Dodaj do ulubionych

freelancer czy firma?? co lepsze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 22:04
co lepiej sie opłaca?? bycie freelancerem czy posiadanie własnej działalności
gospodarczej??
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: intelinside Re: freelancer czy firma?? co lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 00:47
      Zależy od przychodów, rodzaju działalności. Myślę, że działalność. Po pierwsze
      zmusza do opłacania wszystkich składek, płacisz 19% podatku, ale wiele rzeczy
      możesz kupować na firmę i odliczać jako koszty. To powoduje, że realnie
      zapłacisz mniej podatku, niż gdybyś była wolnym strzelcem. Poza tym - dla
      innych firm, odbiorców i kontrahentów jeśli jesteś właścicielem firmy, nawet
      jednoosobowej, ale jednak - jesteś jakoś 'większa" i bardziej wiarygodna.
      Argument trochę irracjonalny, ale mnie już kilkakrotnie spotkało to w praktyce.
      Pozdrawiam
      • Gość: J.S. Re: freelancer czy firma?? co lepsze IP: *.stansat.pl 04.01.06, 12:12
        Właśnie też się zastanawiam nad otworzeniem dział. Plusy: 19% podatek liniowy,
        opłacasz ubezp. społ. a więc leci staż do emeryturki, jesteś vatowcem, co jest
        ważne dla klientów (z kolei też możesz odliczać VAT), pompujesz koszty
        (bierzesz wszystko na firmę, zwłaszcza sprzęt, samochód, szkolenia itd.). Jeśli
        jesteś zarejestrowana jako bezrobotna, to możesz otrzymać dotację - ok. 12 tys.
        na ropoczęcie działalności plus chyba przez 2 latka płacić niższy ZUS (ok. 250
        zł). Co jest dla mnie ważne, to fakt, iż nadchodzi kupa forsy z EFS-u na
        szkolenia dla przedsiębiorców i pracowników (wkład własny tylko ok. 20%), więc
        za małą kaskę można zacząć się uczyć różnych zawodów. Ja mam raczej inny
        problem - brak dobrego pomysłu na przychody - wstępnie myślę o kojarzeniu
        kontrahentów zagranicznych z polskimi firmami
        • Gość: z.b. Re: freelancer czy firma?? co lepsze IP: *.lodz.mm.pl 28.01.06, 22:34
          Podaj jakieś namiary na siebie J.S. albo napisz do mnie madri22zib@op.pl
          Chyba będziemy mieli o czym pogadać.
          • polandstore Re: freelancer czy firma?? co lepsze 29.01.06, 13:17
            Witam, dużo w tym temacie można napisać. Podpisanie umowy i liczenie na prowizje
            od transakcji zawieranych miedzy importerami a eksporterami ma krotkie nogi, nie
            znaczy to ze jest nie wykonalne. Ale nie licz na to chyba ze masz zaufanych
            klientow i wiesz ze bedziesz mogl te transakcje kontrolowac. Mimo umów nie
            zawsze wszystko musisz wiedziec. Dlatego my wyszlismy z założenia że bedziemy
            to robic całkowicie za darmo natomiast, wprowadzajac jeszcze inne usługi pomocne
            w nawiazaniu kontaktu miedzy imp a exp ( takze za darmo ) a na co ciekawsze
            produkty przygitujemys swoja ofertę sprzedaży bezpośrednio dla zagranicznych
            firm. Jesli jesteś zainteresowany jeszcze jakimiś informacjami w tym temacie to
            pisz na maila, mogę także tu podyskutować jeszcze. Z chęcią pomogę, jak już
            będziesz miał firmę i portal mogę także zareklamować twoje usługi gdzieś na
            naszych stronach. pzdr
            ---------
            www.polandstore.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka