesz mogl te transakcje kontrolowac. Mimo umów nie zawsze wszystko musisz wiedziec. Dlatego my wyszlismy z założenia że bedziemy to robic całkowicie za darmo natomiast, wprowadzajac jeszcze inne usługi pomocne w nawiazaniu kontaktu miedzy imp a exp ( takze za darmo ) a na co ciekawsze produkty przygitujemys swoja ofertę sprzedaży bezpośrednio dla zagranicznych firm. Jesli jesteś zainteresowany jeszcze jakimiś informacjami w tym temacie to pisz na maila, mogę także tu podyskutować jeszcze. Z chęcią pomogę, jak już będziesz miał firmę i portal mogę także zareklamować twoje usługi gdzieś na naszych stronach. pzdr --------- www.polandstore.com Odpowiedz Link Zgłoś