bob75rob1 28.07.06, 21:20 Mam pytanie o sposób przygotowania kawy Freddo, jakie mleko powinno się użyć (oprócz tego, że ma być zimne)? Trzeba je ubić? Może lepsza jest śmietanka? Z góry dziękuję! M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annielika Re: Freddo 29.07.06, 00:10 ubijasz kawe, cukier i troche wody. bez mleka, ktore dodajesz z woda. niktorzy nie pija z mlekiem. ale ja nigdy nie ubijalam mleka i moj facet tez mowi, ze nie ubijasz. o smietance tez nigdy nie slyszalam. musisz poeksperymentowac i znalezc najlepszy sposob. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Freddo 29.07.06, 09:24 Annielika, Z calym szacunkiem, ale to nie freddo tylko frappe o czym piszesz. Freddo to zupelnie inna kawa, ktorej glowna ozdoba jest wlasnie ubite mleko. Wysoka szklanke wypelniamy kostkami lodu. Do tego wlewamy gorace (!) espresso z tradycyjnie malej filizanki. Czesc lodu na wstepie sie ropzpuszcza. Osobno (np maszyneria do frappe) ubijamy pelnotluste, najlepiej swieze a nie UHT mleko na sztywna piane. Piane wlewamy do szklanki. Nie mieszamy! Freddo jest pol na pol czyli do polowy szklanki czarna jak smola espresso z kawalkami lodu a od polowy sztywna snieznobiala pianka. Smacznego. Odpowiedz Link
bob75rob1 Re: Freddo 29.07.06, 10:21 Dziękuję, właśnie o takie mi chodziło. Co prawda Nescafe wypuściło kawę Freddo, którą miesza się na tej samej zasadzie jak frappe (tak mi się wydaje po rysunkach na słoiku), a dalej tak jak piszesz. Wielkie dzięki! Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Freddo 29.07.06, 13:54 Gosu- wersja uproszzzona dopuszcza rozpuszczalne NESCAFE ESPRESSO (w czarnych sloiczkach, bardzo drobniutko zmielone). Smak ten sam a nie trzeba "odpalac" ekspresu ale to chyba u Was nie problem w kafenionie. Te gotowce, o ktrych wspominasz maja wiecej wspolnego z frappe niz freddo ;-( Odpowiedz Link
bob75rob1 Re: Freddo 30.07.06, 00:28 Wielkie dzięki! Ja oczywiście niewiedząc, że prawdziwy przepis zakłada espresso, zakupiłam tenże produkt Nescafe. Od dzisiaj robię z prawdziwego espresso (mam w ziarnach, a w ekpresie młynek, więc smak przedni - ten ekspres zreszta przywiozłam z Polski, bo tutaj nawet ciśnieniowego nie było). Odpowiedz Link
annielika Re: Freddo 01.08.06, 13:40 jappi, a ja 26 bede juz w chanii i osobiscie wypije kawke w kafenionie, jippi jippi Odpowiedz Link
annielika Re: Freddo 29.07.06, 18:06 hehhe, no masz racje, ale co tam, jak ktos bedzie chcial frappe to tez bedzie wiedzial jak zrobic, hehhehe. jakos tak mi sie skojarzylo... Odpowiedz Link
flisvos Re: Freddo 29.07.06, 23:54 tak bachula ma racje; do szklanki z lodem wlewamy esspreso(jak ktos chce z cukrem to trzeba go najpierw rozpuscic wraz z kawa) pozniej na to wylewamy sztywno ubite mleko(ja zawsze robie tak: mleko swierze-tluste, troche mleka z puszki i 4kostki lodu na mikser ok 1min i gotowe); czesc osob na wierzch sypie cynamon(polecam) Odpowiedz Link
sylwialew Re: Freddo 30.07.06, 21:04 Sprobujcie Chocofredo Nescafe jest pycha a robi sie tak do multi wkladamy duzo lodu( nie 5-6 kostek jak pisze na opakowaniu) i miksujemy do tego doadajemy troche mleka i jedna torebke kawusi. Miksujemy jeszcze raz dosyc dluho mniam jest pyszna AJ do szklanki wlewam po bokach troche czekolady takiej jaka sie kupuje do lodow tak dla ozdoby i smaku Odpowiedz Link