Dodaj do ulubionych

Działalność gospodarcza

IP: 194.170.1.* 07.04.01, 07:27
Cześć !!!!!
Mieszkam za granicą ale coraz częściej myślę o tym aby wrócić do Polski i coś
otworzyć.Tu mam problem,posiadam trochę gotówki,choć nie za dużo,ale mimo to
chcę pracować na swoim.W co mam zainwestować aby się nie wkopać???Proszę o
radę.Munder
Obserwuj wątek
    • Gość: MAX Re: Działalność gospodarcza DO MUNDERA IP: *.toronto.auracom.net 07.04.01, 18:01
      Gość portalu: Munder napisał(a):

> Cześć !!!!!
      > Mieszkam za granicą ale coraz częściej myślę o tym aby wrócić do Polski i coś
      > otworzyć.Tu mam problem,posiadam trochę gotówki,choć nie za dużo,ale mimo to
      > chcę pracować na swoim.W co mam zainwestować aby się nie wkopać???Proszę o
      > radę.Munder

Ile masz i co chcesz robic, przeciez Polska to dzicz, moze sie okazac ze masz
      tylko na lapowki.
      Niemniej ja doradzam uslugi, dlatego ze w Polsce generalnie wszystkie sa pod psem
      a spoleczenstwo wymagania ma ogromne.

• Gość: Munder Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: 213.42.174.3, 194.170.1.* 07.04.01, 22:48
        Gość portalu: MAX napisał(a):

> >
        > Ile masz i co chcesz robic, przeciez Polska to dzicz, moze sie okazac ze masz
        > tylko na lapowki.
        > Niemniej ja doradzam uslugi, dlatego ze w Polsce generalnie wszystkie sa pod ps
        > em
        > a spoleczenstwo wymagania ma ogromne.
        >
        >
        Ale jak myślisz co by to miało być-fryzjerstwo,szewstwo,krawiectwo???
        Munder
        • Gość: MAX Re: Działalność gospodarcza do Mundera IP: 165.154.145.* 08.04.01, 01:04

> Gość portalu: MAX napisał(a):
          >
          > > >
          > > Ile masz i co chcesz robic, przeciez Polska to dzicz, moze sie okazac ze m
          > asz
          > > tylko na lapowki.
          > > Niemniej ja doradzam uslugi, dlatego ze w Polsce generalnie wszystkie sa p
          > od ps
          > > em
          > > a spoleczenstwo wymagania ma ogromne.
          > >
          > >
          > Ale jak myślisz co by to miało być-fryzjerstwo,szewstwo,krawiectwo???
          > Munder

Nie mialem na mysli takich uslug, raczej sfera obslugi podmiotow bardziej
          wymagajacych jak firmy w duzych miastach to moze byc catering, ksiegowosc,
          transport, consulting.
          To zalezy na czym sie znasz i ile masz do zaintwestowania.
          W/g mnie 100 tysiecy dolcow ( prawdziwych oczywiscie , nie jakas Australia czy
          Canada )to absolutne minimum, inaczej jestes skazany na business egzystencjonalny.
          Czyli wstajesz , robisz i pilnujesz.
          Pozdr.
          masz pytania wal smialo - Max
          p.s.
          to co wymieniasz jest zszyte do cna.
        • szymer Re: Działalność gospodarcza do Maxa 20.06.01, 17:30
          Nie wracaj.Tu jest bagno .Banda urzedasow utraci twoja inicjtywe .Zniszcza Cie
          podatkami,ZUS-em,VAT-em,itd.To nie jest kraj dla ludzi chcacych cos
          robic.szkodz czasu i zdrowia.
      • Gość: Marko Re: Działalność gospodarcza DO MUNDERA IP: 195.136.106.* 23.07.01, 00:27
        A moze zając się jakąś produkcją?
    • Gość: Munder Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: 194.170.168.* 08.04.01, 11:42
      Max !!!!!
      Dziękuję za radę,ale nie mam na tyle gotówki i prawdopodobnie będę skazany na
      ten egzystencjalizm.No cóż taki już mój los.A w związku z tym co byś mi
      poradził?? Munder
      • Gość: MAX Re: Działalność gospodarcza do Mundera IP: *.toronto.auracom.net 08.04.01, 13:41

> Max !!!!!
        > Dziękuję za radę,ale nie mam na tyle gotówki i prawdopodobnie będę skazany na
        > ten egzystencjalizm.No cóż taki już mój los.A w związku z tym co byś mi
        > poradził?? Munder

Sklep ogolnospozywczy. ( 70% poborow ludzie wydaja na zarcie )
        profesjonalnie ustawiony ( wyglad, obsluga, towar, max dlugo otwarty, ) jeszcze
        dobra lokalizacja jest wskazana. wiem ze to trudne ale obecnie wielu traci glowe
        i rezygnuje z dzialalnosci winiac super markety, ale to nie jest tak. Maly lub
        sredni sklep jest zawsze potrzebny.
        Jak mozesz, napisz skad jestes lub gdzie chcesz rozpoczac dzialalnosc.
        MAX
        • Gość: Munder Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: 213.42.173.239, 194.170.1.* 08.04.01, 22:11
          >>>>Sklep ogolnospozywczy. ( 70% poborow ludzie wydaja na zarcie )<<<<<

Jestem ze Śląska,i jeszcze trochę posiedzę tu za granicą.Co do Twojego pomysłu
          to akurat w okolicy gdzie mieszkam jest sporo małych i średnich sklepów tej
          branży a i jak się dobrze rozejrzeć to w całym mieście jest ich mnóstwo.Tak
          sobie myślę,że branża spożywcza jednak odpada,a jeśli nie ona,to co??
          Pozdrawiam Munder
          • Gość: MAX Re: Działalność gospodarcza do Mundera IP: *.toronto.auracom.net 09.04.01, 00:43

> >>>>Sklep ogolnospozywczy. ( 70% poborow ludzie wydaja na zarcie )&
            > #60<<<<
            >
            > Jestem ze Śląska,i jeszcze trochę posiedzę tu za granicą.Co do Twojego pomysłu
            > to akurat w okolicy gdzie mieszkam jest sporo małych i średnich sklepów tej
            > branży a i jak się dobrze rozejrzeć to w całym mieście jest ich mnóstwo.Tak
            > sobie myślę,że branża spożywcza jednak odpada,a jeśli nie ona,to co??
            > Pozdrawiam Munder

Ja tez jestem ze Slaska.
            Stacja benzynowa ? Petrochemia daje 300,000.00 bezzwrotnej pozyczki pod warunkiem
            ze bedziesz sprzedawac ich paliwo przez 10 lat.
            Pomyslow jest duzo ale trudno mi tak pisac jak nie wiem nic o tobie - tzn. na
            czym sie znasz.
            pozdr.
            MAX
            • Gość: Munder Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: 213.42.172.77, 194.170.168.* 09.04.01, 23:53
              >>>>>>Stacja benzynowa ? Petrochemia daje 300,000.00 bezzwrotnej pozyczki pod
              warunkiem
              ze bedziesz sprzedawac ich paliwo przez 10 lat.
              Pomyslow jest duzo ale trudno mi tak pisac jak nie wiem nic o tobie - tzn. na
              czym sie znasz.

Witam !!!!!!
              Zachęcająca propozycja,ale to wciąż za dużo jak na moje mozliwości.A może znasz
              jeszcze inne propozycje z tego typu warynkami(myślę o bezzwrotnych pożyczkach).
              Nigdy nie prowadziłem żadnego interesu i na początek wolałbym coś
              mniejszego.Nawet jak Ci powiem na czym się znam to i tak nic to nie da.Chcę
              odejść od swojego zawodu bo on nie daje gwarancji życia godnie.Pracuję w jednej
              z gałęźi służby zdrowia a to jak sam wiesz nie są kokosy.Pozdrawiam Munder
              • Gość: NICk Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: 10.10.3.* / *.mrkch.pl 07.06.01, 10:23
                A czym dokladnie zajmowales sie (chodzi mi o sluzbe zdrowia) mam 24 lata i 5
                lat doswiadczenia w sluzbie zdrowia to co robie juz mi sie znudzilo chcial bym
                cos samodzielnie (moze byc w sluzbie zdrowia)
              • Gość: arczek Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 13:48
                Cześć wam
                Pozwulcie koledzy, że pryłącze siedo waszej rozmowy. Zaintewrwsowała mnie
                wypowiedź na temat stacji benzynowej i o pozyczkę bezwrotną. Czy mół byś mi cos
                szerzrj na ten temat powiedzieć.

dziękuję
          • Gość: Baska Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: *.proxy.aol.com 22.01.02, 02:18
            Czytajac wasze wypowiedzi i opinie troche sie prerazilam mam znajomy ch w moim
            miescie z ktorego pochodze dlatego ze tak samo mysle o powrocie do kraju i
            jezelijestes w USA polecam ksiazke ktora napisala Ellzbieta Baumgartner POWROT
            DO KRAJU oraz poradniki i nie bedziesz az tak zle widzial tego naszego kraju.W
            kazdym kraju placi sie podatki polacy sa do tego poprostu nie
            przyzwyczajeni.Tak ze otwieraj sklep w ktory prawdopodobnie nie stacisz wiecej
            jak 20.000.oo tys.oczywiscie licz to ze nie wiem ile zaplacisz za wynajecie
            lokalu.A w ksiegarniach w Polsce i na calym swiecie sa ksiazki o podatkach i
            mozesz wybrac co bedzie dla Ciebie wygodne.Zycze Powodzenia. Baska
            • Gość: A Re: Działalność gospodarcza do Maxa IP: 10.10.6.* 22.01.02, 10:35
              Zastanow sie baaaardzo gleeeeboko. Moj serdeczny kolega wrocil z... polwyspu
              arabskiego po 8-u latach z calkiem niezla forsa. Otworzyl w W-wie oficjalne
              biuro consulting'u technicznego. .... dzialal 7 miesiecy. ...... wszystko to
              rzuca i wraca na pustynie. W okresie dzialania w Polsce w KAZDYM !!! urzedzie
              i w kazdym banku domagano sie od niego lapowek. Okradziono mu doszczetnie
              mieszkanie. Skradziono mu samochod i zadali zlodzieje "znaleznego". Kupil drugi
              i tez mu ukradli.

To sie moze wszystko zmienic po wejsciu do UE, i jesli prawo w tym kraju bedzie
              znaczyc PRAWO.
    • Gość: Kuzi Re: Działalność gospodarcza IP: 213.1.118.* 14.06.01, 16:37
      Nie ma zlotego srodka, kolego :((
      Kazdy wybor pociaga za soba pewne ryzyko.

Proponuje zainwestowac w nauke :)))
      ...szeroko pojeta.
    • Gość: Robek Elektrownia Wiatrowa! IP: 62.180.71.* 18.06.01, 18:22
      Polecam elektrownię wiatrową. Trzeba mieć tylko grunt z odpowiednim poziomem
      wiatru na wysokości 20 metrów (potrzebne są badania). W okolicy 400 m nie może
      być żadnych zabudowań albo drzew. Cena prądu jest 5 razy wyższa od energii z
      węgla bo dystrybutorzy są zmuszeni przez prawo do zakupu prądu z odnawialnych
      źródeł energii. Dystrybutorzy płacą za megawat z wiatru 500 zł a z węgla 100
      zł. Kasę na budowę wiatraka wykłada Unia Europejska. Trzeba tylko znać język
      żeby załatwić dofinansowanie. Ceny wiatraków zaczynają się od 200 000 zł.
      • Gość: fociek Re: Elektrownia Wiatrowa! IP: 10.10.12.* / *.atena.pl 25.06.01, 00:00
        podobno ten obowiązek kupowania energii ma się niedługo skończyć...
        • Gość: X Re: Elektrownia Wiatrowa! IP: *.vancouver35.dialup.canada.psi.net 26.06.01, 00:00
          Czytaliscie Don Kichota? Czyzby juz wtedy obowiazywaly takie przepisy?
          • Gość: Lechu Jest nadpodaż energii IP: 10.132.129.* 22.01.02, 15:11
            W całej Europie. Przepis, o obowiązku zakupu energi przez Polskie Sieci
            Energetyczne, powstał po to, żeby chronić małych producentów. Wszyscy naokoło
            chcą nam sprzedawać energię, nie tylko elektryczną. To całe pieprzenie o
            niezależnych źródłach gazu (tu z Norwegii) to tylko działanie odpowiedniego
            lobby handlowego (nawet nie producenckiego). Nie wiem po co kupujemy urządzenia
            do tzw. energii odnawialnej. Mogę się tylko domyślać, że są to naciski
            kolejnych lobby.
    • Gość: X Re: Działalność gospodarcza IP: 154.20.107.* 24.06.01, 00:00
      Stary, czasy kiedy przyjezdzajac do Polski ze 100 dolcami w kieszeni byles milionerem minely dawno i
      bezpowrotnie. Jezeli siedzac za granica nie byles w stanie odlozyc paru setek, to znaczy ze masz
      kiepska glowe do "dzialalnosci gospodarczej" albo jak inni mowia businessu. Na twoim miejscu
      siedzialbym cicho tam gdzie sie zaplantowales, bo sa duze szanse, ze w Polsce sie wykonczysz.
      • Gość: Mrowka Re: Działalność gospodarcza IP: *.union1.nj.home.com 27.06.01, 00:00
        Drogi X,jestem w biznesie od wielu lat,kiedys w RP teraz w USA i nigdy nie
        slyszalam aby ktos na nim zarobil pare setek i potem ich nie stracil.
        Tylko przekrety daja takie mozliwosci.Wiec nie udawaj biznesmena
        Pozdrawiam
        • Gość: X Re: Działalność gospodarcza IP: *.vancouver36.dialup.canada.psi.net 27.06.01, 00:00
          Droga mroweczko, do twojej wypowiedzi musialy wkrasc sie jakies bledy, gdyz nie moglem
          zrozumiec, co chcialas przekazac. Czekam na korekte.
    • Gość: xero Munder: ty sie wez do nauki!! IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 13:25
      Czasy interesow, gdzie sie ma 10.000 DM albo 20.000 $, czy chodzby 30.000£
      minely bezpowrotnie. Jesli masz jakas z tych sum, to doloz troche i kup sobie
      mieszkanie. Bedziesz mial majatek trwaly i przy odrobinie szczescia mozesz go
      wynajac.
      Proponuje jednak przede wszystkim zainwestowanie w siebie. Naucz sie podstaw
      ekonomii, pisania business plan'ow i jezykow obcych oraz zasad funkconowania
      przedsiewziec roznego rodzaju w Europie Zachodniej lub USA/Kanada, a wtedy
      bedzie Ci latwiej sprecyzowac co Cie interesuje, w czym jestes dobry i czym
      warto sie zainteresowac, bo to ma przyszlosc. Usiadziesz wtedy sobie przed
      komputerem, napiszesz business plan, znajdziesz inwestorow strategicznych,
      ktorzy maja wiecej kasy od Ciebie i rozpoczniesz dzialalnosc bedaca w stanie
      konkurowac z firmami z UE i innych gospodarek wysoko rozwinietych, no i nie
      padniesz tak szybko ofiara konkurencji, jesli to dobrze wykombinujesz.
      Jesli pomysl Ci sie nie podoba, to mozesz kupic sobie jeszcze auto i zostac
      taksowkarzem, zeby sie uskarzac cale zycie na swoj los swoim pasazerom.
    • Gość: Eward Re: Działalność gospodarcza IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.07.01, 18:30
      Te twoje 100 tyś dol to jest g......,opłacać się trzeba wszędzie,a te
      usługi,które wymieniłeś są dla wybrańców.Konstytucja zapewnia,że żyjemy w
      demokracji.Ale gdy otworzysz firme przyjdą do ciebie odpowiedni ludzie i
      powiedzą ci kto w tym kraju ma WYŁĄCZNOŚC-będziesz płakał i płacił -mogą cię
      zastraszać-spalić lokal,nagminnie się włamywać lub możesz zginąć w wypadku
      samochodowym razem z rodziną .Prawo jest opieszałe -bandyci są na takich samych
      prawach jak ty,.procesy ciągną się długo,zostań tam gdzie jesteś oszczędzaj
      dalej może jak wejdziemy do uni to wtedy będą inne perspektywy a kodeks karny
      inaczej rozpatrywany .
      • Gość: Misiu Re: Działalność gospodarcza IP: 192.168.0.* / 195.205.244.* 12.07.01, 11:11
        mając gotówkę i trochę znajomości najlepiej zainwestować w " krematorium" tj.
        spalarnie zwłok- potencjalnych klientów nie brakuje.
        • Gość: X Re: Działalność gospodarcza IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 15.07.01, 05:24
          Masz racje. Jest to interes z przyszloscia. Nie wiem tylko co na to Kosciol
    • Gość: Marcin Re: Działalność gospodarcza IP: *.detroit.mi.ameritech.net 16.07.01, 02:18
      Czesc :
      Od wrzesnia wchodzi do Polski najwieksza na swiecie siec posrednictwa nieruchomosci Re/Max International (30
      krajow, 4000 agencji, 30000 posrednikow). Jestem wlascicielem praw Re/Maxu na Polske. Gdzie mieszkasz ?
      Za koszt licencji otrzymujesz mozliwosc uzywania nazwy i zasobow sieci, szkolen i materialow promocyjnych,
      etc. Zacznij z nami od poczatku - Re/Max tez zaczynal w 1978 a jest teraz na czele.
      Prosze o kontakt w celu przeslania informacji.
      Pozdrawiam
      Martin Mizera
      remaxpoland@email.com
      • Gość: marcin Re: Działalność gospodarcza IP: *.access.nacamar.de 19.07.01, 21:47
        zainteresowala mnie Twoja informacja na temat REMAXu. Moglbys przyslac jakies
        prospekty? Pozdrawiam. Jano.
    • Gość: Marko Re: Działalność gospodarcza IP: 195.136.106.* 23.07.01, 00:23
      A moze by tak zaobserwowac - co tam gdzie teraz jesteś (zagranica)jest tanie- i
      spróbować sprowadzać to do polski?(tylko coś niskocłowego)
      • Gość: tass Re: Działalność gospodarcza IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.08.01, 11:53
        Przepraszam, że się wtrącę, ale wszyscy macie rację. Kurwa, ludzie w jakim my
        kraju żyjemy ?!!!
    • Gość: jak Re: Dzia?alnos´c´ gospodarcza IP: *.kielnet.net 22.01.02, 13:50
      Nie wracaj i nie zakladaj zadnej dzialalnosci gospodarczej !

1. Jezeli chcesz wrocic, bo nie maqsz z czego zyc, to zastaniow sie dlaczego tak
      jest.
      2. jezeli chcesz wrocic bo masz sentyment do Polski, to po powrocie szybko go
      stracisz.
      3. Jezeli myslisz, ze w Polsce latwo jest cokolwiek zalozyc, prowadzic i jeswzcze
      z tego zyc, to sie mylisz. Zostaniesz okradziony przez wspolpracownikow, osaczony
      przez urzedy podatkowe w swej pazernosci przechodzace samych siebie.
      Na poczatku bedziesz musial sie Polski nauczyc na nowo. To jest jak nowa
      emigracja. A emigruje sie tylko 1 raz. Wzorce dzialalnosci gospodarczej Tobie
      znane nie funkcjonuja w Polsce. Znajomych z biznesu polskiego nie masz.
      ( wlasne doswiadczenia)
      Proponuje wiec powrocic do punktu 1.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka