bachula_gr 18.02.07, 14:31 W zeszłym roku nas przegoniła mega śnieżyca a w tym? Kto wie, może uda się w końcu puścić "czystego" latawca w przerwie między jedną chałwą a druga? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ana_mama_patrycji Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 14:46 Latawiec tak i nawet pogoda w Atenach ma być sprzyjająca, ale niestety ominie nas w tym roku puszczanie latawca. Pati wczoraj złapała mega katar dziś w nocy już gorączka i gardło. Mnie też dopadło no więc spędzamy dłuuuuuugi weekend w domu w łóżkach Odpowiedz Link
flisvos Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 19:58 ana wspolczuje choroby, ale trzymajcie sie cieplutko i bedzie dobrze a latawce bede puszczac jutro, jeszcze co prawda nie kupilismy,ale plany sa jedziemy na polnoc wyspy ze znajomymi na jedzonko i zabawy z wiatrem Odpowiedz Link
babycool Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 20:34 Przepraszam bardzo CZY JUTRO JEST SWIETO? i czy SKLEPY sa zamkniete? I te latawce sie puszcza jutro i o co CHODZI?! Dziekuje za wyjasniena Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 20:53 Babycool, owszem jutro jest świeto. Kościelne=państwowe. Oficjalny poczśtek Wielkiego Postu. Na wielkie zakupy bym nie liczyla... Tu bylo fajnie i łopatologicznie wyłożone, co i jak z latawcami, co sie serwuje na obiad etc: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=37645552&v=2&s=0 Odpowiedz Link
babycool Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 20:56 Wobec tego umrzemy z glodu ..... Malo tego nie kupie jutro ciastek na moje urodziny ... a chcialam dac sobie z okazji tego swieta dyspense od diety Dzieki Bachula Odpowiedz Link
babycool Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 21:04 Haha, przeczytalam linka i smieje sie tak, bo ... mam dorsze w zamrazlniku Filety dorsza tez sie licza? Tak wiec troszke greckiej tradycji bedzie. Moze sie uda nam nawet kupic gdzies na rogu latawiec? Bo dzisiaj widzialam ich cale mnostwo i nie wiedzialam czemu ... Jeszcze raz dziekuje! Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 21:13 Babycool, na pewno nie umrzecie z głodu. Wszystkie piekarnie i cukiernie będą pracowały pełną parą. Koniecznie zaopatrz się w "czysty chlebek" czyli LAGANA bo to jedyna okazja w roku, następnie STAFIDOPSOMA czyli ciemne bułeczki z rodzynkami klejące się od miodu, trochę chałwy (głóna postna potrawa, wbrew pozorom). Początek postu to dobre kilka cm tu i ówdzie na plus... ))) Torcika też sobie możesz zafundować, są p o s t n e odmiany. Serio. Odpowiedz Link
babycool Re: Latawce gotowe? 19.02.07, 19:12 Hello. Oto moje wrazenia z pierwszego Czystego Poniedzialku na greckiej ziemi: Bardzo mily dzien 0 9 rano zameldowalam sie z psina w piekarni kupilam cieplusiego lagana, dostalam (bo to codziennie tam kupuje) jakies male ciasteczka: jedno z jabluszkiem a drugie z CZYMS bardzo male slodkie i smaczne W innej kupilam stafidopsoma. Smaczne to bylo Objadlam sie tym sniadankiem na 3/4 dnia Poszlismy na promenade, wial cudny wiatr, ludzie puszczali latawce. My tez kupilismy, takiego typowo pilkarskiego, hehe. Ale mhm jacys ulomni jestesmy bo nie chcial nam sie wzbic Moze za rok bedzie lepiej. Wypilismy kawusie, zjedlismy lody. I wrocilismy. Wrabalismy dorsze zagryzajac salata z pomidorkami i feta i lagana (nei wiem jak sie odmienia). I kurcze na urodzinowe ciacha nie starczylo mi miejsca! To byl bardzo mily dzien A jak Wasze latawce? Odpowiedz Link
sylwialew Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 21:25 Latawiec gotowy (poleci jak pogoda dopisze)chalwa kupiona i rozne inne postne przysmaki jedynie na lagane czekam Odpowiedz Link
magdusijaa Re: Latawce gotowe? 19.02.07, 20:53 taaa, to ja mam tez cos do dodania...jestem jeszcze w polsce ale mam w domu greka: wczoraj cale przedopludnie konstruowal z moim 29letnim bratem...latawiec!!! potem poszlismy go...puszczac! i cholrka: latał( a myslalam ze bede miec z nich ubaw... Odpowiedz Link
flisvos Re: Latawce gotowe? 19.02.07, 21:23 ja mialam dzis suuper dzien, pojechalismy na polnoc na pyszne jedzonko(a bylo nas sporo ok 20osob) a pozniej z powodu deszczu wyladowalismy w pubie(bo kto by puszczal latawce podczas ulewy)i bylo super, szalelismy jak podczas karnawalu co prawda ludzie nam sie dziwnie przygladali, bo zaczelismy pic o 17, ale co jak sie bawic to na calego Odpowiedz Link
olna Re: Latawce gotowe? 21.02.07, 14:32 A u nas sie dzieciaki pochorowaly,pogoda byla paskudna wiec latawiec stoi za szafa nieruszony i czeka na lepsze czasy.Oczywiscie nie do przyszlego roku bo najbardziej zainteresowani nie przepuszcza ale to juz zadanie dla tatusia A z ta chalwa to,nie powiem,sprytnie sobie Grecy wymyslili postne jedzonko.Mozna teraz podjadac "legalnie".A chalwe to ja lubie... Odpowiedz Link
bachula_gr Re: chalwa i inne postne specjaly 21.02.07, 23:17 olna napisała: > A z ta chalwa to,nie powiem,sprytnie sobie Grecy wymyslili postne > jedzonko.Mozna teraz podjadac "legalnie".A chalwe to ja lubie... Oj, ja tez lubie. Od poniedzialku znowu jestem uzalezniona, od Macedonian Vanilia najbardziej, cholerka. Jako odtrutke widzialam dzis w s/markecie... "diet halva 0%" ale sie nie skusilam )) A w ogole to z tym postem tutaj jest jakos dziwnie. Dla mnie dziwnie. Ze chalwa mi sie nie kojarzy to wiadomo bo co chwile wtracam tu i owdzie ale generalnie moje pojecie postu kloci sie z greckim wyobrazeniem. Dla mnie post to wyrzeczenie sie przyjemnosci, czegos nadprogramowego, bez czego mozna sie obejsc ale trudno sie oprzec na codzien To moze byc mieso ale i czekoladki. A nie wymyslanie substytutow jajek, nabialu, oleju etc zeby na czas Wielkiego Postu tworzyc postne potrawy a w szczegolnosci przegieciem sa tutejsze postne wyroby cukiernicze. Wiecie o co mic hodzi? te wszystkie ciasta typu "perpetum mobile" czyli cos z niczego a jednak kremowka )) Odpowiedz Link
sylwialew Re: Latawce gotowe? 21.02.07, 17:33 W calej Kalamacie nic nie latalo bo wiatr zapomnial o nas w tym rokuAle za to jedzenie bylo i to w duzych ilosciach kalamarakia mniam i rozne inne smakolyki Odpowiedz Link
ewka2004 Re: Latawce gotowe? 21.02.07, 19:42 A ja zupelnie z innej beczki... bo w zeszlym roku te latawce puszczalismy razem z Bachula, a w tym roku juz nie (((( Buuuuuuu, jak ja tesknie za Grecja..... Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Latawce gotowe?-ewka2004 21.02.07, 23:21 OLABOGA, Ty tutaj??????????????? PS- wiem, wiem, zalegam z korespondencja. Mea culpa. Odpowiedz Link
ewka2004 Re: Latawce gotowe?-ewka2004 22.02.07, 18:38 Jasne ze ja tutaj, niestety nie codziennie, ale na tyle czesto na ile czas mi pozwala. A to najlepszy przyklad na to ze trawa zawsze bardziej zielona u sasiadow. Bo jak mieszkalam w Grecji to wypisywalam mase postow narzekajacych na otoczenie. A odkad wyjechalam, to tesknie nieziemsko. I wiadomosci na ERT Sat ogladam kazdego wieczora. A zwlaszcza pogode. Bo to przeciez bardzo istotna informacja jaka pogoda bedzie nastepnego dnia w Attiki )) Odpowiedz Link
olna Re: Latawce gotowe?-ewka2004 23.02.07, 07:53 Fajnie,ze czasem jeszcze do nas zagladasz!Pozdrowionka z Salonik! Odpowiedz Link
ewka2004 Re: Latawce gotowe?-ewka2004 26.02.07, 21:32 Pozdrowionka dla wszystkich z Budapesztu )) Odpowiedz Link