Dodaj do ulubionych

ból stawów po chinolonach - herx?

28.11.10, 23:22
Witam

Jestem tu nowa, wiec witam serdecznie smile

Od 10 lat choruje na jakąś chorobę. Przez parę lat miałam rozpoznane SM, ale najprawodpodobniej błędne. Moim głównym problemem są objawy neurologiczne (neuropatie nerwów czaszkowych, napady padaczkowe, objawy piramidowo-móżdżkowe). Objawy są bardzo zmienne. W rezonansie drobne ogniska, niecharakterystyczne dla SM.
Do tego mam często bóle stawów, częste infekcje uk. moczowego etc...

Borelioza była robina W-B z krwi i z płynu m.-r., był PCR real time - ujemne. Wiem, że to nie roztrzyga sprawy.

Znam osoby chore na borelkę leczące się wg ILADS. Ona mi zasugerwowały, żeby drążyć temat boreliozy.

Natomiast mam od paru lat "dziwne" reakcje na chinolony (ciprofloksacyna, norfofloksacyna). Jakąś 1h lub dwie po wzięciu tabletki zaczynają mnie boleć stawy łokciowe. Potem dochodzą kolejne: kolanowe, kostki, nadgarstki, biodra. Ból staje się niesamowicie silny, mimo Tramalu wyję z bólu, mimo, że jak rodziłam syna nie pisnęłam. Najgorsze jest pierwsze 12 h. Potem stopniowo się wycisza. Po około 3 dniach przechodzi. To wszystko po jednej tabletce.

Czy powyższa reakcja może sugerować herxa?

Pozdrawiam, Madzia
Obserwuj wątek
    • mab62 Re: ból stawów po chinolonach - herx? 29.11.10, 10:38
      Witaj Madziu,
      Jak sama już wiesz negatywne wyniki,nie przesądzają o braku boreliozy.
      Jeśli mogę coś doradzić,zrób badania w kierunku p/c bartonelli i jersinii.
      Ja mam bardzo silną reakcję na chinolony,od pierwszej tabletki.Leczę 11 m-c infekcję BLO.
      Najbardziej dają mi w kość objawy neuro,ale na cipro przerabiałam wędrujące,wybudzające bóle stawów.Dzisiaj w nocy(na ofloksacynie+ metro)) wrócił "nudzący"ból stawu barkowego.
      Co u ciebie powoduje te silne bóle,oczywiście nie wiem,ale może to być herx.
      Jeśli chcesz,przeczytaj mój wątek: "Hashimotka" z boreliozą-moja historia.
      Drąż temat !
      Mnie kiedyś taka rada bardzo pomogła.Mam nadzieję,że i tak będzie u ciebie.
      Pozdrawiam gorąco.
      • fufuszka Re: ból stawów po chinolonach - herx? 29.11.10, 12:42
        Drugi dzień po zazyciu Tavanicu zaczęły boleć mnie kolana, łokcie i palce. W trakcie leczenia bóle te ustępowały, zeby w końcu zniknąć całkowicie. Myślę ze Twoje bóle to nic innego jak herx. Tak jak radzi mab62 zrób sobie badania na bart i jersinię...
        Dr Beata z Katowic twierdzi że to nic innego jak śmierć robali wink Stawy się po prostu oczyszczają.
        • fionka21 Re: ból stawów po chinolonach - herx? 29.11.10, 12:53
          Chinolony działają na bartonellę, mykoplazmy i chlamydie, być może inne patogeny, ale nie wiem jakie. Nie działają na borrelię.

Część Twoich objawów jest wyraźnie borreliowa, przede wszystkim cuda-wianki ze strony nerwów czaszkowych.

Zastanów sie nad antybiotykoterapią skojarzoną wg ILADS.

Jeśli potrzebujesz namiary na "naszych" lekarzy to odezwij się na moją pocztę gazetową - wyślę smile
          • dobbiaco Re: ból stawów po chinolonach - herx? 30.11.10, 09:10
            Ja kiedyś nie wiedziałam,co unerwiają"nerwy czaszkowe"..zdawało mi się,że to..unerwienie pomiędzy skórą czaszki-a czaszką..Nic podobnego!na ślad-naprowadziła mnie praca naukowa,do której link znalazłam tu na forum-w wątku"Choroba psychiczna czy borelioza?Proszę o pomoc!"-tam są linki-i cała dyskusja jest bardzo interesująca..I..pytanie staje się retoryczne-bo te dwie prace..wyczerpują temat tego powiązania chorób..W tej pracy..doczytałam się o..nerwach czaszkowych-i sprawdziłam,czym są i co unerwiają! Nie tylko głowę i twarz!Tu jest "przeklejka":
            Nerwy czaszkowe:

1. nerwy węchowe - charakter czuciowy, unerwiają nos;
            2. nerwy wzrokowe - charakter czuciowy, unerwiają siatkówkę oka;
            3. nerwy okoruchowe - charakter ruchowy, odpowiadają za ruchy gałki ocznej;
            4. nerwy bloczkowe - charakter ruchowy, odpowiadają za ruchy gałki ocznej;
            5. nerwy odwodzące - charakter ruchowy, odpowiadają za ruchy gałki ocznej;
            6. nerw trójdzielny - charakter czuciowo-ruchowy, unerwia czuciowo powierzchnię twarzy, nosa i jamy ustnej, a ruchowo mięśnie żwaczy;
            7. nerw twarzowy - charakter ruchowy, unerwia mięśnie mimiczne twarzy;
            8. nerwy statyczno-słuchowe - charakter czuciowy, unerwiają ucho wewnętrzne, odpowiadają za przewodzenie bodźców słuchowych oraz z narządu równowagi;
            9 nerwy językowo-gardłowe - charakter ruchowo- czuciowy, przewodzą unerwienie dla tylnej części gardła oraz bodźce smakowe, unerwiają czuciowo struktury ucha środkowego;
            10. nerwy błędne - charakter czuciowo-ruchowy, unerwiają narządy szyi, klatki piersiowej, jamy brzusznej, unerwiają ruchowo całą mięśniówkę krtani;
            11. nerwy dodatkowe - charakter ruchowy, unerwiają mięśnie karku (zginanie głowy);
            12. nerwy podjęzykowe - charakter ruchowy, unerwiają mięśnie języka i szyi;
            13. nerwy rdzeniowe (31par) - tworzą sploty szyjny, ramienny (8 par), krzyżowy (5 par), lędźwiowy (5 par), piersiowy(12par), guziczny (1 para)."
            Nerwy czaszkowe-więc..zawiadują całym organizmem!Szczytem było doczytanie,że patologia nerwu czaszkowego-może spowodować np.nadmierny apetyt-co mnie akurat się przydarzyło w czasie antybiotykoterapii..Wcześniej-mogłam jeść raz na dobę!Od czasu antybiotykoterapii-rzucam się na jedzenie-co 2 -3 godziny,zapalczywie-jak wygłodzony pies!Tam znalazłam..takie przypadkowe wyjaśnienie tego stanu..jak i moich-przed laty wielu-potwornie bolesnych incydentów z lewym nerwem kulszowym i za jakiś czas-splotem barkowym! Bóle-te kulszowo-lędżwiowo-trzewne-ma pani rację-która stwierdziła,że..poród przy tym-to pikuś!6 tygodni-wyłam!Na Tramalu-który niczego nie uśmierzał!Diclofenacu jeszcze wtedy nie było..Był..Profenid;naproxen..i wszystko,co przeciwbólowe-bezskuteczne!Bezsenność w nocy; w dzień-takie osłabienie-ze..ustać o kosturku nie mogłam..!Na bark miałam blokadę na Spartańskiej-i..głeboką zadumę neurologa,co mogło takie zapalenia nerwów-PO JEDNEJ STRONIE-spowodować! W tej pracy-obraz mózgu w tomografii-przy borelii-pod względem ukrwienia-przypomina szwajcarski ser!Są ogniska demielinizacji! Czyli..prawdopodobnie chorzy na SM-której to choroby etiologia jest na dziś niewyjaśniona-ci chorzy mają zastarzałą boreliozę;być może dziedziczną!Przykładem-Marlena Ptak-i nie ona jedna! No i..wszelkie inne objawy-opisane w tej pracy-tak..ewidentnie mnie od lat toczące-że włosy uniosły mi się na głowie!Problemy z pamięcią krótką!To..narasta..Niestety;i nie spotyka się..ze zrozumieniem rodziny..W całokształcie..raczej mogę powiedzieć,że..rodzina poległa na całej linii..Zawiodła mnie.. I muszę..trwać w tym stanie..sama..Czekajac na..... Bo w tyloletnim schorzeniu-na wyleczenie nie liczę..I..na leczenie-mnie już nie stać..Ten puls-był ostatnim..tańcem umierajacego łabędzia..
            Przeczytajcie te prace naukowe!I trzeba podrążyć temat!Ci,którzy nas odsyłają do psychiatry-niechcący..wyświadczają nam przysługę!Jeśli..do psychiatry znającego problematykę Bb i odkleszczowych! W tej dziedzinie medycyny..DOUCZONYCH też trzeba szukać-i..szczęście,jeśli się na nich trafi..Zmaganie się z depresją-nieodłączną borelii;bezsennością-gdzie dla atakowanego mózgu-sen wyłączający-jest tak ważny!;walka;uśmierzenie lęków-w tym wszystkim pomoże psychiatra!I ja dziś-tak mająca żal do niegdyś mnie wysyłającej internistki-do psychiatry(oczywiście;odsyłała mnie..nie wierząc w moją chorobę-i niechcący..zrobiła mi dobrze..)-dziś..uważam,że..specjaliści od borelii i odkleszczowych-będą rutynowo..współpracować z psychiatrami-bo..tego ta choroba wymaga!Mnie..nikt inny,jak lekarz psychiatra-na opisywane dolegliwości-powiedziała,że mogę mieć zaatakowany nerw błędny! I co?Nerw błędny..należy do ..nerwów czaszkowych!! Tachykardie;patologiczny głód;reflux-nawet na siedząco!zachłyśnięcia!nietrzymanie moczu-od lat 20-stych!Wszystko to..może być z boreliozy!Co w tej pracy..psychiatrycznej-jest wymienione i udokumentowane! Polecam ten cały wątek-"!towarzysza niedoli"!
    • zazule Re: ból stawów po chinolonach - herx? 29.11.10, 13:06
      Mozesz miec borelioza, mykoplasme, chlamydie pn lub inne swinstwo.
      taka szybka rekacja na chinolon moze byc skutkiem ubocznym. Ja bym sie narazie nei pchała w chinolony sa inne abxy od których lepiej zaczac leczenie i one dadza lepsza odpiowiedź niz chinolon który moze miec włanie tego typu skutek uboczny jak bole stawowo miesniowe. Oczywiscie moze to tez byc herx ale tak sie nie da roztrzygnac.
      pozdr
      zaz
    • madziach1 dziękuję 01.12.10, 13:34
      Dziękuję wszystmim za info. Spróbuje umówić się do jednej z "Waszych" doktorek i spróbować się jeszcze podiagnozować.
    • madziach1 Re: ból stawów po chinolonach - herx? 19.01.11, 19:35
      Witam

Jestem już po wynikach. WB borelka ponownie ujemny.

Natomiast panel koinfekcji robiony w IMW w Lublinie:

Ch. pneumone IgG +dodatni 512 (z dopiskiem: wynik dodatni od miana 16, w ostrej fazie choroby miano 512 i więcej)
      Jersinioza - IgG +dodatni 59 j. (wynik wątpliwy 20-23j., dodatni 24j. i powyżej)
      Mycoplasma pneumoniae - IgG dodatni 74 NTU/ml (wynik wątpliwy 9-10, dodatni 11 i powyżej)

reszta ujemna.

Także mam nadzieję, że te wyniki tłumacza moje objawy i są podstawą do zaczęcia abx.

Pozdrawiam, Madzia
    • malgog Re: ból stawów po chinolonach - herx? 20.01.11, 10:45

zanim jeszcze do głowy mi przyszło, że mogę mieć boreliozę brałam cipro przy infekcji nerek
      w dwa dni niesmowity ból całego ciała złożył mnie do łóżka
      • reni5553 Re: ból stawów po chinolonach - herx? 10.02.11, 20:39
        w moim przypadku ból stawów, mięsni i ogólne zrozbicie po chinolonach nie było skutkiem ubocznym a herxem
        trwało to kilka m-cy
        byłam w kropce czy to czasem nie skutek uboczny, ale okazało się tak jak pisze wyżej
        chinolony przyjmowałam po niespełna 2 latach leczenia innymi abx
        gdy już nic mi nie pomagało

po chinolonach i później kilku m-cach malarone zakończyłam leczenie z sukcesem i wiem, że był to lek trafiony w dziesiątkę

na początek leczenia nie są jednak najlepszym wyborem
        na poczatek lepiej zacząć od innych abx.

• madziach1 zaczęłam kurację wg ILADS 10.02.11, 23:29
          Dzięki smile

Zaczełam od soboty kurację (mam cpn, mp i jersiniozę). Narazie mam doxy, azytro, amoksy, tini. Pojawił się ten znany ból jak przy chinolonach, ale zdecydowanie mniejszy. Mam brać chinolony w późniejszym etapie.

Pozdrawiam, Madzia
          • caa-ddy Re: zaczęłam kurację wg ILADS 02.06.11, 12:51
            Ja biorę cipronex od 2 tygodni i od kilku dni boli mnie praktycznie całe ciało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka