Dodaj do ulubionych

Agencja nieruchomosci

IP: *.pl / 212.160.76.* 13.12.03, 21:07
Co sadzicie o pomysle otwarcia agencji obrotu nieruchomosciami w duzym
miescie? Konkurencja jest bardzo silna.
Obserwuj wątek
    • aabjp Re: Agencja nieruchomosci 16.12.03, 15:52
      Ano nic nie myślimy, bo tu na każdym rogu jest taka agencja i nie ma co się
      zastanawiać. Może lepiej biuro szacowania / wyceny nieruchomości + zarządzanie
      nieruchomościami w jednym?
    • Gość: doradca:-)) Re: Agencja nieruchomosci IP: *.blt.pl / *.blt.pl 16.12.03, 23:00
      Gość portalu: Paulo napisał(a):

> Co sadzicie o pomysle otwarcia agencji obrotu nieruchomosciami w duzym
      > miescie? Konkurencja jest bardzo silna.

Witam,
      przed takim zapytaniem to bym wpierw założył konto i go użył, ponieważ wiele
      odpowiedzi też przychodzi na priv.
      Chym, co sądzisz o gruszkach na wierzbie? jedni twierdzą, że rosną inni że nie:-
      >
    • Gość: Artur Re: Agencja nieruchomosci IP: *.icpnet.pl 17.12.03, 11:22
      Jeżeli w twoim mieście jest np 200 agencji nieruchomości to prawdopodobnie jest
      duży rynek i można się jeszcze wpasować. Wiem, że zarabia się tam niezłe
      pieniądze, ale dochody są niestabilne i nieregularne (dlatego trzeba mieć
      rezerwę finansową na funkcjonowanie biura przez ok. 3 miesiące). Proponuję
      wykonać następujące rzeczy:
      1. popytaj znajomych z tej branży (jeśli posiadasz) wyłów to co potrzebujesz i
      wiedz, że raczej nie powiedzą ci całej prawdy
      2. pochodź i podzwoń trochę po agencjach w charakterze klienta (to da ci
      najwięcej materiału do przemyśleń i wniosków) spróbuj też wyciągnąć trochę
      informacji.
      3. może warto pomyśleć o jakiejś węższej specjalizacji (działki budowlane,
      obiekty przemysłowe). Pomyśl.
      4. zrób realistyczny biznes plan (przynajmniej uproszczoną plan marketingowy i
      analizę finansową)
      5. dobrze jest pomyśleć o czymś dodatkowym w ramach działalności twojej firmy,
      co stanowić będzie dodatkowe żródło dochodów i pomoże przetrwać ciężki chwile
      bo takie zawsze się zdarzają.

Pozdrawiam i powodzenia.
      • Gość: Paulo Re: Agencja nieruchomosci IP: *.pl / 212.160.76.* 17.12.03, 15:04
        Moje miasto to Kraków,rynek jest trudny,konkurencja piekielnie silna.Nie mam
        niestety znajomych w branzy.Myslałem o franchisingu,start byłby łatwiejszy.
        Mam pewne nadzieje zwiazane z wejsciem do UE.Wrociłem niedawno z wieloletniej
        emigracji z Niemiec i spodziewam sie,ze po zlibaralizowaniu rynku Niemcy beda
        kupowac mieszkania w Polsce.To byłaby mozliwosc pewnej specjalizacji.Gdyby
        ktos zechciał doradzic:paulo99@gazeta.pl
        • Gość: doradca Re: Agencja nieruchomosci IP: *.blt.pl / *.blt.pl 17.12.03, 18:58
          Rynek w innych miastach jest podobny jak w Krakowie. Biura można porównać np.
          do sklepów, jedne nie wytrzymują rynku i padają a na ich miejsce powstają nowe.
          Różnica jest taka, że sklep to jest dużo większa inwestycja niż biuro. Musisz
          się zastanowić jakie masz atuty w "rękawie" i czy klient przyjdzie do ciebie a
          nie do konkurencji. Na początek proponuję zawęzić działania tylko do mieszkań i
          domów i to w dzielnicach z pierwszych stron, dzięki temu unikniesz dużych
          kosztów. Biura działające w pewnej sieci franchisingowej w Radomiu i Wrocławiu
          też nie wytrzymały presji rynku. Franchising to nie jest 100 % panaceum
          na "kłopoty". Nic nie piszesz o predyspozycjach a to jest bardzo ważne, nie
          wspominasz czy posiadasz już uprawnienia. Zakładam, że nie. Proponuję przyjąć
          się do pracy do agencji /bardzo często są ogłoszenia o naborze/ i wówczas
          przekonasz się czy ta działalność będzie tobie odpowiadała i poznasz trochę
          zasad od "kuchni".
          P.S.
          Jeżeli zechcesz się zatrudnić to rezygnuj jeżeli będą proponować samą prowizję.
          Powodzenia
          • imgw Re: Agencja nieruchomosci 22.12.03, 11:44
            Co racja to racje, rynek jest tak zapchany , że trudno jest zaistnieć, ale to
            jest niegłupi mpomysł. Jeżeli podejdziesz do tego z głową powodzenie
            gwarantowane.
            Sam myślałem nad tkaim interesem w Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka