Dodaj do ulubionych

Ser na sernik

07.03.14, 22:46
Dziewczyny, mieszkam na Krecie (pierwszy raz zimuję) i tutaj kozie sery po prostu rządzą...wszystko co do tej pory próbowałam uważam za słone. A jak podpytuję o sernik to odpowiedź brzmi Philadelfia cheese...
W Atenach może być o twaróg łatwiej, ale podpowiedzcie proszę pod jaką nazwą szukać czegoś najbardziej zbliżonego do twarogu, bo bardzo mi tęskno za sernikiem z prawdziwego zdarzenia a nie tylko na zimno smile (sernik o nazwie Złota rosa-polecem serdecznie!!)
Dzięki za wszelkie info
Karola
Obserwuj wątek
    • izka7790 Re: Ser na sernik 07.03.14, 23:28
      U mnie też polskich sklepów brak, a do sernika używam ανθότυρο a niekiedy μυζήθρα.
      Dobrze utrzeć i sernik, jak w Polsce wink
    • penteli Re: Ser na sernik 08.03.14, 12:44
      Wypróbowałam wiele rodzajów (mówię o tych serach dostępnych w greckich supermarketach) i żadnego nie polecę z czystym sumieniem. Wybrnęłam z tego w sposób następujący: kefirek + mleczko + pielucha tetrowa + trochę czasu = świetny ser na sernik.
    • bachula_gr Re: Ser na sernik 09.03.14, 13:57
      Na sernik z prawdziwego zdarzenia ( i twarogu) to chyba tylko do Polski....ale jak juz musisz to mozesz niekoniecznie na zimno a pieczony. Tylko nie z Filadelfia.....jak juz musi byc taki serek to znacznie lepszy jest wiaderkowy ARLA BUKO albo ADORE - do kupienia w Metro np albo Quark (w niemieckich delikatesach bywa).

Te serki mozna zapiekac, na cieplo w wypiekach sa niezle. Mam przetestowany np ten w wersji Mini serniczkow ale i zbiorczo w tortownicy
      • morita11 Re: Ser na sernik 09.03.14, 16:45
        Potwierdzam wersje penteli. Mleczko, pieluszka i cierpliwosc smile
        • mamalal-ka Re: Ser na sernik 09.03.14, 18:27
          Wersja penteli najlepsza ...ale gdyby Ci sie nie chciało proponuje mój serniczek ...

...serniczek robię na jogurciku TOTAL STRAGISTO i wychodzi cudowny!

Kostkę margaryny z 1,5 szkl cukru dodawać pomalutku 6 żółtek miksując,
          następnie jogurt 2 kilo tez pomalutku i 2 budynie waniliowe i 2 łyżeczki proszku.
          Na koniec piana ubita z białek. Przekładam brzoskwiniami z puszki.
          Do pieca na godzinke w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia w piecu wink
          • morita11 Re: Ser na sernik 09.03.14, 18:33
            Kasia to twoje powinno sie "jogurtnik" nazywac wink Ale brzmi smakowicie smile
    • izka7790 Re: Ser na sernik 10.03.14, 08:59
      Popieram, że najlepszy sernik to z polskiego twarogu, ale jak się nie ma co sie lubi...
      Można też zrobić samemu, ja zakwaszam mleczko cytryną, tylko, że to rozwiązanie raczej od święta, bo na co dzień to ja za leniwa jestem tongue_out
      Arli Buko w wiaderku tutaj nie spotkałam, ale może za mało się rozglądałam. Makro itp. też u mnie nie funkcjonują.
      Zwykle robię z anthotiro Dodoni i dla mnie jest ok. Uważam, że każdy powinien znaleźć to co najbardziej mu odpowiada. Nie czuję tam soi, chyba że mi się już kubki smakowe z...... zepsuły wink

Co do propozycji Kasi z sernikiem, jogurtownikiem, brzmi ciekawie. Jak zapragnę odmiany, to może wykorzystam, jeśli autorka przepisu nie ma nic przeciwko temu smile
      • bachula_gr Re: Ser na sernik 10.03.14, 09:28
        izka7790 napisała:

> Arli Buko w wiaderku tutaj nie spotkałam, ale może za mało się rozglądałam. Makro itp. też u mnie nie funkcjonują.

Nie wiem jakie serki ma Makro bo ja serkuje w Metro wink))) Czasami od hotelowo-restauracyjnych dostawcow...mrozonek tez cos zamowie.

A Arla taka, 1.5kg wiaderko (niezniszczalne):

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/Pe0ePBDeWWrHsnBHgB.jpg
        • izka7790 Re: Ser na sernik 10.03.14, 09:34
          Makro czy Metro, dla mnie to samo... żadnych z nich nie ma na wyspie.
          W ogóle wybór mam raczej ograniczony.
          Z tą Arla, jak już napisałam jeszcze się nie spotkałam, ale jak tak polecasz to się rozglądnę, a nuż w jakimś markecie się znajdzie.
          • bachula_gr Re: Ser na sernik 10.03.14, 09:50
            W mysl zasady, ze wszystko jest lepsze od filadelfii wink)))
            • izka7790 Re: Ser na sernik 10.03.14, 09:59
              Z tym muszę się zgodzić.
              Filadelfia na sernik się nie nadaje wink nawet na zimno
    • koxanaki Re: Ser na sernik 10.03.14, 16:15
      Petaluda a gdzie na Krecie mieszkasz. Jezeli okolice Heraklionu do zapraszam do sklepu, w ktorym pracuje, gdzie mamy twarog z krowiego mleka. Pili Market na ulicy 62 Martyron na przeciwko dawnego Spridera. Poza tym niezle serniki wychodza tez na mascarpone, nie sa typowe ale smaczne smile
      • petaluda Re: Ser na sernik 13.03.14, 18:36
        W Heraklionie pojawiam się często. W Pili Markecie bywam sporadycznie ale o twarogu nie pomyślałam i nie wypatrzyłam smile Dobrze wiedzieć dzięki za info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka