Dodaj do ulubionych

greckie wesele

18.05.07, 09:59
dostalismy zaproszenie na grecki slub a tak wyszlo,ze do tej pory nigdy nie
bylam na takiej impreziesmileDziewczyny powiedzcie jak to mniej wiecej wyglada z
punktu widzenia goscia,zebym zadnego faux pas nie popelnila,hehe.Oczywiscie
jest problem z prezentem-moze cos podpowiecie?Ci znajomi juz mieszkaja kilka
lat ze soba wiec mieszkanie raczej maja urzadzone no i nie wiem co im
kupic.No i kiedy sie wrecza prezenty i jakie sie zyczenia sklada?
Obserwuj wątek
    • koxanaki Re: greckie wesele 18.05.07, 11:31
      bylam poki co na greckim weselu raz i jakby co to niech mnie ktos koryguje smile
      mlodej parze po mszy pod kosciolem zyczy sie "na zisete" a rodzinie, ktora
      rzedem stoi za mlodom para tudziez przed zyczy sie "na sas zisun". Z tego co
      widzialam prezent daje sie wlasnie w tym momencie. W wiekszosci to byly
      koperty. Nie wiem dlaczego ale tutaj takie malutkie te kopertki byly. Daje sie
      ile sie ma i chce, ale z plotek slyszalam, ze srednia jest 50 E, ale oczywiscie
      wszystko zalezy od stopnia zamoznosci i od stopnia pokrewienstwa i relacji
      laczacych z mloda para. I Ci sie zwierze, ze ja strasznie przezywalam to moje
      pierwsze greckie wesele, ale w trakcie uswiadomilam sobie, ze przy tysiacu
      gosci to bym musialo zaczac chyba na rekach po stolach chodzic, zebym ktos na
      mnie specjalnie uwage zwrocil, takze potencjalnymi gafami wydaje mi sie, ze nie
      masz co sie przejmowac. Zycze udanej zabawy, tancow i hulanek poki sil
      starczy smile
    • gythe13 Re: greckie wesele 18.05.07, 12:29
      bylam na kilku greckich weselach, z tego co zaobserwowalam to zwyczaje zaleza
      od regionow. zyczenia jak pisala kaxanaki. jezeli chodzi o prezenty to zalezy
      od stopnia pokrewienstwa, i finansowych mozliwosci. i kwoty byly znacznie
      wyzsze niz pisze koxanaki. prezenty dawalo sie dzien przed slubem.
      przynajmniej na tych weselach na ktorych bylam, prezenty dawalismy dzien przed
      slubem, na pewnego rodzaju imprezie przedslubnej, do rodziny strony z ktorej
      sie bylo zaproszonym. poza prezentem, jezeli zapraszal Cie Pan Mlody to dla
      Panny Mlodej dawalismy bizuterie. i na odwrot, tzn.jezeli zapraszala Cie Panna
      Mloda, to dla Pana Mlodego bizuteria. tak jak na zareczynach.

jezeli chodzi o prezenty, to zdarzylo sie tez ze para mlodych miala wybrane
      jakies sklepy w ktorych chcileli cos kupic, i na ich rachunek zostawialo sie
      kwote ktora chcialas przeznaczyc na prezent. a oni pozniej kupowali co chcieli.
      o istnienie takiej listy moglabys sie dowiedziec od rodziny panstwa mlodych.

udanej zabawy,
      aha i pod kosciolem rodzina rozdaje bombonieres (koufeta) tak jak na chrzcinach
    • agapi-mou Re: greckie wesele 18.05.07, 14:24
      pod tym co dziewczyny napisaly tez sie podpisuje... moze tylko dodam jesli
      chodzi o zabawe weselna to poćwiczyc mozna greckie tance wink (ja przed moim
      pierwszym na ktorym bylam uczylam sie przyznam krokow) bo przynajmniej na tych
      weselach na których ja byłam to inaczej sie nie tanczy... a ciagle przed stolem
      to tez chyba nie chcesz siedziec wink ale w sumie to niektore z nich chwila i
      mozna zalapac kroki wink
      udanej zabawy
    • bachula_gr Re: greckie wesele 18.05.07, 14:40
      Olna, najbezpieczniej wypytac w konkretnym kregu bo roznice w zwyczajach sa
      przeogromne.

Wiekszosc par ma listy prezentow w konkretnych sklepach- znacznie ulatwia to
      sprawe zarowno zakupu jak i wreczania prezentow. Zazwyczaj na zaproszeniu jest
      wzmianka, adres sklepu etc.

Nie kupuje sie kwiatow pannie mlodej.
    • gythe13 Re: greckie wesele 18.05.07, 15:36
      przypomnialo mi sie jeszcze jedno

tak jak u nas sie sypie grosikami w pare mlodych, to tutaj sie sypie ryzem i w
      kosciele w trakcie slubu, a nie po slubie
    • sylwialew Re: greckie wesele 18.05.07, 22:45
      A ja mam mala prosbe w niedziele mam wesele i potrzebuje pomocy.Jezeli macie
      pomysly na zyczenia nie takie na zisete i bion antosparton. Moze jakis ladny
      wiersz albo cytat. Bede wdzieczna dziewczyny HELP
      • gythe13 sylwialew_zyczenia 18.05.07, 23:14
        nic konkretnego nie przychodzi mi do glowy, ale moze sprobuj wpisac w google.gr
        "ευχές" i poszukac czegos w ten sposob
    • olna Re: greckie wesele 19.05.07, 12:52
      na szczescie mamy jeszcze troche czasu na przemyslenie sprawy prezentu.Mam tylko
      nadzieje,ze nie bedzie typowo greckiej muzyki bo malzonek mi zwieje po 15
      minutachwinkO tancach z nim oczywiscie mowy nie ma,hehe-taki egzemplarz mi sie trafil
      • magdusijaa Re: greckie wesele 20.05.07, 16:45
        wlsnie sie obudzilam po wczorajszym weselu: pozno,co?smile niestety nie otwaralm
        tego forum przed...sad gneralnie bylam zaskoczona, ze bardzo ladna ceremonia,
        ladnie udekorowana sala, powiem ze nawet ladenij niz w polsce. jedyne co, to moj
        lube zdecydowal ze najlepsza na ta okazje bedzie czrna sukienka, taka z lekka
        dekoracja. i tu sie mylil: ubieraja sie jak w polsce, tafty, brokaty etc. tzn
        oczywiscie nie wszyscy, byly i podobne kreazje do mojj, ale czualm sie troszke
        (jak uboga krewnabig_grin). tyle ze ja pewnie przesadzam ale ma takie podejscie do
        stroju... wiec ostrzegam jesli ty mas zpodobne boja w pierwszej chwili chcialm
        sie zapasc po ziemiebig_grin jest do tego fajny zwyczaj: rozdaja zawiniete w
        tiul...cukierki, takiespecialne, i paan ma je wlozyc w nastepna noc pod
        poduszke: wtedy jej sie przysni przyszly maz.
        jesli chodzi o prezen to widzilam tylko 2-3 osoby z paczka: reszta, podobnie jak
        my daje dopiero po: my jeszcze nie wymyslilismy co kupic...
        pieniadze podobno nie na miejscu
        • bachula_gr Re: greckie wesele 22.05.07, 14:56
          > lube zdecydowal ze najlepsza na ta okazje bedzie czrna sukienka, taka z lekka
          > dekoracja. i tu sie mylil: ubieraja sie jak w polsce, tafty, brokaty etc. tzn
          > oczywiscie nie wszyscy, byly i podobne kreazje do mojj, ale czualm sie troszke
          > (jak uboga krewnabig_grin).

Ha. O "malej czarnej" mielismy dyskusje kulturowa przy okazji naszego polsko-
          greckiego slubu w Polsce. Wypada czy nie wypada? Wtedy dowiedzialam sie, ze
          wystepujac w czarnej sukience... zle sie zyczy pannie mlodej-. ??? czyli np
          wpada w niej wystapic na slubie exa wink)) Podobnie jak Grecy byli zdziwieni, ze
          wszystkie Polki niezalezne od wieku, postury etc byly w sukienkach lub
          spodnicach i zadna w spodniach. Bo tez podobno ne wypada na slub w spodniach.

Czlowiek sie uczy cale zycie, nawet na wlasnym slubie wink))

Tutejsza toaleta slubna jak dla mnie jest zbyt plazowa i sylwestrowa. Strasznie
          ciezko mi bylo znalezc w greckich sklepach cos eleganckiego w klasycznym
          znaczeniu. A nie chcialam wygladac jak zakonnica bynajmniej.
    • sylwialew Re: greckie wesele 20.05.07, 20:17
      Ja wlasnie tez jestem po bylo naprawde wspaniale.Wychodzila za maz moja
      przyjaciolka polka w Grecji winkSlub odbyl sie w malym kosciolku na terenie
      hotelu w ktorym byla pozniej impreza.Siedzielismy na zewnatrz pod wielkimi
      parasolami byl bufet wiec rozumiecie jedzenia pod dostatkiem.Dla dzieci byl
      pexnidotopos dmuchane skocznie zjezdzalnie clown-y dziewczyny poprzebierane za
      motyle i duszki. Obok stal pan z budka z lodami wiec mlodziez miala ubaw.A dla
      doroslych tance tance tance bylo naprawde super
    • bachula_gr Re: greckie wesele 04.06.07, 21:41
      a propos greckiego wesela to jak macie czas i ochote to zapraszam w ten piatek
      na centralna (zeby nie powiedziec wprost-jedyna) platie Metsova o 18:00.
      Przedszkolaki, piecio- i szesciolatki beda robic przedstawienie na swiezym
      gorskim powietrzu. Przedstawienie nosi tytul: Μετσοβιτικο Γαμο (wesele po
      metsowsku wink
      Jak najbardziej powaznie, jest panna mloda, pan mlody, koubaros i koubara,
      kourewtis, jagnie, posag, stroje ludowe, ksiadz. Bedzie ludowa orkiestra (dar
      od mera), fotograf,kamerzysta, byc moze nawet okolicznosciowa fotobroszura po
      fakcie.

Moje dziecie startowalo do losowania o pozycje panny mlodej ale nie wygralo
      wiec bedzie dzierzyc tace z koulurakia'mi w domu pana mlodego.

Wisi nade mna grozba... uwaga!... wystapienia w stroju ludowym z Metsova.
      OLABOGA. Sprawa nie do konca przesadzona, a ja jestem w mamuskowej opozycji,
      swiadomie narazajac sie tym na dasy przedszkolanek.
      O szczegolach doniose wkrotce.

PS- takie wielkie greckie goralskie wesele w pigulce. Tylko bez nocy
      poslubnej wink))
      • flisvos Re: greckie wesele 04.06.07, 23:28
        ale suupersmile no mam nadzieje, ze jakies fotki nam sie trafiasmile
      • olna Re: greckie wesele 05.06.07, 11:52
        bachula_gr napisała:
        > Wisi nade mna grozba... uwaga!... wystapienia w stroju ludowym z Metsova.

Widze,Bachula,ze ty zaangazowana jestes w zycie przedszkolne,nie tak jak ja
        -wyrodna matka,co tylko dziecko rano zostawiasmile

A swoja droga,to fajnie,ze chce im sie zrobic cos wiecej niz okolicznosciowy
        wierszyk i piosenka na koniec roku.Czekamy na relacje
        • bachula_gr Re: greckie wesele 05.06.07, 12:32
          olna:
          > Widze,Bachula,ze ty zaangazowana jestes w zycie przedszkolne,nie tak jak ja
          -wyrodna matka,co tylko dziecko rano zostawiasmile

Ja dla odmiany z tych co tylko dziecko odbieraja bo rano obowiazki p/szkolne na
          barkach ojca wink
          Specjalnie sie nie angazuje ale czasami trudno- specyfika mieszkania na zadupiu
          gdzie wszyscy sie znaja, wszystko widac jak na dloni. Za bardzo sciemnac sie
          nie da. A angazuje sie tam gdzie mi wygodnie albo jestem niezastapiona (dzien
          polski), tudziez tam gdzie mi sie wlacza swiatelko "roznice kulturowe czyli co
          jak to bylo w moim przedszkolu" (akcja zmiany butow)

W zyciu nie malam na sobie stroju ludowego polskiego (cale dziecinstwo marzylam
          jednak aby sypac kwiatki w Boze Cialo w stroju krakowianki) wiec perspektywa
          zostania, chocby na edno popoludnie, Metsovitisa wydaje mi sie szopka nie z tej
          ziemi. Co innego przebieranki dziecka- wszak w polowie jest Polka a w polowie
          Greczynka.
          • olna Re: greckie wesele 05.06.07, 14:59
            bachula_gr napisała:
            tudziez tam gdzie mi sie wlacza swiatelko "roznice kulturowe czyli co
            > jak to bylo w moim przedszkolu" (akcja zmiany butow)

Czy to oznacza,ze udalo ci sie wymusic na greckim przedszkolu zmiane butow???u
            nas wydaje sie to kompletnie nierealnewinkAle...udalo nam sie(nam=rodzicom)zmusic
            dyrektora,zeby znalazl druga przedszkolanke.A wiec pierwszy sukces za
            nami,nieszkodzi,ze na 3 tygodnie przed koncem rokusmileA dzisiaj obie panie
            wyruszyly na kursy doksztalcajace wiec rano byl telefon,ze przez dwa dni
            przedszkole bedzie zamkniete
            • bachula_gr Re: greckie wesele a p/szkole ;-) 05.06.07, 15:19
              olna napisała:

> Czy to oznacza,ze udalo ci sie wymusic na greckim przedszkolu zmiane butow???u
              > nas wydaje sie to kompletnie nierealnewink

Otoz, wyobraz sobie, ze tak. Na greckim anstwowym przedszkolu.
              Troche mi zajelo wozenie paniom pdstaw mojej fanaberii ale sie udalo choc
              wiekszosc mamusiek oczywiscie nie rozumiala w ogole o co mi chodzi. Bo niby
              przedszkole tylko w porywach 4 godziny ale mokrych dni tu w gorach nie brakuje,
              zima tez inna niz w tropikalnej Kalamacie, maluchy spora czesc czsu spedzaja na
              wykladzinie, etc etc. Dla mnie jednoznaczne wskazania. "Akcja" objela dwie
              grupy 5-6 latkow, majace wspolna lazienke w ktorej to udalo sie wygospodarowac
              troche miejsca na pudelka z butami na zmiane. Kazde dziecko ma swoje pudelko i
              swoje pantofle czy tenisowki. Jak sie zrobilo cieplej i dziecirania zaczela
              wychodzic na p/szkolny plac zabaw to panie zaapelowaly by na zmane byly "latwe"
              buty (na rzepy a nie wiazane) by ograniczyc do minimum guzdranie sie.
              Dalo sie? Dalo ale c sie ta Poloneza nagadala to jej wink

> Ale...udalo nam sie(nam=rodzicom)zmusic dyrektora,zeby znalazl druga
              przedszkolanke.

A ile do tej pory jedna pani miala dzieci pod opieka?
              U nas sa dwie rownolegle grupy, w dwoch salach przedzielonych szklana sciana,
              czesc zajec wspolnych. W kazdej grupie zapisanych 18 dzieci ale czesc z nich
              to "martwe dusze" wiec maksymalnie po 15 lebkow na lebka. A u Was?

>...rano byl telefon,ze przez dwa dni przedszkole bedzie zamkniete

ha, jasne, u nas dla odmiany kartka dzis, ze jutro nieczynne bo nauczyciele
              maja jakies wybory (w godzinach urzedowania rzecz jasna). Kilka dni w miesiacu
              jak nic wyjete, szkoda gadac. Te "wagary" plus wywiadowki z dziecmi o 9 rano sa
              chyba nie do przeskoczenia crying

PS-olna, zerknij jeszcze na koncowke watku szkolnego, to moze cos dopiszesz.
              • olna Re: greckie wesele a p/szkole ;-) 05.06.07, 15:35
                U nas w tym roku obrodzilo w dzieciaki bo w grupie bylo 22.
                A jutro rzeczywiscie maja byc jakies wybory(jakie?-nie wiem)wiec szkoly rowniez
                nie ma
      • bachula_gr Re: greckie wesele 08.06.07, 22:55
        bachula_gr napisała:
        > Przedszkolaki, piecio- i szesciolatki beda robic przedstawienie na swiezym
        > gorskim powietrzu. Przedstawienie nosi tytul: Μετσοβιτικο Γαμο (wesele po
        > metsowsku wink

Odbylo sie! Fotorelacja wkrotce.
    • sylwialew Re: greckie wesele 09.06.07, 10:04
      No czekamy czekamy!!! A ja powiem prawde ze brakuje mi tych ludowych strojow sad
      jak tanczylam w greckim zespole ludowym to weszlo mi w krew.Teraz przez prace
      nie mam czasu wiec jest mi bardzo bardzo przykro buuuu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka