bachula_gr 28.06.09, 19:22 Tak z ciekawosci bo sledze podobny watek na kompletnie innym forum i wychodzi, ze: - sandaly ujmuja meskosci etc - japonki gniota miedzy palcami cdn.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazyna0501 Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 29.06.09, 08:13 moj w sandalach, ale takich bardziej zabudowanych typu Merrell CHAM II WEB. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 29.06.09, 08:19 Moj sandalow nie zalozy chocby mial na bosaka ganiac albo w kaloszach sie kisic a klapki jedynie pod prysznic w cudzym hotelu i na plaze. Niereformowalny jest wiec zaglosowalam na wersje zabudowana. Zapraszam do glosowania w ankiecie. Wakacje wszak sa! Odpowiedz Link
margarita6 Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 29.06.09, 10:06 Moj tylko zabudowane,przewaznie sportowe jakies. O klapkach,sandalach itp.slyszec nie chce,no chyba ze po pod prysznic wlasnie gdzies w hotelu. Moze Ci greccy gorale tak maja Odpowiedz Link
bebiak Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 29.06.09, 12:31 Eee, nie dotyczy to tylko Greków Mój mążżżż, Polak całe życie i z dziada - pradziada czy to w Grecji (a bywał przecież i to nie raz) czy we Włoszech zawsze w zabudowanych butach - ku mojej radości (syn tak samo odkąd skończył jakieś 5 może lat). Nie wiem dlaczego ale panowie w klapeczkach czy sandałkach jakoś mi tak nie specjalnie... (dopuszczam inne zdania - tu wyrażam swoje) Odpowiedz Link
jojer Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 30.06.09, 08:05 moj w lecie paraduje w adidaskach climacool i cienkich skarpetkach. do innych butow nie da sie go przekonac. panicznie boi sie zlapac jakies swinstwo i wierzy, ze wlasnie takie obuwie go uchroni co gorsze, mnie tez kaze zakladac skarpetki do sandalow!!! MASAKRA! Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 30.06.09, 09:23 jojer napisała: > co gorsze, mnie tez kaze zakladac skarpetki do sandalow!!! MASAKRA! MASAKRA do kwadratu. Mnie skarpetki w polaczeniu z sandalami raza nawet u maluchow. Albo rybki albo akwarium Zato moj ma od lat automatyczne skojarzenia: - meskie sandaly na rzepy = Holender (faktem jest, ze holenderskie wycieczki sa jednolite obuwiniczo) - sandaly w skarpecie = Polak Odpowiedz Link
jojer Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 20.07.09, 16:35 > - sandaly w skarpecie = Polak mi tez zawsze skarpety w sandalach kojarza sie z Polakiem, ale moj maz uwaza siebie za 100% Greka Odpowiedz Link
bogumila-live Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 16.09.09, 18:54 sandały + skarpety = fuj taki ktoś jest niepewny czy jest zimno czy ciepło Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 17.09.09, 08:28 bogumila-live napisała: > sandały + skarpety = fuj > taki ktoś jest niepewny czy jest zimno czy ciepło Powiem wiecej: nawet u dzieci! Moje dziewczyny wyeukowane, ze jak im zimno w noge w lecie (co nawet w Grecji sie zdarza to znaczy, ze czas przebrac buty na inne a nie leciec po skarpety. Ale one i tak wola "klaposze" do wszystkiego. Odpowiedz Link
synnefianka Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 30.06.09, 09:48 Moj jako byly sportowiec-koszykarz czuje wyrazna odraze do krawatow (vide watek krawatowy) i sandalkow. W szafce zatem kroluje obuwie sportowe roznej masci i kroju (niektore modele czasem nie przypomiaja typowo sportowego obuwia). Co mi raczej odpowiada bo taka stopka rozmiar 48 w sandalku to tak jakos nadwyraz zabawnie sie prezentuje.. . Wyjatek stanowia wypady na plaze wtedy - japonki..choc nie raz widzialam jak sie zawahal siegajac po sportowe . Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 30.06.09, 09:51 synnefianka napisała: > Moj jako byly sportowiec-koszykarz czuje wyrazna odraze do krawatow (vide watek krawatowy) i sandalkow. Ale sentyment do klapeczkow chyba mu pozostal? Pytam, bo co roku obserwuje koszykarzy, ktorzy po treningu paraduja po hotelu w klapeczkach (nigdy w japonkach jednakze). Fajne maja te klapeczki a jaki fajny wklad do nich Za kilka dni kolejne zgrupowanie wiec sie napatrze pod katem ankiety wakacyjnej i greckich stop. Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 30.06.09, 11:15 Ja japoneczki noszę gdzieś od 2 lat, długo zajęło mi przekonywanie się do gniecącego palucha...ale jak widać to tylko mit i został przeze mnie obalony! ...dzieciom wręcz nakazuje wietrzyć stopy w klapeczkach - japoneczkach a nie kisić w skórzanym bucie ze skarpetką ! ...do tej pory wychodzi na moje ale starsze pokolenie ani rusz !!! KOLIMA STO MIALO !...sportowy bucik i w komplecie długie spodnie! Na sam widok się gotuję ...ale skoro tak lubi!Demokracja jest nie?!? Odpowiedz Link
filakia1 muszą być dwie opcje do wyboru :( 30.06.09, 19:20 chciałam zaznaczyć i klapki, i zabudowane ze skarpetką ...nie dało sie więc składam reklamację bo mój nosi na poranną kawę i plażę klapki oooo i japonki nosi, a bardziej oficjalnie kryte ze skarpetą sportowe lub nie; no i co za dużo butów ma, czy co? spolonizowac sie chyba nie spolonizował bo sandałów ze skarpetką, ani bez nie nosi więc co pani Administrator na to? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: muszą być dwie opcje do wyboru :( 01.07.09, 10:34 filakia1 napisała: > więc co pani Administrator na to? Chlopa na pol albo niech sie opowie obuwniczo (na potrzeby ankiety). Odpowiedz Link
synnefianka Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 01.07.09, 11:25 bachula_gr napisała: > Ale sentyment do klapeczkow chyba mu pozostal? Pozostal, pozostal jak i wysluzona juz para takich klapeczek, jednak ostatnimi czasy popadla w nielaske totez nie smialam o niej wspomniec . Jesli chodzi o buty w tzw. piach to japonki (i nie marudzi ze go cos piluje wiec chyba mu odpowiada). Z tego wynika ze moze byc to przejaw ekstrawagancji ex- koszykarza . Odpowiedz Link
jojer Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 20.07.09, 16:36 O! moj tez ma stopke rozmiar 48 a czasem nawet 48i2/3 gdzie twoj zaopatruje sie w buty, bo dla mojego to koszmar! sciagamy glownie z Polski Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 01.07.09, 09:13 Moj na co dzien w pelnych sportowych (wersje letnie i zimowe ) + frotowe skarpety ( przez caly rok ). Japonki tylko na plaze. Odpowiedz Link
agapi-mou Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 01.07.09, 12:58 a moj maz tak jak u wiekszosci widze nosi zabudowane buty z cienkimi skarpetkami ale sie zdarza czasem przy upalach zalozyc mu Japonki tyle ze one takie zabudowane (skorzane) ze tylko palce troche oddychaja no a na plaze to tez sa japonki Odpowiedz Link
izka7790 Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 01.07.09, 13:53 Mój z wiekiem stał się lniwy i wskakuje w klapki, takie zabudowane, skórzane, jednak klapki... bo tak szybciej sam zainteresowany argumentuje wybór klapek tym, że noga oddycha Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 02.07.09, 15:36 wakacje leca a watek, ktory mnie zainspirowal do popelnienia ankiety sie rozrasta tez obrazkowo (wersja pluszowa jest bezkonkurencyjna- nie uwazacie???) - polecam, da porownania: www.maluchy.pl/forum/Co-u-diabla-z-tymi-japonkami-t63125.html Odpowiedz Link
bachula_gr a co z zestawem kapielowym? 20.07.09, 14:57 Po wczorajszym dniu spedzonym na plazy proponuje kolejny letni temat, a co W czym zazywaja kapieli slonecznych i morskich Wasi panowie? W takiej Igouminitsy-Drepano beach zauwazylam roznice kulturowe, narodowsciowe Im bardziej na poludnie tym dluzsze szorty. O ile Niemcy i jacys Skandynawowie w slipkach o tyle Grecy przewaznie w szortach do kolan, albo w ersji przejsciowej czyli bokserkach do pol uda. To jak? Odpowiedz Link
agapi-mou Re: a co z zestawem kapielowym? 21.07.09, 08:12 u mnie... znaczy sie u mego meza bokserki... chyba mi sie jeszcze nie dazylo zobaczyc Greka w slipkach... nawiasem mowiac dzieki Bogu bo ile by tych slipow sie czlowiek naogladal Odpowiedz Link
synnefianka Re: a co z zestawem kapielowym? 29.07.09, 11:29 Po ostatnim upalnym weekendzie spedzonym na plazy majac w pamieci zapytanie w czym dzis mlode pokolenie Homera hasa po plazach, postanowilam zrobic male sledztwo. I tak lezakujac i maskujac sie za lekturka, omiotlam szpiegowskim wzrokiem plaze i co widze.. Otoz wysondowalam, ze malo ktory Grek (czytaj: zaden) zazywa kapiele w tradycyjnych slipkach (plaza byla dosc ukryta przed turystami , wiec moglabym zaryzykowac stwierdzenie ze bylam tam jedyna "kseni"). Glownie mezczyzni paradowali w bokserkach, takich szortach, choc trafily sie i modele z nogawkami do kolan. Problemem jednak sa kieszenie, a wlasciwie ich zawartosc, ktora wyplywa podczas morskich igraszek takiemu zapominalskiemu Adonisowi .. A wtedy na dnie morza, zamiast muszelki mozna znalesc... no wlasnie nieuwierzylybyscie, co mozna znalesc .. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: a co z zestawem kapielowym? 29.07.09, 11:51 synnefianka napisała: A wtedy na dnie morza, zamiast muszelki mozna > znalesc... no wlasnie nieuwierzylybyscie, co mozna znalesc .. Dawaj, dawaj. Porownam z zawartoscia Morza Jonskiego w piatek. Odpowiedz Link
babycool Re: a co z zestawem kapielowym? 29.07.09, 19:33 Moj starszy facet zdecydowanie od chyab 3 sezonow spodenki prawie do kolan. Kieszenie ma puste ... oprocz jednej, w ktorej fabrycznie przyszyto na sznureczku rzecz cudowna ... otwieracz do piwa tzn do butelek ogolnie, nie ma zakazu otwierania czegokolwiek innego Mlodszy facet jak tata luzne spodenki do kolanek i obcisle boksereczki. Z czego mama tu akurat woli te obcisle biorac pod uwage ilosc czasu spedzanego na budowaniu z piasku Poza tym nie wiem dlaczego, nie moge zaglosowac w sondzie obuwniczej! I wogole to ja gosowalam jako pierwsza ale nie zaliczylo mi a pozniej juz nie moglam! Ale wreszcie mam chwile czasu to sie wypowiem: przede wszystkim japonki, a w obcenym sezonie lubi nosic tez pelne Campery na skapretki stopki, ktorych wogole nie widac z obuwia. Mlodszy sladami taty koniecznie japonki, ale wiekszosc czasu z wygody w sandalkach. Aczkolwiek ostatni miesiac wogole nie chodzil i nie uzywal obuwia, ale o tym w innym watku napisze ... Odpowiedz Link
synnefianka Re: a co z zestawem kapielowym? 31.07.09, 16:13 bachula_gr napisała: > Dawaj, dawaj. > Porownam z zawartoscia Morza Jonskiego w piatek. Eeee.. dlugoby wymieniac, jednak moznaby powiedziec ze mlodziez grecka nietknieta jest przez kryzys ekonomiczny, a i uswiadomienie "w tych i owych" tematach calkiem przyzwoite. Generalnie to mysle,ze zawartosc niektorych meskich kieszeni jest rownie zaskakujaca dla kobiet, co zawartoscc damskich torebek dla mezczyzn . I tu mala dygresja: Pamietam jak kiedys moj przyjaciel robil wiekie oczy, widzac jak nurkuje w swojej torebce w poszukiwaniu kluczy (dosc popularny obrazek). Obserwujac mnie podczas tej intymnej czynnosci (no intymna, bo ja czesciowo rozbebeszylam) zapytal z wahaniem: "To twoja podreczna torebka?" Oczywiscie przytaknelam beznamietnie nie odrywajac wzroku z odchlani osobistych szpargalow. Na to on po chwili zadumy: "Nie no spoko, rozumiem.. idziesz sobie ulica, wpadasz do kanalu i dzieki temu co masz w torbie przezywasz tydzien".... I chyba same przyznacie, cos w tym jest Odpowiedz Link
bachula_gr Re: a co z zestawem kapielowym? 31.07.09, 22:14 synnefianka napisała: > Eeee.. dlugoby wymieniac, jednak moznaby powiedziec ze mlodziez > grecka nietknieta jest przez kryzys ekonomiczny, a i > uswiadomienie "w tych i owych" tematach calkiem przyzwoite. <elduje, ze na plazy bylam. Morze J. przerazliwie czyste, niebieska flaga powiewala ale w morzu jedynie muszelki Plaza a'la Baltyk, dluga na 8km ponoc, piaszczysta, no i te muszelki. Rarytas w Grecji, jak sie mozna przekonac po lekturze watku na sasiednim forum wakacyjnym, z ktorego w pamiec zapadla mi zlota mysl: muszelki w Grecji najlatwiej "spotkac" w sklepach z pamiatkami Cos w tym jest.....podobnie jak w opowiesci z damska torebka i survivalem kanalowym (doskonale!) Odpowiedz Link
bachula_gr moda plazowa 2009 26.08.09, 08:37 Spedziwszy na wyspie Skiathos (polecam zdecydowanie) kilka dni, codzien na innej plazy poczynilam pewne obserwacje na uzytek forum i nie tylko Plaze do obserwacji najrozniejsze, od prorodzinnych (z placami zabaw) do wyskokowych (Banana- z barami otwartymi 24h/dobe, poduszkami na wyposazeniu lezakow w porze nocnej), slynnych (Koukounaries- zwane Hawajami po grecku). - panowie w bokserkach lub szortach (Grecy, Wlosi), jedyni w slipkach to Niemcy (na palcach jednej reki policzyc albo sie nie zdradzali swoim jezykiem ojczystym) i panowie < 5 lat - ani jednej kobiety w jednoczesciowym stroju - ani jednej kobiety w stringach - duzo kobiet zamienilo bikini na tankini (koszulka plus "dol") - ksiazki czytane na lezakach we wszystkich jezykach z wyjatkiem greckiego. Grecy czytajacy to glownie faceci gazety sportowe. Furore na plazy robily tatuaze malowane henna oraz masaz chinski? (wschodni w kazdym badz razie). W miejsce panow z przenosnymi lodowkami z lodami czy taca drozdzowek jakie zapamietalam z dzienstwa spedzanego na polkich plazach teraz mamy panie z paletami do robienia tatuazy oraz skosnookich panow/panie z zestawami olejkow do masazu. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: moda plazowa 2009 26.08.09, 16:25 Powoli tez widze, ze Grecy przekonuja sie do crocs'ow. O ile w zeszlym roku byly one znakiem rozpoznawczym turystow cudzoziemskich tak w tym roku i helenskie dorosle stopy odziane w roznokolorowe "klaposze" coraz czesciej. Usilowalam mojego chopa namwic chocby na zmierzenie ale gdzie tam.....nawet w teorii nie przewiduje tak rewolucyjnego kroku. Odpowiedz Link
morita11 Re: moda plazowa 2009 17.09.09, 06:34 Usilowalam mojego chopa namwic chocby na zmierzenie ale gdzie > tam.....nawet w teorii nie przewiduje tak rewolucyjnego kroku. Tak jak moj Odpowiedz Link
bogumila-live Re: Sandaly, klapki, japonki w wydaniu meskim 26.08.09, 16:10 japonki są sexy ale trochę metroseksualne, w krytym obuwiu nie trzeba martwić się o wygląd stóp, mój ex wolał adidasy Odpowiedz Link
bachula_gr nie ma zimy, wiosny nie bedzie a...... lato 2014? 13.02.14, 08:28 w oczekiwaniu na jakas konkretniejsza niz ta zima pore roku MILEGO DNIA!!! Odpowiedz Link
morita11 Re: nie ma zimy, wiosny nie bedzie a...... lato 2 13.02.14, 09:55 Faktycznie, dziala odstraszajaco.... Odpowiedz Link