Dodaj do ulubionych

studia a gc

09.06.06, 00:48
czy mozna sie starac o scholarship majac gc?jakies linki?
Obserwuj wątek
    • fridolino Re: studia a gc 09.06.06, 01:13
      a co to gc????
      • rybaczka Re: studia a gc 09.06.06, 01:17
        green card?
        • fridolino Re: studia a gc 09.06.06, 01:21
          taaak teraz to do mnie dotrarlo. Nie wiem na jakie stypendium chcialabys sie starac.
          Jesli graduate (masters, phd) to nie ma problemu bo takie to wszyscy dostaja wlacznie z amarykanami, jesli chcesz cos zaczac od nowa na undrgraduate to nie mam pojecia.
    • doris-ek Re: studia a gc 09.06.06, 02:19
      Mozna sie starac i bez green card. Rezultaty zaleza od tego co soba reprezentujesz.
      • osemka11 Re: studia a gc 09.06.06, 02:21
        Mozna, na 100%. Ja tak skonczylam undergradute i graduate school. Czesc mojej
        pozyczki nawet nie musialam splacac, bo pracuje w szkole publicznej i
        kwalikowalam sie na umorzenie.
        • edytais Re: studia a gc 09.06.06, 02:38
          zalezy jakie stypendium, jaki kierunek itp.
          Pamietam bylo wiele jak juz bylam na drugim roku studiow, ktore byly dla mnie
          zamkniete. Niektore z nich wymagaly zielonej karty inne obywatelstwa.
          Na meza uczelni wszyscy jego amerykanscy znajomi dostali NASA grant (kilka
          tysiecy rocznie na wlasne wydatki przez chyba 2 lata). Do tego zielona karta
          nie wystarczyla, trzeba bylo miec obywatelstwo (jesli mnie pamiec nie myli).
          Zwykle na uczelni tzw academic scholarship jest dostepny niezaleznie od
          posiadania zk. To samo tyczy sie sportowych.
          • aniutek Re: studia a gc 09.06.06, 04:56
            zalezy w jakim stanie mieszkasz, jaka szkola, jaki kierunek ( pisze o undergraduate bo grad
            bezproblemowo $$$ sie znajduja czesto jesli tylko chcesz sie uczyc no i masz niskie dochody).
            majac gc mozesz wiele zyskac ( majac dobre oceny, listy referencyjne :), jakies osiagniecia ) zglos sie
            do financial aid office wybranego college, najpierw bedziesz musiala wypelnic kwity fafsa
            fafsa.ed.gov , nastepnie stanowa pomoc, pozyczki, scholarships, grands.....
            im lepsza bedziesz tym wiecej mozliwosci
            studiowalam tutaj bez gc i nawet nagrody za wyniki nie moglam skasowac :( ( nie wspominajac o
            wysokim tuition dla nieposiadaczki )
            ale teraz postanowilam sobie to odbic :)
            • samo Re: studia a gc 09.06.06, 05:21
              Aniutek, na jakiej uczelni studiowalas bez GC, jesli moge spytac? Na CUNY? Czy
              oni nie maja in-state tuition dla state residents bez wzgledu na status
              imigracyjny???
              • aniutek Re: studia a gc 09.06.06, 05:28
                na CUNY, teraz juz nie maja- musisz okazac GC lub birth cert etc.
                ale masz racje na pocztaku podpadalam pod te kategorie - wystraczylo udowodnic ( rachunki za prad,
                tel ) ze przez 12 mies mieszkalam w stanie NY, pozniej mialam vize studencka ( dluuuuga historia) no i
                niestety skonczylo sie.
    • samo Re: studia a gc 09.06.06, 05:19
      Swietna strona do szukania wszelkich mozliwych scholarships jest Fastweb-
      zarejestrujesz sie, wybierzesz kryteria i dostaniesz liste, a potem beda ci
      przysylac mejle o zblizajacych sie deadlines.
      fastweb.com/
      Poza tym zapoznaj sie ze strona PSO, duzo info dla poczatkujacych w temacie:
      pso-usa.org/Polish/
      No i wybierz sie do najblizszej biblioteki i przejrzyj niezwykle pozyteczne
      publikacje:

tiny.pl/tqg8
      tiny.pl/tqgk
      tiny.pl/tqg2
      finaid.org/questions/schollisting.phtml
      (ja mam te pierwsza- sa tam wszystkie informacje co do wymagan, deadlines,
      linki do stron fundatorow; stypendia sa pogrupowane,blah blah blah-zajrzyj! :o))

A jesli szukasz info dot. financial aid, czyli ogolnie pomocy finansowej dla
      studentow- ktorej czescia sa scholarships- to zapoznaj sie ze stronami:

finaid.org/
      studentaid.ed.gov/
      O jakakolwiek pomoc bys sie nie starala (grant,scholarship,loan-
      pozyczka),bedziesz musiala wypelnic formularz FAFSA. Mozesz zrobic to online
      lub wypelnic papierowa wersje i wyslac. Polecam wersje online-znacznie szybciej
      i mozesz dokonac zmian w razie czego.
      www.fafsa.ed.gov/
      Inne godne polecenia strony to Collegeboard:
      apps.collegeboard.com/cbsearch_ss/welcome.jsp
      oraz Princeton Review:
      www.princetonreview.com/home.asp
      I na koniec- czy chodzilo ci o scholarship w sensie bezzwrotnej sumki, ktora
      otrzymasz od fundatora majac np dobre oceny (merit based), albo malo pieniedzy
      (need based),za community service, za sport,za przynaleznosc do jakiejs grupy
      spolecznej,itp.? Czy moze o scholarship polegajacy na zwolnieniu cie z czesci
      lub calosci oplat za studia, jak np w need blind colleges?

W kazdym razie odpowiedz brzmi: TAK. majac GC mozesz starac sie o scholarships-
      o jedne i drugie! to jest nawet zalecane :o))

jesli masz jakies pytania-pisz.

Samo, counselor z bozej laski
      • aniutek Re: studia a gc 09.06.06, 05:30
        Samo- Ty jestes spec :)
        wlasnie poskaldalam papiery o financial aid, czy w razie problemow moge sie do Ciebie zwrocic z
        pytaniami?
        • samo Re: studia a gc 09.06.06, 05:35
          Dziekuje :o) Pewnie ze tak! Jak bede wiedziec, to pomoge.
        • edytkus Re: studia a gc 09.06.06, 06:33
          aniutek napisała:

> wlasnie poskaldalam papiery o financial aid,

jesli zaznaczylas ze pozyczka wchodzi w gre na pewno tylko to dostaniesz, ja juz podan nie skladam -
          na federalna pomoc nigdy sie nie zakwalifikowalam a w stanowej prog max dochodow jest bardzo niski
          (na srednia nikt nie patrzy), a jesli w aplikacji zaznaczylas ze masz oszczednosci w banku to juz na mur
          beton mozesz zapomniec o bezzwrotnej pomocy. Jesli na Twojej uczelni jest women's department albo
          cos dla mniejszosci seksualnych (wcale nie zartuje) warto sie przejsc i zapytac czy nie oferuja
          scholarships.
          • agniecha_r Re: studia a gc 09.06.06, 13:25
            dzieki, dziewczyny za linki i informacje! Tez juz mialam o to pytac. Wymarzylam
            sobie studia ale jak zobaczylam ile kosztuja...to sie troche wystraszylam ;) No
            a teraz jest przynajmniej nadzieja, ze przy odrobinie szczescia, bede mogla
            pojsc na nie. Niby polska uczelnie mam skonczona - ale jednak chce wiecej czegos
            sie pouczyc. Bo takie uczenie sie samej muzyki przez 20 lat troszke ogranicza ;)
      • rybaczka Re: studia a gc 09.06.06, 15:05
        dzieki:)
    • maruda78 Re: studia a gc 09.06.06, 18:55
      Dzieki za ten watek! Akurat jak znalazl - wypelnilam fafsa, ale nie ludze sie, ze bede sie na cokolwiek
      kwalifikowac poza pozyczka... przejrze dokladnie linki podane przez Samo (dzieki!) - moze cos sie
      znajdzie?
      Zawsze zostaje albo udawanie kochajacej inaczej ;-) (swietny pomysl, Edytkus ;-D )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka