Dodaj do ulubionych

Polskie prwako - pytanie.

30.09.11, 13:54
W najblizszym czasie zamierzam dolaczyc do grona zmotoryzowanych. Juz si eumowilam na przyszly tydzien z instruktorem na przypomnienie wink
Przegladam stare watki i jakos nijak mnie nie oswiecilo. Moge jezdzic na polskim prawku czy musze zmieniac na greckie? Prawko mam nowe, oczywiscie. Instruktor powiedzial m, ze musze zalatwic dokumenty z ambasady (jakie?? ) i pozniej albo samemu udac si edo ministerstwa albo jemu zaplacic wink Wiadomo,ze w gre wchodzi ta druga opca.
Wiecie jak wyglada to zalatwianie z ambasada??
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 13:59
      Polskie prawo jazdy na rowni z greckim. Albo jedno albo drugie.
      Gdybys miala amerykanskie to mialabys problem wink

Nie bardzo rozumiem co masz zalatwiac z ministerstwem czy inna ambasada albo za co placic gosciowi? Chyba za jazdy przypominajace.
    • margarita6 Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 14:34
      Pierwsze slysze,zebys musiala cos zmieniac czy zalatwiac albo placic.Kto ma polskie z tego co wiem jezdzi na polskim prawku i tyle.Ja akurat mam greckiesmile
      • mamalal-ka Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 15:49
        No i tu się mylicie wink... jeżeli mieszkasz na stałe w Grecji jesteś zobowiązana wymienić
        polskie na greckie. Oczywiście zawsze możesz strugać głupa, że Ty tu turystycznie itp...
        Teoretycznie można trafić na służbiste który np wie, że tu mieszkasz, jesteś żoną greka,
        widuje Cię non stop i się doczepi ....no ale to chyba sporadyczne wypadki.
        Prawko trzeba przetłumaczyć u przysięgłego i do greckiego ministerstwa z tym
        i innymi papierami (nie pamiętam co konkretnie bo robiłam to 10 lat temu).
        Polskie prawko Ci rekwirują i wydają greckie.
        acha ! kosztuje to jakieś grosze...plus tłumaczenie of course wink
        Ja oddałam stare polskie, pamiętacie ? ...a w Polsce wyrobiłam sobie nowiutkie twarde.
        Także w Polsce nie muszę się męczyć z greckim dziwolągiem wink
        • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 17:27
          Lalka tak bylo w czasach przedunijnych (zanim PL sie przylaczyla do szanownej Europy) wiec jak TY ganialas 10 lat temu to nie znaczy, ze trzeba pogonic morite. Aczkolwiek i wtedy tez wystarczylo miec dodatek pt miedzynarodowe prawo jazdy i mozna bylo jezdzic.

Teraz prawka wydawane w Unii sa honorowane na terenie Unii.

Tyle razy mialam juz kontakt z drogowka, ze gdyby tak nie bylo juz dawno bym ganiala do ministerstwa/ambasady a jezdze duzo i na dlugich trasach, na dodatek sluzbowym samochodem wiec mozna by sie spokojnie przyczepic gdyby istaniala podstawa.
          • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 17:51
            Czyli co? Zapytac najpierw na lokalnej policji?? Bo podejrzewam,ze pan instruktor tez ma wiedze "przedunijna" zreszta jak i kazdy urzednik tutaj.

Kurde, kasa kasą ale juz si enastawilam na wycieczke i jakas kawe w stolycy uncertain
            • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 18:03
              Nie bardzo rozumiem co masz zalatwiac z ministerstwem czy inna ambasada albo za co placic gosciowi?
              W ministerstwie transportu i komunikacji, czy jak sie to nazywa, niby trzeba przedstawic te ambasadowe dokumenty zeby oni greckie prawko wydali. A panu zaplacic za to zeby to za mnie zalatwil. Bo to chyba na Syros trzeba no i wiadomo jak tu wszystkie urzedy pracuja...
              • mamalal-ka Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 18:13
                Ok poddaje się rzeczywiście moja wymiana była przedunijna więc wszystko
                mogło się zmienić.wink ....zapytaj jednak na policji tylko karz sobie pokazac przepis
                jakby ktoś jednak chciał sie wprowadzić w błąd.
                • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie. 30.09.11, 18:56
                  Nawet w matce wikipedii stoi, ze jak masz nowe a'la credit card prawko to masz je w calej unii, za przyklad podano prawka z Irlandii, Austrii, POLSKI, Rumunii (przewin do konca strony)
                  en.wikipedia.org/wiki/European_driving_licence
                  Tam sa odnosniki do dyrektyw unijnych. pobeirznie przelecialam ale nie ma nic o zrzekaniu sie prawka jednego panstwa unii na rzecz drugiego.

Nie daj sie morita wrobic w niepotrzebne koszty i papierkologie i znajdz sobie inny dobry pretekst do podrozy na staly grecki lad wink))))))))))))
    • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 19:05
      z oficjalnej strony ambasady RP w Atenach:

Prawo jazdy (zarówno starego, jak i nowego wzoru) wydane przez polskie władze uprawnia do prowadzenia pojazdu w Grecji i zachowuje ważność do daty określonej w dokumencie. Kierujący pojazdem obowiązany jest mieć ze sobą dowód rejestracyjny pojazdu. Obywatel polski mający stałe miejsce zamieszkania w Grecji może wymienić prawo jazdy na nowy, wspólnotowy egzemplarz. Warunkiem jest posiadanie numeru AFM (odpowiednik polskiego NIP). Wymiana jest bezpłatna i nie wiąże się z koniecznością ponownego zdawania egzaminów.

zrodlo:
      www.athens.polemb.net/index.php?document=71
      • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 19:31
        Dzieki Basia smile
        Czyli moge poinformowac malzonka...albo i nie... kto wie tongue_out
        No dobra, "apo devtera" ma zadzwonic instruktor i mi powiedziec na kiedy mi termin zrobi. az sama jestem ciekawa ile godzin bede potrzebowala zanim mnie strach opusci i odwaze sie wyjechac sama wink
        • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 19:44
          Prosze bardzo. Mam alergie na papierkologie i oplaty urzedowe.

Szerokiej drogi- daj znac jak sie bedziesz wybierac na staly lad- zgramy kierownice wink
        • ana_mama_patrycji Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 21:44
          Morita ja nie w GR ale w Pl jestem na etapie przypominania sobie jak to jest byc kierowcą. Narazie pod okiem taty, za czas jakis pod okiem Grzecha a na koniec poprosze instruktora o lekcje i potwierdzenie badz nie czy moge na polskie drogi wyjechac sama. Ogólnie mam mega stresa przed kazdą jazdą ;/ Wiec powodzenia.
          • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 21:52
            Ja tam nie chce oka zadnego czlonka rodziny, Chyba,ze z zakneblowana buzka wink
            • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 21:59
              morita11 napisała:

> Ja tam nie chce oka zadnego czlonka rodziny, Chyba,ze z zakneblowana buzka wink

eeee tam, stawiam, ze na pierwszego wspolpasazera nominujesz tesciowa.
              • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie.- odpowiedz ambasady 30.09.11, 22:01
                hahaha
                w planach to ja mam wycieczki z dzieciakami. Jezeli jazde po tak ograniczonym terenie mozna nazwac wycieczkami wink
    • margarita6 Re: Polskie prwako - pytanie. 01.10.11, 14:31
      Hehehe ja tam sobie przypominalam pod okiem meza jakies 2 tygodnie....okropnosc,az wreszcie wkurzylo mnie to jego wieczne gadanie,narzekanie i wsiadlam sama.
      Stracha mialam jak cholera,ale wolalam sama lub z dzieciakami,niz z nim.Co rano przed jazda mialam rozwolnienie ze strachu przez jakies 2 miesiace.
      Zaliczylam juz tez stluczke,przywalilam w nowe BMW winksasiad do tej pory krzywo na mnie patrzysmile
      Po roku samodzielnego jezdzenia moge powiedziec,ze zaluje,ze tak dlugo nie wsiadlam i nie jezdzilam,maz juz nawet jako wspolpasazer sie nie odzywa,wiec chyba nie jest tak zle.
      Dacie rade dziewczyny,jak ja dalam w Atenach na tych gorkach dacie i Wy>Trzymam kciukasy!
      • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie. 01.10.11, 19:40
        margarita6 napisał:
        > Zaliczylam juz tez stluczke,przywalilam w nowe BMW wink.............

Citoka, a z garazu juz umiesz wyjechac? wink)))))))))
        • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie. 01.10.11, 19:55
          Gosia jak znam siebie to niedlugo bede sobie wygarniala,ze 9 lat po wyspie pieszo chodze wink Ale co zrobic, juz tak mam,ze jakiegos kopa potrzebuje zeby sie odwazyc. Odwazyc po raz drugi. wink
    • koxanaki data waznosci prawa jazdy 02.10.11, 21:37
      Sie podlacze pod watek z pytaniem czy Wasze prawa jazdy maja date waznosci? Pije do tej wstawki bachuli ze strony ambasady.
      Ja mam w tym miejscu gdzie powinna byc data waznosci kreske. Mam nowe unijne prawo jazdy. I tak sie dziwie troche. I maz sie dziwi, ze jak to, do setki moge jezdzic w takim razie? Znaczy sie setki mojej nie na liczniku tongue_out
      • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 03.10.11, 07:15
        Tez mam kreske.
        • bachula_gr Re: data waznosci prawa jazdy 03.10.11, 07:29
          Jesli nie masz jakies obostrzen medycznych (okulary do jazdy) to masz kreche, w przeciwnym razie masz date, po ktorej odnawiasz prawko na podstawie wyniku badan okulistycznych Tak ma moj tata np.
          Przy kazdym podrywie pt nowelizacja kodeksu drogowego probuja to zmienic i slusznie bo zmieniaja sie warunki zdrowotne, poza tym kwestia kierowania przez ludzi w podeszlym wieku etc etc Ja np mam prawko wyrobione jako powabna licealistka wink
          • ana_mama_patrycji Re: data waznosci prawa jazdy 03.10.11, 07:41
            Ja mam z terminem ważności smile Zaczynam jeździc i prawko muszę wymienić hahaha.
            • bachula_gr Re: data waznosci prawa jazdy 03.10.11, 07:50
              ana_mama_patrycji napisała:
              > Ja mam z terminem ważności smile Zaczynam jeździc i prawko muszę wymienić hahaha.

a na ile lat masz zapewniony spokoj?
              • ana_mama_patrycji Re: data waznosci prawa jazdy 03.10.11, 08:01
                do czerwca 2012 ;/
          • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 03.10.11, 09:42
            Basia ja prawko dostalam 2 tygodnie po skonczeniu 17 roku zycia wink
            • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 05.10.11, 07:27
              Dzis na 10.30 ide i juz mnie zoladek boli uncertain
              • bachula_gr Re: data waznosci prawa jazdy 05.10.11, 08:14
                morita11 napisała:
                > Dzis na 10.30 ide i juz mnie zoladek boli uncertain

Normalnie bym poradzila: strzel sobie setke dla kurazu ale w tej konkretnej sytuacji wink)))))))))))) Bedzie dobrze. Tylko nie daj sie wyprowadzic z rownowagi instruktorowi. Klient nasz pan.

Czekamy na bilans zyskow i strat po pierwszej jezdzie wink
              • koxanaki Re: data waznosci prawa jazdy 05.10.11, 08:35
                Bedzie dobrze smile
                • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 05.10.11, 16:37
                  Zyje smile
                  Spodziewalam sie, ze bedzie gorzej. Szkoda tylko, ze lekcja trwala 1,5h a mnie tak od 50 minuy chcialo sie do wc wink Malo komfortowa sytuacja wink
                  • koxanaki Re: data waznosci prawa jazdy 05.10.11, 20:13
                    Hehehe big_grin big_grin
                  • rene1231 Re: data waznosci prawa jazdy 08.10.11, 00:35
                    morita11 napisała:

Szkoda tylko, ze lekcja trwala 1,5h a mnie
                    > tak od 50 minuy chcialo sie do wc wink

Mori ,widziałam w marketach pieluchomajtki dla dorosłych,może podesłać???? big_grin big_grin big_grin big_grin
                    • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 08.10.11, 07:37
                      U nas tez sa tongue_out
                      • bebiak Re: data waznosci prawa jazdy 08.10.11, 11:06
                        Jest akcja? Zrzutkę jakąś robimy? wink

Ja mam w chatce jedną łazienkę i dziś wstaliśmy wszyscy o tej samej porze ... Kolejka przed drzwiami do łazienki się ustawiła he hewink
                        • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 19.10.11, 13:03
                          Chcialam tylko napomknac,ze dzis zawiozlam i przywiozlam dziecko z nipja wink
                          • mamalal-ka Re: data waznosci prawa jazdy 19.10.11, 15:53
                            Dooobra mama ! Gratuluję i życzę dłuższych wypraw !
                          • koxanaki Re: data waznosci prawa jazdy 19.10.11, 15:58
                            Brawo! smile
                          • bachula_gr Re: data waznosci prawa jazdy 20.10.11, 10:24
                            morita11 napisała:
                            > Chcialam tylko napomknac,ze dzis zawiozlam i przywiozlam dziecko z nipja wink

Brawo. A poznalas juz panow z drogowki? wink
                            • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 20.10.11, 10:27
                              Nie zebym za nimi tesknila ale ich tu ciezko spotkac. W sezonie w ogole ich na drodze nie ma a w zime tak pod koniec miesiaca troche stoja wink
                              • bachula_gr Re: data waznosci prawa jazdy 20.10.11, 10:32
                                morita11 napisała:

> ....a w zime tak pod koniec miesiaca troche stoja wink

to u WAs zima trwa miesiac? N-I-E-D-O-W-I-A-R-Y
                                • morita11 Re: data waznosci prawa jazdy 20.10.11, 12:01
                                  Zima juz trwa i skonczy sie w kwietniu wink
                                  Powinnam napisac pod koniec kazdego miesiaca tongue_out
                          • ana_mama_patrycji Re: data waznosci prawa jazdy 20.10.11, 21:17
                            Brawo smile
    • margarita6 Re: Polskie prwako - pytanie. 21.10.11, 07:43
      Hehehehe brawo dla odwaznych i jak najdalej od panow z drogowkismile
      • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie. 21.10.11, 08:24
        Dzisiaj za mna jechali. Jesku, ale mnie zestresowali wink
        • bachula_gr Re: Polskie prwako - pytanie. 21.10.11, 08:29
          morita11 napisała:
          > Dzisiaj za mna jechali. Jesku, ale mnie zestresowali wink

hehehe
          mnie bardziej stresuje jak jada przede mna na autostradzie np i jada 110 a ja mam ochote np 130 i zawsze mam dylemat czy przeskoczyc na lewy pas, zeby potem jak juz bede na prawym przed nimi oni nie przyspieszyli z kogutem na dachu za mna.
          • morita11 Re: Polskie prwako - pytanie. 21.10.11, 12:54
            hehehehhehehe ja takich problemow nie mam, u nas szybkich drog brak wink
    • rene1231 Oszalałam!! 16.11.11, 16:12
      Ja i kierownica to mi tak pasuje jak diabeł do swięconej wody big_grin big_grin big_grin
      Zapisałam sie i klamka zapadła.Dzisiaj instruktor podał mi super stronke na ktorej można wykonać sobie test na prawko i.....za 4 razem zdałam .Nie wyobrażam sobie jak to bedzie na żywca. Testy może i przejdą,a jazda.......lepiej nie mówić big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka