Dodaj do ulubionych

Latawce gotowe?

18.02.07, 14:31
W zeszłym roku nas przegoniła mega śnieżyca a w tym? Kto wie, może uda się w
końcu puścić "czystego" latawca w przerwie między jedną chałwą a druga?
Obserwuj wątek
    • ana_mama_patrycji Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 14:46
      Latawiec tak i nawet pogoda w Atenach ma być sprzyjająca, ale niestety ominie
      nas w tym roku puszczanie latawca. Pati wczoraj złapała mega katar dziś w nocy
      już gorączka i gardło. Mnie też dopadło no więc spędzamy dłuuuuuugi weekend w
      domu w łóżkach sad
      • flisvos Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 19:58
        ana wspolczuje choroby, ale trzymajcie sie cieplutko i bedzie dobrzesmile

a latawce bede puszczac jutro, jeszcze co prawda nie kupilismy,ale plany sasmile
        jedziemy na polnoc wyspy ze znajomymi na jedzonko i zabawy z wiatremsmile
        • babycool Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 20:34
          Przepraszam bardzo CZY JUTRO JEST SWIETO? i czy SKLEPY sa zamkniete? I te
          latawce sie puszcza jutro i o co CHODZI?! Dziekuje za wyjasniena smile
          • bachula_gr Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 20:53
            Babycool, owszem jutro jest świeto. Kościelne=państwowe. Oficjalny poczśtek
            Wielkiego Postu. Na wielkie zakupy bym nie liczyla...

Tu bylo fajnie i łopatologicznie wyłożone, co i jak z latawcami, co sie serwuje
            na obiad etc:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=37645552&v=2&s=0
            • babycool Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 20:56
              Wobec tego umrzemy z glodu ..... Malo tego nie kupie jutro ciastek na moje
              urodziny ... a chcialam dac sobie z okazji tego swieta dyspense od diety tongue_out
              Dzieki Bachula smile
            • babycool Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 21:04
              Haha, przeczytalam linka i smieje sie tak, bo ... mam dorsze w zamrazlniku smile
              Filety dorsza tez sie licza? Tak wiec troszke greckiej tradycji bedzie. Moze
              sie uda nam nawet kupic gdzies na rogu latawiec? Bo dzisiaj widzialam ich cale
              mnostwo i nie wiedzialam czemu ...

Jeszcze raz dziekuje!
              • bachula_gr Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 21:13
                Babycool, na pewno nie umrzecie z głodu. Wszystkie piekarnie i cukiernie będą
                pracowały pełną parą. Koniecznie zaopatrz się w "czysty chlebek" czyli LAGANA
                bo to jedyna okazja w roku, następnie STAFIDOPSOMA czyli ciemne bułeczki z
                rodzynkami klejące się od miodu, trochę chałwy (głóna postna potrawa, wbrew
                pozorom). Początek postu to dobre kilka cm tu i ówdzie na plus... wink)))
                Torcika też sobie możesz zafundować, są p o s t n e odmiany. Serio.
                • babycool Re: Latawce gotowe? 19.02.07, 19:12
                  Hello. Oto moje wrazenia z pierwszego Czystego Poniedzialku na greckiej ziemi:
                  Bardzo mily dzien smile 0 9 rano zameldowalam sie z psina w piekarni kupilam
                  cieplusiego lagana, dostalam (bo to codziennie tam kupuje) jakies male
                  ciasteczka: jedno z jabluszkiem a drugie z CZYMS bardzo male slodkie i
                  smaczne smile W innej kupilam stafidopsoma. Smaczne to bylo smile Objadlam sie tym
                  sniadankiem na 3/4 dnia smile Poszlismy na promenade, wial cudny wiatr, ludzie
                  puszczali latawce. My tez kupilismy, takiego typowo pilkarskiego, hehe. Ale mhm
                  jacys ulomni jestesmy bo nie chcial nam sie wzbic tongue_out Moze za rok bedzie lepiej.
                  Wypilismy kawusie, zjedlismy lody. I wrocilismy. Wrabalismy dorsze zagryzajac
                  salata z pomidorkami i feta i lagana (nei wiem jak sie odmienia). I kurcze na
                  urodzinowe ciacha nie starczylo mi miejsca! To byl bardzo mily dzien smile
                  A jak Wasze latawce?
    • sylwialew Re: Latawce gotowe? 18.02.07, 21:25
      Latawiec gotowy (poleci jak pogoda dopisze)chalwa kupiona i rozne inne postne
      przysmaki jedynie na lagane czekam wink
      • magdusijaa Re: Latawce gotowe? 19.02.07, 20:53
        taaa, to ja mam tez cos do dodania...jestem jeszcze w polsce ale mam w domu
        greka: wczoraj cale przedopludnie konstruowal z moim 29letnim
        bratem...latawiec!!! potem poszlismy go...puszczac! i cholrka: latałsad( a
        myslalam ze bede miec z nich ubaw...
        • flisvos Re: Latawce gotowe? 19.02.07, 21:23
          ja mialam dzis suuper dzien, pojechalismy na polnoc na pyszne jedzonko(a bylo
          nas sporo ok 20osob) a pozniej z powodu deszczu wyladowalismy w pubie(bo kto by
          puszczal latawce podczas ulewy)i bylo super, szalelismy jak podczas karnawalusmile
          co prawda ludzie nam sie dziwnie przygladali, bo zaczelismy pic o 17, ale co
          jak sie bawic to na calegowink
    • olna Re: Latawce gotowe? 21.02.07, 14:32
      A u nas sie dzieciaki pochorowaly,pogoda byla paskudna wiec latawiec stoi za
      szafa nieruszony i czeka na lepsze czasy.Oczywiscie nie do przyszlego roku bo
      najbardziej zainteresowani nie przepuszcza ale to juz zadanie dla tatusiasmile

A z ta chalwa to,nie powiem,sprytnie sobie Grecy wymyslili postne
      jedzonko.Mozna teraz podjadac "legalnie".A chalwe to ja lubie...
      • bachula_gr Re: chalwa i inne postne specjaly 21.02.07, 23:17
        olna napisała:

> A z ta chalwa to,nie powiem,sprytnie sobie Grecy wymyslili postne
        > jedzonko.Mozna teraz podjadac "legalnie".A chalwe to ja lubie...

Oj, ja tez lubie. Od poniedzialku znowu jestem uzalezniona, od Macedonian
        Vanilia najbardziej, cholerka. Jako odtrutke widzialam dzis w
        s/markecie... "diet halva 0%" ale sie nie skusilam wink))

A w ogole to z tym postem tutaj jest jakos dziwnie. Dla mnie dziwnie. Ze chalwa
        mi sie nie kojarzy to wiadomo bo co chwile wtracam tu i owdzie ale generalnie
        moje pojecie postu kloci sie z greckim wyobrazeniem. Dla mnie post to
        wyrzeczenie sie przyjemnosci, czegos nadprogramowego, bez czego mozna sie
        obejsc ale trudno sie oprzec na codzien wink To moze byc mieso ale i czekoladki.
        A nie wymyslanie substytutow jajek, nabialu, oleju etc zeby na czas Wielkiego
        Postu tworzyc postne potrawy a w szczegolnosci przegieciem sa tutejsze postne
        wyroby cukiernicze. Wiecie o co mic hodzi? te wszystkie ciasta typu "perpetum
        mobile" czyli cos z niczego a jednak kremowka wink))
    • sylwialew Re: Latawce gotowe? 21.02.07, 17:33
      W calej Kalamacie nic nie latalo bo wiatr zapomnial o nas w tym rokuwinkAle za
      to jedzenie bylo i to w duzych ilosciach kalamarakia mniam i rozne inne smakolyki
    • ewka2004 Re: Latawce gotowe? 21.02.07, 19:42

A ja zupelnie z innej beczki... bo w zeszlym roku te latawce puszczalismy razem
      z Bachula, a w tym roku juz nie sad(((( Buuuuuuu, jak ja tesknie za Grecja.....
      • bachula_gr Re: Latawce gotowe?-ewka2004 21.02.07, 23:21
        OLABOGA, Ty tutaj???????????????
        wink
        PS- wiem, wiem, zalegam z korespondencja. Mea culpa.
        • ewka2004 Re: Latawce gotowe?-ewka2004 22.02.07, 18:38
          Jasne ze ja tutaj, niestety nie codziennie, ale na tyle czesto na ile czas mi
          pozwala. A to najlepszy przyklad na to ze trawa zawsze bardziej zielona u
          sasiadow. Bo jak mieszkalam w Grecji to wypisywalam mase postow narzekajacych
          na otoczenie. A odkad wyjechalam, to tesknie nieziemsko. I wiadomosci na ERT
          Sat ogladam kazdego wieczora. A zwlaszcza pogode. Bo to przeciez bardzo
          istotna informacja jaka pogoda bedzie nastepnego dnia w Attiki wink))
          • olna Re: Latawce gotowe?-ewka2004 23.02.07, 07:53
            Fajnie,ze czasem jeszcze do nas zagladasz!Pozdrowionka z Salonik!
            • ewka2004 Re: Latawce gotowe?-ewka2004 26.02.07, 21:32

Pozdrowionka dla wszystkich z Budapesztu smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka