Gość: Paulo IP: *.pl / 212.160.76.* 13.12.03, 21:07 Co sadzicie o pomysle otwarcia agencji obrotu nieruchomosciami w duzym miescie? Konkurencja jest bardzo silna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aabjp Re: Agencja nieruchomosci 16.12.03, 15:52 Ano nic nie myślimy, bo tu na każdym rogu jest taka agencja i nie ma co się zastanawiać. Może lepiej biuro szacowania / wyceny nieruchomości + zarządzanie nieruchomościami w jednym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca:-)) Re: Agencja nieruchomosci IP: *.blt.pl / *.blt.pl 16.12.03, 23:00 Gość portalu: Paulo napisał(a): > Co sadzicie o pomysle otwarcia agencji obrotu nieruchomosciami w duzym > miescie? Konkurencja jest bardzo silna. Witam, przed takim zapytaniem to bym wpierw założył konto i go użył, ponieważ wiele odpowiedzi też przychodzi na priv. Chym, co sądzisz o gruszkach na wierzbie? jedni twierdzą, że rosną inni że nie:- > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Agencja nieruchomosci IP: *.icpnet.pl 17.12.03, 11:22 Jeżeli w twoim mieście jest np 200 agencji nieruchomości to prawdopodobnie jest duży rynek i można się jeszcze wpasować. Wiem, że zarabia się tam niezłe pieniądze, ale dochody są niestabilne i nieregularne (dlatego trzeba mieć rezerwę finansową na funkcjonowanie biura przez ok. 3 miesiące). Proponuję wykonać następujące rzeczy: 1. popytaj znajomych z tej branży (jeśli posiadasz) wyłów to co potrzebujesz i wiedz, że raczej nie powiedzą ci całej prawdy 2. pochodź i podzwoń trochę po agencjach w charakterze klienta (to da ci najwięcej materiału do przemyśleń i wniosków) spróbuj też wyciągnąć trochę informacji. 3. może warto pomyśleć o jakiejś węższej specjalizacji (działki budowlane, obiekty przemysłowe). Pomyśl. 4. zrób realistyczny biznes plan (przynajmniej uproszczoną plan marketingowy i analizę finansową) 5. dobrze jest pomyśleć o czymś dodatkowym w ramach działalności twojej firmy, co stanowić będzie dodatkowe żródło dochodów i pomoże przetrwać ciężki chwile bo takie zawsze się zdarzają. Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulo Re: Agencja nieruchomosci IP: *.pl / 212.160.76.* 17.12.03, 15:04 Moje miasto to Kraków,rynek jest trudny,konkurencja piekielnie silna.Nie mam niestety znajomych w branzy.Myslałem o franchisingu,start byłby łatwiejszy. Mam pewne nadzieje zwiazane z wejsciem do UE.Wrociłem niedawno z wieloletniej emigracji z Niemiec i spodziewam sie,ze po zlibaralizowaniu rynku Niemcy beda kupowac mieszkania w Polsce.To byłaby mozliwosc pewnej specjalizacji.Gdyby ktos zechciał doradzic:paulo99@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Agencja nieruchomosci IP: *.blt.pl / *.blt.pl 17.12.03, 18:58 Rynek w innych miastach jest podobny jak w Krakowie. Biura można porównać np. do sklepów, jedne nie wytrzymują rynku i padają a na ich miejsce powstają nowe. Różnica jest taka, że sklep to jest dużo większa inwestycja niż biuro. Musisz się zastanowić jakie masz atuty w "rękawie" i czy klient przyjdzie do ciebie a nie do konkurencji. Na początek proponuję zawęzić działania tylko do mieszkań i domów i to w dzielnicach z pierwszych stron, dzięki temu unikniesz dużych kosztów. Biura działające w pewnej sieci franchisingowej w Radomiu i Wrocławiu też nie wytrzymały presji rynku. Franchising to nie jest 100 % panaceum na "kłopoty". Nic nie piszesz o predyspozycjach a to jest bardzo ważne, nie wspominasz czy posiadasz już uprawnienia. Zakładam, że nie. Proponuję przyjąć się do pracy do agencji /bardzo często są ogłoszenia o naborze/ i wówczas przekonasz się czy ta działalność będzie tobie odpowiadała i poznasz trochę zasad od "kuchni". P.S. Jeżeli zechcesz się zatrudnić to rezygnuj jeżeli będą proponować samą prowizję. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
imgw Re: Agencja nieruchomosci 22.12.03, 11:44 Co racja to racje, rynek jest tak zapchany , że trudno jest zaistnieć, ale to jest niegłupi mpomysł. Jeżeli podejdziesz do tego z głową powodzenie gwarantowane. Sam myślałem nad tkaim interesem w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś