Dodaj do ulubionych

samochód służbowy

15.05.07, 11:15
Bardzo prosze o pomoc w następującej sytuacji:
członkowie zarządu maja zagwarantowane w umowach korzystanie z samochodów
słuzbowych, wiadomo, że uzywaja ich tez prywatnie. W jaki sposób obliczyc
kwotę odpłatności, bo przepis Art 11 ust 2a pkt 4 mówi tylko o cenach
rynkowych. A co w sytuacji gdy firmy wynajmujące samochody nie dysponuja
takimi samymi autami? jak wtedy wyliczyć kwotę?
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: samochód służbowy 17.05.07, 16:25
      Coś w tym jest ... - jeżeli ty masz kłopot z ustaleniem podstawy, to znak że urząd też by miał ;))
      • kempy1 Re: samochód służbowy 23.05.07, 08:36
        szczerze mówiąc liczyłam na jakąs pomoc, no ale trudno
        niestety słabe to forum
        • jck.x Re: samochód służbowy 23.05.07, 09:41
          Jeżeli liczyłaś na całościową poradę w zakresie prawa podatkowego ("co należy
          zrobić w twojej sytuacji"), faktycznie, to forum może cię rozczarować.

Tym niemniej, mój poprzedni post zawierał pewną istotną treść, której jednak
          nie odczytałaś (na czym opiera się urząd wydając decyzję określającą, jak
          myślisz ?)
          • kempy1 Re: samochód służbowy 29.05.07, 10:56
            nie wiedziałam, że wymiana informacji (bo na to właśnie liczyłam) nt.
            doswiadczeń w ustaleniu odpłatności za uzywanie słuzbowych samochodów do celów
            prywatnych jest traktowana jako całościowa porada w zakresie prawa podatkowego
            a odpowiedź w stylu, że jeśli ja mam problem to i us będzie miał to niestety
            żadna odpowiedź, tyle wiem i bez tego forum
            • jck.x Re: samochód służbowy 29.05.07, 15:17
              > nie wiedziałam, że wymiana informacji (bo na to właśnie liczyłam) nt.
              > doswiadczeń w ustaleniu odpłatności za uzywanie słuzbowych samochodów do
              celów
              > prywatnych jest traktowana jako całościowa porada w zakresie prawa podatkowego

Zależy, kto udziela informacji :) Oczywiście, nadal czekamy na wpisy osób z
              dokładnie tym samym problemem, co Twój.

> a odpowiedź w stylu, że jeśli ja mam problem to i us będzie miał to niestety
              > żadna odpowiedź, tyle wiem i bez tego forum

szkoda, że jednak nie zrozumiałaś. Cóż ... trudno !
    • kadrowa Re: samochód służbowy 29.05.07, 23:16
      Nie miałam takiego przypadku, ale gdyby wystąpił to: ustalając cene,
      teoretycznie nie uwzględniłabym kosztów stałych (bez względu na to czy sam. są
      wykorzystywane do celów prywatnych koszty te i tak ponosi firma). Koszty
      zmienne w całości byłyby w cenie (ale po co się męczyć co miesiąc więc ustala
      się stałą kwotę np. od miejsca zamieszkania + X % z uzasadnieniem) i do tego
      następny X % marży (najlepiej obowiązujący w tego typu usługach). Następnie
      zasięgnałabym opinii zarządzających czy zgadzają się z w/w procentami
      (określłabym również swoje poniżej których "nie zejdę" )i stworzyłabym
      odpowiednie zrządzenie lub inny ważny dokument pod którym oni sie podpiszą z
      mocą obowiązującą od dnia .... To tak na szybko i to tylko "gdybanie" co by
      było gdyby. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka