Dodaj do ulubionych

Prosze Was o rade !

24.05.04, 15:34
Wybieram sie na weekend do Paryza.( 4.06-7.06. )Widze juz w tematach,ze cos
znajde co mogloby mnie interesowac,ale prosilabym jeszcze o konkretne
porady,co warto zobaczyc.Wiadomo,ze wszystko co koniecznie trzeba zobaczyc,to
nie na tych pare dni.Trzebaby pewnie miesiaca,zeby wszystko zwiedzic.....ale
mimo wszystko prosilabym Was o pare "goracych" typow.Moze jakis klub jazzowy
na wieczor....sama nie wiem.
Jak dostac sie na przyklad ( nie taksowka ) z lotniska Ch.de Gaulle na ulice
Emila Zoli ( w poblizu wiezy Eiffla )- hotel "Ideal".
Pradzcie francuscy rodacy hiszpanskiej rodaczce :-)
Obserwuj wątek
    • przyjaciolka1 Re: Prosze Was o rade ! 29.05.04, 23:14
      Widze,ze takich proszacych o rade to tu krocie.Nie za bardzo macie juz ochote
      radzic potrzebujacym,ale wcale sie nie dziwie.Mnie by sie tez odechcialo.
    • krystyna_jl Re: Prosze Was o rade ! 30.05.04, 00:11
      z lotniska autobusem AIR FRANCE (la navette) do Etoile (kolo Luku Triumfalnego).
      Bilet kosztuje 10€. Nastepnie metrem, do ktorego podejdziesz kawaleczek : metro
      znajduje sie u schylku Pol Elizejskich (Champs Elysés), naprzeciw Luku.
      Niestety, nie wiem jaka linia metra przebiega kolo Twojego hotelu. Moze zadzwon
      tam i spytaj, bedzie mozna do konca Ci pomoc.....chyba, ze ktos z Paryza sie
      odezwie, bo ja nie mam planu miasta.
      • przyjaciolka1 Re: Prosze Was o rade ! 30.05.04, 11:22
        Bardzo Ci dziekuje.To juz cos.Mysle,ze jak dostane sie juz na stacje metra to
        znajde tam jakies plany z wykazem ulic.Bedziemy mialy plan miasta zreszta ze
        soba.
        • prevostiere Re: Prosze Was o rade ! 31.05.04, 15:29
          www.ratp.fr
          Mozesz tam znalezc plan metra i chyba jest opcja wyszukiwania najlepszej trasy.
          • prevostiere Re: Prosze Was o rade ! 31.05.04, 15:30
            jest taka opcja w zakladce ITINERAIRES en transport public.
      • prevostiere Re: Prosze Was o rade ! 31.05.04, 15:33
        Z lotniska mozesz tez bezposrednio jechac RER-em do centrum (wejscie jest
        bezposrednio z terminalu 2 C lub D). Ma to swoja zalete bo metro nigdy nie stoi
        w korkach na autostradzie (nie wiem; o ktorej przylatujesz).
        Mnie nie niestetu autobusem udalo juz spoznic na samolot bo byl wypadek...
        Wszystko zalezy od szczescia i ilosci bagazy ;-)))
        • swann2 Re: Prosze Was o rade ! 31.05.04, 22:55
          Musisz wsiąść do 6-ki,przejechać 7 przystanków i wysiąść na stacji"la motte picquet grenelle",następnie przesiąść się na 10-kę i wysiąść na drugim przystanku "charles michels".Po wyjściu z metra musisz się trochę wrócić/kilkadziesiąt metrów/ i będziesz pod nr.96 czyli pod Twoim hotelem.Voila!
          • przyjaciolka1 Re: Prosze Was o rade ! 01.06.04, 18:51
            Dzieki,dzieki,dzieki.Tak mi sie tez ( z przewodnikow,ktore przegladalam )
            wydawalo,ze metrem mozna od samego lotniska.Bagaz tylko podreczny,wiec nie
            bedzie problemu.swann2 dokladnie o taka informacje mi chodzilo.Bardzo Ci
            dziekuje.
            Lece z corka 18-sto letnia.Jutro ma urodziny.Jeszcze nic nie wie,ze bedzie w
            piatek w Paryzu.Jutro sie dowie.jest zakochana w tym miescie.Byla w lutym
            zeszlego roku z wycieczka szkolna.Mnie tam jeszcze nie widzieli :-)
            Nie mialybyscie jeszcze jakiegos typu,gdzie moglybysmy wieczorem - bezpiecznie -
            pojsc muzyki posluchac ? Jakis jazzik najlepiej,bo obydwie lubimy.Albo cos
            typowo francuskiego,czy paryskiego....bo ja wiem . Hm ?
            • swann2 Re: Prosze Was o rade ! 01.06.04, 20:30
              Pisząc,że wsiadasz do metra nr6 miałem na myśli stację"Charles de Gaulle-Etoile",będąc przekonanym, że z lotniska wybierzesz transport autobusowy.Jeśli jednak chcesz jechać RER-em, to musisz wsiąść do pociągu linii B3 i wysiąść na stacji "Denfert Rochereau" i przesiąść się na metro nr.6 ale jadące w odwrotnym kierunku niż podałem Ci wczoraj tzn. musisz teraz jechać w kieunku stacji " Charles de Gaulle";po kilku przystankach wysiadasz na " La Motte Piquet",a dalej już tak jak podałem wczoraj.Pozdr.
              • swann2 Re: Prosze Was o rade ! 01.06.04, 20:43
                www.jazz-clubs-worldwide.com/docs/france.htm
                Tutaj masz kluby jazzowe,polecam "Duc de Lombards" oraz"Le Baiser Sale".
                Jak wrócisz,to walnij jakąś impresję o wrażeniach.
                Ja za parę dni jadę do Pragi,gdzie też są fajne kluby jazzowe,ale to już temat na inne forum.Pozdr.
                • przyjaciolka1 Re: Prosze Was o rade ! 03.06.04, 20:06
                  Jeszcze raz bardzo dziekuje.Wszystko zanotowane.Jutro jestem pod wieza
                  Eiffla !!!!!!!!
                  • przyjaciolka1 Re: Prosze Was o rade ! 09.06.04, 09:24
                    Juz niestety po wszystkim :-( . swann2,dzieki Twoim wskazowkom dojechalysmy do
                    hotelu jak po sznurku.Gdyby sie nogi zdeptywaly,to bysmy ich juz nie mialy :-),
                    ale widzialysmy bardzo duzo.Film 2 godzinny nakrecony,kilkadziesiat
                    zdjec.Mialysmy szczescie zalapac sie na wystawe Salvadore Dali.Wracalysmy do
                    hotelu stosunkowo pozno i bardzo zmeczone,tak wiec sil juz nie bylo na nocne
                    rozrywki.Moze nastepnym razem.Teraz juz wiem jaka jest roznica miedzy RAR a
                    metrem.:-)Metro paryskie jest rewelacyjne.Z tym turystycznym biletem....nic
                    lepszego.Wszedzie da sie dojechac,cala siec bardzo przejrzyscie opisana,prawie
                    zero czekania i rzadko pelno.
                    Miejsca by pewnie nie starczylo,na wszystkie wrazenia,ale jedno , moze
                    nietypowe : duzo ciemnoskorych,ale nic pomiedzy.Biali i czarni.Murzyni , ale
                    klasyczni,z bardzo ciemnym kolorem skory.Nie "mieszaja" sie z bialymi,ze nie ma
                    mulatow ?
                    Jeszcze raz dziekuje za wszystkie informacje.Pomogliscie mi bardzo.
                    • prevostiere Re: Prosze Was o rade ! 09.06.04, 21:43
                      Ciesze sie ze sie udalo!!! I jesli sie nie myle to nawet pogoda Wam dopisala.
                      Pozdrawiam.
                      • przyjaciolka1 Re: Prosze Was o rade ! 10.06.04, 08:12
                        To prawda.Nawet pogoda nam dopisala.Gdyby padalo byloby gorzej.Bedziemy ten
                        pobyt w Paryzu jeszcze dlugo,mile wspominac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka